Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: ned zář 20, 2020 11:24 am


studer XTM 4000-48-01

Měniče Studer
Předchozí

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod ferrys » stř srp 12, 2020 7:21 am

Zdravim, ano bylo to o Pnom... 30 sem dal jako priklad... pokud aktivuji 1462... ve vztahu k Xcom CAN a kuprikladu Pylontech packu - bude se pak respektovat max. nabijeci proud apod ? co si cte ted z BMS ? aby tam nepsolal kazdej xtm maximum... nebo bude lepsi chargery vypnout na dvou XTM anechat to jen an jednom a tam nastavit hodnoty na SOC u aux 1 ? me se ted libi, ze kdyz si nastavim kuprikladu - prifazuj se SOC 30 procent, odfazuj u SOC 40 procent... tak kdyz mezi to vlozim UPS minimum 35, tak mi krasne drzi tewch 35 a pokud sviti tak u 40 se odfazuje... tak nevim po aktivaci 1462, co se stane :)
ferrys
 
Příspěvky: 26
Registrován: stř kvě 15, 2019 11:39 am

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod ferrys » stř srp 12, 2020 12:08 pm

Tak z asi vim... udelam to pres RCM 10 a dalkovy ovladani... a relatka budou iniciovat prifazovani na sit... ten in dependet nepomuze... rozhodi se 3f system... ale kdyz se paralelne z aux1 relatek odvede vse na rcmko tak jakekoli relatko to prifazuje...
ferrys
 
Příspěvky: 26
Registrován: stř kvě 15, 2019 11:39 am

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod MareC3k » pon zář 07, 2020 9:27 am

Chalani, bojujem uz od vcera s pripojenim xtm-4000-48 cez prevodnik xcom-232i a moxa nport 5110.
xtm a xcom su zo secondsol, moxa nport z bazos.cz,
Spravil som prepojovaci kabel medzi 9 pinove konektory xcom a moxa a to tak, ze piny 2->3, 3->2, 5->5 (Rx-Tx, Tx-Rx, GND-GND) podla info na http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=23&t=5562&p=120427&hilit=moxa#p120427
potom som nastavil parametre v moxa nport prevodniku podla info od willicz:
Seriák:
- 115200, 8, 1, N
- žádné řízení toku, FIFO ano

LAN:
- režim: TCP Client
- TCP alive check: 1minuta
- vzdálený server: xcom.studer-innotec.com
- port: 83
- Delimiter 0x0D a 0x0A

Akurat som sa zasekol na polozke delimiter, kedze ja viem v prevodniku nastavit tuto polozku iba na 2 miesta a nie 4 ako je v popise
moxa1.png


seriovy port mam nastaveny nasledovne:
moxa2.png


Dalej som podla postupu v navode od studera vygeneroval config na sd kartu a tu som vlozil do xcom-232i prevodnika
https://www.studer-innotec.com/media/document/0/quick-guide-xcom-lan_v1.2_en.pdf
Na studer portali som sa zaregistroval a nahodil svoje vygenerovane GUID.
Stale je ale instalacia offline, takze predpokladam, ze je nejaky problem v nastaveni komunikacie v moxa 5110 prevodniku. Viete ma niekto nasmerovat? Dik.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
+- 20kWp, 52V 600Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 10kW Axpert, Victron 150/100, 150/70, 150/35, http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=780
MareC3k
 
Příspěvky: 467
Registrován: pát říj 05, 2012 7:37 pm
Bydliště: SK pri Presove

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod DanoP » pon zář 07, 2020 9:42 am

Myslim ze nemas dobre parametre pre seriovu komunikaciu Cxom232i , toto je default
The default RS-232 configuration is defined as :
• A fixed baudrate of 38400 bps
• 1 start bit
• 8 bit of data, LSB first
• 1 parity bit
• even parity
• 1 stop bit

Pripojil by som PC na XCom232 a skusil by som najprv utiltou scom.exe ci ti bezi seriova komunikacia a toto nastavenie pouzit aj pre wifi "krabicku"
1770Wp monokryštál + PIP4048MS + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
DanoP
 
