Postavil som si mensi RD a po dlhsom sledovani tohoto fora a inych zdrojov uvazujem znizit v rozumnej miere spotrebu elektriny v domacnosti par panelmi, baterkou, menicom a ostatnou bizuteriou.
Neplanujem dodavat do siete ani Ws a co mozno najvacsiu cast vyroby chcem spotrebovat. Oddelenie od siete chcem riesit samostatnymi vodicmi pre kazdu vytipovanu elektricku zasuvku, ktora bude napajana z menica. Pri rieseni el. rozvodov v dome som na radu uzivatela MareC3k tahal zasuvkove rozvody kablom CYKY-J 5x2.5. Dva vodice su v kazdej zasuvke prepojene wago spojkami. Potom uz nieje problem v krabicke pod zasuvkou prehodit vodice a na zasuvku nalepit nalepku

V dome mam el. vykurovanie (kably v poteri), teda VSE tarifu DD5 a 20hodin nizku tarifu. Nemyslim, zeby ta cena za kWh bola extra nizka, no je je dost nizka na to, aby som velmi o navratnosti investicie nerozmyslal

System by som chcel preto navrhnut ako ostrov so zalohou DS s maximalnym vyuzitim vyroby na spotrebu.
V idealnom pripade (vela slnka) ma FVE pokryt spotrebu kombinovanej chladnicky (cca 1.2kWh/den), malych spotrebicov ktore idu nonstop (router, EZS, TV, termostaty), svetiel v dome a prebytky pojdu do druhej spiraly el. boilera (bud 2kW alebo 1kW), pripadne do pracka alebo umyvacky.
Byvam este kratko a zatial len meriam spotreby a hladam moznosti.
Strecha je valbova, takmer so S-J orientaciou (-3st.) so sklonom 25st. Plan: Na juznu stranu mi bez zakrytia vojde v jednom rade 5 panelov po 250Wp, zapadna strana moze mat tiez 5 panelov po 250Wp. Sme rodina, ktora ma gro spotreby popoludni, preto ta zapadna strana.
Moj navrh je tych 10 panelov (juh-zapad), nejaka akumulacia 2-3Kwh v LiFe a kombi menic Axpert MKS 24/2400.
Pri danych cenach elektriny a komponentov (tu v eshope) a 70% spotrebe (snad je realna) mi vychadza orientacna navratnost 20rokov + pocit istej nezavislosti.
Elektrinou som polubeny, ruky az take lave nemam, a preto nic nechcem riesit cez dotacie a firmy, ale svojpomocne nech mam z toho aj radost

Rad by som vedel vas nazor na moj navrh, hlavne napady, pripadne konstruktivnu kritiku. Fotky zatial nedavam, lebo este neni co fotit