Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob črc 11, 2020 5:08 am


Úprava měniče grid on na grid off ?

Diskuze na téma zařízení určených pro převod a stabilizaci napětí, zejména DC/AC měniče a DC/DC měniče, zkušenosti, teorie, praxe ...
Další

Úprava měniče grid on na grid off ?

Příspěvekod Elektrofil » pát bře 06, 2020 1:27 pm

Zdar všem,
nezkoušel někdo předělat , případně nějakou fintou upravit solární měnič grid on, co potřebuje k provozu síť do které se nafázuje, tak aby jel i samostatně bez sítě. Nebo mu vytvořit ten pocit , že je v síti?

Možná je to sci-fi , ale za zeptání snad nic nedám...

Dík
Elektrofil
 
Příspěvky: 26
Registrován: pon bře 02, 2020 12:50 pm

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

Příspěvekod Elektrofil » pát bře 06, 2020 4:21 pm

Je to řešení v nouzi, protože nevím jak se levně a efektivně bránit přetokům do DS.

Dalo by se to řešit proudovým relé, které by střídač sepnulo, když je odběr vyšší než jmenovitý výkon měniče
a při poklesu ho odpojilo?
Elektrofil
 
Příspěvky: 26
Registrován: pon bře 02, 2020 12:50 pm

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

Příspěvekod lzahradil » pát bře 06, 2020 5:08 pm

Elektrofil píše:Je to řešení v nouzi, protože nevím jak se levně a efektivně bránit přetokům do DS.

Dalo by se to řešit proudovým relé, které by střídač sepnulo, když je odběr vyšší než jmenovitý výkon měniče
a při poklesu ho odpojilo?


Než vymýšlet voloviny a kuchat měnič a snažit se, to ho raději rovnou prodej a kup si třeba Axperta.

Případně. Pokud máš nějakej měnič, mohlo by fungovat ten co chceš upravit připojit na jeho výstup. Ovšem za předpokladu že budeš mít zajištěno že tam bude vždy větší spotřeba než dokáže vyrobit ten ongrid. Jinak by se to tomu měniči nemuselo zamlouvat
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 100Ah@48V (zatím) | Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
lzahradil
 
Příspěvky: 354
Registrován: sob dub 11, 2015 1:28 am
Bydliště: CZ

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

Příspěvekod Elektrofil » pát bře 06, 2020 5:12 pm

No četl jsem návody různých měničů offgrid a ty nemají rády připojení sítě do svého výstupu.
A pak by to neuznali na záruku...
Musel bych ho pořídit.

To proudové relé problém s přetoky nevyřeší?
Elektrofil
 
Příspěvky: 26
Registrován: pon bře 02, 2020 12:50 pm

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

Příspěvekod diablo007 » pát bře 06, 2020 5:29 pm

Reakční doba relé bude delší než rychlost z jakou maká elektroměr
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 2753
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

Příspěvekod brumlaj » pát bře 06, 2020 7:02 pm

Studer XTS/XTM/XTH zapojení AC coupling. Prostě Studer bude hlídat napětí a změnou frekvence/nabitím akumulátorů bude regulovat výkon ongridu. Připojen k distribuční síti být vůbec nemusí.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 2428
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

Příspěvekod RRR » pát bře 06, 2020 7:30 pm

To stejné Victron Multiplus/Quatro. A vždy pravidlo 1.0 https://www.victronenergy.com/live/ac_coupling:start.
Uživatelský avatar
RRR
 
Příspěvky: 181
Registrován: pon led 09, 2012 7:24 pm

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

Příspěvekod Elektrofil » pát bře 06, 2020 9:43 pm

Můžete mi to prosím trochu popsat co je to za zařízení a co to umí?

Mám solární střídač Fronius IG15 1,3kW a neplánuji akumulátory a chci to tlačit do domácí sítě,
bez hrozby přetoků do sítě...

Vím že za cca 7500Kč koupím 1kW nebo 10000Kč 2kW s limiterem a to by asi vyřešilo vše....

