Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon lis 28, 2022 3:11 pm


Přepínač 1-0-2

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
Další

Přepínač 1-0-2

Příspěvekod olozx6r » sob zář 05, 2015 6:18 pm

Potřebuji přepínač, co zvládne připojit jednu zátěž (bojler) ke dvěma zdrojům proudu (AC a AC z Oplockého od panelů) aniž by se oba zdroje mohly nějak potkat. Nejlépe ruční přepínání 1-0-2. Poradí někdo kde dobře sehnat, či jak jinak zapojit?? Díkes :roll:
::fv:: 45x 225Wp, 10x 200Wp, 2x120Wp = 12365Wp ::pv:: , *batt* LIFEPO4 v přípravě *cloud* *sun* 6x MPPT střídače, vše jde do TUV a do podlahového topení :wood:.
Uživatelský avatar
olozx6r
 
Příspěvky: 480
Registrován: pát dub 11, 2014 7:58 pm
Bydliště: České Budějovice

Re: Přepínač 1-0-2

Příspěvekod rva » sob zář 05, 2015 6:52 pm

Já používám http://www.aliexpress.com/item/1P-16A-M ... 08559.html který je zároveň jističem. Když jednu páčku dám nahoru, druhá se shodí - teoreticky se teda nemají potkat, ale prakticky (vlastnoručně ověřeno) se přeci jen na okamžik potkají, takže shodím jednu páčku dolů a pak nahodím druhou nahoru. Pak používám i vačkový (otočný) přepínač, ale ten je i z číny dražší. To je typ
http://www.aliexpress.com/item/660V-25A ... 5,201409_1
_______________________________________________________________________
33 kWp, LiFePo4 32 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A)
?
rva
 
Příspěvky: 2561
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Re: Přepínač 1-0-2

Příspěvekod olozx6r » sob zář 05, 2015 7:47 pm

Tak to potkání na chvíli určitě nee. Elektrikář mi zapojil oplockýho a ac na přepínač, kterej měl fungovat. Jenže to neproměřil a rovnou zapnul. Oplocký proto jede na opravu a voda se hřeje za peníze. Koupil jsem přepínač, kterej je dost podobnej tomu vačkovýmu z aliexpresu, ale tam se to vždycky spojí na tý jedný zátěži. Ten vačkovej z odkazu funguje jinak? Prej jich je většina právě na dvě záteže z jednoho zdroje..
::fv:: 45x 225Wp, 10x 200Wp, 2x120Wp = 12365Wp ::pv:: , *batt* LIFEPO4 v přípravě *cloud* *sun* 6x MPPT střídače, vše jde do TUV a do podlahového topení :wood:.
Uživatelský avatar
olozx6r
 
Příspěvky: 480
Registrován: pát dub 11, 2014 7:58 pm
Bydliště: České Budějovice

Re: Přepínač 1-0-2

Příspěvekod rva » sob zář 05, 2015 7:55 pm

Dvě zátěže z jednoho zdroje je snad to samé jako jedna zátěž ze dvou zdrojů. A na tom otočném se dva zdroje potkat nemohou.
_______________________________________________________________________
33 kWp, LiFePo4 32 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A)
?
rva
 
Příspěvky: 2561
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Re: Přepínač 1-0-2

Příspěvekod olozx6r » sob zář 05, 2015 8:01 pm

Dle elktrikáře ano, byly tam nějaké klemy a nešlo to zapojit jinak. Já tomu nerozumím, proto si chci nechat poradit tady.
::fv:: 45x 225Wp, 10x 200Wp, 2x120Wp = 12365Wp ::pv:: , *batt* LIFEPO4 v přípravě *cloud* *sun* 6x MPPT střídače, vše jde do TUV a do podlahového topení :wood:.
Uživatelský avatar
olozx6r
 
Příspěvky: 480
Registrován: pát dub 11, 2014 7:58 pm
Bydliště: České Budějovice

Re: Přepínač 1-0-2

Příspěvekod sitra » sob zář 05, 2015 9:01 pm

olozx6r píše:Tak to potkání na chvíli určitě nee. Elektrikář mi zapojil oplockýho a ac na přepínač, kterej měl fungovat. Jenže to neproměřil a rovnou zapnul. Oplocký proto jede na opravu a voda se hřeje za peníze. Koupil jsem přepínač, kterej je dost podobnej tomu vačkovýmu z aliexpresu, ale tam se to vždycky spojí na tý jedný zátěži. Ten vačkovej z odkazu funguje jinak? Prej jich je většina právě na dvě záteže z jednoho zdroje..


