vadná BMS JK

Baterie, dobíjení, údržba, zapojení, diskuze i nad jinými způsoby uložení energie
TomZL22
Lokalita: Zlín
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: vadná BMS JK

Nový příspěvek od TomZL22 »

No je to boj . Pájení nových Fetů asi bude v reflow peci . Nemám rád plošné spoje s hliníkem :D Zatím to beru jako výzvu . Za tu dobu co si s tím hraju už bych měl půl nové bmsky. Na fotce je vidět který FET šel asi na těch 125A než prdla pojistka. Natavený plošný spoj.

Vypadá to že nejjednodušší práce s tímhle modulem je ohřát to celé zespodu na tavící teplotu a vysbírat ven špatné věci.
Přílohy
fetzfuc.JPG
JJZ 2.3kWp+ JJZ 2.4 kWp , JV 2.4kWp , EASUN 5.5kw /48V , 280Ah/48V Lifepo4 . Částečný přepínací ostrov v RD .
glottis
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

jo tak to verim ze to stoji za to :) Na velky hnedy je, ze tam jsou uz konektory, ktere vetsinou nejake velke peceni v peci nebo troube nemaj rady. Je to strasnej voser toto delat a nedivim se, ze na to nejakej ofiko servis neni. Chtelo by to mit vic rukou :) drzet desku, dalsi si to nahrejvat horkym vzduchem a jeste tak dve pajky :D

Kdyby to bylo aspon pajene olovem. Takhle to je jako privarene. A hrozi pak utrzeni spoju tak jak to tam mas ty. Nemam dobry pocit ani z toho stipani nozicek, kdy pak hrozi zase utrzeni.
TomZL22

Tahle do pece půjde. Řídíci deska s konektory je bokem odpájená a daná pryč. Spíš bude problém že standartní profil v peci kterým doma normálně pájím asi tohle neprohřeje. No uvidíme. Přežije / nepřežije .
JJZ 2.3kWp+ JJZ 2.4 kWp , JV 2.4kWp , EASUN 5.5kw /48V , 280Ah/48V Lifepo4 . Částečný přepínací ostrov v RD .
Lubik
Lokalita: Praha

Nový příspěvek od Lubik »

Pokud nebudeš mít přesně stejný typ tranzistorů, tak bych raději vyměnil všechny. Jinak se proud nerozdělí rovnoměrně mezi tranzistory a je šance že to znovu odejde.
Panely 4x 280W , 4x330W Isolar 5kVA,48V 230 Ah
gupa
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

Já bych se nato vysral, existují chyby typu špatně navrhlých PCB kdy třeba poddimenzování spoje znamená kurvítko. Ten podpálený mosfet asi otevíral brzo než měl.

Tyto vysokoproudé BMSky mají místo těch vystouplých lajn pro minus, dnes, podle fotek kus propoj plechu a aktivní chlazení. Asi kvůli tomu odpalování všeho. A pokud je to, jak vidno, podle úmrtí podobných desek pravidlem, jen to potrvrzuje moji domněnku, že to nemá smysl něco takovýho opravovat.

Nechápu jak mohou mosfety udržet takové vibrace které měniče do kabelů do plusu a minusu produkují. Mám 24V a proudy tedy dvounásobné než u běžných 48V. Takže i vibrace. BMS ale nepotřebuji.
Smart modul BMS 16S 500A LiFePO4 Balanser-S BT,WiFi za 10862 Kč - Allegro.png
Nastavení.png
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
glottis

Hodim to sem pro vsechny. BMS ted dorazila tak jsem to hned otevrel.

Rachlej se zda jeden mosfet. Najit to slo celkem v pohode. Nejdriv jsme zkusil miliohmetr. Nejmensi odpor byl 1,25mR, dalsi nejblizsi 2,5mR. Uz to ukazovalo na problem. Dalsi problem, co sel zmerit i multimetrem tak zkrat sel i na gate. Tam to ukazovalo 2R. Hot/Cold :) fix jsem udelal, ze jsem ustrihal nohy mosfetu a tim se to zda ok. Jestli najdu konektor, zkusim to i zapnout a zkusit.

Uprimne se mi to nechce ani trapit teplem a riskovat dalsi problemy. Mosfet bych tam proste nechal a jen by mel odpojene nohy. Pro sebe bych to tak urcite nechal.
photo_2024-12-19_14-05-13.jpg
glottis

Tak jsem BMS zapnul tlacitkem a telefon ji vidi. Ale nepripojim se, pry neni podporovana. Asi stara bms a mam novou verzi app? Bez pripojeni asi uz nic nezkusim. Na akupack to zapojovat nebudu :) Pokusnej nemam. Po zapnuti terminaly propojene nejsou, to se zda ok. A nespoji se to kvuli tomu, ze tam je alarm ze nemam baterii.
gupa
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

Vymazat v nastavení telefonu připojení a znovu ho vytvořit pomůže? Potom je nastavení v telefonu ještě podrobnější nastavení po několika uklepání asi 10x? Na systém - pro vývojáře-klepat stále do uvolnění. (android) Tam je také nějaké blue nastavení.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
glottis

pomohla jina app z play store. Nevim co bylo za problem.

Po pripojeni k bms a prepnuti emergency mode to i seplo a zda se to funkcni.
TomZL22

BMSska se 6 zbylýma FETama chodí ale dostala ještě někde pecku protože ujelo měření proudu. Už je daná nová BMS a tahle půjde na další zkoumání až bude zase čas . :D

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek