Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř úno 01, 2023 6:49 am
JonasPP píše:Tak u nas Plyn,El.,Drevo za rok 2016 je podla prepočtu okolo 170MWh bez spaleneho dreva asi 2m3 a z toho 2,16M su za El. Pol roka bola obmedzena spotreba,teda toto čislo na trojgeneračny dom stupne.
Ale ak je to možne,tak niekto zadal spotrebovanu energiu 2M -10M-20M.To sa komu zadarilo,hlavne tie 2M,bo to nestači ani na maringotku. ???
kybos píše:Zajímalo by mne (a možná i ostatní) jak se dá dosáhnout celkové roční spotřeby energie menší než 5 MWh a jaké je v tomto případě rozdělení na jednotlivé druhy energie.
kybos píše:Zajímalo by mne (a možná i ostatní) jak se dá dosáhnout celkové roční spotřeby energie menší než 5 MWh a jaké je v tomto případě rozdělení na jednotlivé druhy energie.
Ronn píše:kybos píše:Zajímalo by mne (a možná i ostatní) jak se dá dosáhnout celkové roční spotřeby energie menší než 5 MWh a jaké je v tomto případě rozdělení na jednotlivé druhy energie.
Postavíš PD s izolací 40cm po celkové obálce bez výjimky tedy i pod fundamentem, okna 0,65, předokenní žaluzie, rekuperaci s velkým výměníkem * a dobře zaizolovanými přívody/odvody (min10cm) s vodním předehřevem při teplotách po -2°C, všechny detaily velmi precizně utěsníš - jako fakt dobře a všechno, jako vytápění použiješ invertor klimatizaci **, osvětlení LED a lepší, v rozvaděči nemáš nesmysly jako já, využíváš slunečních zisků s možností dobrého zastínění v létě a dobré regulace.
A k tomu postupně směřujiTopím na 23°C. Min rok jsem byl na 17MWh. Tento rok bych se chtěl dostat pod 10MWh, díky instalací baterií, instalací invertoru a opravy několika netěsností, které se/jsem objevil. (Už jsem vyměnil přidřené čerpadlo a opravil porouchanou lednici) Zvažuji instalaci několika dalších panelů.
Aktuálně: Celková plocha obálky budovy 664m2, dvě děti, polským krbem s účinností někde mezi 70-75% prohodím ročně 3m dřeva => to mi dá ~4MWh, FVE vyrobí 4,1MWh, DS poslední účt. období 5,1MWhTOTAL: 13,2MWh.
A tady je otázka zda počítat i přebytky, které v létě pálíme ve vodě, aby nám pak voda zase vychladla?![]()
kybos píše: Jako vytápění jsme zatím použili topnou spirálu v akumulační nádrži, jelikož invertor se jevil v současnosti jako nerentabilní investice (ale s jeho instalací se výhledově počítá - až bude příhodná cena).
kybos píše: Sluneční zisky se plně využívají. Dům je bez komínu, plně elektrifikovaný s vlastní vodou. Do spotřeby počítám i přebytky fotovoltaiky, které skončí v akumulátoru teplé vody.
kybos píše: Topí se na 24°C, dva dospělí a malé dítě. Ale s celkovou spotřebou jsme se za uplynulý rok dostali jen na 10,4 MWh. Složení 5,74 MWh DS (5 MWh NT, 0,74 VT) a 4,66 MWh FVE.
kybos píše: Baterie jsou nainstalovány (i když jen olovo) a pár týdnů už běží i několik fototermických panelů (jejich výkon není monitorován ani započten). Spotřebiče jsou v A++. Dokážu si představit, že instalací invertoru by se dala spotřeba stáhnout pod 8 MWh, něco málo by se dalo ušetřit roletami, ale pod 5 MWh se to asi nemá šanci dostat.
Ronn píše:... pro případ, že již máš nízkoteplotní vytápění.
Ronn píše:Pokud máš FVE a akumuluješ, meta 5MWh je opravdu výzva. Proto jsem se ptal, co s těmi přebytky a) Počítat avšak bez ztrát vychladnutím?
b) Přistupovat k energii z OZE jako k benefitu tepelného čerpadla? U TČ se take nebere v úvahu využité teplo, za které se jen neplatí, ať je zdrojem vzduch nebo voda.
Ronn píše:Významného snížení spotřeby jsem dosáhl změnou referenční místnosti z obv. na koupelnu, ve které se před tím nárazově přitápělo infrazářičem. Ostatní místnosti podle koupelny doregulovány na rozdělovači PDL topení. V obv. doplněn termostat s NC termoventilem, aby zamezil přetápění. Každý 1°C dělá cca.6% větší spotřebu. Topím jen v koupelnách, dětských pokojích, pracovně a obv. V ostatních místnostech nejdu pod 20°C díky příspěvku rekuperace a šířením tepla prostupem. Celý dům je beton a sádrové bloky na příčky. Sklep bez topení 19°C – vše živeno přestupem. V létě honím vodu ze zdí ložnic do ZD a pak 300m trubky v obsypu kolem domu. V polovině srpna má ZD 22,5 °C a sklep 24°C. Díky tomu začínáme topit v krbu z důvodu nedostatku teplé vody (říjen), což bude vyřešeno invertorem. Neb 9m vody na 60°C ~ 300kWh uložené energie (vztaženo na 30°C delty t. ) Z těch 30°C na 45°C je mnohem nižší spotřeba energie než z 12°C, které dostaneš ze studny/vodovodní přípojky.
Ronn píše:Několik smysluplných tipů. Izolace na potrubí s horkou vodou min 3cm.
Ronn píše:... pro jak velkou budovu (ochlazovaná plocha)?
Ronn píše:Budou se zanedbávat/započítávat utility? ČOV, vlastní voda, složité podloží (skála) a drenážní čerpadlo se u nás nefláká. Tohle u mě dělá téměř 1MWh ročně.
Ronn píše:Rodina vařící/spíše nevařící?
Ronn píše:Jak budeme brát EE z OZE, min ty přebytky?
Ronn píše:Na kolik topíš vodu a kolik hodin denně ji tam honíš, jaký je minutový průtok?
Ronn píše:Add. přebytky - máš recht. Každá technologie má své. Takže AN i bojler je třeba zateplit 50cm a více. A přívodní potrubí takéStudená ochlazuje a teplá chladne.
Ronn píše:... Tech místnost "aktivně" nevytápět.
Ronn píše: Máš data o teplotě ZD při styku s EPS?
Ronn píše:... tmelím silikonem i popraskaný trám. Po třech letech si to sedne/vyschne a to doslova a pak už je to v pohodě.
Ronn píše: Bungalov ve tvaru L 18x15 m. Máš vnější celkovou plochu stěn, střechy, ZD včetně izolací?
Ronn píše:Nemáš typ jak snížit spotřebu ČOV?
Ronn píše:Tady je důležitý limitovat spotřebu vařiče. indukce s funkcí power limit. ....Třeba pomocí proudového relé běžící trouba blokuje var.konvici a myčku.
Ronn píše:Z toho grafu není úplně zřejmé zda odběr z DS jaro/léto/podzim je důsledek souběhu více spotřebičů nebo malé kapacity baterií ve vztahu ke spotřebě, ale asi obojí.
Ronn píše:... nasadit něco, co uvaří/ohřeje dům a ještě udělá TUV...
Ronn píše: Omezit přebytky a ponechat je v letních měsících na střeše.
Ronn píše: Na večer vypínat Wi-Fi, STD-BY spotřebu TV/AUDIO, apd...
Ronn píše: Přiteplit fundament okolo,...
Ronn píše:Jak jsi řešil okna? Rovnou k věci síla izolace v tomto detailu a detail?
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků