Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv kvě 06, 2021 4:39 am


Victron Multiplus II - zapojení

Měniče Victron

Victron Multiplus II - zapojení

Příspěvekod mati » čtv pro 12, 2019 12:36 pm

Zdravím osazenstvo tohoto fóra,

a protože zítra počítám začnu zprovozňovat mojeho nového miláčka : Victron Multiplus II 24V/3000VA , mám několik dotazů na zkušenější :

- jak nejlépe začít zprovozňovat , aby se nezačalo hned kouřit z modré skříňky :mrgreen: ( s nabitím DC obvodu přes žárovku počítám )
- jak máte použité - řešené AUX vstupy a výstupy , K1 a ext. GND relé ( zatím v tomto nemám žádnou vizi , k čemu bych "já" je měl použít )
- jak máte řešené N vodiče ACin a ACout ? - je možné je mít i spojené na jednom můstku ?
- co vše mohu očekávat od jediné vizualizace a nastavování na noťasu připojeném přes MK3-USB?

Díky za postřehy a rady..

Chci ho provozovat v poloostrovu s LiFePo bateriemi 400Ah/24V s balancery vlastní konstrukce, s 3,2kWp v panelech , tři stringy se samostatnými regly ( 2x čína + 1x Victron MPPT 150/35 ).

M.
2x 230Wp Schutten ,6x 240Wp Schutten, 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp, ETracer TR-2215 BN, Victron SmartSolar MPPT 150/35 , Victron BlueSolar MPPT 100/50 , Axpert MKS2400WPlus , 2x200Ah 24V Winston LiFePo4 , Victron Multiplus II 24/3000/32
Uživatelský avatar
mati
 
Příspěvky: 302
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Bydliště: Paka - city

Re: Victron Multiplus II - zapojení

Příspěvekod rottenkiwi » čtv pro 12, 2019 1:36 pm

Ja mám N oddelené.
Na vstupe stykač, ktorý ovláda AC IN + nastavené veci, ako
max. prúd zo vstupu a max. DC prúd do bateriek.

Príp. v zime zapnúť AES, ak to nerobí problém spotrebičom.

Ešte sa k tomu hodí dokúpiť Rasp. Pi 3 a dať tam Venus GX obraz.
Potom z toho lezú takéto veci. / Treba káble MK3-USB a VE.Direct-USB. /
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Zbohom. Elipsa Kiwi Haven Artemis Tachyum uz coskoro Covid, stress. exercise Wind Power 20250 KWh
Today: 9.006 Yest: 3.663 Week: 143.8 30 Days: 588.85 [kWh]
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 4147
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK

Re: Victron Multiplus II - zapojení

Příspěvekod gupa » čtv pro 12, 2019 2:14 pm

Mám jen jedničkovou verzi se starými deskami. Aby nevyhazoval proudový chránič přivést přívod zpřed ním pro line in. Odpojení groundu je pokud jsem dobře pochopil, jen kvůli korozi lodí, kde se řeší problém přes oddělovací trafo. Nezapojit baterii obráceně, Victron nemá ochranu proti přepolování. Pochopit protokol který je použit pro provoz ve smyslu že, pokud se připojí dohled přes hub, řídí se hubem, pokud se konfiguruje přes dip, jede přes dip, pokud se konfiguruje přes mk3 tj přes hub, funkce assistenta lze nastavit jen přes (s) jiným firmware, výrobce a prodejce dodává základní firmware, jiný je po sdělení plánované konfigurace. Pokud se měnič zresetuje počítačem za pomoci a s aplikací přes VE do výchozího nastavení, tak v základním firmware, odpojení rj45 a vypnutí má po nahození tzv. autonomní režim, pozná se že po připojení převodníku vypne bez varování a po spuštění aplikace VE a rozpoznání HW (měniče) zase se rozjede a vyrábí. (nevýhoda při zaplých spotřebičích v domě)
Jestli Vám pomáhají informace z mypower.cz jako mně podpořte ho třeba dobrovolnou rychlou QR platbou. Pro 50,-, 200,-, 500,- a 1000,- podporu stačí kliknout na částku. Já za poslední rok 1x 200,-, 1x 50,-
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1737
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Victron Multiplus II - zapojení

Příspěvekod mati » pon pro 16, 2019 10:38 am

Díky pánům za info..

