kodl69 píše:Tak to už je slušnej měřicí aparát. Takže platí ad1: konstruktér si moc nepohrál s optimalizací měniče pro vyšší napětí, a nebo byl hlavní tlak na cenu... Podobný měření jsem nikdy neprováděl, musel bych přepojovat baterie, protože regulovanej zdroj mám "jenom" 40V 40A.
Ale samotnýho by mě zajímalo, jak by v tomhle obstál můj prasobastl. Až budu testovat "definitivní" verzi, tak to odzkouším změřit. Ale budu mít problémy s tím měřením proudu, bude na to muset stačit bočník a osciloskop.
Myslím, že to není konstruktérem, ale vyplývá to přímo z topologie LF měniče s toroidním transformátorem.
Jak sám víš, LF měniče jsou konstruovány jako zpětnovazební, aby mohly pracovat v poměrně širokém rozsahu vstupního napětí s konstantním napětím na výstupu. Např. měnič s rozsahem 20-32V, má horní hranici napětí o víc než 50% vyšší, než spodní. Aby bylo zachováno výstupní napětí stále 230V, musí řídící elektronika při vyšším vstupním napětí snižovat napětí na primární straně transformátoru. Protože je transformátor buzený PWM signálem, jediná možnost jak snížit napětí je zkrátit, resp. zúžit budící pulzy. Průměrná šířka PWM pulzů při napětí o 50% vyšším bude proto o 33% menší. V reálu to úplně přesně takhle není, jsou tam ještě jiné vlivy, ale to teď není podstatné.
Na horní hranici vstupního napěťového rozsahu máme tedy pulzy s napětím o 50% vyšší, ale šířkou o 33% menší. Nemusím ti vysvětlovat, jaký bude harmonický rozvoj takových pulzů - výrazně větší obsah vyšších harmonických složek a k tomu navíc s vyšší amplitudou.
Jak se chová toroidní transformátor na vysokých frekvencích, víš. Právě z tohoto důvodu se do série s primárem dává tlumivka, která má tyto vysoké frekvence potlačit. Jenomže celý filtr je tvořen touto tlumivkou, indukčností toroidu a kondenzátorem na sekundární straně. Není tak možné touto tlumivkou odfiltrovat všechny vf složky, to by musel být filtr celý na straně primáru, to ale zase dost dobře nelze. Významná část vf složek proto prochází až do toroidu. Při napětí 32V je je jich víc, mají vyšší amplitudu, což zákonitě způsobuje vyšší proud transformátorem. Právě z tohoto důvodu klesá učinnost na vyšším napětí.
Proto si myslím, že klesající účinnost s rostoucím vstupním napětím je vlastností topologie LF měniče a na svém prasobastlu naměříš zřejmě totéž. Obávám se jen, že osciloskop s rozlišením 8 bitů nebude ten pravý aparát k tomu, aby dokázal změřit vstupní proud s odpovídající přesností a rozumnou vypovídací schopností. Budeš se pohybovat v napěťových úrovních max. desítek mV, navíc v silně zarušeném prostředí.