Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon led 18, 2021 9:42 pm


FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
PředchozíDalší

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod PavelR » úte led 05, 2021 9:56 am

Co jsi použil za zátěž?
PavelR
 
Příspěvky: 2575
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod feliz navidad » úte led 05, 2021 10:00 am

Na výstupu měniče? Odpory a žárovku.
feliz navidad
 
Příspěvky: 127
Registrován: stř říj 10, 2012 7:31 pm

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod PavelR » úte led 05, 2021 10:09 am

tak tam by jalová složka nemusela moc zkreslovat měření. cca 90% účinnost u LF se mi zdá v pohodě.
PavelR
 
Příspěvky: 2575
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod kodl69 » úte led 05, 2021 6:00 pm

Tak to už je slušnej měřicí aparát. Takže platí ad1: konstruktér si moc nepohrál s optimalizací měniče pro vyšší napětí, a nebo byl hlavní tlak na cenu... Podobný měření jsem nikdy neprováděl, musel bych přepojovat baterie, protože regulovanej zdroj mám "jenom" 40V 40A.
Ale samotnýho by mě zajímalo, jak by v tomhle obstál můj prasobastl. Až budu testovat "definitivní" verzi, tak to odzkouším změřit. Ale budu mít problémy s tím měřením proudu, bude na to muset stačit bočník a osciloskop.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5207
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod rottenkiwi » úte led 05, 2021 7:02 pm

Dnes mi prišiel tento disk, tak som naň nahral Rasbian OS - 32 bit a skúšal boot:
https://www.alza.sk/wd-blue-3d-nand-ssd ... 03.htm?o=7

https://www.youtube.com/watch?v=CggHUCX9cAI
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 4121
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod mypower.cz » úte led 05, 2021 7:07 pm

"Could we go lower, yes, we could go lower, and I'm expecting it's not really, not really" ... :D To vypada jako nejaka tradingova predikce v pozadi :D
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 4512
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod rottenkiwi » úte led 05, 2021 7:18 pm

Hej to je jeden yuoutuber, zabudol som vypnut zvuk.

V grafe je porovnanie enkódovania h.264>mpeg4
v Raspbiane 32-bit a Ubuntu 20.04 64-bit na Rasp Pi 4 / 8 GB / 2.2 GHz.

Ubuntu je žlté , Raspbian modrý. Ubuntu je o 16 - 24 % rýchlejšie.

Chcel som porovnať Avidemux, ale v Raspbiane na SSD M.2 píše Segmentation Fault,
na uSD karte to nepíše, zdrojaky aj knižnice tie isté pre Avidemux 2.7.6

rasp_ubuntu.png


Ešte je dobre zakázať 60-fps videá v chromium a stiahnuť neofetch.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 4121
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod feliz navidad » stř led 06, 2021 4:05 pm

kodl69 píše:Tak to už je slušnej měřicí aparát. Takže platí ad1: konstruktér si moc nepohrál s optimalizací měniče pro vyšší napětí, a nebo byl hlavní tlak na cenu... Podobný měření jsem nikdy neprováděl, musel bych přepojovat baterie, protože regulovanej zdroj mám "jenom" 40V 40A.
Ale samotnýho by mě zajímalo, jak by v tomhle obstál můj prasobastl. Až budu testovat "definitivní" verzi, tak to odzkouším změřit. Ale budu mít problémy s tím měřením proudu, bude na to muset stačit bočník a osciloskop.


Myslím, že to není konstruktérem, ale vyplývá to přímo z topologie LF měniče s toroidním transformátorem.

Jak sám víš, LF měniče jsou konstruovány jako zpětnovazební, aby mohly pracovat v poměrně širokém rozsahu vstupního napětí s konstantním napětím na výstupu. Např. měnič s rozsahem 20-32V, má horní hranici napětí o víc než 50% vyšší, než spodní. Aby bylo zachováno výstupní napětí stále 230V, musí řídící elektronika při vyšším vstupním napětí snižovat napětí na primární straně transformátoru. Protože je transformátor buzený PWM signálem, jediná možnost jak snížit napětí je zkrátit, resp. zúžit budící pulzy. Průměrná šířka PWM pulzů při napětí o 50% vyšším bude proto o 33% menší. V reálu to úplně přesně takhle není, jsou tam ještě jiné vlivy, ale to teď není podstatné.

Na horní hranici vstupního napěťového rozsahu máme tedy pulzy s napětím o 50% vyšší, ale šířkou o 33% menší. Nemusím ti vysvětlovat, jaký bude harmonický rozvoj takových pulzů - výrazně větší obsah vyšších harmonických složek a k tomu navíc s vyšší amplitudou.

Jak se chová toroidní transformátor na vysokých frekvencích, víš. Právě z tohoto důvodu se do série s primárem dává tlumivka, která má tyto vysoké frekvence potlačit. Jenomže celý filtr je tvořen touto tlumivkou, indukčností toroidu a kondenzátorem na sekundární straně. Není tak možné touto tlumivkou odfiltrovat všechny vf složky, to by musel být filtr celý na straně primáru, to ale zase dost dobře nelze. Významná část vf složek proto prochází až do toroidu. Při napětí 32V je je jich víc, mají vyšší amplitudu, což zákonitě způsobuje vyšší proud transformátorem. Právě z tohoto důvodu klesá učinnost na vyšším napětí.