Tzn. v softwaru Victron Connect ( co používám pro regl a BMV ) se Multiplus II nedá vizualizovat a nastavovat??

Uvidíme přes víkend - to se půstím konečně do zprovoznění..

M.
2x 230Wp Schutten ,6x 240Wp Schutten, 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp, ETracer TR-2215 BN, Victron SmartSolar MPPT 150/35 , Victron BlueSolar MPPT 100/50 , Axpert MKS2400WPlus , 2x200Ah 24V Winston LiFePo4 , Victron Multiplus II 24/3000/32
Uživatelský avatar
mati
 
Příspěvky: 302
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Bydliště: Paka - city

Re: Victron Multiplus II - zapojení

Příspěvekod PavelR » pon pro 16, 2019 4:14 pm

ne na tom se to nastavovat neda. Na to je victron config.
To co psal kiwi to raspbery a venus os doporucuju. Mam taky. Aktivovat logovani na vrm portal. Do raspbery idealne prumyslovou nebo alepson velkou kartu, at se muzou bity prostridat a nedopali se rychle. Menic do toho pripojis MK3 kabelem ( po konfiguraci)
Pokud mas jiny regly system by je nevidel, tak povol volbu dc load. At to jde videt aspon takto.
Ten venus os ma vyhodu tu, ze jej lze po modbus tcp vycitat a dle techto hodnot ridit veci kolem. - velmi pohodlne.

Kabel ve direct - usb je obycejny usb-uart regly na 5V logice, bmv na 3,3V logice. Je toho o tom napsano dost. Pokud by sis to delal durazne doporuciji izolovat nejakym adum1201 nebo opta. Pozor beha to na 19200baud obycejny opta to nedavaji.

Muj nazor je mit system na jednom hw takze idelane casem vyhod cinsky regly a dej tam od victronu. Pak ty vizualizace zacnou davat vetsi smysl.

Ja to poprvi zapinal nejdriv na DC pak konfigurace, pak ac in a na finale pokud vse bylo ok jsem pripojil zatez.
PavelR
 
Příspěvky: 2601
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Victron Multiplus II - zapojení

Příspěvekod FRSO » pon pro 16, 2019 5:02 pm

gupa píše:Mám jen jedničkovou verzi se starými deskami. Aby nevyhazoval proudový chránič přivést přívod zpřed ním pro line in. Odpojení groundu je pokud jsem dobře pochopil, jen kvůli korozi lodí, kde se řeší problém přes oddělovací trafo. Nezapojit baterii obráceně, Victron nemá ochranu proti přepolování. Pochopit protokol který je použit pro provoz ve smyslu že, pokud se připojí dohled přes hub, řídí se hubem, pokud se konfiguruje přes dip, jede přes dip, pokud se konfiguruje přes mk3 tj přes hub, funkce assistenta lze nastavit jen přes (s) jiným firmware, výrobce a prodejce dodává základní firmware, jiný je po sdělení plánované konfigurace. Pokud se měnič zresetuje počítačem za pomoci a s aplikací přes VE do výchozího nastavení, tak v základním firmware, odpojení rj45 a vypnutí má po nahození tzv. autonomní režim, pozná se že po připojení převodníku vypne bez varování a po spuštění aplikace VE a rozpoznání HW (měniče) zase se rozjede a vyrábí. (nevýhoda při zaplých spotřebičích v domě)


Pokud nechceš aby ti spadl měnič , tak si vyndej jumper v tom MK2USB, pak se to změní bez vypnutí měniče.
FRSO
 
Příspěvky: 1411
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Victron Multiplus II - zapojení

Příspěvekod dano » pon pro 16, 2019 5:54 pm

Na konfiguraciu a update firmwaru invertorov sa pouziva pouziva program VEConfig, ale konfiguracia vsetkych produktov je mozna aj cez Victron Connect, dokonca aj update firmware je mozne cez android zariadenie a OTG redukcia + mk3 kabel. Victron Connect ma aj demo rezim, staci v menu vybrat pozadovany produkt v Demo Library
Image VenusOS pre RPi funguje na RPi2, RPi3 a RPi3+, dokonca sa da pripojit dotykovy LCD k RPi a potom je to taky low cost color control GX, akurat treba doinstalovat par veci aby LCD fungovalo korektne, ak bude zaujem dodam navod, funguje aj touch screen a da sa regulovat aj jas LCD.
dano
 
