Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je stř srp 23, 2017 8:30 pm


Ostrov 950Wp Pernštejnsko, trvale obydlená chata

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
PředchozíDalší

Re: Ostrov 600Wp Pernštejnsko, trvale obydlená chata

Příspěvekod vata » čtv lis 17, 2011 3:52 pm

Další 2 panely na seníku :) Což znamená, že při slunečném počasí uživím velké PC s oběma monitory i s rezervou na dobíjení. A což taky znamená, že bez významnější zátěže půjde do baterií víc než C/10, takže asap další 100Ah baterie.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1320
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am
Reputation: 50

Re: Ostrov 600Wp Pernštejnsko, trvale obydlená chata

Příspěvekod mypower.cz » čtv lis 17, 2011 4:14 pm

muzu dotaz co je to za velke PC, jaky ma vykon (CPU/RAM atd.) a jakou ma spotrebu?
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 13cyzkTPH8C1aHQesr2ffLPb8APn9CKq92 | LTC support LV66K4p4yVxTfQ1qjfxzJGS1zbyrQTU8SV
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3095
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 118

Re: Ostrov 600Wp Pernštejnsko, trvale obydlená chata

Příspěvekod vata » čtv lis 17, 2011 5:53 pm

Jistě: jde vlastně o starožitnost - jakýsi stařičký Celeron tam tiká tuším na 1,8 GHz, každopádně zdroj je 350W, 2GB, dva HDD, integrovaná grafika... Nudná kancelařina. Měřila jsem to, celé to žere i s monitory kolem 200W bez nějaké extra výpočetní zátěže. Což je dost, pokud to platíte eonu, sčítá se to a příjde draho (bezkonkurečně největší položka v energetickém rozpočtu). Příkon téhle sestavy byl za slunečna pokrytý už těmi 400Wp, ale bez rezervy na dobíjení a jen kolem poledne. Proto napájím měničem jen část AC rozvodů, slunkem jsem dosud živila jen monitory. Teď to bude jiné :)
Do budoucna plánuju čtyřjádrový AMD Athlon, ten úsporný 40W. Pokud přejdu i na SSD, nemělo by to žrát o nic víc.
O Vámi preferovaném Atomu mám určité pochybnosti - běží mi na jednom eee nb (doujádrový), a nejsem z toho zrovna na větvi, na práci preferuju ten velký PC. Možná je to i v něčem jiném než v cpu.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1320
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am
Reputation: 50

Re: Ostrov 600Wp Pernštejnsko, trvale obydlená chata

Příspěvekod mypower.cz » čtv lis 17, 2011 6:02 pm

V cem tkvi ty pochybnosti pokud se mohu zeptat? Nejde o to ze bych chtel nejak vnucovat zrovna ty sve intel atomy, ale pravda ma to 10x nizsi spotrebu a vpodstate jeden z nich je dokonce vykonnostne lepsi, nez server, ktery je v serverovne na kterem bezi mypower.cz a dalsi hostingy. Mozna by to PC vydrzelo 10x dele na fotovoltaice a soucasnych bateriich :) a udelalo tutez praci jeste rychleji :)

EDIT: jeste doplnim: http://wiki.mypower.cz/pc-hardware:mini ... tizeni-cpu
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 13cyzkTPH8C1aHQesr2ffLPb8APn9CKq92 | LTC support LV66K4p4yVxTfQ1qjfxzJGS1zbyrQTU8SV
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3095
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 118

Re: Ostrov 600Wp Pernštejnsko, trvale obydlená chata

Příspěvekod ace » čtv lis 17, 2011 6:44 pm

Doporučuji PC s procesorem Intel Core i3 2100T (Sandybridge TDP 35W). Výkonnostně je daleko výše než Atom (ale i než AMD E-350) a v idle režimu má dokonce spotřebu nižší o 7W než Atom D525 s grafikou ION2, konkrétně na miniITX desce Zotac v idle celý systém jen 9,7W v plné zátěži max. pak 33,6W. Podrobně to testovali na xbitlabs, např. při přehráváni full HD videa celý systém s Core i3 2100T bral 17,7W, s Atomem/ION2 28,2W a ještě pro srovnání AMD E-350 + Radeon HD6310 22,4W
Více na:
http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/di ... 0t_11.html
ace
 