A byl to elektrikář opravdu? ;)
RT E2A, Certifikace ČFA, FVE experiment od roku 2015, zpracování projektové dokumentace Victron.
ostrov - Victron 3x Multiplus II 48/5000, Longi 16x455Wp, CERBO GX, GX Touch 50, Pylontech 5x US3000C...
?
sitra
 
Příspěvky: 273
Registrován: ned led 25, 2015 12:28 pm

Re: Přepínač 1-0-2

Příspěvekod olozx6r » sob zář 05, 2015 9:26 pm

Jo, proč by nebyl??? Stál jsem vedle něj a koukal, jak mi to spálil.
::fv:: 45x 225Wp, 10x 200Wp, 2x120Wp = 12365Wp ::pv:: , *batt* LIFEPO4 v přípravě *cloud* *sun* 6x MPPT střídače, vše jde do TUV a do podlahového topení :wood:.
Uživatelský avatar
olozx6r
 
Příspěvky: 480
Registrován: pát dub 11, 2014 7:58 pm
Bydliště: České Budějovice

Re: Přepínač 1-0-2

Příspěvekod Pan Taum » sob zář 05, 2015 11:09 pm

?
Pan Taum
 
Příspěvky: 570
Registrován: sob úno 25, 2012 9:36 pm

Re: Přepínač 1-0-2

Příspěvekod mobilik » sob zář 05, 2015 11:23 pm

Vackove prepinace sa daju krasne rozobrat a preskladat kontakty ako len chces. Poriadny elektrikar by s tym nemal mat problem... Robil som to uz x krat. ;-)
Čo bolo bolo, bude len horšie...
?
mobilik
 
Příspěvky: 2586
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Přepínač 1-0-2

Příspěvekod kodl69 » ned zář 06, 2015 8:55 am

na tři fáze je Hager SFT340 http://www.elektrohadrava.cz/index.php?c=13.8.5&ec=HAGSFT340 a na jednu fázi:
SFB116 nebo SFB125 [url]http://www.heureka.cz/?h[fraze]=SFB116[/url] - na 16 nebo 25A. Má to tři polohy, takže žádnej kouzelník to nedokáže přepnout tak, aby se seply oba kontakty zároveň. Je to ale potřeba správně zapojit....
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
podporuje fórum
 
Příspěvky: 6511
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Přepínač 1-0-2

Příspěvekod MareC3k » ned zář 06, 2015 9:15 am

Pan Taum píše:Eaton Z-S/2WM http://e1.cz/produkty/prepinac-instalacni-z-s-2wm by nestačil?


tento pouzivam uz nejaky ten rok a maximalna spokojnost je super, ze zabera len 1 miesto v rozvadzaci.
+- 20kWp, 52V 600Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 2x5kW Axpert + 3x XTM 4000, Victron 150/100, 150/70, 150/35, http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=780
?
MareC3k
 
Příspěvky: 488
Registrován: pát říj 05, 2012 7:37 pm
Bydliště: SK pri Presove

Re: Přepínač 1-0-2

Příspěvekod olozx6r » ned zář 06, 2015 8:11 pm

Ten EATON by se mi líbil. Jak to zapojit, aby mi ten dráteník zase nic nespálil? Opravdu se tam ty obvody nemají šanci potkat? Předchozí přepínač stál cca 800 a teď je mi k ničemu. Zítra ho nafotím, třeba někdo bude vědět, co s tím.
::fv:: 45x 225Wp, 10x 200Wp, 2x120Wp = 12365Wp ::pv:: , *batt* LIFEPO4 v přípravě *cloud* *sun* 6x MPPT střídače, vše jde do TUV a do podlahového topení :wood:.
Uživatelský avatar
olozx6r
 
Příspěvky: 480
Registrován: pát dub 11, 2014 7:58 pm
Bydliště: České Budějovice

Re: Přepínač 1-0-2

Příspěvekod sitra » ned zář 06, 2015 8:19 pm

vezmeš cinkačku a procinkneš si co kdo a s kým...., dále schéma zapojení :yes:
RT E2A, Certifikace ČFA, FVE experiment od roku 2015, zpracování projektové dokumentace Victron.
ostrov - Victron 3x Multiplus II 48/5000, Longi 16x455Wp, CERBO GX, GX Touch 50, Pylontech 5x US3000C...
?
sitra
 
