Vliv sklonu panelu a zastínění článků na výkon
Polykrystalické, monokrystalické, amorfní, nebo jejich kombinace? Zapojení panelů, provozní napětí a proud, montáž panelů, vliv počasí na panely (zima, kroupy, bouřka), jištění panelů před bouřkou, atd.
-
- Lokalita: Dobrovicko
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Vliv sklonu panelu a zastínění článků na výkon
https://otik.zcu.cz/bitstream/11025/230 ... e_Nikl.pdf
obr. 42 - měření 12, ten údaj v tabulce 7 vypadá neuvěřitelně - zastínění 7% plochy panelu znamená pokles výkonu panelu ze 140W, na 1.9W. Pokud se člověk podívá na obr. 27, je jasné proč.
obr. 42 - měření 12, ten údaj v tabulce 7 vypadá neuvěřitelně - zastínění 7% plochy panelu znamená pokles výkonu panelu ze 140W, na 1.9W. Pokud se člověk podívá na obr. 27, je jasné proč.
-
Jasně, horizontální stín prostě "vypne" celý panel. Jestli zakreje 5 nebo 6 článků vedle sebe, to už je defacto jedno.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
-
S dovolením si půjčím toto staré vlákno pro dotaz:
Existuje nějaká webová aplikace nebo vzorec pro výpočet výkonu solárního panelu v závislosti na sklonu panelu a azimutu?
Případně dá se pro to využít standardní portál JRC?
příklad:
a) zadal jsem instalovaný výkon 1kWp a při optimalizaci (jih -4° a sklon 38°) vychází roční produkce 1123kWh
b) při mé situaci (jih -8° a sklon 75°) vychází roční produkce 951kWh, tj. méně o 172kWh, což představuje úbytek 15,3%
Dá se uvažovat tak, že/příklad: pokud 500Wp panel orientovaný naprosto ideálně nahradím panelem s výkonem o 15% vyšším (575Wp),
dostanu reálně výkon opět 500Wp?
děkuji za radu
Existuje nějaká webová aplikace nebo vzorec pro výpočet výkonu solárního panelu v závislosti na sklonu panelu a azimutu?
Případně dá se pro to využít standardní portál JRC?
příklad:
a) zadal jsem instalovaný výkon 1kWp a při optimalizaci (jih -4° a sklon 38°) vychází roční produkce 1123kWh
b) při mé situaci (jih -8° a sklon 75°) vychází roční produkce 951kWh, tj. méně o 172kWh, což představuje úbytek 15,3%
Dá se uvažovat tak, že/příklad: pokud 500Wp panel orientovaný naprosto ideálně nahradím panelem s výkonem o 15% vyšším (575Wp),
dostanu reálně výkon opět 500Wp?
děkuji za radu
-
- Lokalita: Lašská brána Beskyd
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 20kWh
Řekl bych, že realně dostaneš to, co nakonec dostaneš. Ty modelové výpočty jsou samozřejmě dělané z nějakých průměrných hodnost. Ale předpoklad máš asi přibližně správně. Tedy ne v tom aktuálním výkonu, ale v tom ročním. Však si to hoď do té simulace.
Naposledy upravil(a) skybor dne sob pro 14, 2024 7:54 am, celkem upraveno 4 x.
SkyFVE 8 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT Epever XTRA4415N, 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, 1x AC Charger WATE 42V/10A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron Atlas 48/1600, APC SmartUPS 5kVA + Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)
-
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 5520
- Kapacita baterie [kWh]: 14
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Pokiaľ viem, tak výkon klesá podľa funkcie kosínus, v oboch osiach. Maximálny zisk je kolmo na slnko horizontálne aj vertikálne. Takže teoretický zisk pri 40° odklone od osi v jednom smere a 20° v druhom bude cos(40) * cos(20) = 0,72. To je ale len orientácia, zvyšok kazí oblačnosť, teplota, vzdušná vlhkosť, znečistenie ovzdušia...
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 11/2024 = 8.7 MWh AC
-
Jasně, je to jen teorie a nějaké modely. V důsledku mi jde o to dopátrat se reálného výkonu stringu v daném umístění (sklon/azimut) a nakolik pak dimenzovat regulátor (případně mikroinvertor viz dále).
Konkrétně v tomto případě chci přidat malý string 4 panelů á 600Wp na jižní štít s malým sklonem 75° v přízemí na konstrukci
a místo MMPT reglu, DC vedení, odjištění, atd. .. to spojit venku do:
https://axilogi.com/deye-mikroinvertor- ... COEALw_wcB
následně zapojení na AC OUT multiplus 3000VA
EDIT: pokud jsem v JRC modeloval, o kolik by musel být výkon tohoto neideálně orientovaného stringu vyšší, na stejné číslo jsem se dostal s +18%..
