Dobrý den.
Cyklování podle všeho funguje tak jak má. Olovo se podle všeho drží nad mezí sulfatizace až do vybití Lifepo.
Při testu výpadku DS měnič normálně pokračoval ve výrobě, po nahození jističe se přepnul na DS a baterii dobil.
Při premerovani článků jsem si všiml, že se olovo postupně rozjíždí a chci to řešit dříve než se to rozjede natolik že bloky s vyšším napětím zajdou na korozi mřížek a ty s nižším napětím na sulfatizaci.
Ono, od olova heroické výkony neočekávám, jde mi hlavně o ošetření dvou následujících stavů:
1) ochrana regulátorů při havarijním odpojení Lifepo
2) rezerva pro případ výpadku DS
Prvně jsem při návrhu FVE uvažoval jen nad Lifepo, ale tam jsem narazil na dvě úskalí:
1) při nouzovém odpojení baterie hrozí riziko poškození regulátorů.
2) nejsou-li baterie Lifepo nabitý na 100% více dní za sebou, ukazatel stavu SOC se rozjíždí a spoléhat se na rezervu ponechanou v SOC může být zdrojem nepříjemného překvapení.
Při procitání příspěvků zde na mypower jsem na tyto dva problémy narazil u více přispěvatelů. Proto jsem se to rozhodl řešit takto a zároveň to beru jako určitou formu výzkumu.
V tuto chvíli olovo srovnám ručně, během léta budu postupně objednávat balancery po jednom (abych neprelezl hodnotu pro bezcelní objednávky) a po namontování budu sledovat jak se olovo chová. Budu mít srovnání roku bez balanceru a poté s nimi. Doufám že porovnání odpoví na některé otázky.
Připomínky a nápady vítám.
Plné

přeji a jsem s pozdravem. Martin P.
S-UPS. Čtyři FV moduly ( východ 4x3/240Wp, jih 3x3/300Wp, západ 3x3/235Wp, východ II 3x3/240Wp =9855Wp). Čtyři regly PCM 60X, tři baterie (první Pb vrla 200Ah, druhá Lifepo 4, nominál 280Ah, třetí Lifepo4, nominál 200Ah). Měnič Victron multiplus 5000VA, vytěžování do bojleru.