Vadný článek LiFePo
LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...
-
- Lokalita: MY, SR
- Výkon panelů [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Re: Vadný článek LiFePo
Nepovedal by som, že je to vyložene chyba riadiť sa podľa SoC, len je treba ho raz za čas zresetovať, inak ujde. A stále nechápem tak nízke SoC v zimnom období. Je lepšie udržovať baterky na 40-50% SoC aj pre prípad výpadku DS, lebo aj tak sa cez zimu moc nedobijú.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
-
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Což je nějaké divné!
Todle mi neudělá ani BMS se stykačem jak je odběr zase ho zapne.
A i od toho ty polovodičové mají zvlášť nabíjení/vybíjení!
3,6kWp | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh
-
- Lokalita: Česká Lípa
Dle mého názoru by mělo být primární vždy napětí. Resetování SOC a jeho nový přepočet nefunguje okamžitě tj. vyžaduje to dokončení cyklu, a to je prodleva, která je příliš dlouhá. Podle SOC se řídit lze, ale dle mého názoru až sekundárně tj. když jsou napěťově všechny články sekce OK. Chápu, že napětí u LiFePo4 se až tolik nemění jako třeba u Li-Ion, ale vždy by tam měl být krajní limit platný pro každý jednotlivý článek v sekci a když to pod něj spadne musí se sekce vyhodnotit podle nejslabšího článku v ní jako vybitá bez ohledu na její aktuální výpočet SOC. Jakmile se sekce odpojí logicky obvykle napětí článků o něco stoupne, ale měla by tam být nastavená hystereze, která to pokryje tak, že tento vzrůst napětí v důsledku odpojení sekce prostě nevyhodnotí jako vhodnost sekce zase k odběru tj. sekci lze vyhodnotit jako vhodnou k odběru až poté co napětí sekce vzroste v důsledku dobíjení nad určitou vyšší mez tj. až bude do sekce dobito určité množství procent ze SOC té sekce a teprve pak lze sekci vyhodnotit jako zase vhodnou k odběru.
Velmi důležité je mít monitorování každé sekce zvlášť a v každé sekci i každého článku a jakmile se něco stane tak je potřeba mít nastavené upozornění, alarm, který včas upozorní na nějaké problémy v té či oné sekci s tím či oním článkem.
Velmi důležité je mít monitorování každé sekce zvlášť a v každé sekci i každého článku a jakmile se něco stane tak je potřeba mít nastavené upozornění, alarm, který včas upozorní na nějaké problémy v té či oné sekci s tím či oním článkem.
-
- Lokalita: Havlíčkův Brod
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 19845
- Kapacita baterie [kWh]: 66
Stačí jednou týdně projít baterie s multiletrem a změřit napětí jak jednotlivých článků, tak i celkové jednotlivých baterií.
Takto jsem přišel na odpojenou jednu z šesti baterií kde jsem omylem na BMSce nastavil nabíjecí proud na 20A (mělo být 200A).
Přeměření mi ukázalo rozdíl napětí mezi jednotlivými bateriemi a asi po hodině kdy jsem kontroloval vše možné jsem přišel na příčinu problému, kdy při poměrně dost vybitých bateriích začalo svítit slunce a proud do sekce s blbě nastaveným proudem přesáhl 20A. BMS tak sekci vypnula a jelikož se ostatní nabily a tato zůstala vybitá nedošlo ke zpětnému připojení.
Odpojenou sekci jsem dobil externí nabíječkou a po přenastavení hodnoty nabíjecího proudu a restartu BMS jsem ji připojil zpět. Od té doby jsem nezaznamenal problémy, extra hlášení od BMS nemám. Řeším to týdenní kontrolou.
Takto jsem přišel na odpojenou jednu z šesti baterií kde jsem omylem na BMSce nastavil nabíjecí proud na 20A (mělo být 200A).
Přeměření mi ukázalo rozdíl napětí mezi jednotlivými bateriemi a asi po hodině kdy jsem kontroloval vše možné jsem přišel na příčinu problému, kdy při poměrně dost vybitých bateriích začalo svítit slunce a proud do sekce s blbě nastaveným proudem přesáhl 20A. BMS tak sekci vypnula a jelikož se ostatní nabily a tato zůstala vybitá nedošlo ke zpětnému připojení.
Odpojenou sekci jsem dobil externí nabíječkou a po přenastavení hodnoty nabíjecího proudu a restartu BMS jsem ji připojil zpět. Od té doby jsem nezaznamenal problémy, extra hlášení od BMS nemám. Řeším to týdenní kontrolou.
S-UPS.
20kWp v panelech rozdělených mezi východ, jih a západ. Do osmi stringů.
Baterie
Staré LiFePo4 o kapacitách 12, 24 kWh
Nové LiFePo4 o kapacitách 14, 14 kWh (od listopadu 2022), 14kWh (srpen 2024).
Rezerva Pb vrla 200Ah.
Systémové napětí 48V
Hlavní měnič Victron 5000VA.
Pomocné měniče 2x REVO VM 5000
Regulátory PCM60X
Systém je modulární s možností dalšího rozšíření (kdyby bylo kam) řešený tak, aby při výpadku kteréhokoliv jednoho modulu mohly ostatní fungovat dál bez omezení.
20kWp v panelech rozdělených mezi východ, jih a západ. Do osmi stringů.
Baterie
Staré LiFePo4 o kapacitách 12, 24 kWh
Nové LiFePo4 o kapacitách 14, 14 kWh (od listopadu 2022), 14kWh (srpen 2024).
Rezerva Pb vrla 200Ah.
Systémové napětí 48V
Hlavní měnič Victron 5000VA.
Pomocné měniče 2x REVO VM 5000
Regulátory PCM60X
Systém je modulární s možností dalšího rozšíření (kdyby bylo kam) řešený tak, aby při výpadku kteréhokoliv jednoho modulu mohly ostatní fungovat dál bez omezení.
-
- Lokalita: Východně od 3nce
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 14kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Síť na vstup Multiplusu připojuji stykačem, který ovládám relátkem v Cerbu jako spuštění/zastavení generátoru a mám tam nastaveny 2 podmínky, pokles SoC pod 30%, nebo pokles napětí akumulátoru pod 59V.Pavel111 píše: ↑čtv pro 26, 2024 11:48 pmProblém nastal v tom,že jedna z pěti baterek přestala být funkční.Smart Shunt to nevěděl,díky tomu nechal systém vybít až na minimum,kdy vyply střídače kvůli ochraně baterky.Smart Shunt počítal s 1500Ah ale reálně tam bylo pouze 1200Ah,protože byla jedna sekce odpojená kvůli jednomu vadnému článku.Tím to totálně rozhodilo systém.Nechci z toho dělat vlny,jen by mne to prostě dříve nenapadlo.Nezávidím,těm,co to musí řešit s firmou,co jim to realizovala.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-
- Moderátor
- Lokalita: blízko Brna
Jj, ta napěťová podmínka tam prostě kolegovi chybí, což je poměrně zásadní věc.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
- Lokalita: Česká Lípa
Jenže tohle Pavel111 zřejmě nedělá a nebo si toho problému prostě nevšiml ani při pravidelných kontrolách.
Stručně řečeno je vhodné mít dobře udělané monitorování, nastavené alarmy ať mu systém pošle upozornění třeba emailem, že se něco děje a je potřeba to řešit viz třeba vypnutí sekce kvůli vadnému článku rozhodně není běžná záležitost, která by se měla ignorovat bez povšimnutí.
K tomu lze podotknout vhodný monitoring s ukládáním dat a pak lze i zpětně v čase prohlížet historii v grafech a vyhodnotit různé problémy.Pavel111 píše: ↑čtv pro 26, 2024 10:21 pmBMS mi na základě špatnéno článku odpojí Aku sekci a zpět ji nepřipojí.Protože napětí špatného článku se samo nezvýší a tím pádem mi BMS zpět pack nepřipojí,aby se to dalo řešit.A nevím o tomto stavu v baterce,pokud to často nesleduji.Ale kdo to dělá?(sleduje tak moc?)
-
- Lokalita: nedaleko od Trencina
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 2080 + 4800
- Kapacita baterie [kWh]: 9,6
ja tiez tomu stale nerozumiem.
99% ludi tu pouziva spolu s FVE aj HA.
ved nie je nic lahsie, ako nastavit si notifikacie do apky na mobile a automatizacie v HA.
ak vypadne DS, ak menic prepne z baterie na DS, ak je bateria na xyz%, ak napatie na baterii klesne na velmi nizke napatie atd.
zaroven nevsimnut si, ze mi niektory clanok uteka je pre mna zahada. minimalne raz za den pozriem kolko dnes vyrobilo a hned kliknem na kartu vedla, kde vidim celu bateriu, jednotlive clanky atd...
kazdy den/obden behnem do pivnice pre pivo a rovno mrknem celu elektraren, baterku, sitona, bojlery ci vsetko svieti ako ma. obcas zrusim komunikáciu HA-BMS, pripojim sa cez app a pozriem jej log, ci sa nestala daka anomalia.
ja viem, cim vacsi system, tym dlhšie ta kontrola trva, ale ved je to moj majetok a moje prachy, tak preco to obcas nepozriet?
jedine, ze by autor bol uplny BFU, ktoremu niekto spravil elektraren a pouzivaj.
ale o tom pochybujem...
99% ludi tu pouziva spolu s FVE aj HA.
ved nie je nic lahsie, ako nastavit si notifikacie do apky na mobile a automatizacie v HA.
ak vypadne DS, ak menic prepne z baterie na DS, ak je bateria na xyz%, ak napatie na baterii klesne na velmi nizke napatie atd.
zaroven nevsimnut si, ze mi niektory clanok uteka je pre mna zahada. minimalne raz za den pozriem kolko dnes vyrobilo a hned kliknem na kartu vedla, kde vidim celu bateriu, jednotlive clanky atd...
kazdy den/obden behnem do pivnice pre pivo a rovno mrknem celu elektraren, baterku, sitona, bojlery ci vsetko svieti ako ma. obcas zrusim komunikáciu HA-BMS, pripojim sa cez app a pozriem jej log, ci sa nestala daka anomalia.
ja viem, cim vacsi system, tym dlhšie ta kontrola trva, ale ved je to moj majetok a moje prachy, tak preco to obcas nepozriet?
jedine, ze by autor bol uplny BFU, ktoremu niekto spravil elektraren a pouzivaj.
ale o tom pochybujem...
stacionárny dom :
2080Wp, Siton210, 2x 100L Drazice
4830Wp, Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 75Ah olovo
2080Wp, Siton210, 2x 100L Drazice
4830Wp, Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo