Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pon čer 17, 2019 5:37 pm


Spínání pomocí SSR

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody

Spínání pomocí SSR

Příspěvekod kybos » stř úno 20, 2019 10:35 pm

Až budete nakupovat SSR zejména ty od firmy Fotek, vybírejte typ minimálně na více než dvojnásobek pracovního proudu. Uvnitř SSR jsou použity triaky na polovinu štítkové hodnoty proudu SSR. Viz https://www.instructables.com/id/The-inner-workings-of-Counterfeit-FOTEK-SSRs/
7,5 kWp poly +3x Tristar MPPT60 (>37 MWh) + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 540 Ah + UPS 8kW + 3F nabíječka 4,8kW
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1757
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm
Reputation: 165

Re: Spínání pomocí SSR

Příspěvekod willcz » stř úno 20, 2019 10:39 pm

A ted je otazka co je v tech ryze cinskych :-) radsi nemyslet
6.8kWp poly + XTM 4000-48 + 330Ah LiFe + Batrium s CAN
willcz
 
Příspěvky: 342
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno
Reputation: 60

Re: Spínání pomocí SSR

Příspěvekod kodl69 » stř úno 20, 2019 11:00 pm

A nejsou dodržený izolační vzdálenosti a další věci: https://www.youtube.com/watch?v=DxEhxjvifyY v čase 8:30.
Dost peněz za krabičklu s triakem a MOC3020 nebo moc 3063 ( nebo 3068 se spínáním v nule) na mizerně udělané desce. Ale všecko si člověk sám vyrábět nemůže. A co je víc čínskýho než ten Fotek?
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3611
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 269

Re: Spínání pomocí SSR

Příspěvekod marko250 » čtv úno 21, 2019 6:51 am

Taky jsem odpálil dva,než mi došlo vzít výkonnější,protože uvniř bude něco jiného ,než se uvádí na obalu.A to byla na nich poloviční zátěž.
JZ-50°/20xChaori<dává 5360W>,JV-90°/12xJinkoSolar<davá2750W>,MakeSkyBlue <60A>, Midnite Classic 150<89A>,baterka 58.4VDC LFP4/370A+Li-ion/300A<uloží 35kWh>,měnič PJ 10 kW<dává stále 8600W>
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 1512
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín
Reputation: 163

Re: Spínání pomocí SSR

Příspěvekod dumi » čtv úno 21, 2019 7:13 am

Ja beru rele z eniky. Stoji 1000Kc a je v oohode.
[img]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190221/0a35a6a8b9c566a8ad377e391f179a10.jpg[/img]
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 597
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm
Reputation: 27
 
  • 0


Re: Spínání pomocí SSR

Příspěvekod dumi » čtv úno 21, 2019 7:18 am

Jeste dodam, ze ma.fazove rizeni a ovladani 0-10V
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 597
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm
Reputation: 27
 
  • 0


Re: Spínání pomocí SSR

Příspěvekod tomas » čtv úno 21, 2019 7:40 am

Ty Čínské možná ještě lepší než Japonské:
viewtopic.php?f=20&t=2591&#p44588
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1826
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 86

Re: Spínání pomocí SSR

Příspěvekod dracekvo » čtv úno 21, 2019 8:19 am

Já to tak u činskejch věcí beru normálně. Psaný výkon / 2 = max. špičkový výkon :)
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1506
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 102

Re: Spínání pomocí SSR

Příspěvekod kyocera » čtv úno 21, 2019 9:25 am

Zdravím,
v článku co uvedl Kybos se píše, že pokud nakupovali orginální výrobky přímo od výrobce v číně
FOTEK, bylo vše v pořádku. Až začali nakupovat od amazonu, tak se setkali s popisovaným
problémem. Na vině tedy není čínská firma FOTEK, ale nějaký další výrobce, který možná nakupoval
také od FOTEK, ale výrobky na hlavním štítku přepsal, přeznačil s uvedením jiného počtu Ampér.
K dosažení svého zisku. A tento další vjiný ýrobce dodával do firmy Amazon.
Přeznačení , přepsání označení výrobků , zejména tranzistorů jsme zde na foru probírali vícekrát.
Zbroušená pouzdra, zbroušené nožičky a nové nápisy.
Zásada je i nových orginálních polovodičů např. tranzistorů několikanásobně předimenzovat
proud. Ne 2 x ale třeba i 5x nebo 8x. Pokud má tranzistor uvedený kontinuální proud 180A
a je v pouzdru 247 , už na pohled je vidět, že vývody tranzistoru trvale proud 180A nepřenesou.
Ale pozor výkonný polovodič má polovodičový systém k nožičkám- vývodům
nabodovaný tenkými drátky zatavenými v plastovém pouzdře.
Pokud si uvědomíte, jak slabé jsou ty drátky budete velmi opatrní a budete
uvažovat s kontinuálním proudem 25 až 30A. To je proti katalogu 6x nebo 7x méně.
Další kriterium, přihlédnout k ploše chladiče na polovodiči. Rozdíl je pouzdro 220 nebo 247.
Ne pro každý typ polovodiče je vhodné či možné dávat polovodiče paralelně pro zvýšení výkonu.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1500Wp FV panel 6ks 255Wp Kyocera , regulátor Victron E. 150V/70A ,aku 120ks článků NiCd každý 120Ah,
LF měnič Victron E.P.1200VA a LF měnič Modrý trpaslík 1500VA a LF Modrá trojka - 3000VA
Uživatelský avatar
kyocera
 
Příspěvky: 727
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm
Reputation: 169

Re: Spínání pomocí SSR

Příspěvekod vlkazajac » čtv úno 21, 2019 11:56 am

Používam tieto SSR :

https://www.sos.sk/products/comus/wg-a5-6d-25-z-2788

Mám dva, sú po cca 22 EUR.

SSR Comus.jpg
2 420 Wp, 3 x LS3024B, 1 x VS2024N, 24V / 400 Ah gel, VE Multiplus C 800, Carspa 2000 W sin;
všetky panely pripojené paralelne; 100 % využitie prebytkov energie; dotovanie systémových batérií oloveným šrotom ))
Obytný voz 280 Wp, Victron 100/15, 24 V / 130 Ah AGM, Carspa 600 W sin
Uživatelský avatar
vlkazajac
 
Příspěvky: 2064
Registrován: úte čer 11, 2013 9:40 pm
Reputation: 202

Re: Spínání pomocí SSR

Příspěvekod marko250 » čtv úno 21, 2019 9:01 pm

Pokud by někdo chtěl na DC,tak s těmahle 60A spínám pole panelů 35A/150VDC a drží v pohodě. https://www.ebay.com/itm/SSR-60A-DD-DC- ... 100623.m-1
JZ-50°/20xChaori<dává 5360W>,JV-90°/12xJinkoSolar<davá2750W>,MakeSkyBlue <60A>, Midnite Classic 150<89A>,baterka 58.4VDC LFP4/370A+Li-ion/300A<uloží 35kWh>,měnič PJ 10 kW<dává stále 8600W>
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 1512
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín
Reputation: 163


Zpět na Přepínání sítě a FVE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'