Ahoj Janma,
diodu, které se při letování drátku ulomí anoda, bych si k panelům snad ani nedával. Taková vachrlatá konstrukce se určitě porouchá, když to budeš nejmíň potřebovat. Něco se vyzkratuje a výsledek bude ještě horší než bez diody.
Já mám nakoupené tyto, které jsou rovnou v provedení MC4 konektoru, takže je lze snadno zapojit, vypojit a mechanicky by měly i něco vydržet.
MC4 diode.JPG
Na ebay toho mají tuny stačí hledat "MC4 diode". V ČR jsem našel například tady:
https://www.ecoprodukt.cz/solarni.panel ... .dioda.15aDiody se zapojují jednoduše, na konec každého stringu, například takto:
MC4-Diode-D.jpg
Pokud bys chtěl přesto použít ty stávající co už máš nakoupené, tak ti napoví schéma níže. Zelenou barvu zde mají bypass diody, které jsou už od výroby v junction boxu na každém panelu. Červenou barvu mají blocking diody, to jsou ty které chceš přidat. PS: V junction boxu ve skutečnosti není jedna dioda, ale typicky 3 i více, to záleží na počtu sběrnic (BB) v daném panelu. Blocking dioda ti na každý sériový string stačí jedna.
solar3.gif
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.