Výhled na opodstatněnost instalace malé FVE

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Keraj
Lokalita: Poblíž Hradce Králové
Systémové napětí: 48V

Re: Výhled na opodstatněnost instalace malé FVE

Nový příspěvek od Keraj »

Já mám baterku na 3,5 dne průměrné spotřeby
( 7 kWh/den na 500+ Ah v bat.),
stačí to na normální provoz, ale na zimu to je málo...
a dovedl bych si představit mít baterku tak na 6 dní spotřeby ( 2/6 rezerva a 4/6 provozní rozsah).

Panelů mám na zimu málo chtělo by to alespoň 2 krát spíše 3 krát tolik.
(13-15.12, tedy za 3 dny mi 7,2 kWp vyrobilo 3,5 kWh)

Takže pokud bych chtěl ostrov tak to vidím na:
3* denní spotřeba panelů
6* denní spotřeba baterek

Jak píše Tom, regulátor s možností omezit proud, určitě to vyjde levněji než obrovská kapacita baterie ..
16 panelů DHM-72L9-450 Wp = 7200Wp jih, sklon 17°
2 regulátory EPever Tracer 6415 AN = 6000W
Paralelní adaptér PAL-ADP-50AN
Hlavní měniče Multiplus2 5000VA v sérii 4 + 4kW
Měniče EPever IP+ pro vytěžování 5, 3 a 2kW
135 + 135 + 230 = 500Ah LiFePo na 48V
3* BMS a Balancer Seplos
Diablo1st
Lokalita: MY, SR
Výkon panelů [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od Diablo1st »

TomHC píše: úte pro 17, 2024 8:51 am
Diablo1st, v princípe súhlasím, ale stále tvrdím, že je dôležité poznať odber domácnosti a plánovať veľkosť batérie podľa toho. Nabíjací prúd sa dá na regulátoroch obmedziť ;)
No len toto má aj druhú stranu mince - aj panely by sa mali dizajnovať na odber domácnosti, takže ak nie je potrebná veľká kapacita batérie nie je potrebné ani veľké pole. ;)

Pár známych malo malú resp. veľkú kapacitu batérie v pomere ku panelom a nie že by to nefungovalo, ale nebolo to ono. Malá baterka sa prakticky hneď nabila a dostávala dosť na frak. O obmedzovaní výkonu majiteľ nechcel ani počuť. Opačný prípad je veľká batéria a menšie pole. Tú je potom problém nabiť a potom nastáva problém s SoC drift.
Preto každému odporúčam mať pomer panely ku kapacite bateriek 1:2 - 1:3. Vtedy ten systém funguje bez problémov a netreba do neho nijako zasahovať obmedzovaním mppt.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
JirkaE
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od JirkaE »

Diablo1st : A v mezi období ? A v zimě ?
Když je výroba z panelů sotva na 5-10% své kapacity ? Kdy i 30kWp pole vyrábí jen 1000-3000W po dobu 4-5h denně ?

Sleduju poočku Soběstačný dům. 14,4kWp je prostě pro nás málo. Pořád to dokola počítám a na tohle počasí potřebujeme nejméně dvojnásobek, pro udržení spotřeby domácnosti a rezervu na noc. A to jsou i horší dny...

Snímek obrazovky (1069).png
Teplota vody jen z FV : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
Radar

Nový příspěvek od Radar »

U mě je to 30kWh denně, z toho chlazení cca 20kWh, příkon cca 1kW 3f, vyšlo mi to aspoň na 7kWp a 280-305Ah v baterii.
V zimě je to totéž, jen spotřebu chlazení nahrazuje spotřeba TČ. Ale to není pro mě důvod stavět 90kwp ostrov s 300kwh baterií
:-)
Diablo1st

JirkaE píše: úte pro 17, 2024 10:05 am
Diablo1st : A v mezi období ? A v zimě ?
Když je výroba z panelů sotva na 5-10% své kapacity ? Kdy i 30kWp pole vyrábí jen 1000-3000W po dobu 4-5h denně ?

Sleduju poočku Soběstačný dům. 14,4kWp je prostě pro nás málo. Pořád to dokola počítám a na tohle počasí potřebujeme nejméně dvojnásobek, pro udržení spotřeby domácnosti a rezervu na noc. A to jsou i horší dny...
Ty chceš navrhnúť FVE na najhoršie dni či ako tomu mám rozumieť? To síce môžeš spraviť, ale ekonomicky sa dostávaš do závratných výšok :lol: Alebo je tu potom problém v lete s nadbytkom výkonu, ktorý musíš vedieť uregulovať.

Každá domácnosť je jedinečná, takže tak k tomu treba pristupovať. Sobestačný dúm je čistý off-grid, to je niečo úplne iné ako bežná fve. Ten pomer 1:2 - 1:3 je v pohode pre drvivú väčšinu bežných solárnikov, ale vždy sa nájdu výnimky :lol:
Victron ESS AC Coupling:
JirkaE

Diablo1st píše: úte pro 17, 2024 9:50 am
ale vždy sa nájdu výnimky :lol:
Áááno, pokud to bude reálné a řešitelné, tak i vrátit elektroměr :D to je můj nový cíl :lol:
Radar píše: úte pro 17, 2024 10:20 am
U mě je to 30kWh denně, z toho chlazení cca 20kWh, příkon cca 1kW 3f, vyšlo mi to aspoň na 7kWp a 280-305Ah v baterii.
V zimě je to totéž, jen spotřebu chlazení nahrazuje spotřeba TČ. Ale to není pro mě důvod stavět 90kwp ostrov s 300kwh baterií
:-)
30kWh denně je s rezervou na 3 dny 90-100kWh :D ne 300kWh
No a pak už jen záleží, jakou část roku chceš pokrýt... :) a jakou denní rezervu mít až se na 2 dny zatáhne...
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Diablo1st

Ono riešiteľné to je, stačí centrála a môžeš sa odstrihnúť od ds, len prevádzka centrály nie je taká komfortná ako ds :)
Victron ESS AC Coupling:
Radar

Použil jsem pro výpočet ta extrémní doporučení...
3* denní spotřeba = 90kWp v panelech
3* výkon panelů v baterii = 270kWh
A protože nejsem troškař, rád zaokrouhluji nahoru. :-)
V obou případech je to zjevný nesmysl.
rva
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Nový příspěvek od rva »

Pro ostrov je nesmysl snažit se v zimě topit pouze tepelným čerpadlem. Ostrov musí být takový, aby v zimě potřeboval minimum elektřiny. Přitápím klimatizací, ale je vidět, že když není elektřina, tak klima neběží a teplo se musí získat jinak (krbem).
Přílohy
Klima u krbu.png

Radar píše: úte pro 17, 2024 12:14 pm
Použil jsem pro výpočet ta extrémní doporučení...
3* denní spotřeba = 90kWp v panelech
3* výkon panelů v baterii = 270kWh
A protože nejsem troškař, rád zaokrouhluji nahoru. :-)
V obou případech je to zjevný nesmysl.
To si riadne prekrútil tie výpočty. :o
3* denná spotreba sa vzťahuje na baterky, t.z. cca. 90kWh v baterkách
Výkon v paneloch má byť tretinový oproti kapacite batérii, nie trojnásobný, t.z. 30kWp.

A zrazu tie čísla nie sú až tak nereálne. 30kWp priestorovo bude asi troška problém umiestniť, ale inak by som to nevidel až tak nezmyselne. 90kWh v baterkách je 6 packov 280Ah, čo pri dnešných cenách je cca. 7-8k€ pri skladaných článkoch, čo mi znova nepríde až tak nezmyselné
Victron ESS AC Coupling:
JirkaE

Diablo1st píše: úte pro 17, 2024 11:58 am
To si riadne prekrútil tie výpočty. :o
3* denná spotreba sa vzťahuje na baterky, t.z. cca. 90kWh v baterkách
Výkon v paneloch má byť tretinový oproti kapacite batérii, nie trojnásobný, t.z. 30kWp.