Jenže co s tím stávajícím ? Asi to za moc neprodám... Ikdyž je jako nový a moc nepoužívaný (dal jsem 4300Kč)
Elektrofil
 
Příspěvky: 26
Registrován: pon bře 02, 2020 12:50 pm

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

Příspěvekod beethowen » pát bře 06, 2020 9:56 pm

Elektrofil píše:Můžete mi to prosím trochu popsat co je to za zařízení a co to umí?

Mám solární střídač Fronius IG15 1,3kW a neplánuji akumulátory a chci to tlačit do domácí sítě,
bez hrozby přetoků do sítě...

Vím že za cca 7500Kč koupím 1kW nebo 10000Kč 2kW s limiterem a to by asi vyřešilo vše....

Jenže co s tím stávajícím ? Asi to za moc neprodám... Ikdyž je jako nový a moc nepoužívaný (dal jsem 4300Kč)

Toto je bohužel úplně k ničemu, pokud nemáš nějakou serverovou farmu, nebo něco podobného s trvalým odběrem bezpečně větším, než je výkon toho střídače.
Možná snad pokud bys měl bojler tak 500l a nějakou slušnou spotřebu vody tak to nechat topit od východu slunce do západu. Těleso by bylo vhodné na jmenovitý výkon 1,3kw, ale je potřeba aby byla nějaká trvalá spotřeba doma k tomu.
To je snad jediné finančně dostupné řešení, co mě napadlo.
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 470
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

Příspěvekod diablo007 » pát bře 06, 2020 10:25 pm

Shrnu to a nepotěším tě koncepce je prostě špatně. A myšlenka že koupíš jiné zařízení které v sobě má limiter a budeš žít v naději že opravdu neudělá přetok je hezká ale realita bude taková že limiter opět bude pomalejší než elektroměr
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 2753
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

Příspěvekod brumlaj » pát bře 06, 2020 10:32 pm

Elektrofil píše:Můžete mi to prosím trochu popsat co je to za zařízení a co to umí?
je to v obou případech hybridní měnič s celkem slušnou výbavou
Elektrofil píše:Mám solární střídač Fronius IG15 1,3kW a neplánuji akumulátory a chci to tlačit do domácí sítě, bez hrozby přetoků do sítě...
tak si sežeň spotřebič o příkonu 1,3kW a spouštěj jej minutu před tím, než nastartuje Fronius
Elektrofil píše:Vím že za cca 7500Kč koupím 1kW nebo 10000Kč 2kW s limiterem a to by asi vyřešilo vše....
tím nevyřešíš vůbec nic. Přetoky budou. Budou v řádu stovek Wh denně, ale na buzeraci od distributora to stačí.
Elektrofil píše:Jenže co s tím stávajícím ? Asi to za moc neprodám... Ikdyž je jako nový a moc nepoužívaný (dal jsem 4300Kč)
To už je na Tobě. Pořád v různých částech píšeš, že nechceš to co zde lidi vyšperkovali k dokonalosti a když není po Tvém tak založíš jiné vlákno aby ses dozvěděl to samé ;-) Inu distributorům vděčíme za to, že fotovoltaika není houska na krámě. Klidně jim také poděkuj. Třeba tak jako já s metr dlouhým palcovým dřevem v dlani jim mávám na uvítanou.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 2428
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

Příspěvekod Elektrofil » pát bře 06, 2020 10:34 pm

Mám elměr. ZE312 , nevíte jestli umí měřit přetoky?
Elektrofil
 
Příspěvky: 26
Registrován: pon bře 02, 2020 12:50 pm

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

Příspěvekod brumlaj » pát bře 06, 2020 10:37 pm

To není podstatné, pokud se Ti na střeše objeví panely, tak se Ti v elektroměrovém rozvaděči objeví ten který to umí.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 2428
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

Příspěvekod Elektrofil » pát bře 06, 2020 11:05 pm

Elektrofil píše:Mám elměr. ZE312 , nevíte jestli umí měřit přetoky?


Našel jsem...

