Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: ned pro 04, 2022 7:16 pm


Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
PředchozíDalší

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Dagus » pon zář 05, 2022 8:47 pm

To potvrzuje to, že kolega s 500W měničem měl problém ten přepínač přepnout a měnič padal do chyby.
7010Wp, SV 1710Wp Poly, J 1820Wp Mono, JZ 1680Wp Poly, JZ2 1800Wp Mono.
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 6.4kWh AKU1, 15kWh AKU 2
?
Dagus
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1510
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod luky » stř zář 14, 2022 2:04 pm

Mám takovou myšlenku, třeba mě posunete:
ATS z číny jsou takové pochybné. Nabízí se použít relé s mechanickým blokováním. Taková relé jsou obvykle určena pro přepínání hvězda-trojúhelník nebo pro reverzaci. A narazil jsem na to, že taková relé existují i v polovodičové verzi (SSR).
Existuje nějaký důvod, proč by nešlo reverzační SSR relé použít pro přepínání sítí? Předpokládám, že uvnitř to bude tak nějak z principu vyřešené, aby se protifáze nepotkaly.
mobilní elektrárna: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=13&t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A
domácí elektrárna: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=6898, FV 4010Wp (6x415+4x380), CATL 48V/120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + MakeSkyBlue
?
luky
 
Příspěvky: 689
Registrován: pon kvě 19, 2014 10:38 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod camel1cz » stř zář 14, 2022 4:00 pm

Obecně je velmi snadné vyrobit pomocí SSR zkrat, který odžahne měnič (ČEZ to obvykle přežije :) Stačí chyba v řízení a je vymalováno.

To blokování stykačů je prostě bezpečné + navíc i legislativně správné.
3,78 kWp [12 x AUO 315 W mono]
5 kVA Axpert King [PIP-5048MK]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
?
camel1cz
 
Příspěvky: 733
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod turbyho » stř zář 14, 2022 8:25 pm

pokud se polovodic prostreli, je z nej razem vodic. uz jasny? :-)
16x410Wp + 16x450Wp, 2xSmartSolar 250/100, 1xMP II Quatro 4kW v serii s 2xMP-II 2.4kW, 2x16x280Ah lifepo cina - poloostrov v polabi (bez ess)
?
turbyho
 
Příspěvky: 77
Registrován: sob lis 27, 2021 5:56 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod luky » stř zář 14, 2022 9:07 pm

To je mi dost jasný (dělám ve vývoji polovodičů). Ale vrtalo mi hlavou, že u reverzačního relé by takový stav měl být nějak ošetřený. A vy mi chlapi tvrdíte, že případě poruchy to prostě jde do mezi fázového zkratu a vyřeší to předřazené jištění... No, má to logiku...
mobilní elektrárna: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=13&t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A
domácí elektrárna: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=6898, FV 4010Wp (6x415+4x380), CATL 48V/120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + MakeSkyBlue
?
luky
 
Příspěvky: 689
Registrován: pon kvě 19, 2014 10:38 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod mirekcafa » stř lis 09, 2022 10:03 am

Jak vůbec ten čínský přepínač funguje? Při poklesu napětí či napětí musí úplně spadnout?
?
mirekcafa
 
Příspěvky: 111
Registrován: úte zář 06, 2022 1:47 pm
Bydliště: českotřebovsko

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Soban » stř lis 09, 2022 11:46 am

Je tam přepínací silový kontakt a dvě cívky co to přepínají, a relátko pro prioritu jedné cívky.

Prostě nic zvláštního....

PS. Na youtubu to najdeš i jak to rozebírají...
3,6kWp ::pv:: ((600Wp = 4x 150Wp 2S2P) + 500Wp + 500Wp + (2kWp = 4x 500Wp 4S)) | REVO VM3200-24, 3,2kW/24V | 11kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1384
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod mirekcafa » stř lis 09, 2022 12:49 pm

Na YT jsem se díval jenže to tam přepínají vždy vypnutím jedné nebo druhé sítě, zajímá mě zda to přepne při nějakém poklesu napětí nebo když je to úplně bez napětí..
?
mirekcafa
 
Příspěvky: 111
Registrován: úte zář 06, 2022 1:47 pm
Bydliště: českotřebovsko

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod maxus_aurelius » stř lis 09, 2022 12:54 pm

toto se dá nastavit (napětí, událost atd.) - např. v monitoringu (bod 8. - https://blog.chytrenadomacnost.cz/2022/ ... g-fve.html )
9,77 kWp
2xEPEVER regl + 2x EPEVER ipower ip5000-42-plus-t
22 kWh LiFePo4 - 2x JK-BMS
vlastní monitoring - https://blog.chytrenadomacnost.cz/2022/ ... g-fve.html
?
maxus_aurelius
 
Příspěvky: 29
Registrován: stř dub 27, 2022 8:24 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod mirekcafa » stř lis 09, 2022 1:03 pm

To vypadá docela dobře chtěl bych nějak řešit přepínání napájení bojleru a tohle přepínání na síť nejlíp ze starého notasu který by byl u čínskýho střídače...cena???? Jinak ale moje otázka stále zní: Přepíná ten bazmek při poklesu nebo při výpadku?
?
mirekcafa
 
Příspěvky: 111
Registrován: úte zář 06, 2022 1:47 pm
Bydliště: českotřebovsko

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod jova » stř lis 09, 2022 2:26 pm

Každý výpadek je v podstatě pokles napětí. Jestli se ptáš na nějakou nastavitelnou napěťovou úroveň, při které by se to překlápělo, tak ta tam není. Překlápění řídí napětí na cívce relátka (magnetů). Pro správnou funkci by proto změna napětí měla být skoková 0 / 230V.
?
jova
 
Příspěvky: 65
Registrován: ned črc 10, 2016 9:39 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod mirekcafa » stř lis 09, 2022 2:43 pm

OK, dík, takže pokud chci aby to přeplo při poklesu tak dát nějaké hlídací relé
?
mirekcafa
 
Příspěvky: 111
Registrován: úte zář 06, 2022 1:47 pm
Bydliště: českotřebovsko

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Lubik » stř lis 09, 2022 3:05 pm

To ti v síti tak kolísá napětí?
Já myslel že doba kdy jsem měl v zásuvce večer 170V je dávno pryč.
Teď je napěti buď je v daných tolerancich nebo není vůbec.
Užitečné je hlídání počtu fázi pokud jsou používány 3f motory
Panely 4x 280W , 4x330W Isolar 5kVA,48V 230 Ah
Uživatelský avatar
Lubik
 
Příspěvky: 236
Registrován: pon úno 15, 2021 10:04 pm
Bydliště: Praha

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod mirekcafa » stř lis 09, 2022 3:12 pm

Nekolísá mi v síti, jde mi o to, co na to spotřebiče když začne slábnout proud od měniče
?
mirekcafa
 
Příspěvky: 111
Registrován: úte zář 06, 2022 1:47 pm
Bydliště: českotřebovsko

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Soban » stř lis 09, 2022 3:22 pm

Jak začne slábnout proud od měniče?

Buď dodává 230V a nebo nestíhá a tak ho ochrana vypne, jak na tom přepínači nebude napětí a na druhé straně bude tak ho to přepne.
3,6kWp ::pv:: ((600Wp = 4x 150Wp 2S2P) + 500Wp + 500Wp + (2kWp = 4x 500Wp 4S)) | REVO VM3200-24, 3,2kW/24V | 11kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1384
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod cipis » stř lis 09, 2022 3:44 pm

Proud od měniče začne "slábnout" pouze v případě, že si zátěž bude brát méně - Ohmův zákon.
Ten měnič má jen dva stavy, buď jede a dodává, co umí, anebo se vypne/restartne, když nedokáže na výstupu udržet deklarované parametry. Anebo se ještě vypne, když nebude dodávat baterie.
Tedy prostě na výstupu bude 230V (+/- povolená odchylka) nebo tam nebude nic. A na základě toho ten přepínač (ATS) přepne.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 5x 4415
3x CARSPA 2kW, 1x CARSPA 4kW (dva bojlery a žebříky, světla, chladničky, "lehké" zásuvky)
15 912 Wh staré olovo
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
?
cipis
Moderátor
 
Příspěvky: 1790
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod mirekcafa » stř lis 09, 2022 3:50 pm

To by bylo supr, jedna starost vyřešena, díky Cipis a Soban za vyčerpávající odpověď..... :yes:
?
mirekcafa
 
Příspěvky: 111
Registrován: úte zář 06, 2022 1:47 pm
Bydliště: českotřebovsko

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Lubik » stř lis 09, 2022 4:13 pm

Hlavně že se vysvětlilo co jsi řešil
Panely 4x 280W , 4x330W Isolar 5kVA,48V 230 Ah
Uživatelský avatar
Lubik
 
Příspěvky: 236
Registrován: pon úno 15, 2021 10:04 pm
Bydliště: Praha

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod mirekcafa » stř lis 09, 2022 5:02 pm

no ještě ten bojler, vypnutí bojleru pokud odběr na ostatních spotřebičích přesáhne např. 2 Kwh nějaký jednoduchý řešení
?
mirekcafa
 
Příspěvky: 111
Registrován: úte zář 06, 2022 1:47 pm
Bydliště: českotřebovsko

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod PetrDubi » stř lis 09, 2022 5:26 pm

Nejjednodušší je proudové relé, které když proud z těch ostatnich zařízení přesáhne treba 9A, tak zablokuje stykač od bojleru.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 2460 Wp JZ, Easun SMW 8k (kopie MAXe 8 kW), aku 6,1kWh 16s LiFePO4
?
PetrDubi
podporuje fórum
 
Příspěvky: 569
Registrován: úte říj 12, 2021 9:43 am

PředchozíDalší

Zpět na Přepínání sítě a FVE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'