Hledám nějaké co nejjednodušší auto na primárně každodenní dojíždění na vlak - 10km tam a zpět. Příp. nějaké nakupy atd, co dojezd dovolí. Primárně, ale na tyto krátké cesty. Je nám jedno jak bude staré, hlavně žádné zbytečnosti co mají nová auta. Cena je také důležitá. Tím pádem jsem vymyslel něco z PSA na NiCd baterie. Příp. jiný typ nemáte? Našel jsem, že auta bez baterií jdou koupit od cca 50tis. Liší se něčím jednotlivé auta od PSA? Nebo jsou všude stejné baterie, motor a vše má cca stejný dojezd?
Měl bych pár dotazů.
K bateriím
a) počítám, že nové baterie sehnat nejdou, tedy víceméně méně jeté nebo více, lze zjistit u baterií v jaké jsou kondici při koupi? našel jsem třeba inzerát baterií za 25tis je to možné? Je to o tom, že levné budou mít třeba 80% kapacitu baterie třeba 2x dražší 100% kapacitu (dojezd)?
b) pokud koupím auto bez baterií potřebuji dokoupit co? samozřejmě baterie, dále nějakou nabíječku? Nebo pouze připojím kabel do 3f zásuvky? Lze zapojit nějaký mezičlánek aby hlídal optimální nabíjení? Např. něco, že ob dva dny zapojím auto do nabíječky a ta bud bude nabíjet nebo ne podle toho zda to je potřeba? Abych nenabíjel zbytečně baterie nabité např. ze 70%, ale zase aby nedošlo k tomu, že přijdu k autu a bude vybité. Asi by mě navadilo, vždy po jízdě dát auto nabíjet, ale to bych bateriím asi moc neprospěl..
c) za jak dlouho můžou být baterie nabité? 230/16a/400/16a
d) jaké jsou vlastně hlavní nevýhody oproti LiFePo4 bateriím? Co jsem našel - váha, problematičtější nabíjení, je to ještě něco, nutnost dolévat vodu?
e) asi blbost, ale nelze do auta osadit více baterií, než se standartně vyrábělo a zvýšit dojezd? U něčeho většího by prostor byl

k autu:
a) co vše se u auta může z elektrických věcí porouchat a jak můžou být drahé opravy? V případě vadných baterií jsem někde našel že jdou kupovat po jednom článku? U 106/Saxo je 20 kusů po 6v tzn. v případě poruchy lze vyměnit pouze jeden kus?
b) z PSA jsou vše stejnosměrné motory, má to nějakou nevýhodu/výhodu kromě nutné výměny uhlíků?
Snad je to vše co mě leží v hlavě. Elektrice moc nerozumím, ale líbí se mě nezávislost na naftě a jednoduchost auta. Také jsem přemýšlel o větrné elektrárně, ale bohužel málo fouká...
Uvítám rady, kdo něco podobného již má případně měl.