Příspěvky: 273
Registrován: ned led 25, 2015 12:28 pm

Re: Přepínač 1-0-2

Příspěvekod olozx6r » pon zář 07, 2015 4:20 pm

Já nic cinkat nebudu, nechám to na tom umělcovi, až se oplocký vrátí z opravy a bude jinej vypínač.
::fv:: 45x 225Wp, 10x 200Wp, 2x120Wp = 12365Wp ::pv:: , *batt* LIFEPO4 v přípravě *cloud* *sun* 6x MPPT střídače, vše jde do TUV a do podlahového topení :wood:.
Uživatelský avatar
olozx6r
 
Příspěvky: 480
Registrován: pát dub 11, 2014 7:58 pm
Bydliště: České Budějovice

Re: Přepínač 1-0-2

Příspěvekod kodl69 » pon zář 07, 2015 8:25 pm

Jo, akorát ten Hager je levnější, jinak to samý, možná mechanicky robustnější, že jde trochu tíž.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
podporuje fórum
 
Příspěvky: 6511
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Přepínač 1-0-2

Příspěvekod olozx6r » čtv říj 01, 2015 12:46 pm

Takhle vypadá ten můj vypínač. Oplocký už je opraven, bylo to za 150 včetně poštovnýho, tak jen asi prkotina. Tuší nškdo, zda jde zapojit tak jak potřebuju?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
::fv:: 45x 225Wp, 10x 200Wp, 2x120Wp = 12365Wp ::pv:: , *batt* LIFEPO4 v přípravě *cloud* *sun* 6x MPPT střídače, vše jde do TUV a do podlahového topení :wood:.
Uživatelský avatar
olozx6r
 
Příspěvky: 480
Registrován: pát dub 11, 2014 7:58 pm
Bydliště: České Budějovice

Re: Přepínač 1-0-2

Příspěvekod ota » čtv říj 01, 2015 12:54 pm

Nulák a fázi výstupu připojit na přepojit na přepínací svorku (O)
Nulák a fázi DS na I.
Nulák a fázi měniče na II.

Neprohodit nulák a fázi před a za přepínačem.
50kWp + 10kW Infinity, 15kWh LiFe
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 2268
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Re: Přepínač 1-0-2

Příspěvekod olozx6r » čtv říj 01, 2015 1:06 pm

Jdou k tomu kabely přímo z AC a z oplockýho. Šlo by napsat čísla svorek kam co zapojit? Mám to nafocený ze všech stran. Nerad bych, až to zapojí dráteník, aby zase oplocký pohořel...
::fv:: 45x 225Wp, 10x 200Wp, 2x120Wp = 12365Wp ::pv:: , *batt* LIFEPO4 v přípravě *cloud* *sun* 6x MPPT střídače, vše jde do TUV a do podlahového topení :wood:.
Uživatelský avatar
olozx6r
 
Příspěvky: 480
Registrován: pát dub 11, 2014 7:58 pm
Bydliště: České Budějovice

Re: Přepínač 1-0-2

Příspěvekod ota » čtv říj 01, 2015 1:30 pm

Pokud to bude dráteník, není mu co radit. Propískne si polohy přeoínače a zapojí. Pokud to nebude umět, není to dráteník.
Netroufnul bych si zapojovat měnič na přepínač který neznám podle fotek. Máš datasheet toho přepínače nebo alespoň typové označení?
50kWp + 10kW Infinity, 15kWh LiFe
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 2268
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Re: Přepínač 1-0-2

Příspěvekod olozx6r » čtv říj 01, 2015 1:44 pm

Dráteník už to zapojoval, je to vyučenej elektrikář, něco tam i pískal a stejně to nakonec spálil. Proto se chci pojistit, než ho k tomu zase pustím... tady je fotka štítku ze spínače.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
::fv:: 45x 225Wp, 10x 200Wp, 2x120Wp = 12365Wp ::pv:: , *batt* LIFEPO4 v přípravě *cloud* *sun* 6x MPPT střídače, vše jde do TUV a do podlahového topení :wood:.
Uživatelský avatar
olozx6r
 
Příspěvky: 480
Registrován: pát dub 11, 2014 7:58 pm
Bydliště: České Budějovice

Další

Zpět na Přepínání sítě a FVE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'