A zrazu tie čísla nie sú až tak nereálne. 30kWp priestorovo bude asi troška problém umiestniť, ale inak by som to nevidel až tak nezmyselne. 90kWh v baterkách je 6 packov 280Ah, čo pri dnešných cenách je cca. 7-8k€ pri skladaných článkoch, čo mi znova nepríde až tak nezmyselné
A když k tomu přidáme alternativní zdroj tepla, třeba na dřevo - jak píše RVA a já s ním naprosto souhlasím a sníží se i ty baterie, je to naprosto reálné a dostupné řešení na nasledujících 20let :yes:
TomHC
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14

Nový příspěvek od TomHC »

A zrazu tie čísla nie sú až tak nereálne.
Len to je všetko, len nie %názov témy% :mrgreen:
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 11/2024 = 8.7 MWh AC
Diablo1st

Pravdu máš. :lol:
V názve malá FVE a bavíme sa tu o pokrytí spotreby 30kWh/deň :lol:
Victron ESS AC Coupling:
Radar

Ale já nikde netvrdil, že to musí být ostrov a 30kWp elektrárna, ani to, že od FVE očekávám pokrytí 30kWh zimní denní spotřeby
(a už vůbec ne za jakoukoliv cenu .....) - anebo ano ??? :-).
Průměrnou spotřebu 30kWh denně je větší část roku schopna pokrývat elektrárna pod 10kWp instalovaného příkonu...

Téma je jiné, najít průsečík smysluplnosti investice (třeba v % roční spotřeby).
Už tu padly automaty, chlast a cigarety, takže relavitizaci subjektivního pojmu "hranice smysluplnosti investice" už jsme vyřešili :-).
Pokud je závěr ten, že je to nevyřešitelné téma, můžeme to s tím uzavřít a rébus nechat nevyřešen ;-), i to může být závěr...
kodl69
Lokalita: severně od Brna
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh

Nový příspěvek od kodl69 »

Průměrná spotřeba 30kWh denně *365= 11MWh ?
10kWp? a 30kWh denne, tj 900kWh měsíčně? Možná PRǓMĚRNĚ s tím, co to slovo znamená (já mám celý kuře, ty nic, a průměrně máme každej půlku)
Lokalita někde urostřed ČR, ale rozdíly budou tak do 10%... Těch 10.5MWh znamená, že to celý využiješ, což je taky blbost..., zkus si do toho pvgis zadat reálnej ostrov a seš v pasti. https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/
Jako už jsem psal mockrát: 1.) řešit spotřebu, a až potom řešit kde tu energii vzít.
Přílohy
Snímek obrazovky pořízený 2024-12-17 19-20-44.png
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
JirkaE

Radar píše: úte pro 17, 2024 5:26 pm

Téma je jiné, najít průsečík smysluplnosti investice
Takový průměrný průsečík přece neexistuje, ten má přece každý někde jinde - podle spotřeby - podle možností investice - podle odhodlanosti být samostatný - podle toho kolik je potřeba pokrýt...

Do určitého počtu kWp vše spotřebuješ a pokryješ X měsíců, pokud přidáš kWp pokryješ o 2 měsíce víc + bude v létě první malý přebytek, pokud přidáš další kWp tak to jsou další dva měsíce ale 3 v létě už jsou přebytky veliké...

Co je pro mě ideální nebude pro Tebe a naopak.

Chce to nějaký cíl a nějaké peníze a pak lze spekulovat, s čím se do té sumy vejdeš a za jakých okolností...
Protože další proměnná je ostrov bez revize a vesměs vše z ALI versus dotační elektrárna se vším co to znamená...

Proto říkám - že za jednu dotační se vším, postavíš dvojnásobek do baterek a trojnásobek na střechu - sám....

Kde je pak ten průsečík ?
Radar

Ale tak jednoduché to přece není...
Každý si může spotřebu monitorovat. Ale fotovoltaika je zrádná disciplína, kde si s průměry hrají jen marketéři a obchodníci.

Není to jen o množství panelů, ty jen natahují tu pomyslnou rovnoběžku soběstačnosti na grafu měsíčních solárních zisků,.jak naznačuješ....
Ale chybí komplexní pohled. Jasně, že nebude pro každého stejný...
V jednoduchosti, kam mířím:
Je lepší ongrid bez baterií s poloviční investicí, riziky, pokud využiji 80% výroby i bez nich?
Anebo investovat dvojnásobek a využitelnost bude 95%?
Bude tam nějaká kapacita pro backup...atd
Radar

kodl69 píše: úte pro 17, 2024 7:24 pm
Průměrná spotřeba 30kWh denně *365= 11MWh ?
10kWp? a 30kWh denne, tj 900kWh měsíčně? Možná PRǓMĚRNĚ s tím, co to slovo znamená (já mám celý kuře, ty nic, a průměrně máme každej půlku)
Lokalita někde urostřed ČR, ale rozdíly budou tak do 10%... Těch 10.5MWh znamená, že to celý využiješ, což je taky blbost..., zkus si do toho pvgis zadat reálnej ostrov a seš v pasti. https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/
Jako už jsem psal mockrát: 1.) řešit spotřebu, a až potom řešit kde tu energii vzít.
Dávám dva palce nahoru, líp bych to nepopsal...
glottis
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000

Nový příspěvek od glottis »

s tou spotrebou to pak muze vypadat takhle :) S tim co mam v profilu. Vic baterek by to moc nevylepsilo. Zlepsil by se komfort, ze bych nemusel tolik resit kdy nabijet auto a jakym vykonem.
a.png
JirkaE

Radar píše: úte pro 17, 2024 8:39 pm
Ale tak jednoduché to přece není...
Každý si může spotřebu monitorovat. Ale fotovoltaika je zrádná disciplína, kde si s průměry hrají jen marketéři a obchodníci.

Není to jen o množství panelů, ty jen natahují tu pomyslnou rovnoběžku soběstačnosti na grafu měsíčních solárních zisků,.jak naznačuješ....
Ale chybí komplexní pohled. Jasně, že nebude pro každého stejný...
V jednoduchosti, kam mířím:
Je lepší ongrid bez baterií s poloviční investicí, riziky, pokud využiji 80% výroby i bez nich?
Anebo investovat dvojnásobek a využitelnost bude 95%?
Bude tam nějaká kapacita pro backup...atd
Ano je to jednoduché a je to přesně tak jak jsi napsal, jen máš špatně ta procenta...

Omlouvám se, snad Glottis promine ;) já tak krásně přehledný graf (zatím) nemám.

Graf Glottise i ostatních ti to přesně ukazuje, jen s úplně jiným výsledkem než si napsal TY = žádných 80% se nekoná - to je - že s podobnou instalací versus spotřeba - pokryješ cca 50% spotřeby domácnosti a pak dál už to bude stoupat pomaleji, další investice se bude zvyšovat paralelně s větší zásobou do baterek nebo vody a s větším přebytkem v létě....

Pokud by například Glottis zvyhl o 5 kWp a 10kWh, zvedne se sice brutálně letní přebytek, zároveň se sníží odběr z DS a zvedne konfort v podobě o které Glotis psal (nemusí koukat kdy nabíjet e-auto a jiné...) a prodlouží doba pro horší počasí...

To může být významný podíl, protože to se stává víc-krát za rok, kdy můžeš 1 nebo 2 dny pokrýt z baterek (a vodu přímo z FV) a pak zas vykoukne slunce a nabíjí aniž by si sáhl pro energii do sítě.

Podzim, zima, jaro...
To tepelný čerpadlo tam samozřejmě dělá giga spotřebu (hází vidle do běžné spotřeby) - zatím co ,, ty ostatní " podzimní podvečer zatopí v krbu (nebo kotli) a ohřejí zároveň vodu (uloženou energii ponechají pro běžnou spotřebu) - ty se tím trápit nemusíš, máš konfort bez popela - vyvážený ale vyšší spotřebou v podobě TČ...

Pak teprve nastává to zvedání procent o kterém jsi psal jen v jiném tempu a s jinými procenty.
Základem je spotřeba, která je u Tebe ohromná a tím to celé začíná.

,, Ostatní " začínající solárníci jako první měnili žárovky, vyměnili konvici na kafe - starou 2,2kW za novou 1,0-1,5kW, vyměnili různá tělesa za slabší, ohřívají vodu přes den z FV - místo z nočního proudu apod...
To u Tebe neplatí, u Tebe je jeden GIGA základní spotřebič a vše začíná jinak.
Naposledy upravil(a) JirkaE dne stř pro 18, 2024 8:24 am, celkem upraveno 1 x.

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek