Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát úno 03, 2023 4:57 pm
Martin P píše:Máš to namysli takto?
mmv píše:king rozhodně funguje TN-C jak na vstupu, tak na výstupu, na hulváta to lze dokonce provozovat s jedním kabelem CYKY-J 3×XXX tzn jeden fázovej in, jeden fázovej out, a jeden jako společnej PEN
(a teď do mně)
kodl69 píše:máš to úplně blbě. NE neexistuje, když už, tak PE. a ze místem rozdělelení PEN na PE a N už se NIKDY nesmí spojit. A potom máš naopak vstup a výstup, pokud má být dodrženo to výše. Takhle nikdy ne!!!
Kdo z vás podrobně prohlídl nějakou desku z axperta? Já jich několik po 100Kč koupil na součástky, a prohlídl jsem si, jak je to řešený, dokonce mám kus té desky s výstupním filtrem uřezanej a zapojenej na svůj samodomo měnič. Tím pádem jistě vím, že jak vstupní filtr na přívodu ze sítě, tak výstupní filtr je symetrickej, tj stejnej jak pro L tak pro N. Propojením N vstup s N výstup se vlastně ty filtry částečně vyřadí z provozu, když se nestane nic jinýho.
To Jahodovák: ty bydlíš v paneláku? u nás na moravě se dvoudráty nachází jenom v panelácích, jinak historicky zemnění, tj 3 dráty, a napěťový chrániče, pozděj v 70-tých letech proudový chrániče...
Kombinace axpertu zapojenýho za fi který je u leketroměru je potenciálně nebezpečná věc.
1.) fi nechrání obvody za axpertem.
2.) po vybavení fi se může dostat část napětí z měniče na N vodič.
3.) proudy který prochází odrušovacím filtrem do ochranného vodiče můžou způsobit nežádoucí vybavování chrániče.
Takže řešení je snadné: přívod klidně TNC, rozdělit N a PE na svorkovnici před axpertem, vývod TN-S, tj L a N, PE už je spojený na vstupu, nějaký chrániče a pak TNC-S instalace (3 vodiče) do skanzenu zapojenýho v TNC bych neměl odvahu něco takovýho zapojit, záleží na odvaze každého soudruha. Už třeba proto, že v TNC nelze použít Fi, který v domácnosti s biologickými škůdci považuju za nezbytnost (biologičtí škůdci jsou různých druhů, děti, kočky, králík, morče, manželka...) protože mají snahu ničit veškerý pohyblivý přívody, a jenom fi zajišťuje jejich přežití...
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků