Tak jsem trochu postoupil v tom, jak automaticky bezdrátově odpojovat některé spotřebiče v případě přetížení měniče. Původně jsem to chtěl řešit pomocí WIFI a modulů ESP826, ale nebylo to spolehlivé. Jednak byla různě dlouhá časová prodleva od vyslání signálu k odpojení ke skutečnému odpojení spotřebiče a pak se občas modul odlogoval od wifi a bylo třeba, aby se znovu přilogoval a s mými chabými programátorskými schopnostmi jsem to vzdal. Navíc jsem chtěl něco snadno obsluhovatelného, rozšiřitelného. Takže jak to funguje: Z čínských polotovarů - RF vysílač 433MHz, pod ním přijímač a výkonové relé. Vysílač bude v rozvaděči, zbytek v čínské krabičce jako mezikus na prodlužce.
1. Za normálního stavu vysílač nic nevysílá, není k němu přivedeno napájecí napětí. Rozpínací kontakty výkonového relé jsou sepnuty a spotřebič je napájen ze zásuvky, připojené na fázi L1.
2. Při hrozbě přetížení se přivede napětí na vysílač a následně přijímač(e) rozpojí kontakty výkonového relé. Jakmile spotřeba poklesne, vysílač je odpojen od napájení, přestane vysílat a přijímač přepne kontakty relé.
Mám dva měniče (Axperty), každý napájí svou fázi, jejíž proud je monitorován hlídačem proudového maxima HJ306, který umožňuje ve dvou stupních na každé fázi vydávat signál (rozpojením kontaktů) k odpojení spotřebičů. Takže potřebuji 2x2 = 4 vysílače. Ke každému vysílači jednu nebo více krabiček se spárovaným přijímačem. Spárování u těchto přijímačů je věcí stisku jednoho mikrospínače na přijímači a zapnutí vysílače. Dosah je po celém baráku. Existují verze 433MHz a 315MHz, v Česku je povoleno 433MHz. A existuje několik způsobů kódování, tak je potřeba vybrat ten správný (snad pro vysílač s učícím se kódem EV1527), aby bylo možno přidávat snadno přijímače a aby se to navzájem nerušilo. Číňani nabízejí i ochuzenou verzi na 5V a bez relé za hubičku
https://www.aliexpress.com/item/433-Mhz ... 67811.html 2017-04-12 RF vysilac2.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.