Proto si myslím, že klesající účinnost s rostoucím vstupním napětím je vlastností topologie LF měniče a na svém prasobastlu naměříš zřejmě totéž. Obávám se jen, že osciloskop s rozlišením 8 bitů nebude ten pravý aparát k tomu, aby dokázal změřit vstupní proud s odpovídající přesností a rozumnou vypovídací schopností. Budeš se pohybovat v napěťových úrovních max. desítek mV, navíc v silně zarušeném prostředí.
feliz navidad
 
Příspěvky: 127
Registrován: stř říj 10, 2012 7:31 pm

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod rottenkiwi » stř led 06, 2021 4:53 pm

Ešte som rozbehal HW akceleráciu pre dekódovanie h.264 pre ffmpeg.
Je to o 48 až 51 % rýchlejšie ako bez HW akcelerácie. /svetlomodré stĺpiky/.
Skúšal som aj čítanie z jedného a zápis na 2. SSD, ale prínos bol len 0.5 % / červený stĺpik /.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 4121
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod rottenkiwi » čtv led 07, 2021 1:27 pm

Chcem dostať Win 10 arm na Rasp Pi 4, ale neviem urobiť posledný krok v tomto videu:
https://youtu.be/BI-HJg_ONAc?t=1278

Pretože mám WIn 10 vo virtuálnom stroji a keď sa tam snažím namapovať EHCI / xHCI
kontroller, tak VM vypíše chybu a nespustí mašinu.

Je na to nejaký workaround ?
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 4121
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod dumi » čtv led 07, 2021 5:32 pm

Jakej virtual ppuzivas? Na xHCI vetsinou je treba externi driverpack
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 1991
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod rottenkiwi » čtv led 07, 2021 9:23 pm

Po niekoľkých dňoch buildovania Win_10_arm_64.iso
som dopadol pri boote na Rasp Pi 4 takto:
win_10_rasp_pi.jpg


Viete mi niekto poradiť kde je v procese bootovania chyba ?
Čo ten winload.efi nevie nájsť ?

Jemu to ide OK.
https://youtu.be/JbFKJD07pRo?t=18
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil rottenkiwi dne čtv led 07, 2021 9:41 pm, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 4121
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod marko250 » čtv led 07, 2021 9:32 pm

A když tam strčíš tu instalačku zpět do usb a dáš F1 tak se ten zavaděč neopraví?
JZ-50°/20xChaori 230<dává 5360W> na regl Midnite Classic 150<89A>,JV-90°/12xJinkoSolar 225<davá2700W> + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310<dává 2480W> na regl MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 2451
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod mypower.cz » čtv led 07, 2021 9:37 pm

rottenkiwi píše:Po niekoľkých dňoch buildovania Win_10_arm_64.iso
som dopadol pri boote na Rasp Pi 4 takto:


K jakemu ucelu to vlastne ma slouzit? Smim-li se zeptat...
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 4512
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod rottenkiwi » čtv led 07, 2021 9:41 pm

No k spustaniu x86 exe pre Victron meniče. / je tam emulacia v arm64 /
Nereaguje,len na ENTER alebo Ctrl-Alt-Del.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 4121
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod PavelR » čtv led 07, 2021 9:47 pm

myslis victron connect? to nedelaji pro linux?
PavelR
 
Příspěvky: 2575
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod rottenkiwi » čtv led 07, 2021 9:54 pm

Nie Connect alebo VEconfigure.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 4121
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod marko250 » čtv led 07, 2021 10:26 pm

A v biosu máš zavádění UEFI? Desítky nenajedou když je navedeš na disk,ikdyž správný.
JZ-50°/20xChaori 230<dává 5360W> na regl Midnite Classic 150<89A>,JV-90°/12xJinkoSolar 225<davá2700W> + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310<dává 2480W> na regl MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 2451
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod mypower.cz » čtv led 07, 2021 10:27 pm

marko250 píše:A v biosu máš zavádění UEFI? Desítky nenajedou když je navedeš na disk,ikdyž správný.


Na Raspberry Pi 4 ? Bios ? UEFI ? To jde ? :sm1:
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 4512
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvekod marko250 » čtv led 07, 2021 10:29 pm

Sorry to mi ušlo,neznám to železo.Nedávno jsem tu skládal kompa s "chytrým " biosem a po instalačce né a né najet se správným diskem v boot menu ,pak jsem zadal windows UEFI do zavádění a najel jak má.
Naposledy upravil marko250 dne čtv led 07, 2021 10:31 pm, celkově upraveno 1
JZ-50°/20xChaori 230<dává 5360W> na regl Midnite Classic 150<89A>,JV-90°/12xJinkoSolar 225<davá2700W> + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310<dává 2480W> na regl MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 2451
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

PředchozíDalší

Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'