Příspěvky: 98
Registrován: stř říj 26, 2011 9:55 pm
Reputation: 1

Re: Ostrov 600Wp Pernštejnsko, trvale obydlená chata

Příspěvekod mypower.cz » čtv lis 17, 2011 6:51 pm

ace píše:Doporučuji PC s procesorem Intel Core i3 2100T (Sandybridge TDP 35W). Výkonnostně je daleko výše než Atom (ale i než AMD E-350) a v idle režimu má dokonce spotřebu nižší o 7W než Atom D525 s grafikou ION2, konkrétně na miniITX desce Zotac v idle celý systém jen 9,7W v plné zátěži max. pak 33,6W. Podrobně to testovali na xbitlabs, např. při přehráváni full HD videa celý systém s Core i3 2100T bral 17,7W, s Atomem/ION2 28,2W a ještě pro srovnání AMD E-350 + Radeon HD6310 22,4W
Více na:
http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/di ... 0t_11.html


tak tak, a jeste k tomu kdyz se to bude napajet ne klasickym PC zdrojem, ale picoPSU připojeným přímo na DC rozvody, tak to muze byt dost naslapany stroj s dost seslapanou spotrebou :yes:
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 13cyzkTPH8C1aHQesr2ffLPb8APn9CKq92 | LTC support LV66K4p4yVxTfQ1qjfxzJGS1zbyrQTU8SV
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3095
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 118

Re: Ostrov 600Wp Pernštejnsko, trvale obydlená chata

Příspěvekod vata » čtv lis 17, 2011 8:16 pm

Na tom asusu netbooku eee běží nějaký atom, který pod XP ukazuje dvě jádra. Paměť tam mám 2GB. Celkový výkon je dost slabý - na práci s většími modely v Enterprise Architectu to už není. W7 - ani náhodou. Samozřejmě, na brouzdání, texty a poštu bohatě stačí. Možná je ten zabudovaný cpu starší, možná jej brzdí věci kolem něj, co já vím. Pokud jsou ty D525 podobně výkonné, raději půjdu něčeho žravějšího.
No ale třeba jsem zaspala dobu :)
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1320
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am
Reputation: 50

Re: Ostrov 600Wp Pernštejnsko, trvale obydlená chata

Příspěvekod mypower.cz » čtv lis 17, 2011 8:32 pm

nic proti widlim, ale nejsou spis pomale ty widle samy o sobe nez to CPU? Pravda ja jsem skoncil u XP a od te doby jsem nekolik let na ubuntu a ted na debianu, pac ubuntu jde nekam jinam nez by mi vyhovovalo. BTW nedavno jsem mel problem se vyznat ve startovacim menu windows 7. Vubec s tim nepracuju a tak uz nejak ztracim prehled kde tam co je :) Treba Start -> Spustit. Nenasel jsem .. na XPach je to tam hned po ruce :)

Taky je otazka jak ten OS ma resenu spravu pameti. Pokud chrousta disk, no tak samozrejme CPU se nudi. nevim .. to je tezko rict ..
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 13cyzkTPH8C1aHQesr2ffLPb8APn9CKq92 | LTC support LV66K4p4yVxTfQ1qjfxzJGS1zbyrQTU8SV
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3095
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 118

Re: Ostrov 600Wp Pernštejnsko, trvale obydlená chata

Příspěvekod mypower.cz » čtv lis 17, 2011 8:37 pm

--- máte --- (škrk) máš po ruce nejaky zatezovy test, ktery bych mohl spustit i na linuxu treba ve wine a ze bychom to porovnali? Ten asus eee a treba tu D525ku ? Se stejnym testem? to by me i zajimalo docela.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 13cyzkTPH8C1aHQesr2ffLPb8APn9CKq92 | LTC support LV66K4p4yVxTfQ1qjfxzJGS1zbyrQTU8SV
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3095
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 118

Re: Ostrov 600Wp Pernštejnsko, trvale obydlená chata

Příspěvekod vata » čtv lis 17, 2011 8:49 pm

W7 a Visty - už nikdy víc. Konfigurovat a hledat na nich cokoliv je za trest. Aero a nový Office - neúcta k místu na monitoru. Chtěla jsem to jen vyzkoušet, a protože je to firemní noťas, nějak nemám čas to vrátit zpět na XP. Ale ani pod xp to nebylo nic extra, na tom stařičkém celeronu mi to připadá jaksi všechno živější, i když pravda, je tam potíž s tím jediným jádrem, jde to poznat.
Všude jinde mám xp a jsem pevně rozhodnuta u nich zůstat co nejdéle.

No ani to moc neswapuje - prostě to usilovně přemýšlí :)
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1320
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am
Reputation: 50

Re: Ostrov 600Wp Pernštejnsko, trvale obydlená chata

Příspěvekod vata » čtv lis 17, 2011 8:55 pm

Zátěžový test... nic mě nenapadá.
Je to ale potíž s časem - tenhle ešus používám jen na služebkách, a to moc prostoru na zátěžové testy nemám. Mimo pracovní dobu ten nb ani nezapínám.
Když něco seženeš, spustím to na něm, jak bude příležitost a numírka ti pošlu.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1320
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am
Reputation: 50

Re: Ostrov 600Wp Pernštejnsko, trvale obydlená chata

Příspěvekod vata » stř lis 30, 2011 1:19 pm

Tak jsem se rozhodla pro APU AMD Zacate E-450 na desce od ešusu. Zatím pojedu na běžný zdroj (Nexus 350W), dám vědět, jak to dopadlo.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1320
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am
Reputation: 50

Re: Ostrov 600Wp Pernštejnsko, trvale obydlená chata

Příspěvekod vanous » stř lis 30, 2011 2:26 pm

zátěžový test procesoru na linuxu?

Kód: Vybrat vše
vanous@vanek:~$ apt-cache search cpuburn
cpuburn - Collection of programs to put heavy load on CPU


EDIT:

a pro ty co nemohou migrovat: http://www.cpuburnin.com/ , pokud chcete zkusit z linuxu pomocí livecd/usb: http://www.sysresccd.org/
vanous
 
Příspěvky: 116
Registrován: sob říj 15, 2011 6:28 pm
Reputation: 0
 
  • 0


Re: Ostrov 600Wp Pernštejnsko, trvale obydlená chata

Příspěvekod vata » pát pro 02, 2011 9:19 am

Takže MB nainstalován, celý PC nyní v konfiguraci AMD Zacate E-450 na desce Asus mini AT, 2x2GB DDR3, SSD OZC Vertex3, starý HDD WD, optika Plextor, zdroj Nexus 350W. V PCI slotu ještě starožitný wifi klient od D-linku. Desku mám nastavenou na max. EKO, bez hraní s takty a voltážemi. K MB přibalený ofukovač chladiče APU opravdu netřeba - celé je to jen mírně vlažné (takže už nebudu pracovnu přitápět prací, což má teď v zimě i své nevýhody) a desce absence CPU ventilátoru nevadí, ačkoliv upozorňuje v manuálu, že musí být zapojený.

Spotřeba: při startu kolem 40W. Po uklidnění systému a vypnutí HDD a optiky kolísá mezi 27 -35W. Sám APU má TDP 18W. Myslím, že s PicoPsu by to mohlo jít dolů ještě o takových 10W v průměru, ale odrazují mě ty šachy s ATX / ATXe.
Pro informaci: deska odmítá startovat bez kompletního 24 pinového ATXe, chce i 12VATX v extra konektoru.

Rychlost Zacate: oproti tomu stařičkému Celeronu je to samozřejmě dělo, subjektivně je to i mnohem rychlejší než Atom na EEE. Svoje samozřejmě dělá i ten SSD, to je zázrak sám o sobě. Výživné srovnání Atomu a AMD APU zde: http://extrahardware.cnews.cz/amd-e-350 ... -trpasliku

Takže maximální spokojenost - původní sestava (žrala v maximu kolem 140W a v klidu kolem 90W).
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1320
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am
Reputation: 50

Re: Ostrov 600Wp Pernštejnsko, trvale obydlená chata

Příspěvekod mypower.cz » pát pro 02, 2011 2:02 pm

A co by se stalo kdyby tyhle vymeny za vykonnejsi a o hodne uspornejsi uspornejsi PC udelalo spousta firem, instituci a jednotlivcu? Ja bych rekl, ze by opet zdrazila elektrika kvuli nizsim odberum ze site.. :yes:

Kdyztak hod sem pak za cas info co na to rika tva FVE... :) verim ze to ted bude zvladat o hodne lepe.

EDIT: rekl bych, ze ty sachy s ATX/ATXe za tech 10W stoji.. obzvlaste ted v zime :repair: ;)

EDIT2 - ten wifi klient je nutny? Pokud to slouzi pouze na komunikaci po chate, tak mozna kabel nejake ty miliampery taky jeste usetri, obzvlaste pokud PC je desktopove a nehne se ze stolu 90% casu.

EDIT3 - ten ventilator nevadi, protoze obeh vzduchu zajistuje samotny AC zdroj, ktery tam mas a ktery ma ventilator. Ja to sve miniPC provozuju s picoPSU totalne bez ventilatoru jen s pasivnim chladicem a neprehriva se to ani kdyz je zatopeno v krbovkach a v mistnosti vedro jako kraaava, ze zacatku jsem ty teploty sledoval co to bude delat a uz na to kaslu, pac to nedela nic cemu by bylo nutno venovat pozornost :)
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 13cyzkTPH8C1aHQesr2ffLPb8APn9CKq92 | LTC support LV66K4p4yVxTfQ1qjfxzJGS1zbyrQTU8SV
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3095
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 118

Re: Ostrov 600Wp Pernštejnsko, trvale obydlená chata

Příspěvekod vata » pát pro 02, 2011 6:24 pm

Kdyztak hod sem pak za cas info co na to rika tva FVE... verim ze to ted bude zvladat o hodne lepe.


Zatím moje FVE v mlze a pod ledem mlčí - odpojená zátěž... Těch pár watíků, co to nasvítí, stačí tak akorát na velmi pomalé dobíjení.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1320
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am
Reputation: 50

Re: Ostrov 600Wp Pernštejnsko, trvale obydlená chata

Příspěvekod bert » ned pro 04, 2011 8:49 am

Tak u nás je hmla s malými pauzami od 24.10. skoro stále :cry: . Keď mi to potlačí viacej ako 2A, :lol: skáčem od radosti. No žiaľ toľko presne potrebuje menič naprázdno. A ani nehovorím o udržiavaní batérie (24V 1015Ah). Takže, som dobíjal meničom zo siete, ale po zvážení všetkých strát, som jednoducho spotrebu vypol. Asi 10 dní len udržujem batérky. Na to, to len tak-tak stíha.
bert
 
Příspěvky: 364
Registrován: stř zář 07, 2011 9:09 pm
Reputation: 10

Re: Ostrov 600Wp Pernštejnsko, trvale obydlená chata

Příspěvekod vata » pát led 27, 2012 10:24 pm

Dnes přidáno 2x100Ah rounového olova paralelně. Při té příležitosti jsem zjistila, že ta nejstarší baterie je nejspíš hin :(
Symptomy: baterie byly nabité cca na 12,7V (full, ve sklepě mám něco málo nad nulou). Když jsem je od sebe rozpojila, kleslo krátce na to napětí té starší baterie na 12,5 a když jsem ji zkusmo zatížila malou (2A) zátěží, klesala rychle dál, 12,4 mi stačilo. Na jiné baterii se napětí při té samé zátěži drželo asi na 12,6 relativně stabilně.

Takže přidala jsem 2 a ubyla jedna :cry:

Baterie jsem spojovala 35mm kabelem, který v téhle kose šíleně tuhý a neposlušný, takže při utahování šroubu ten jeden konec kabelu poskočil a zkratoval. Bože, to byl ohňostroj :uh: Jestli sem už nenapíšu, tak to tam něco zůstalo doutnat...
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1320
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am
Reputation: 50

Re: Ostrov 600Wp Pernštejnsko, trvale obydlená chata

Příspěvekod matej » sob led 28, 2012 10:40 am

Vata, 12,4 je ještě OK, zvláště pokud tam máš jenom málo nad nulou. Máš hustoměr? Není lepší metoda zjištění stavu baterky než měření elektrolytu hustoměrem. Dá ti to velmi dobrou informaci o stavu jednotlivých článků, a jestli se jedná o sulfataci anebo něco jiného. Silně doporučuji! To máš ty Varty professional deep cycle že? Tam jsou zátky jenom přelepeny nálepkou, pokud to není AGM nebo GEL tak to změříš bez problémů. Hustoměr stojí cca 100Kč a koupíš ho ve většině prodejen autobaterií. Jinak vůbec bych se nebál to změřit tak že to dáš na 1 den do pokojové teploty a pak tou 2A zátěží až do 11,0 anebo 10,5V a spočítáš kapacitu.. Je to přece DEEP CYCLE. Jak je ta baterka stará?
Kabel doporučuji před instalací umístnit do tepla, a vybrat teprve těsně před montáží. To platí zvláště u plných kabelů - hrozí zlomení. Proto se např. hrubé rozvody elektroinstalace ve stavbách nemůžou dělat když mrzne.
Pravda a Láska zvítězí!.
SOLARSERVIS.EU - Slnko do každého domu - Montáže hybridných a ostrovných FVE.
matej
 
Příspěvky: 798
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm
Reputation: 37

Re: Ostrov 600Wp Pernštejnsko, trvale obydlená chata

Příspěvekod vata » pon led 30, 2012 8:37 pm

Zdravím,

kdepak, to jsou rounové Bannerky. Varta deep cycle mi dost lidí nedoporučilo. Do elektrolytu se mi nechtělo - je to ve sklepě, spousta nářadí a zeleniny :) Teď v zimě je to tam navíc hodně zatěsněné, aby mi nezamrzala voda v trubkách.
Ta 100Ah baterka jela chudinka sama od února 2011, zpočátku na 200wp, pak od srpna na 400wp, a bohužel pod CXN, takže bych se jí nedivila že odešla, trápila jsem ji špatným nabíjením. No, nechám si ji, až se oteplí, změřím ji, a nějakou práci jí třeba ještě najdu. Každopádně na olovu ještě nějakou dobu zůstanu, co nevidět přejdu na Tristar a šetrnější nabíjení větších kapacit, a uvidíme.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1320
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am
Reputation: 50

PředchozíDalší

Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

Reputation System ©'