Ja to pocital také od oka resp tady do fora, jednak jsem se behem hodky dovedel z toho sikovneho webujak se to vlastne pocita a take me to zajimalo protoze pred 15 lety kdy ty PUKY byly v provozu mi chodil pozpátku a ted uz vim proc - maly tlak a prutok
Tak zvany
provozni bod, neboli prutok pri urcitem pozadovanem tlaku (ve vodovodnim radu mam 2,5 az 4,5 baru) je to, co se ma u cerpadla zkoumat a ne to strelit od oka a doufat, ze to nejak bude fungovat. To jsem udelal u te kalovky za 800,- a nastesti to slape dobre, ale kdy mam vysypat 7000, tak bych chtel, aby to slapalo. Puvodni cerpadla tam makala 15 let...
Jasne, muze se to take nakonec vysypat a za 2 roky si s tim vytapetuju, to uz je jina věc.
rob.brno píše:Já mám tuhle ponorku za 7000kč:
http://obchod.remont-cerpadla.cz/domaci ... ci-vodarnaMá to v sobě automatiku, takže to šupneš do nádrže uděláš rozvod do kohoutků a je hotovo. NEbo k tomu dáš kdekoliv po cestě tlakovou nádobu 24L s vakem a filtr a používáš i na záchody.
Jo to se mi libi. I kdyz ta cena take teda, no puvodne
jsem uvazoval o rozpoctu 3000,- 
Jsem naivni.
pri pozadovanem tlaku 4 bary na vystupu cerpadla dava pouze 1,5 oproti pozadovanym 4,7 m3/hodinu

Viz vyse, ja si teda udelal jasno v coulech palcich a DN a vytlaku...
ale co mi stále neni jasne, ze to tve ma prikon? 1,2kW (oni udavaji "vykon") a
to druhe ma prikon 1,1 kW tedy mensi a přitom ma podstatne vetsi vykon cerpani:
E-DEEP 1200, ponorná domácí vodárna 1200W 7392 Kč - robovo
Ponorné čerpadlo JOVAL ECOLOGIC 4 E 110 M, 230 V 1100W 9509 Kč mnou vyhlednute a mimo rozpocet:

Z grafu je patrno, ze při shodných pozadovanych 40 metrech (4 barech)
to první dava 1,5 m3/h za 1200W
to druhé dava 5,5 m3/h za 1100W... nechapu to, jak je takovy rozdil a nepomer vykonu ku spotrebe mozny

Resp. tusim - Joval ma 7 stupnu, ale stejne prikon versus odvedena prace? Vzdyt tomu edeep1200 musi stacit mensi motor nee?
Na papire pak vychazi, ze s mensi spotrebou precerpa pri stejnem vytlaku 40m skoro 4x vice vody (1,5 vs.5,m35) a to se mi nejak ekluje.
I když tomu papirovemu prikonu se asi moc verit neda, sam jsem na svém viz první post nameril jen 430 namisto deklarovanych 600W)
Jeste vypocet po kolika m3 se mi cerpadlo zaplati. Pri cene 30 Kc za kubik je to 9509/30=316 kubiku.
Jestli ze studny vytahnu na jeden zatah 10 kubiku, tak to budu muset pres leto kropit tak 20x aby se mi cerpadlo amortizovalo do 2 let zarucni doby

ale uz vidim jak napresrok bude mokro a ne jak letos