Příspěvky: 633
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod MareC3k » pon zář 07, 2020 10:14 am

Skusil som to nastavit ako si mi poradil, ale nic sa nezmenilo... :(
moxa3.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
+- 20kWp, 52V 600Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 10kW Axpert, Victron 150/100, 150/70, 150/35, http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=780
MareC3k
 
Příspěvky: 467
Registrován: pát říj 05, 2012 7:37 pm
Bydliště: SK pri Presove

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod mopadzi » pon zář 07, 2020 10:42 am

kabel je 2-2,3-3,5-5
kdo si hraje nezlobí

9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 14x Avancis 130W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%
BMW i3 BEV
mopadzi
 
Příspěvky: 592
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod rege » pon zář 07, 2020 10:52 am

delimiter pouzi iba 0D a 0A
FVE 4,875kWp - poly 3S2P 325Wp JV, 3S2P 325Wp JZ, 3S 325Wp 1 os tracker V-Z
MPPsolar 5048MK, 22 kWh Samsung SDI, BMV712
Monitoring :ICC Solar RPi + HomeAssistant, Sonoff + Tasmota fw
https://pvoutput.org/list.jsp?sid=74482
Uživatelský avatar
rege
 
Příspěvky: 100
Registrován: úte bře 19, 2019 8:03 pm
Bydliště: Vychod SK

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod MareC3k » pon zář 07, 2020 11:20 am

Ak ma byt naozaj kabel 2-2, 3-3, 5-5 tak potom mi to nemoze ist, kedze ho mam 2-3, 3-2. Skusim ho prehodit ked pridem domov
+- 20kWp, 52V 600Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 10kW Axpert, Victron 150/100, 150/70, 150/35, http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=780
MareC3k
 
Příspěvky: 467
Registrován: pát říj 05, 2012 7:37 pm
Bydliště: SK pri Presove

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod LukasK » pon zář 07, 2020 11:48 am

Máš v nastavení sítě DHCP?
Uživatelský avatar
LukasK
 
Příspěvky: 28
Registrován: pon dub 20, 2020 5:23 am
Bydliště: Jihočeská republika

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod MareC3k » pon zář 07, 2020 1:01 pm

Mam staticku adresu, ale je v rozsahu ktory pouzivam v tom problem nevidim. V zalozke monitor/line vidim, ze je pripojeny na studer portal

moxa4.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
+- 20kWp, 52V 600Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 10kW Axpert, Victron 150/100, 150/70, 150/35, http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=780
MareC3k
 
Příspěvky: 467
Registrován: pát říj 05, 2012 7:37 pm
Bydliště: SK pri Presove

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod mobilik » pon zář 07, 2020 1:05 pm

Podľa mňa treba počkať nejaký deň kým Ta zaregistrujú na portály. Studer nieje najrýchlejší v týchto veciach....
mobilik
 
Příspěvky: 2361
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod pkougl » pon zář 07, 2020 1:20 pm

MareC3k píše:Mam staticku adresu, ale je v rozsahu ktory pouzivam v tom problem nevidim. V zalozke monitor/line vidim, ze je pripojeny na studer portal

moxa4.png

Ahoj, dej sem obrázek jak máš nastavené network setting,
mě to taky nejelo a něměl jsem nastevene DHCP
Pavel
7,1kWp - 8x3 panely Renesola 240Wp, 2x3x235Wp lightway, 2xTristat TS60, trakční 48V 2x750Ah olovo, měnič PH10000 6kW, SDS Micro, solární dvouosý tracker se třemi panely
pkougl
 
Příspěvky: 284
Registrován: ned srp 05, 2012 9:41 am

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod bol-St » pon zář 07, 2020 1:24 pm

Neprovozuje někdo XTM s regulátorem Victron po CAN sběrnici ?
Např. tímto: http://shop.mypower.cz/victron-smartsol ... e-can-3514
Myslíte , že taková komunikace je vůbec možná ?
bol-St
 
Příspěvky: 59
Registrován: čtv bře 20, 2014 7:20 am

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod MareC3k » pon zář 07, 2020 1:36 pm

