Pro inspiraci:
Sušárna se slunečním ohřevem a odtahem vlhkého vzduchu.
susarna.jpg
Vzduch se ohřeje v kastli dole pod plexisklem, vzadu nahoře je ventilátor z PC na 12V, zdroj je panel 20Wp. Musel jsem tam dát DC/DC měnič, neb panel dává přes 20V a ventilátor by to dlouho nepřežil. Napětí jsem omezil na 13V a to zvládá ventilátor v pohodě.
Jablka se na v tom za tři dny usušila už v dubnu za poměrně chladného počasí - venku nešla teplota přes 14st.C. Tady je ještě graf z měření PowerLogem. Na grafu je zajímavé, že šla teplota nahoru, když jsem stáhl napětí z 16V na 13V. Ale zase se asi zvýšila vlhkost, jenže tu jsem neměřil.
graf.png
Sám suším podle počasí a energie v bateriích v el. sušičce, nad kamnama a ve venkovní sušárně podobné té na fotce. Jen v mé sušárně jsou ventilátory hned nad kastlí pro ohřev vzduchu a ženou teplý vzduch dovnitř. Mám tam 3 ventilátory z PC, prvně jsem napětí neomezoval a tak jeden odešel. Teď i ve své sušárně mám DC/DC měnič na 13V.
S kvalitou výsledných produktů jsem vždy spokojen. I pokud je výsledek gumovější, tak se dá bez problémů skladovat. Jen k němu nepustit vzduch a moly.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.