Ostatní vlivy zanedbávám ...
Konkrétně v tomto případě chci přidat malý string 4 panelů á 600Wp na jižní štít s malým sklonem 75° v přízemí na konstrukci
a místo MMPT reglu, DC vedení, odjištění, atd. .. to spojit venku do:
https://axilogi.com/deye-mikroinvertor- ... COEALw_wcB
následně zapojení na AC OUT multiplus 3000VA
EDIT: pokud jsem v JRC modeloval, o kolik by musel být výkon tohoto neideálně orientovaného stringu vyšší, na stejné číslo jsem se dostal s +18%..
Ostatní vlivy zanedbávám ...
-
- Lokalita: Brno
- Výkon panelů [Wp]: 9,9
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Navazující elektroniku je potřeba dimenzovat podle jmenovitého výkonu panelů (kWp), protože to má být nadimenzované na okamžik, kdy je slunce přímo kolmo na panel. To nastane (někdy během dne a roku) u většiny orientací, které jsou alespoň trochu směrem k jihu. Z toho taky plyne, že celková roční výroba (kWh) s tím nemá v podstatě žádnou souvislost, taky je to úplně jiná jednotka - kWh je energie, zatímco kW a kWp je výkon.
Druhá věc je, že se nic tak moc nestane, když má ten navazující regulátor (atd) trochu menší výkon - protože k omezení výkonu dojde vždy jen na krátkou dobu, kdy je slunce ve správné poloze (a je vymetená obloha).
A třetí věc je, že větší sklon panelů je výborný v zimě, kdy je elektřiny málo, a člověk to víc ocení - takže v tom je zase ta celoroční výroba nevypovídající.
Druhá věc je, že se nic tak moc nestane, když má ten navazující regulátor (atd) trochu menší výkon - protože k omezení výkonu dojde vždy jen na krátkou dobu, kdy je slunce ve správné poloze (a je vymetená obloha).
A třetí věc je, že větší sklon panelů je výborný v zimě, kdy je elektřiny málo, a člověk to víc ocení - takže v tom je zase ta celoroční výroba nevypovídající.
-
Ano, chápu, jasně, že JRC nějakým způsobem vyjadřuje úhrn kWh energie, nikoliv, že by zobrazoval okamžitý výkon panelu či stringu (Wp, kWp...)
Střechu mám pult na západ, sklon jen 8°a ten J string na štítovou zeď chci přidat, jelikož právě od listopadu do března opravdu dává víc i s tím uvažovaným sklonem 75°, který se jeví pro toto optimální. S větším i menším sklonem se to už v zimě horší
Na 90°celkově, na optimálních 38% ještě víc, ale zase je tam ten velký peak jaro-léto-do podzimu), to je ale energie dostatek, většinou i přebytek...
Celkovým úhrnem výroby za rok mi ty stringy vyšly identicky (8°západ a 75°jih) a pěkně se v jednotlivých fázích roku doplňují (jasně, teoreticky ---
Střechu mám pult na západ, sklon jen 8°a ten J string na štítovou zeď chci přidat, jelikož právě od listopadu do března opravdu dává víc i s tím uvažovaným sklonem 75°, který se jeví pro toto optimální. S větším i menším sklonem se to už v zimě horší
Na 90°celkově, na optimálních 38% ještě víc, ale zase je tam ten velký peak jaro-léto-do podzimu), to je ale energie dostatek, většinou i přebytek...
Celkovým úhrnem výroby za rok mi ty stringy vyšly identicky (8°západ a 75°jih) a pěkně se v jednotlivých fázích roku doplňují (jasně, teoreticky ---
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Vliv zastínění panelů ve stringu a optimalizace.
od Michal3 » » v Zapojení panelů
Vliv zastínění panelů ve stringu a optimalizace.
- 7 Odpovědi
- 2747 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od fatter
-
-
-
Zastínění panelů - nástřešní stožár a vedení
od mkvacek » » v Zapojení panelů
Zastínění panelů - nástřešní stožár a vedení
- 12 Odpovědi
- 1252 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od eman
-
-
-
Možný vznik hotspotů při zastínění panelů.
od Edie » » v Vady panelů
Možný vznik hotspotů při zastínění panelů.
- 25 Odpovědi
- 5581 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od drzhor
-
-
- 19 Odpovědi
- 2459 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Migrifič
-
- 11 Odpovědi