Siet mam nastavenu takto:
moxa5.png


Ale ako som hovoril, v tomto problem nebude, moxa sa pripoji na studer portal, ale vyzera to tak, ze neprenesie tam ziadne data.
Skusim este zachvilu prerobit prepojovaci kabel na 2-2, 3-3, 5-5 a uvidime ci to pomoze.
Lebo to naozaj vyzera tak, ze to nekomunikuje po seriovom rozhrani, aspon podla statusu, to vyzera, ze na Rx strane neprijima ziadne pakety
moxa6.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
+- 20kWp, 52V 600Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 10kW Axpert, Victron 150/100, 150/70, 150/35, http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=780
MareC3k
 
Příspěvky: 467
Registrován: pát říj 05, 2012 7:37 pm
Bydliště: SK pri Presove

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod DanoP » pon zář 07, 2020 1:54 pm

bol-St píše:Neprovozuje někdo XTM s regulátorem Victron po CAN sběrnici ?
Např. tímto: http://shop.mypower.cz/victron-smartsol ... e-can-3514
Myslíte , že taková komunikace je vůbec možná ?

Bez medziclanku nie.
1770Wp monokryštál + PIP4048MS + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
DanoP
 
Příspěvky: 633
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod pkougl » pon zář 07, 2020 2:27 pm

Ahoj,
kabel určitě vyrob jak píšeš (rovný), s tímto mi to chodí
"Skusim este zachvilu prerobit prepojovaci kabel na 2-2, 3-3, 5-5 a uvidime ci to pomoze"
7,1kWp - 8x3 panely Renesola 240Wp, 2x3x235Wp lightway, 2xTristat TS60, trakční 48V 2x750Ah olovo, měnič PH10000 6kW, SDS Micro, solární dvouosý tracker se třemi panely
pkougl
 
Příspěvky: 284
Registrován: ned srp 05, 2012 9:41 am

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod MareC3k » pon zář 07, 2020 3:44 pm

Tak spravna odpoved je kabel 2-2, 3-3, 5-5 ;)
Uz to funguje okamzite ako som to prepojil
+- 20kWp, 52V 600Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 10kW Axpert, Victron 150/100, 150/70, 150/35, http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=780
MareC3k
 
Příspěvky: 467
Registrován: pát říj 05, 2012 7:37 pm
Bydliště: SK pri Presove

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod bol-St » pon zář 07, 2020 8:27 pm

DanoP píše:
bol-St píše:Neprovozuje někdo XTM s regulátorem Victron po CAN sběrnici ?
Např. tímto: http://shop.mypower.cz/victron-smartsol ... e-can-3514
Myslíte , že taková komunikace je vůbec možná ?

Bez medziclanku nie.


Jestli myslíš mezičlánkem Xcom-can, tak s tím jsem samo, že počítal.
.
bol-St
 
Příspěvky: 59
Registrován: čtv bře 20, 2014 7:20 am

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod DanoP » úte zář 08, 2020 6:36 am

bol-St píše:
DanoP píše:
bol-St píše:Neprovozuje někdo XTM s regulátorem Victron po CAN sběrnici ?
Např. tímto: http://shop.mypower.cz/victron-smartsol ... e-can-3514
Myslíte , že taková komunikace je vůbec možná ?

Bez medziclanku nie.


Jestli myslíš mezičlánkem Xcom-can, tak s tím jsem samo, že počítal.
.

NIe, nemysles. Zjednodusene CAN je len definicia komunikacneho protokolu (fyzicke signaly, struktura komunikacneho ramca) ale nedefinuje strukturu prenasanych dat. Tu moze mat kazdy clen komunikacie vlastnu a tak to je aj medzi studerom a victronom. Navyse musi byt niekto kto bude komunikaciu inicializovat (master). Pretoze ten komunikacny interface (+riadenie) bude treba napisat (alebo najst riesenie 3 strany) tak je jednoduchsie pouzit VE.Direct pokial tam bude len zopar MPPT regulatorov (kazdy potrebuje vlastny seriovy port).
1770Wp monokryštál + PIP4048MS + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
DanoP
 
Příspěvky: 633
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Předchozí

Zpět na Studer

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'