Vliv sklonu panelu a zastínění článků na výkon

Polykrystalické, monokrystalické, amorfní, nebo jejich kombinace? Zapojení panelů, provozní napětí a proud, montáž panelů, vliv počasí na panely (zima, kroupy, bouřka), jištění panelů před bouřkou, atd.
Kostěj
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Vliv sklonu panelu a zastínění článků na výkon

Nový příspěvek od Kostěj »

https://otik.zcu.cz/bitstream/11025/230 ... e_Nikl.pdf
obr. 42 - měření 12, ten údaj v tabulce 7 vypadá neuvěřitelně - zastínění 7% plochy panelu znamená pokles výkonu panelu ze 140W, na 1.9W. Pokud se člověk podívá na obr. 27, je jasné proč.
youda

Nový příspěvek od youda »

Jasně, horizontální stín prostě "vypne" celý panel. Jestli zakreje 5 nebo 6 článků vedle sebe, to už je defacto jedno.
panel guts.PNG
panel guts.PNG (251.47 KiB) Zobrazeno 700 x
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Radar

Nový příspěvek od Radar »

S dovolením si půjčím toto staré vlákno pro dotaz:

Existuje nějaká webová aplikace nebo vzorec pro výpočet výkonu solárního panelu v závislosti na sklonu panelu a azimutu?
Případně dá se pro to využít standardní portál JRC?
příklad:
a) zadal jsem instalovaný výkon 1kWp a při optimalizaci (jih -4° a sklon 38°) vychází roční produkce 1123kWh
b) při mé situaci (jih -8° a sklon 75°) vychází roční produkce 951kWh, tj. méně o 172kWh, což představuje úbytek 15,3%

Dá se uvažovat tak, že/příklad: pokud 500Wp panel orientovaný naprosto ideálně nahradím panelem s výkonem o 15% vyšším (575Wp),
dostanu reálně výkon opět 500Wp?

děkuji za radu
skybor
Lokalita: Lašská brána Beskyd
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 20kWh

Nový příspěvek od skybor »

Řekl bych, že realně dostaneš to, co nakonec dostaneš. Ty modelové výpočty jsou samozřejmě dělané z nějakých průměrných hodnost. Ale předpoklad máš asi přibližně správně. Tedy ne v tom aktuálním výkonu, ale v tom ročním. Však si to hoď do té simulace.
Naposledy upravil(a) skybor dne sob pro 14, 2024 7:54 am, celkem upraveno 4 x.
SkyFVE 8 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT Epever XTRA4415N, 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, 1x AC Charger WATE 42V/10A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron Atlas 48/1600, APC SmartUPS 5kVA + Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)
TomHC
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od TomHC »

Pokiaľ viem, tak výkon klesá podľa funkcie kosínus, v oboch osiach. Maximálny zisk je kolmo na slnko horizontálne aj vertikálne. Takže teoretický zisk pri 40° odklone od osi v jednom smere a 20° v druhom bude cos(40) * cos(20) = 0,72. To je ale len orientácia, zvyšok kazí oblačnosť, teplota, vzdušná vlhkosť, znečistenie ovzdušia...
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 11/2024 = 8.7 MWh AC
Radar

Jasně, je to jen teorie a nějaké modely. V důsledku mi jde o to dopátrat se reálného výkonu stringu v daném umístění (sklon/azimut) a nakolik pak dimenzovat regulátor (případně mikroinvertor viz dále).
Konkrétně v tomto případě chci přidat malý string 4 panelů á 600Wp na jižní štít s malým sklonem 75° v přízemí na konstrukci
a místo MMPT reglu, DC vedení, odjištění, atd. .. to spojit venku do:
https://axilogi.com/deye-mikroinvertor- ... COEALw_wcB
následně zapojení na AC OUT multiplus 3000VA

EDIT: pokud jsem v JRC modeloval, o kolik by musel být výkon tohoto neideálně orientovaného stringu vyšší, na stejné číslo jsem se dostal s +18%..
Ostatní vlivy zanedbávám ...
pave69
Lokalita: Brno
Výkon panelů [Wp]: 9,9
Kapacita baterie [kWh]: 18

Nový příspěvek od pave69 »

Navazující elektroniku je potřeba dimenzovat podle jmenovitého výkonu panelů (kWp), protože to má být nadimenzované na okamžik, kdy je slunce přímo kolmo na panel. To nastane (někdy během dne a roku) u většiny orientací, které jsou alespoň trochu směrem k jihu. Z toho taky plyne, že celková roční výroba (kWh) s tím nemá v podstatě žádnou souvislost, taky je to úplně jiná jednotka - kWh je energie, zatímco kW a kWp je výkon.
Druhá věc je, že se nic tak moc nestane, když má ten navazující regulátor (atd) trochu menší výkon - protože k omezení výkonu dojde vždy jen na krátkou dobu, kdy je slunce ve správné poloze (a je vymetená obloha).
A třetí věc je, že větší sklon panelů je výborný v zimě, kdy je elektřiny málo, a člověk to víc ocení - takže v tom je zase ta celoroční výroba nevypovídající.
Radar

Ano, chápu, jasně, že JRC nějakým způsobem vyjadřuje úhrn kWh energie, nikoliv, že by zobrazoval okamžitý výkon panelu či stringu (Wp, kWp...)

Střechu mám pult na západ, sklon jen 8°a ten J string na štítovou zeď chci přidat, jelikož právě od listopadu do března opravdu dává víc i s tím uvažovaným sklonem 75°, který se jeví pro toto optimální. S větším i menším sklonem se to už v zimě horší
Na 90°celkově, na optimálních 38% ještě víc, ale zase je tam ten velký peak jaro-léto-do podzimu), to je ale energie dostatek, většinou i přebytek...

Celkovým úhrnem výroby za rok mi ty stringy vyšly identicky (8°západ a 75°jih) a pěkně se v jednotlivých fázích roku doplňují (jasně, teoreticky :-) ---

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek