Nudim sa na povinnej rehabke z roboty,tak ma napadlo,že za aku cenu by som sa dokazal odrezať od verejnej siete.
Ak by som bral podstatnu časť materialu tu z ešopu a ostatok z všemožna,tak som sa dostal na taketo čisla.
24ks panelov JINKO 225Wp-2199€ nove
Menič Axpert DUO 4000W-780€ nove
Bateria OPzS 20KWh-900€ bazar
Bateria LiFe 3KWh-1500€ nove
Kabelaž,pomocny a montažny material-?€(500€)
Centrala 2,4KW fungujuca na LPG,CNG,benzin-616€ nove
Dajake autonomne riadenie-?€(200€)
Spolu to mame 6695€.Odhadujem,že panele aj LiFečka sa daju zohnať za inakšiu cenu,teda to bude kus menej.
Tato elektrareň by sa montovala na dom a tym by sa uvolnilo zopar komponentov z hospodarskej budovy.
Teda Axpert 2,4KW MKS Plus 48v a PJ 6KW.
Dom ma momentalne priemernu dennu spotrebu do 10KWh a zatial nameranu maximalnu 13KWh. Teda v bateriach sa bude nachadzať zaloha na 2dni plnej prevadzky. Stringy sa rozdelia takto. 2x3panele ZZS sklon 45°+ 2x3panele JJZ sklon 90°na jeden vstup axperta a 4x3panele sklon asi 18° na druhy vstup axperta. Inu možnosť rozloženia panelov dom neponuka.
Hlavny menič by bol PJ 6KW,možno neskôr 10KW a založny axpert 4KW,ktory by mal na starosti prebytky,pračky a služil by ako nabijačka z generatora,alebo solarka na hospodarskej budove.
Hospodarska budova by ostala tak jak je,aj z jesvujucimi panelmi,pribudlo by zopar KWh v luhovkach a 2,4KW 48v axpert by sa zamenil za 24v verziu. Teda hospodarska budova by fungovala na 24v. Prepojenie budov by som použil ako podporu domu v pripade nedostatku slnka a na posielanie prebytkov do domu.
Či by takato zostava fungovala aj v zime,je zahada,ale aspoň som tymto zabil 4 hodiny nudy.