Při jasných dnech v létě to fungovalo jedna radost, bojler se nahřál a přebytek jsem ještě pouštěl na těleso v akumulační nádobě topení. Horší je, když tolik nesvítí a panely nejedou na plno. V tu chvíli nevyužívám z panelům vše co by za daných podmínek mohly dát, protože zátěž je stále stejná 18ohm, ale vnitřní odpor panelů se mění.
Nevěděl by někdo jak v tomto případě vyřešit optimální spotřebu (nějaká regulovaná zátěž, na principu MPPT regulátoru), ale abych nemusel používat baterie a měnič?
Další věc co marně řeším je měření vyrobené energie. DC elektroměry sice existují, ale zatím jsem natrefil jen na digitální, které mají nevýhodu, 1. musí mít externí napájení, 2. ještě hůř začínají měřit až při napětí cca 30-40V DC. Onehdá jsem viděl mechanický na principu stejnosměrného motorku s počítadlem.
Ještě bych se chtě zeptat jestli někdo nemá zkušenost s mikro vodní elektrárnou. Teče mi u baráku potok, kde mohu docílit spád cca 1,5 m a průtok cca 10l/s a vyloženě mě dráždí, jak je ta energie nevyužitá

Děkuji a končím, už jsem se moc rozkecal.