Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv led 28, 2021 12:38 am


Jak ČEZ pozná přetoky energie

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
PředchozíDalší

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod youda » pon bře 25, 2019 9:16 pm

Evidentně umí - má to velkým písmem nastříkané přímo na krabici:

2.8.0 činná dodávka
8.8.0 jalová dodávka
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 3035
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod Marcus81 » pon bře 25, 2019 9:41 pm

Hej, prave som si to vsimol aj ja, sorry chlapci ;)
Tak ked taky isty dostanem aj ja, budem sa musiet riadne pozriet aby som pod 2.8.0 nemal nieco natocene :?
Hybrid, 4x260Wp Amerisolar, 6x260Wp Mono CSun, 2x260Wp Aleo, 9x 230Wp JuliSolar, 6x Astronergy 245Wp, 3xVictron Energy Multiplus 48/5000, 1xVictron Energy Multiplus 48/3000, 270 Ah AGM 48V, 360 Ah NiCd 48V, 800 Ah OPzV stacionarne, 2xMPPT Victron Energy 150/70-Tr, 1xMPPT Victron Energy 150/60, 1xMPPT Victron Energy 150/45-Tr
zatial vsetko vo výstavbe...
Uživatelský avatar
Marcus81
 
Příspěvky: 263
Registrován: pát dub 28, 2017 7:05 pm
Bydliště: Blízko Senec, SVK

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod dracekvo » úte bře 26, 2019 7:56 am

Nedavno jsme tu s kolegou vedli debatu na to, jak je možné doma docílit přetoků.
Nenapadlo nás nic jiného, než třeba stavební vrátek, pokud bych na něm posílal třeba tašky ze střechy. Tak v tom případě motor bude soužit jako brzda a měl by generovat elektřinu do sítě.
Pokud bych to spojil s vlastnictvím ostrovního systému, dala by se očekávat kontrola.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1856
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod marko250 » úte bře 26, 2019 8:05 am

Každé nadsynchronní stavy točivých motorů produkují energii :-) .
JZ-50°/20xChaori 230<dává 5360W> na regl Midnite Classic 150<89A>,JV-90°/12xJinkoSolar 225<davá2700W> + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310<dává 2480W> na regl MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 2494
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod KubisKV » úte bře 26, 2019 8:15 am

dracekvo píše:Nedavno jsme tu s kolegou vedli debatu na to, jak je možné doma docílit přetoků.
Nenapadlo nás nic jiného, než třeba stavební vrátek, pokud bych na něm posílal třeba tašky ze střechy. Tak v tom případě motor bude soužit jako brzda a měl by generovat elektřinu do sítě.
Pokud bych to spojil s vlastnictvím ostrovního systému, dala by se očekávat kontrola.
k

presne tak!
kluci z CEZu, co osazujou elmery uz na to prisli taky, ze kazdej, kdo ma doma dilnu, nebo nejakej stroj, muze mit pretok. Staci soustruh. Nejhorsi byly prej vytahy v panelakach.
Kdyz uz nejakej pretok vznikl a probehla kontrola, po odzkouseni a zmereni domaci dilny za provozu se to ukazalo, jako neprimy zpetny tok a vse bylo ok. Takze kdo ma on grid, musi si koupit soustruh, nebo postavit vytah (nejlepsi je do tretiho patra u bungalovu) aby mohl klamat CEZ :D
co jsem slysel od montera, tak zatim vsichni strasi pretokama, ale jeste sam neslysel, ze by nekoho potrestali.
KubisKV
 
Příspěvky: 503
Registrován: pon zář 04, 2017 12:06 pm
Bydliště: Chebsko

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod Marcus81 » úte bře 26, 2019 8:22 am

No to je sice fakt, len neviem ako by si montera presvedcil ak by si mal plnu strechu panelov, myslim ze sustruhom by si to nezachranil :lol:
Hybrid, 4x260Wp Amerisolar, 6x260Wp Mono CSun, 2x260Wp Aleo, 9x 230Wp JuliSolar, 6x Astronergy 245Wp, 3xVictron Energy Multiplus 48/5000, 1xVictron Energy Multiplus 48/3000, 270 Ah AGM 48V, 360 Ah NiCd 48V, 800 Ah OPzV stacionarne, 2xMPPT Victron Energy 150/70-Tr, 1xMPPT Victron Energy 150/60, 1xMPPT Victron Energy 150/45-Tr
zatial vsetko vo výstavbe...
Uživatelský avatar
Marcus81
 
Příspěvky: 263
Registrován: pát dub 28, 2017 7:05 pm
Bydliště: Blízko Senec, SVK

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod youda » úte bře 26, 2019 8:47 am

Tuhle jsem jel v obchoďáku výtahem a bylo tam napsáno, že tento výtah posílá energii zpět do sítě, podle toho jestli jede nahoru nebo dolů. Dokonce tam byl LED bargraf, který se opravdu při jízdě rozsvěcoval a u něj logo ReGen.

To by mne docela zajímalo, jestli v tom obchodáku mají smlouvu o dodávkách, nebo prostě spoléhají na to, že tu elektriku sežere něco jiného ještě dřív, než stihne odtéct do DS. Vzhledem k tomu, že obchoďák žere v pracovní době asi tak 1MW, tak to asi fakt pro ně nebude problém...
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 3035
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod dracekvo » úte bře 26, 2019 9:02 am

V práci máme třeba měniče SEW. A oni mají svojí DC sběrnici a pomocí ní, jsou schopni, když třeba jeden motor brzdí, tak tu energii nepálí v brzdném odporu, ale pošle jí ostatním měničům.
Jelikož je to řešený v DC části, tak nehrozí přetoky.

Nad točivejma strojema typu cirkulárka nebo soustruh jsme se taky bavili. Ale nějak jsme nepřišli na situaci, kdy by se toto zařízení dokázalo přetočit nad synchronní otáčky.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1856
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod tomas » úte bře 26, 2019 7:33 pm

Já měl "přetok" včera večer :oops: Zapnul jsem ventilátor v koupelně a vlivem větru a průvanu se točil rychleji než běžně, ale protože jsem v koupelně i svítil tak to asi k elektroměru ani nedoputovalo :-)
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2067
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod diablo007 » úte bře 26, 2019 7:39 pm

No a to si vem co teprve ventilátory na záchodech když má fabrika na oběd čočku to musí být pretoky
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 3201
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod solarni-panely.cz » pát kvě 03, 2019 3:42 pm

Victron na tom byl prave takto. Prechodovy dej pres 12sec s dodavkou do site.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
http://www.solarni-panely.cz - Hybridní fotovoltaické elektrárny, Ostrovní systémy, HomeGrid - naše vlastní domácí síť. Oficiální zastoupení Studer Innotec pro ČR, servis střídačů Studer Innotec.
Uživatelský avatar
solarni-panely.cz
 
Příspěvky: 260
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod Matess » pát led 01, 2021 10:28 am

youda píše:Tuhle jsem jel v obchoďáku výtahem a bylo tam napsáno, že tento výtah posílá energii zpět do sítě, podle toho jestli jede nahoru nebo dolů. Dokonce tam byl LED bargraf, který se opravdu při jízdě rozsvěcoval a u něj logo ReGen.

To by mne docela zajímalo, jestli v tom obchodáku mají smlouvu o dodávkách, nebo prostě spoléhají na to, že tu elektriku sežere něco jiného ještě dřív, než stihne odtéct do DS. Vzhledem k tomu, že obchoďák žere v pracovní době asi tak 1MW, tak to asi fakt pro ně nebude problém...


tyto výtahy jsou i v panelácích na společném chodbovém rozvodu, kde jsou jen světla a výtahy. Tam to přetéká na 100%... Ironií je že nejsouvislejší regeneraci to má při jízdě prázdné nahoru....
Matess
 
Příspěvky: 958
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod Dagus » pát led 01, 2021 10:58 am

solarni-panely.cz píše:Victron na tom byl prave takto. Prechodovy dej pres 12sec s dodavkou do site.

To je docela rozdíl proti x ms studeru. V jakém módu ten Victron byl? Případně jaký model?
Dagus
 
Příspěvky: 411
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod PavelR » pát led 01, 2021 11:17 am

rozdíl to je. Victron vidím v několika instalacích a má v nastavení offset jednotky až desítky watů na 0 se nikdy v hybridním režimu nemůže dostat. Myslím si že pro Victron toto nikdy ani nebylo cílem. Je to zařízení vhodné do legálně připojených instalací kde to není problém. Jednu možnost jsem viděl - dokud jedu na baterie tak tranfer relé rozepnuto, jakmile dosáhnu urřitého SOC a nebo přětížení, připojí se k síti, pak zase odpojí.

Když se na to podívám z druhé strany - Studer má v blokovém schematu uvedeno v odbelníčku řízeni DSP - pokud to má dobrý signálový procesor a naladěný FW tak je řízení možné skoro v reálném čase a předpokládám přesné interní měření. Proto dosahuje takových výsledků.
Naproti tomu Victron (nevím jak II řady) má 40pinový šváb v DIL pouzdře a pár operáků kolem. Co to může být za zázrak který je v dostání v dnešní době v tomto pouzdře? Bude to něco z dřevní doby tipuju. Víc jsem to nezkoumal nálepku jsem neodlepoval. Tím nechci victron schazovat, mám ho rád ale prostě každé zařízení má jiné vlastnosti a je vhodné pro jiné aplikace. Taky je victron levnější.
PavelR
 
Příspěvky: 2577
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod dano » pát led 01, 2021 11:53 am

Podla toho co som zistil, je najhorsia konfiguracia, ked ma Multiplus pripojeny externy elektromer (ET112, ET340...) s ktorym komunikuje po RS485, prave vtedy vznikaju dlhe pretoky 10-15s, zrejme je to dane rychlostou komunikacie a riadenim cez Venus. Podstatne lepsie by na tom mal byt novsi Multiplus II, ktory ma externy (nacvakavaci) prudovy transformator 100A/50mA.
https://www.victronenergy.com/accessories/current-transformer-for-multiplus-ii
dano
 
Příspěvky: 321
Registrován: pát zář 01, 2017 7:54 am

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod PavelR » pát led 01, 2021 12:11 pm

v tom případě by to nejlepší mělo být pokud je victron umístěn na vstupu hned za fakturačním elměrem a používá svoje interní měření.
PavelR
 
Příspěvky: 2577
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod Dagus » pát led 01, 2021 2:12 pm

No a kdo to umí změřit? Osobně si chci jeden multiplus2 koupit, tak bych byl schopen půjčit na proměření. Sice to stejně nehodlám provozovat na síti, ale zajímalo by mě to. Co do hw to je asi neporovnatelné, ale stejně při nějakém chybném stavu ten studer může nahodou udělat přetok a pak bych to musel stejně vysvětlovat. Ten victron ale zase vypadá, že je dost analogovej a to je zas fajn co do životnosti. Když se baterky vybijou, nebo se přetíží na dýl výstup, tak se dá bypass a 30min čeká a nabíjí aku. Jen výkon skrz je omezenější než v ess.
Dagus
 
Příspěvky: 411
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod ikovlabs » pát led 01, 2021 3:04 pm

Pretoky poznaji na elektromeru a zduvodnovat to muzete jak chcete - oni to nechteji slyset. V PPDS je jasne napsano(si napsali) ze pouze 0 a pokud ne tak sankce
ikovlabs
 
Příspěvky: 506
Registrován: úte črc 22, 2014 5:14 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod Dagus » pát led 01, 2021 5:50 pm

Tak ty sankce nejsou tak strašný co jsem četl, tedy pokud neuletí o kotel. Jestli to chápu dobře a asi by to bylo akceptovatelné pokud by victron každej měsíc necpal do sítě 20kWh, ale to předpokládám nehrozí a bude to max nízké jednotky kWh. Samozřejmě je nutno přihlásit alespoň jako mikrozdroj a patřičně HDO vybavení se stykačem.
Dagus
 
Příspěvky: 411
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod ikovlabs » pát led 01, 2021 6:25 pm

JJ jenze to prihlaseni je jen dle jejich podminek a realizace tech opatreni jaksi posouva navratnost FVE do pr.. yc.
A kdyz uz tedy mate prihlaseno tak si jeste prijdou pro pokuticku za to ze "zlikvidovali" u souseda Vami dodanou elektrinu.
A o to presne v CEZku jde.
ikovlabs
 
Příspěvky: 506
Registrován: úte črc 22, 2014 5:14 pm

PředchozíDalší

Zpět na DC-AC měniče, střídače, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'