Příspěvky: 366
Registrován: pát zář 01, 2017 7:54 am

Re: Victron Multiplus II - zapojení

Příspěvekod PavelR » pon pro 16, 2019 8:54 pm

to zapojeni rpi s displajem jsem videl je to pekny. Bohuzel tohoto jsem nebyl schopen - pouzivam vzdalenou plochu.

Co me na tom venusu irituje nejvic je to, ze si nemuzu editovat tu obrazovku jak ma vypadat. Ja jsem v offgridu takze tam nechci DS, stridac ...
PavelR
 
Příspěvky: 2601
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Victron Multiplus II - zapojení

Příspěvekod mati » pon pro 16, 2019 9:24 pm

FRSO píše:
gupa píše:Mám jen jedničkovou verzi se starými deskami. Aby nevyhazoval proudový chránič přivést přívod zpřed ním pro line in. Odpojení groundu je pokud jsem dobře pochopil, jen kvůli korozi lodí, kde se řeší problém přes oddělovací trafo. Nezapojit baterii obráceně, Victron nemá ochranu proti přepolování. Pochopit protokol který je použit pro provoz ve smyslu že, pokud se připojí dohled přes hub, řídí se hubem, pokud se konfiguruje přes dip, jede přes dip, pokud se konfiguruje přes mk3 tj přes hub, funkce assistenta lze nastavit jen přes (s) jiným firmware, výrobce a prodejce dodává základní firmware, jiný je po sdělení plánované konfigurace. Pokud se měnič zresetuje počítačem za pomoci a s aplikací přes VE do výchozího nastavení, tak v základním firmware, odpojení rj45 a vypnutí má po nahození tzv. autonomní režim, pozná se že po připojení převodníku vypne bez varování a po spuštění aplikace VE a rozpoznání HW (měniče) zase se rozjede a vyrábí. (nevýhoda při zaplých spotřebičích v domě)


Pokud nechceš aby ti spadl měnič , tak si vyndej jumper v tom MK2USB, pak se to změní bez vypnutí měniče.


To jako že mám ten MK3-USB otevřít ( násilím ) a v něm vyndat jumper??
2x 230Wp Schutten ,6x 240Wp Schutten, 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp, ETracer TR-2215 BN, Victron SmartSolar MPPT 150/35 , Victron BlueSolar MPPT 100/50 , Axpert MKS2400WPlus , 2x200Ah 24V Winston LiFePo4 , Victron Multiplus II 24/3000/32
Uživatelský avatar
mati
 
Příspěvky: 302
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Bydliště: Paka - city

Re: Victron Multiplus II - zapojení

Příspěvekod FRSO » pon pro 16, 2019 9:39 pm

mati píše:
FRSO píše:
gupa píše:Mám jen jedničkovou verzi se starými deskami. Aby nevyhazoval proudový chránič přivést přívod zpřed ním pro line in. Odpojení groundu je pokud jsem dobře pochopil, jen kvůli korozi lodí, kde se řeší problém přes oddělovací trafo. Nezapojit baterii obráceně, Victron nemá ochranu proti přepolování. Pochopit protokol který je použit pro provoz ve smyslu že, pokud se připojí dohled přes hub, řídí se hubem, pokud se konfiguruje přes dip, jede přes dip, pokud se konfiguruje přes mk3 tj přes hub, funkce assistenta lze nastavit jen přes (s) jiným firmware, výrobce a prodejce dodává základní firmware, jiný je po sdělení plánované konfigurace. Pokud se měnič zresetuje počítačem za pomoci a s aplikací přes VE do výchozího nastavení, tak v základním firmware, odpojení rj45 a vypnutí má po nahození tzv. autonomní režim, pozná se že po připojení převodníku vypne bez varování a po spuštění aplikace VE a rozpoznání HW (měniče) zase se rozjede a vyrábí. (nevýhoda při zaplých spotřebičích v domě)


Pokud nechceš aby ti spadl měnič , tak si vyndej jumper v tom MK2USB, pak se to změní bez vypnutí měniče.


