Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob lis 16, 2019 3:03 am


Automatický prepínač FVE a Public power

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
Předchozí

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod youda » pon čer 24, 2019 9:32 pm

Nejakej nezavislej prepinac siti pred libovolnym menicem nebo i dieselagregatem se hodi vzdycky. A pokud chce nekdo navic osetrit stav, ze mu menic chcipne a neprepne se na interni bypass, tak tento automat je jedno z moznych reseni.

Ja osobne mam radeji Kodluv stykacomat se zapadkou, ktery je dle normy. Toto je takovy cinsky blackbox, ale i tak je hodne oblibeny.

Mimochodem, ja sam mam changeover switch jen manualni, Hager, s mezipolohou. Ale o mne se vseobecne vi, ze jsem konzerva :)

Na kazdodenni prepinani bych tipnul ze neni dimenzovano skoro nic z toho, co pouzivame. Dokonce ani relatka v Axpertech a InfiniSolarech mi neprijdou, ze by jim kazdodenni cviceni nejak moc prospivalo.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2205
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod ferdinand » pon čer 24, 2019 9:55 pm

Já to používám tak že přepínání sítí mám u sestry ve vedlejší chatě a když mám přebytky tak ji odpojím od sítě a přepojím ji na sebe(axperta) a naopak.Ovládám to sonoffem . Když překročí její spotřeba 2.5 kw tak to sonoff přepne zpět.Ještě mám u ní tři sonoff zásuvky kterýma ovládám její bojler, klimu a přímotop abych se nepřetížil.No asi tak.
ferdinand
 
Příspěvky: 24
Registrován: úte dub 19, 2016 9:37 am

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod diablo007 » pon čer 24, 2019 10:25 pm

ferdinand píše:Já to používám tak že přepínání sítí mám u sestry ve vedlejší chatě a když mám přebytky tak ji odpojím od sítě a přepojím ji na sebe(axperta) a naopak.Ovládám to sonoffem . Když překročí její spotřeba 2.5 kw tak to sonoff přepne zpět.Ještě mám u ní tři sonoff zásuvky kterýma ovládám její bojler, klimu a přímotop abych se nepřetížil.No asi tak.

To děláš ručně nebo to má nějaký mozek co to dělá automaticky
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 1819
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod ferdinand » pon čer 24, 2019 10:46 pm

Přepínání nad 2.5 kw se nastaví v sonoff pow r2 nebo přes wifi ručně a zásuvky přes wifi ručně .Ale všechny sonoff relé se dají spínat různými způsoby (tzv.scénami).Jak se komu hodí.Viz.https://www.chytrevypinace.cz/.Já je kupuji na aliexpressu.
ferdinand
 
Příspěvky: 24
Registrován: úte dub 19, 2016 9:37 am

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod Michael_jasom » úte čer 25, 2019 10:36 am

Vyzerá ze ten prepínač mi bude vyhovovať, objednal som ho z Aliexpresu... Ovladat by som ho mohol cez menič victron. Na nom by som nastavil pri akom napätí sa zapne a pri akom vypne... Akurát nemam kabel na menič, nemá niekto požičať bol by som vďačný. Dik Mišo
Balkónovica - 250Wp poly, 1x NordStar Pure Lead 100Ah, Epever 30A, menič Victron 12/500VA
Michael_jasom
 
Příspěvky: 50
Registrován: čtv led 04, 2018 8:11 pm

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod Tom_007 » úte črc 23, 2019 11:43 am

Michael_jasom píše:Vyzerá ze ten prepínač mi bude vyhovovať, objednal som ho z Aliexpresu... Ovladat by som ho mohol cez menič victron. Na nom by som nastavil pri akom napätí sa zapne a pri akom vypne... Akurát nemam kabel na menič, nemá niekto požičať bol by som vďačný. Dik Mišo


Ahoj. Koukám že s technikou jsi na tom podobně jako já. S tím automatem to je jak se tu píše. Já měl asi problém, že jsem koupil ten, který na zelené svorky použivá k přivedení napětí pro ovládácí cívky a po přípojení na měnič mi to nechtělo fungovat. Nakonec jsem to odladil a se samou radostí jsem zkoušel přepínání jak funguje a odpalil si zase měnič. Ale tuším že to nebylo chybou automatiky, ale mou rukou. Jinak se klidně ozvi.
510W; Epsolar 40A; Kombiměnič Axpert 2000W; 24/12V systém.
Tom_007
 
