Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob bře 06, 2021 3:19 pm


Axpert

Měniče Axpert
PředchozíDalší

Re: Axpert

Příspěvekod diablo007 » úte lis 26, 2019 11:10 am

Tu část že má za měničem druhy chránič jsi nejspíš přehlédl
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 3202
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: Axpert

Příspěvekod Vitek » úte lis 26, 2019 11:13 am

je samozřejmé že za přepínačem předpokládám proudové chrániče. sám to tak mám. přepínač musí mít nulovou mezipolohu. kdy všechny kontakty jsou současně v mezipoloze ( není ani jeden kontakt připojen k žádnému potenciálu)

doufám že jsem nezpůsobil poprask :D
Vitek
 
Příspěvky: 1752
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Axpert

Příspěvekod abrams » úte lis 26, 2019 11:15 am

Zdravím ,

to je dost možný , nemám čas pročítat vše dokola . Reakce na potencionálně nebezpečný zásah do elektroinstalace určitě neuškodí ;) .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2755
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Axpert

Příspěvekod diablo007 » úte lis 26, 2019 11:23 am

Tak on chránič může být buď za přepínačem nebo za měničem víceméně to na funkci nebude mít vliv kazdopadne tam patří to je jasná věc
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 3202
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: Axpert

Příspěvekod salinm1 » úte lis 26, 2019 12:54 pm

Naprosto souhlasim za menicem musi byt chranic to je bez diskuze jelikoz menic se tvari vlastne jako nova DS, ale co mam problem, ze za timto chranicem musi byt pripojene spotrebice jak na nulu tak na fazi myslel jsem, ze by mohlo jit pouze na fazi a nulak nechat z DS CEZu ale to se vubec neli chranici na DS CEZu.
salinm1
 
Příspěvky: 26
Registrován: čtv srp 14, 2014 11:50 am

Re: Axpert

Příspěvekod diablo007 » úte lis 26, 2019 1:26 pm

Už z podstaty chrániče nemůžeš použít z jednoho fázi a z druhého nulu když si masturbujes jak chránič funguje pochopíš že je to nesmysl
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 3202
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: Axpert

Příspěvekod mypower.cz » úte lis 26, 2019 1:36 pm

diablo007 píše:Už z podstaty chrániče nemůžeš použít z jednoho fázi a z druhého nulu když si masturbujes jak chránič funguje pochopíš že je to nesmysl


Uz si ty automaticke opravy fakt vypni :D :twisted: :lol: :oops: ::rolleyes::
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 4570
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Axpert

Příspěvekod diablo007 » úte lis 26, 2019 2:02 pm

A je z toho pornokanal kam to admine spěje to je hrozný
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 3202
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: Axpert

Příspěvekod mati » úte lis 26, 2019 2:20 pm

diablo007 píše:Už z podstaty chrániče nemůžeš použít z jednoho fázi a z druhého nulu když si masturbujes jak chránič funguje pochopíš že je to nesmysl


P.S.: vůbec jsem si nemyslel , že k uvedené věci je třeba používat chránič! Nebo jsi to viděl u drahé polovičky ? V tom případě by jí bylo třeba doporučit vhodnější ochranu ! Třeba něco na vhodné množství 18650tek - myslím , že nějaké nabízí abrams.

Ale k tématu ( a již jsem to psal i v minulosti ) - nevidím důvod proč ( alespoň u Axperta MKS 2400Plus ) , mít oddělené-přepínané N vodiče ! Měniči to nevadí , nevidím důvod dělat za měničem nějakou IT sít - a potom ji nutně hlídat speciálními bazmeky. Jen prostě za měnič správně nainstaluji chránič ( a potom nesmí být spojeny N vodiče " před a za chráničem " ).
2x 230Wp Schutten ,6x 240Wp Schutten, 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp, ETracer TR-2215 BN, Victron SmartSolar MPPT 150/35 , Victron BlueSolar MPPT 100/50 , Axpert MKS2400WPlus , 2x200Ah 24V Winston LiFePo4 , Victron Multiplus II 24/3000/32
Uživatelský avatar
mati
 
Příspěvky: 301
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Bydliště: Paka - city

Re: Axpert

Příspěvekod dumi » úte lis 26, 2019 7:36 pm

Kdyz da xhranic az za prepinac tak muze nuly spojit, jest tak?
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 2028
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: Axpert

Příspěvekod Vitek » úte lis 26, 2019 7:41 pm

chranič hned na vystup z axperta... ještě těsně vedle něj... nuly se nespojují nula měniče a nula vzniklá ze sítě TNC na TNC-S to prostě nejde.
jediný co mám spojený a propojený je uzemění, resp ochranný vodič. to mám elektrárnu propojenou s domovním rozvaděčem 16mm2 CYA

uzemnění není nikdy dost navíc zemním to jedním bodem na přívodu z DS, v bodě dělení TNC na TNC-S
Vitek
 
Příspěvky: 1752
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Axpert

Příspěvekod josse » úte lis 26, 2019 7:49 pm

Mít jeden chránič na všechno je snad ještě horší než ho nemít, to je za trest. Pokud ho připojovací podmínky nevyžadují u elektroměru, pak je lepší ho dát až těsně před každé "patro" nebo skupinu místností. Měl by to každopádně napřed nakreslit projektant! A až potom zapojit a hned potom revizi.
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
josse
 
Příspěvky: 1113
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm

Re: Axpert

Příspěvekod lemra79 » úte lis 26, 2019 7:55 pm

dnes už by i světla měla jít přez chránič, v ideálním případě by se obvody neměli vzájemně ovlivňovat, tak na každý obvod sólo jističochránič.....
Jinko 225 W / 6,075 kWp, GWL/Sunny Mono 310Wp / 2,79 kWp,
PIP 5048 MG, Fangpusun MPPT150/60TR, li ion 350 Ah@58V, ICC@rpi3+
celkem instalováno 8,865 kWp
Uživatelský avatar
lemra79
 
Příspěvky: 273
Registrován: sob bře 09, 2019 5:30 pm
Bydliště: Orlickoústecko

Re: Axpert

Příspěvekod Vitek » úte lis 26, 2019 8:30 pm

nebojte výrobci nemaj co žrát a začíná se do podvědomí připravovat oblouková ochrana.... ta je pořádně mastná... Osobně to mám tak že něco je bez chraničů - kde výpadek způsobí majetkové škody, světla všechny na chrániči, zásuvky všechny na chrániči. To co je pro chod domácnosti nejduležitější nechávám na síti... tý věřím víc než thajvanskýmu měniči a za tím 100mA chránič chránící vedení a kabel v zemi.
každý at si to udělá jak chce, vzhledem k tomu že to je muj dum tak si zde budu dělat co chci a revize tak tu nepotřebuju... tu potřebuje jen pojištovna. Když už ale usoudim stavbu elektrarny svepomocí měl bych o tom něco vědět. což já nevím a nechám se poučit.
za pul roku ani jeden výpadek ani chraniču ani ničeho a řikat že jeden chranič na zasuvky je blbost? no nevim, jelikož když použiju jističochranič na mých 20 okruhu zasuvek a 15 okruhu světel potřebuju 70 modulů jen na tyhle věci.
není to veřejná budouva..
Vitek
 
Příspěvky: 1752
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Axpert

Příspěvekod jahodovák » úte lis 26, 2019 8:32 pm

lemra79 píše:dnes už by i světla měla jít přez chránič, v ideálním případě by se obvody neměli vzájemně ovlivňovat, tak na každý obvod sólo jističochránič.....

Jen by mě zajímalo zda je to kvůli větší bezpečnosti,protože to někoho zlikvidovalo,nebo kvůli zblbnutí uživatelů,kteří to používají v rozporu s plánovaným použitím,ale asi to bude proto že někdo chce trochu vydělat .... :roll:
6,4kWp-2 krát aexpert MKS,cca 40kW LIFE A LION
jahodovák
 
Příspěvky: 1125
Registrován: ned dub 02, 2017 2:45 pm

Re: Axpert

Příspěvekod lemra79 » úte lis 26, 2019 8:49 pm

me uz chranic parkrat zareagoval, spatny topeni u pracky, spirala v remosce...... a hlavne se bojim vyhoreni.
Jinko 225 W / 6,075 kWp, GWL/Sunny Mono 310Wp / 2,79 kWp,
PIP 5048 MG, Fangpusun MPPT150/60TR, li ion 350 Ah@58V, ICC@rpi3+
celkem instalováno 8,865 kWp
Uživatelský avatar
lemra79
 
Příspěvky: 273
Registrován: sob bře 09, 2019 5:30 pm
Bydliště: Orlickoústecko

Re: Axpert

Příspěvekod kvako1 » úte lis 26, 2019 9:06 pm

Vitek píše: jelikož když použiju jističochranič na mých 20 okruhu zasuvek a 15 okruhu světel potřebuju 70 modulů jen na tyhle věci.
není to veřejná budouva..


to maš panelák nebo co ? 20 okruhu to je tak 40 - 60 pokojů ne ?
ja mam v baraku 5zasuvkových a dva světelne, .....
http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... &start=300
FVE 13kWp na trackeru, 3xpip5048 3faz, baterie li ion 1160Ah cca 60kWh
kvako1
 
Příspěvky: 553
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm

Re: Axpert

Příspěvekod jahodovák » úte lis 26, 2019 9:15 pm

lemra79 píše:me uz chranic parkrat zareagoval, spatny topeni u pracky, spirala v remosce...... a hlavne se bojim vyhoreni.

Pokud necháš na vařiči ohrívat třeba rízky nebo něco s tukem a zapomeneš na to tak ti to neochrání ale je pravda že teprve následný požár kuchynské linky chránič vyhodí... :D
6,4kWp-2 krát aexpert MKS,cca 40kW LIFE A LION
jahodovák
 
Příspěvky: 1125
Registrován: ned dub 02, 2017 2:45 pm

Re: Axpert

Příspěvekod dumi » úte lis 26, 2019 9:39 pm

Hele ja nevim, driv se to tu resilo (propojit nebo.ne) a spousta lidi to propojeny ma. V cem je problem?
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 2028
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: Axpert

Příspěvekod KubisKV » úte lis 26, 2019 10:23 pm

dumi píše:Hele ja nevim, driv se to tu resilo (propojit nebo.ne) a spousta lidi to propojeny ma. V cem je problem?


Já to mám propojený a problém je jen v tom, že při přepnutí axperta na DS, nebo z5 občas vybaví chránič v podružném rozvaděči. Některý axperty nemohli být propojený kvůli jejich vnitřnímu zapojení. Jiné tu Nulu vezmou jako by byla jejich vlastní a není problém. Pokud se dělá přepínač sítí, tak by měla být fáze i nula. Já přepínám axpertem a bez N.
Snad jsem nepobouřil mnoho elektromistrů a nedal návod nezkušeným na možný průser. Mluvím jen o svém zapojení.
KubisKV
 
Příspěvky: 503
Registrován: pon zář 04, 2017 12:06 pm
Bydliště: Chebsko

PředchozíDalší

Zpět na Axpert

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'