Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: ned pro 08, 2019 7:31 am


Hybridni FVE Rosice

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
PředchozíDalší

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod willcz » čtv čer 20, 2019 11:11 pm

To asi ne, protože se ten Studer jmenuje extender, umí zvětšit "jistič" ... studer ví že má na přívodu 20A a víc nevezme, zbytek bere z baterek. Navíc vypadl jistič na sekundárním meniči.
willcz
 
Příspěvky: 590
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod diablo007 » pát čer 21, 2019 5:41 am

Když se vypne restartne těžko něco zvětší v ten moment jede z ds a fyziku neokecas pokud ale to vyletělo na jiném menici musel ten jistič být zatížen pak je otázka jaký je tam souběh
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 1924
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod willcz » pát čer 21, 2019 9:20 am

Moje predstava co se stalo je ze:
Prifazovaly se oba menice ale toto nejak neprobehlo dobre a jeden pretlacel druhy a ds, z toho i to info o prepeti a ve finale vypadek hlavniho a jednoho ke studerum.
Nebo prepeti opravdu prislo ze site a protoze origo ma kvalitnejsi varistory tak to vyhodilo i ty jistice. Cinan to ma osizene tam prepeti nastesti nic neodpalilo.
Jinak menic prave hlida kolik muze vzit ze site a normalne by nemel ten 20A jistic vyhodit.
Je taky mozne ze v dobe prifazovavani sepnul/rozepnul nejaky vetsi spotrebic a proto to padlo. Nejvic me prekvapuje ta hlaska o prepeti. Nic o nadproudu.
willcz
 
Příspěvky: 590
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod ferdinand » ned čer 30, 2019 8:30 am

Chtěl jsem se zeptat zda by šel připojit výstup z axperta na vstup klonu studera?Číňan píše toto : With the smart-boost function, the output of another source of alternating current, such as a power generator or a charger connection, can be increased; even when special loads are being used (inductive, asymmetric, with high switch-on current). It is also possible to combine the Fangpusun Xtender with almost all inverters which are already present in order to increase the available output.Moje znalost angličtiny je takřka nulová ale jestli jsem to dobře pochopil podle překladače tak by to jít mělo.Potřebuji posílit Axperta mks 4000w mám ho už od roku 2016 a nevím zda bych k němu sehnal identický do paralelu.A tak by se mi líbilo ho posílit klonem.Protože přes zimu bych jel jenom na klon. Děkuji za info.
ferdinand
 
Příspěvky: 26
Registrován: úte dub 19, 2016 9:37 am

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod willcz » stř črc 24, 2019 5:30 pm

Včera jsem dělal statistiku pro kamaráda co uvažuje nad elektrárnou.
tak se můžu podělit i tady, je to od 1.ledna 2019

výroba na DC straně - 3375kWh
nákup z DS - 2340kWh
spotřeba domu 5081kWh
elektrárna ušetřila 2741kWh

učinnost 2741/3375 = 81%

Jak si s účinností stojí jiné systémy? myslím Victron, Axpert, Infini?
willcz
 
Příspěvky: 590
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod willcz » čtv srp 01, 2019 11:40 am

Říkam si proč tak hučí ty větráky :-)
Když vidím takové čísla, tak si vždycky říkám jaké FETy asi ten číňan koupil :-)

112A.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
willcz
 
Příspěvky: 590
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod dumi » čtv srp 01, 2019 11:57 am

To vypada jak.webovy rozhrani foxtrotu :-)
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 1183
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod willcz » čtv srp 01, 2019 12:03 pm

Jojo, takový můj nikdy nedokončený bastl :-)
willcz
 
Příspěvky: 590
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod rottenkiwi » čtv srp 01, 2019 2:09 pm

Bola tu otázka na účinnosť systému.

Ja mám tieto meniče:

1. 12 V MeanWell 3000 TN - úč. datasheet - 89 % - naťahané - 3510 kWh.
2. 12 V Victron Phoenix C 1600 VA - úč. 92 % - nabehané - 3590 kWh.
3. 24 V Victron Phoenix 5000 VA - úč. 94 % - nabehané 2156 kWh.
4. 24 V Axpert 3000 VA - uč. 93 % - nabehané 31 kWh.

Regle:
3 x 40 A Srne MPPT, 3 x 40 A Tracer MPPT, 30 A - Victron Smart MPPT, PWM - 40 A - Axpert
Napatie u 12 V reglov je 26 až 37 V, u 24 V reglov - 55 až 78 V, u 24 V PWM - 26 až 37 V.
Regle sú 24/7 chladené 12 V fanmi z PC.

Baterky:
LiIOn 18650 - 12 kWh
LiFe - 10 kWh
Pb - 5 kWh - len na okrasu - už majú >7 r.
Baterky sú klimatizované v lete rozsahu 18 až 22 *C.

Vedenia sú značne predimenzované napr. 3 x 50 mm2 Cu k meniču,
3 x 35 mm2 Cu k meniču, 50 mm2 Cu k meniču a 35 mm2 Cu k meniču,
v dĺžke cca. 90 cm k trom a asi 2 m k jednému.

Celý ten systém začínal 12 V FVE, kde bola úč. cca. 81 %,
lebo som mal veľa olova / 20 kWh / a málo LiFE / 1.3 kWh / a olovo bolo
každý deň v ABS a užívalo sa hlavne do 25 % DOD, max. sem-tam 40 %.

Postupne ako som vyhadzoval olovo do zberu, som nakupoval LiFE, potom
som urobil 24 V FVE a potom kupoval Panasonic a Samsung 18650 a budoval LiIon úložisko.

Takže za tie roky stúpla úč. oboch systémov dokopy na 8687 %,
záleží koľko energie ide priamo do meničov z reglov a koľko ide cez baterky.
I propose to consider the question: "Can machine think ?".
SEI formation Float Ochrana High SOC deg. MPPT Život AI LiFePO
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 3162
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod volente » čtv srp 01, 2019 6:32 pm

to willcz
Tak jestli přišlo přepětí tak přece zákonitě vyletěl proud nahoru. Beru tedy spotřebiče s vlastním odporem, u spínaných zdrojů je to asi jinak.
4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW.
Uživatelský avatar
volente
 
Příspěvky: 1948
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod willcz » čtv zář 26, 2019 12:49 pm

Po 2 letech se mi na elektráně blíží malé výročí: (leve dolní čislo)
10MW.png

Díky čtení fóra jsem se z prvotních úvah a plánování dostal až do stádi kdy o elekráně v podstatě ani nevím.
No a protože se blíží zima, tak začínám přemýšlet co dál :-) a čím se v zimě zabavit

Výkon měničů v pohodě stačí, zatím švýcar i čínan drží a šlapou.
Panelů taky nejde moc přidat.

Tak řeším jak postoupit s baterkama, mám místní známé použité žluté 200Ah Life, 2P16S, hlídané Batriem.
Vím o jednom článku co je slabší, zatím to nijak nepociťuju, ale ve statistikách je vždy víc balancovaný a má větší vnitřní odpor.
Tzn přemýším udělat z packu 2P15S a dokoupit rack a postupně doplňovat Pylony. Za začátku bych nechal Pylony bez komunikace a až by kapacita Pylonu přesáhla starší lithium, tak bych přehodil CAN na Pylony a lithium nechal dožít.
co říkáte na takový nápad.
Pár lidí tady provozuje Pylon bez kumunikace, jak se taková baterka chová, když si s ní měnič nepovídá?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
willcz
 
Příspěvky: 590
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod redcrown » čtv zář 26, 2019 1:37 pm

Proč nechceš rozšiřovat ve žluťáscích? Rozšířit Bathrium by už nebylo drahé, ne?
redcrown
 
Příspěvky: 500
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Jablonec

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod willcz » čtv zář 26, 2019 1:42 pm

prozatím vidím tyto problémy:
1. chtělo by to nahradit ten jeden článek, asi by se sehnal, tzn řešitelné
2. jsou to 200AHA tall, tzn vysoké a takovou už nové nekoupím.
3. když bych rozšířil o jiný formát baterek, tak to bude další 16S k tomu, tzn bude to chtít další sadu BlockMonu k batriu
4. budu muset vyrábět další police/držáky baterek :-)
willcz
 
Příspěvky: 590
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod redcrown » čtv zář 26, 2019 2:09 pm

Jak je to vlastně u Pilonu s výměnou článku, má to nějaké jednoduché řešení?
redcrown
 
Příspěvky: 500
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Jablonec

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod zbek » čtv zář 26, 2019 4:46 pm

pokud je na něj 10 let zaruka tak asi u vyrobce.
zbek
 
Příspěvky: 152
Registrován: ned bře 31, 2019 12:49 pm

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod ota » čtv zář 26, 2019 5:26 pm

Ano u výrobce a to ještě za splnění mnoha podmínek jako je registrace, použití v předem schválené aplikaci atd atd.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1738
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod redcrown » čtv zář 26, 2019 5:51 pm

Výrobců, co dávali záruku a po roce tu už nejsou, jsem už viděl. Moje otázka byla spíš technického charakteru, nikoli obchodního.
redcrown
 
Příspěvky: 500
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Jablonec

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod diablo007 » čtv zář 26, 2019 6:56 pm

redcrown píše:Jak je to vlastně u Pilonu s výměnou článku, má to nějaké jednoduché řešení?

Mám pocit že je to zalito ve hmotě ale na pylony je odborník Youda. Každopádně pylon je 15s takže až bys to spojoval se zlutaskama musel bych ten nejslabší článek vyřadit aby jíš byl taky na 15s
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 1924
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod willcz » čtv zář 26, 2019 8:12 pm

co jsem dohledal fotky na zalite nejsou, ale ono kdo by rozebiral vec na kterou je 10let zaruka a riziko ze se neco pokazi neni tak uplne nizke.
ano pocitam ze bych musel prejit na 15S.
Trosku se bojim sledovani SOC, jasne dam to mezi menic a vsechny baterky, ale kdo vi jak se to presne chova.
Mozna az se ukase youda
willcz
 
Příspěvky: 590
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod willcz » pát říj 04, 2019 10:10 am

Včera jsem seděl nad tím jaké baterky se dají koupit.
došel jsem k tomu:
Winstony koupené od GWL
- kWh za cca 9000 bez daně
- musí se rozšířit BMSka, tzn cca 5000 za blockmony
- svorky, kabely, pojistky, police
- baterky relativně znám, vím jak je nastavit

Pylon od Kolaříka
- kWh za cca 8700 bez daně.
- BMS integrovaná
- musí se koupit rack, kabely, pojistky
- nevím co uplně čekat, to že je v každé baterce BMS může být vyhoda i nevýhoda.

No a teď babo raď :-)
willcz
 
Příspěvky: 590
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm

PředchozíDalší

Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'