To jako že mám ten MK3-USB otevřít ( násilím ) a v něm vyndat jumper??

Já nepsal MK3-USB, ten se dá sice lehce rozdělat, ale on nemá jumper !!, Není potřeba ho kuchat.
FRSO
 
Příspěvky: 1411
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Victron Multiplus II - zapojení

Příspěvekod mati » pon pro 16, 2019 9:44 pm

Zařízeni FVE vizualizuji na noťasu s W7 do kterého mám přístup odkudkoli přes Teamvievera - tam by mohl ten Venus taky běžet?

Regly a BMV mám korektně připojené přes USB do noťasu s Victron Connectem - to se mi podařilo rozchodit - opticky oddělené převodníky jsou nutnost - minimálně BMV bez opto měří kraviny ( vyrovnávací proudy v -pólu ).

Na unifikaci zařízení na Victron a jeho klony se již pracuje..


PavelR píše:ne na tom se to nastavovat neda. Na to je victron config.
To co psal kiwi to raspbery a venus os doporucuju. Mam taky. Aktivovat logovani na vrm portal. Do raspbery idealne prumyslovou nebo alepson velkou kartu, at se muzou bity prostridat a nedopali se rychle. Menic do toho pripojis MK3 kabelem ( po konfiguraci)
Pokud mas jiny regly system by je nevidel, tak povol volbu dc load. At to jde videt aspon takto.
Ten venus os ma vyhodu tu, ze jej lze po modbus tcp vycitat a dle techto hodnot ridit veci kolem. - velmi pohodlne.

Kabel ve direct - usb je obycejny usb-uart regly na 5V logice, bmv na 3,3V logice. Je toho o tom napsano dost. Pokud by sis to delal durazne doporuciji izolovat nejakym adum1201 nebo opta. Pozor beha to na 19200baud obycejny opta to nedavaji.

Muj nazor je mit system na jednom hw takze idelane casem vyhod cinsky regly a dej tam od victronu. Pak ty vizualizace zacnou davat vetsi smysl.

Ja to poprvi zapinal nejdriv na DC pak konfigurace, pak ac in a na finale pokud vse bylo ok jsem pripojil zatez.
2x 230Wp Schutten ,6x 240Wp Schutten, 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp, ETracer TR-2215 BN, Victron SmartSolar MPPT 150/35 , Victron BlueSolar MPPT 100/50 , Axpert MKS2400WPlus , 2x200Ah 24V Winston LiFePo4 , Victron Multiplus II 24/3000/32
Uživatelský avatar
mati
 
Příspěvky: 302
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Bydliště: Paka - city

Re: Victron Multiplus II - zapojení

Příspěvekod mati » pon pro 16, 2019 9:53 pm

To jako že mám ten MK3-USB otevřít ( násilím ) a v něm vyndat jumper??[/quote]
Já nepsal MK3-USB, ten se dá sice lehce rozdělat, ale on nemá jumper !!, Není potřeba ho kuchat.[/quote]

Oou sorry,
já nepochopil , že reakce není pro mne.
2x 230Wp Schutten ,6x 240Wp Schutten, 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp, ETracer TR-2215 BN, Victron SmartSolar MPPT 150/35 , Victron BlueSolar MPPT 100/50 , Axpert MKS2400WPlus , 2x200Ah 24V Winston LiFePo4 , Victron Multiplus II 24/3000/32
Uživatelský avatar
mati
 
Příspěvky: 302
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Bydliště: Paka - city

Re: Victron Multiplus II - zapojení

Příspěvekod PavelR » pon pro 16, 2019 9:56 pm

jesli na noteboku s W7 umi bezet venus netusim. Je to linux mozna nejaka virtualizace raspberry? to je otazka na linux mastery.
Ale to raspberry je o dost mene zrave nez notas.
On ten venus os se stara hlavne o predavani informaci mezi regly, bms a stridacem,loguje na vrm portal kde se maluji grafy (pokud je povoleno). Pak ma datovej vystup. bmsku sice nemas ale i tak si myslim ze je to fajn. uz jen pro prehled o vyrobach a tak.
Ja nepouzivam teamviewer ale mam zpristupnenou mistni sit pres openvpn.

