dracekvo píše:Já s tím teda moc nesouhlasím......
A nechat situaci řídit trhem? To by jsme neměli nic jinýho než uhelný elektrárny, protože palivo do nich je nejlevnější.....
Předně, neřešíme zítřek ani pozítřek, dokonce neřešíme ani údobí za 10 roků. Pokud budeme upřímní, nikdo na zeměkouli neví co bude za týden natož za deset roků. Co ale víme, že je vcelku silný pokrok v akumulaci. Tím nechci říct, že bychom byli schopni naakumulovat na zimu v baterkách. Cesty jak CO2 zpětně přeměnit na energetický uhlovodík jsou známy, jsou jen nákladné na energii. Pokud bude energie v létě dostatek, tak bude i "nějaký" syntetický uhlovodík.
Vezmu li svou energetickou roční "potřebu", tak ta je dlouhodobě 2.5MWh v elektřině s tím, že si dovoluji nad "normu" spotřebovat 1MWh v chlazení jako drobný luxus v létě. Tudíž FVE dá 2+1MWh v létě a musím dokoupit 0,5MWh v zimně. Dovedu si představit, že té půl megawaty dám v kogeneraci a dál budu "nějakým" vylepšením ukrajovat ze zimní spotřeby.
Dle statistik je průměrná roční spotřeba elektřiny na domácnost 2,5-5MWh. Přitom to, co mám já za zdroj může mít každá domácnost. Dokonce i paneláky mají střechy, dokonce přímo vybízející k osazení. Sklepy na akumulaci také jsou. Zde může být dokonce investiční úspora z rozsahu.
Je jednoduché se vymlovat na byoplynky jež jsou naprosto slepou uličkou.
Jsou zásadně jako vždy dva hlavní směry:
Nedělat nic a spoléhat se, že to udělají jiní, což je cesta vždy a za každých okolností do pekla, nebo
něco pro pokrok udělat a hlavně se nevymlouvat, že to nejde, přirozeně jako alibi a přejít na předchozí bod.
Aby kapitalismus nebyl devastující, máme k tomu zřízené mechanismy. Jsou to především regulace. Už vidím jak se zvedá nevole k regulacím. Ať kdo chce co chce říká, kapitalismus bez regulací, je to, co vidíme dnes, tedy spolupráce námi volených politiků s kapitálem na regulaci nás poddaných, kapitalistům.