Tak už jsem chtěl psát, že vyrobena první kWh, která tomu tedy trvala tři dny, ale během dnešního počasí už to stihlo druhou.
Dnes jsem dodrátoval další část a připojil první spotřebič. Zatím ledničku. Uvidí se, jak se to bude chovat a pak se připojí něco dalšího, ale zatím stále JK BMS nestihl dobalancovat články. Když jsem baterii skládal s kompresí, tak jsem nechtěl z komprese vyndávat nabité články a přeskládávat z paralelního na seriové zapojení, tak jsem ty články dal na finálně a paralelní zapojení udělal drátem. Jenže asi nebyl dost tlustý, protože i když to tak bylo zapojeno skoro týden, tak články na začátku baterie jsou teď úplně někde jinde než ty na konci. Přestože tedy JK BMS to balancuje přeléváním 2A, tak to ještě nějakou chvíli potrvá. Kdybych to složil rovnou na seriově a nechal to na BMS, asi by to dopadlo lépe

Problém s wifi heslem se vyřešil sám. Cerbo to po hodině dvou samo zapomnělo, takže pohoda.
Základní integrace s HomeAssistantem je hotová. Zatím jsem tam nahodil jen pár parametrů a to přes jak MQTT tak přes Modbus. MQTT používám všude, takže bych mu dal přednost, ale netuším proč, občas na něm chybí data, takže graf pak vypadá jak schody, přestože ten samý graf získaný přes modbus je v pořádku.
Samozřejmě taky zklamání, protože to přesně zapadá dle toho vtipu:
"The S in IoT stands for Security"
Dorazil už i kabel na propojení Cerba s BMS, ale chybí konektor, který se mi ani zatím nepodařilo identifikovat. Blbě se to měřilo, tak těžko říct, zda je rozteč 1.0mm nebo +-1.1mm. Nicméně výstupky má konektor jako klasické JST na horní straně, takže JST PH to není.
V rámci úspor spojů, přechodových odporů a obecně změny designu i pro druhou sadu baterií, tak místo odpínače a mega pojistky se použije odpojovač na nožové pojistky NH000. Tak nějaká kalkulace:
bateriový držák na mega pojistku

cena 351,-
mega pojistka 200A 70V 791,-
odpojovač 275A

cena 923,-
kabel a 2 kabelová oka navíc (propoj mezi odpojovačem a pojistkou) 2x57 = 114
celková cena 2179,- Kč
odpor držáku plus pojistky 0.30 mOhm, odpor odpojovače 0.18 mOhm, celkem 0.48 mOhm (kabel navíc nezapočítávám)
odpojovač na nožové pojistky NH000 : OEZ FH000-1A/T

(Jen teda tento je na třmenové připojení, na připojení přes šroub je až větší velikost FH00-1A/F )
cena 765,-
nožová pojistka PNA000 160A gG
cena 119,-
celková cena 884,-
odpojovač s vloženou 160A pojistkou odpor 0.39 mOhm
ušetří se tedy 1295,- Kč a 0.09 mOhm
ještě kdyby někoho zajímalo, tak ta samá pojistka v (novém) klasickém držáku na žehličky má odpor 0.35 mOhm a samotná pojistka 160A má odpor 0.26 mOhm