Příspěvky: 16
Registrován: stř črc 20, 2016 3:38 pm

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod Migrifič » pon srp 19, 2019 12:19 pm

Zdravím, někdo tady použil stykač VS-425, já hodlám použít VS-425-22 (2x NO a 2xNC) k přepínání dvou klimatizací (každá max 1,2kW, resp. jedna kolem 400W, druhá cca 650W) když mi to vyhodnotí proudové relé pračky a bude chtít přepnout klimy na DS, po skončení ohřevu zase zpět.
Mám to na MPP Solaru PIP 3024MSXE. Předpokládám, že to šupa nebude, když by to mělo být sfázovaný, ale upřímně, jistej si moc nejsem. Funguje to někomu.
Děkuji
Migrifič
 
Příspěvky: 13
Registrován: stř lis 14, 2018 2:13 pm
Bydliště: Praha 8

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod josse » pon srp 19, 2019 1:00 pm

Jestli jsem to pochopil správně tak ne.
Na krátkou chvilku to propojí výstup měniče se sítí a to je špatně. Sítí by to nevadilo, přetok čert vem, ale polovodičům to neudělá dobře.

Je třeba přepínací nebo nuceně vedené kontakty, nebo řízení které udělá mezi dvěmi stykači pauzu. Jinak to nejde.

Ty spínací kontakty se napřed totiž sepnou, po chvilce se teprve rozepnou ty rozpínací. Chvilku myslím rychlost pohybu kotvy. Ale to stačí.

Já jsem použil RM202024, kontakty na větší proud jsem nenašel. Stykače a relé s 22 kontakty jsem rozebíral Noark a další a ty jsou špatně. Je potřeba přepínací kontakt.
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 80P14S 18650, https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
josse
 
Příspěvky: 386
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod Migrifič » pon srp 19, 2019 1:58 pm

Já si to myslel, ale zkusil jsem to. Takže prostě jeden stykač síť a druhy měnič a zpozdit sepnutí druhého.
Děkuji
Migrifič
 
Příspěvky: 13
Registrován: stř lis 14, 2018 2:13 pm
Bydliště: Praha 8

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod mobilik » pon srp 19, 2019 2:12 pm

Riadenie pauzy môže zlyhať a problém je na svete. Tak isto môže zostať zlepeny kontakt na stykaci. Ideal čínsky prepínač mnoho krát túto riešený, alebo stikace zo zapadkou.
mobilik
 
Příspěvky: 2030
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod dumi » pon srp 19, 2019 2:33 pm

nebo po rezepnuti jednoho a pred sepnutim druheho overit, ze jsi bez napeti... ale to taky neni uplne 100% pokud mas odelenou i nulu
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 1116
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod PavelR » pon srp 19, 2019 2:38 pm

Napadlo me pouzit synchro check rele a prepinat v dobe kdy jsou site zrovna ve fazi. Potud muj napad. Jeste jsem se nedostal k tomu abych si oscilem zkontroloval jak rychle se offgrid menic a DS proti sobe pohybuji.
PavelR
 
Příspěvky: 1979
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod josse » pon srp 19, 2019 2:54 pm

PavelR píše:Napadlo me pouzit synchro check rele a prepinat v dobe kdy jsou site zrovna ve fazi. Potud muj napad. Jeste jsem se nedostal k tomu abych si oscilem zkontroloval jak rychle se offgrid menic a DS proti sobe pohybuji.
Axpert se drží ve fázi hodně pěkně, na to stačí obyč voltmetr...
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 80P14S 18650, https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
josse
 
Příspěvky: 386
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod PavelR » pon srp 19, 2019 3:07 pm

Nemyslim u hybridu. Me to napadlo pro offgridy pro stykacovou kombinaci. Prepinalo by se jen tehdy kdy se to sejde tim padem bez nebezpeci ze se to potka pres vytazenej oblouk
PavelR
 
Příspěvky: 1979
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Předchozí

Zpět na Přepínání sítě a FVE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'