pokud budes pouzivat klony tak je otazka jestli to cely nedrzet offline jen na lanu aby to nemohlo ven a neaktualizovat firmware.
PavelR
 
Příspěvky: 2601
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Victron Multiplus II - zapojení

Příspěvekod Beny » stř led 29, 2020 7:34 am

Ahoj všem,
vidím že zde řešite použití OS Venus do RPI. Měl bych k tomu pár otázek.
1. Jedná se o 100% náhradu or. HW - tedy řízení MultiplusII,regulátorů a baterie je tímto vyřešeno?
2. Pokud má originál problém se signálem HDO viz. viewtopic.php?f=116&p=114539#p114539 , jaká je situace u tohoto zapojení?

Díky za info
FVE 3,6 kWp, SolarEdge 5000 HD, panely AEG M606B 300W 6xJV 6xJZ, SolarEdge Optimizer P300, PLC Unipi Axon 505, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus, elektroměrové trafa DC QI-POWER-485, 2x proporcionální SSR relé RGC1P48V42ED SSR pro řízení přetoků do bojleru, bojler Dačice OKCE 300S 2x2,2 kW, Grafana soft
http://www.pocasinakladne.cz/mervis.php
Beny
 
Příspěvky: 78
Registrován: sob říj 13, 2018 1:29 pm

Re: Victron Multiplus II - zapojení

Příspěvekod dano » stř led 29, 2020 8:24 am

Co sa tyka sw funkcii tak ano je to 100% nahrada. Neviem o akej zostave uvazujes, ale Multiplus II GX ma uz Venus integrovany.
Neviem kolko zariadeni chces pripajat na RPi, ale vsetko je cez USB, teda pri vacsom pocte je lepsie pripojit USB hub. Na pripojenie Multiplusu (bez GX) kabel MK3-USB, ale ten potrebujes aj tak na konfiguraciu a aktualizaciu fw a na pripojenie (konfiguraciu) MPPT regulatora a BMV712 potrebujes VE.Direct-USB kabel, ale ten si mozes aj vyrobit za zlomok ceny, je to iba USB seriovy prevodnik na TTL uroven z galvanickym oddelenim. Ak by si chcel pripojit externy merac spotreby ET-112, tak potrebujes prevodnik USB-RS485.
Vyhoda RPi je, ze ked si kupis 7" dotykovy LCD mas v podstate nahradu za ColorControl GX.
dano
 
Příspěvky: 366
Registrován: pát zář 01, 2017 7:54 am

Re: Victron Multiplus II - zapojení

Příspěvekod Beny » stř led 29, 2020 8:58 am

Děkuji za odpovězení první otázky.
Je to vlastně jen rozříření stávající FVE na druhou fázy a jelikož na této střeše není až takový problém se stíny uvažuji i o jiném HW než SolarEdge.
Byl by to jen hybridní měnič a MPPT. A baterie. Dnes jsme narazil na tebou zmiňovaný Miltiplus s GX již v sobě a vlastně jsem našel i nový Easy Solar II, jen tam ta cena je o dost vyšší, ale je to dáno větším MPPT, jen já to na to mé malé pole nevyužiji.
Jen se u Victrona bojím té druhé otázky, protože jsem připojen na DS.
FVE 3,6 kWp, SolarEdge 5000 HD, panely AEG M606B 300W 6xJV 6xJZ, SolarEdge Optimizer P300, PLC Unipi Axon 505, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus, elektroměrové trafa DC QI-POWER-485, 2x proporcionální SSR relé RGC1P48V42ED SSR pro řízení přetoků do bojleru, bojler Dačice OKCE 300S 2x2,2 kW, Grafana soft
http://www.pocasinakladne.cz/mervis.php
Beny
 
Příspěvky: 78
Registrován: sob říj 13, 2018 1:29 pm


Zpět na Victron

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'