od kodl69 » čtv lis 14, 2019 5:47 pm
jsou řešení low tech a high tech. Obecně low tech je jednodušíí, ale chce trochu na tom zapracovat vlastním přičiněním, high tech obvykle hodně potrápí peněženku, ale výsledky můžou být velice podobný. A tohle je třeba využití co nejvíc energie bez přeměny měničem, čímž šetřím jeho vlastní spotřebu, a když věc na 24V vypnu, je vypnutíá a nežere nic.Měnič zapínám "na přání" - buď tou automatikou, nebo dálkovým ovladačem, a jsem na tom podobě, jako s drahým měničem s malou (ale pořád nenulovou!) klidovou spotřebou. A ještě jsem si pohrál.
podobně je to třeba s tepelnými izolacemi - můžu udělat izolaci z 0.6m slámy a naplácat na ni hlínu, podobně bude fungovat 30cm skelné vaty a nebo 10cm polyuretanu (odhady, nepočítal jsem to) s tím, že buď je to skoro zadarmo, jenom bolí ruce, nebo to stojí nějaký peníze a nebo to storjí moc peněz, s velice podobným výsledkem. A využití slunka při topení? low tech jsou kamna na dřevo, high tech 100m3 akumulační nádrž v létě ohřívaná 100m2 fototermiky, která i se superizolací do prosince vychládne tak, že další teplo z ní odebere jenom tepelný čerpadlo. Ale výsledek je podobnej, mám doma teplo... Na kterou stranu se vydáš je tvoje věc. Samozřejmě ještě jsou nějaký "střední cesty"...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.