Elektroměr řady ZE312 je třífázový jedno až čtyřtarifní elektroměr určený pro měření spotřeby elektrické energie v obytných a obchodních prostorách a v lehkém průmyslu. Přístroj je určen k přímému připojení do rozvodné sítě. Měří činnou energii ve třídách A nebo B podle norem EN 50470-1 a EN 50470-3 ve směru odběr i dodávka. Jeho konstrukce je navržena pro připojení do sítě typu TN-C dle ČSN 332000-3.

Přístroj je vybaven standardně optickým rozhraním a může být vybaven impulsním výstupem typu S0 a rozhraním RS485.

Takže přetok připočte k "dobru" , ale nevím jestli i nabonzuje...
Elektrofil
 
Příspěvky: 26
Registrován: pon bře 02, 2020 12:50 pm

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

Příspěvekod beethowen » pát bře 06, 2020 11:34 pm

Elektrofil píše:
Elektrofil píše:Mám elměr. ZE312 , nevíte jestli umí měřit přetoky?


Našel jsem...

Elektroměr řady ZE312 je třífázový jedno až čtyřtarifní elektroměr určený pro měření spotřeby elektrické energie v obytných a obchodních prostorách a v lehkém průmyslu. Přístroj je určen k přímému připojení do rozvodné sítě. Měří činnou energii ve třídách A nebo B podle norem EN 50470-1 a EN 50470-3 ve směru odběr i dodávka. Jeho konstrukce je navržena pro připojení do sítě typu TN-C dle ČSN 332000-3.

Přístroj je vybaven standardně optickým rozhraním a může být vybaven impulsním výstupem typu S0 a rozhraním RS485.

Takže přetok připočte k "dobru" , ale nevím jestli i nabonzuje...

Registr dodávky tam je a když budou chtít, tak to i vyčtou. Poslední dobou už to většinou vyčítají elektronicky a u distributora jim to dá vědět, to se neboj.
Pokud to nechceš slyšet, tak se neptej. Už ti to tu řeklo dost lidí, že to není dobrý nápad. Tak buď poslouchej, nebo se neptej.
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 470
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

Příspěvekod volente » pát bře 06, 2020 11:53 pm

Každý jeden člověk udělal v životě chybu a přišel o nějaké peníze. Proč prostě neudělat tlustou čáru, přiznat si že to byla jeho chyba a smířit se s tím jako miliardy lidí na tomto světě. Tady by ti asi mohli mnozí vyprávět kolik je stáo
prošlapání těch pěšinek.
Těch tvých 4300,- budou ve výsledku jen drobné.
4,5kWp - 4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW.
Uživatelský avatar
volente
 
Příspěvky: 2332
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

Příspěvekod PavelR » sob bře 07, 2020 7:22 am

Pokud budes mit jakykoliv menic at ongrid, hybrid ... pripojen paralelne k siti distributora tak vzdy! hrozi pretok vzdy!
Co tam je za elektromer je nepodstatny jde o princip ze tak dlouho to bude prochazet az to halt jednou neprojde. Doba prochazeni je irelevantni.

Reseni? naprosto jednoduche a legalni. Nahlas si mikrozdroj a pores si rizeni vykonu tam kam potrebujes.
PavelR
 
Příspěvky: 2412
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

Příspěvekod Elektrofil » sob bře 07, 2020 6:53 pm

Ještě mám takový elektrotechnický dotaz,
jak by se choval systém s tím střídačem , ale kdyby mezi elměrem a odběrným místem bylo oddělovací trafo ? Dokázaly by se přetoky natlačit zpětně přes trafo do DS ? Asi jo že? Neberu v úvahu cenu trafa, kam ho umístit a ztráty v trafu..... Jen mě to teoreticky zajímá :)
Elektrofil
 
Příspěvky: 26
Registrován: pon bře 02, 2020 12:50 pm

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

Příspěvekod diablo007 » sob bře 07, 2020 6:56 pm

Trafo funguje obousměrně takže to nic neřeší
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 2753
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

Příspěvekod Elektrofil » sob bře 07, 2020 7:03 pm

Jo myslel jsem si to....

Dík za utvrzení :)
Elektrofil
 
Příspěvky: 26
Registrován: pon bře 02, 2020 12:50 pm

Další

Zpět na Střídače, měniče napětí, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'