Částečná legalizace FVE

Alternativní zdroje energie a právní úprava, revize, nařízení ...
kiksa
Lokalita: Benešov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11900
Kapacita baterie [kWh]: 19,6
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Částečná legalizace FVE

Nový příspěvek od kiksa »

V rámci plánování rozšíření FVE se chystám přidat panely na střechu domu, momentálně je mám jen na střeše altánů atd. Strojovnu FVE mám v objektu mimo dům a do domu mi pak už vstupuje pouze AC.
Myslíte, že je možné nechat si udělat projekt a následně revizi na FVE na střeše domu pouze řekněme po rozvaděč vyvedení výkonu, který by byl umístěný někde mimo dům? Zlegalizování strojovny je asi nemožné...
Teoreticky by sem chtěl mít jako cílový stav revizi na hromosvod a tuto část FVE na střeše kvůli pojišťovně.
Tak trochu ale předpokládám, že je to blbost, co myslíte?
11,9 kWp (J+JZ+SV), AKU Lion 14s -385 Ah (19,6 kWh).
MPP Solar PIP 5048MS, 2 x Epever Ipower Plus 5000.
Vytěžování: kaskáda 3 x Kybosův vytěžovač + Athom Homey (smart home).
Monitoring FVE pomocí Athom Homey Pro.
Soban
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Re: Částečná legalizace FVE

Nový příspěvek od Soban »

Podle mě když už do toho budeš cpát peníze za revizi, tak bych nechal udělat komplet a potom i ofiko připojení k DS a náhodné přetoky tě pak nemusí trápit a i pojišťovna by měla být pak OK.
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*
cipis
Moderátor
Lokalita: blízko Brna

Nový příspěvek od cipis »

A kdo ti podepise montaz?
To je myslim nejhorsi, projekt nekdo udela, revizi pak take. Nebo mas opravneni montera FVE?
To je spis na firmu, jestli ti bude ochotna tohle udelat. Ale mohla, kdyz ted vsichni breci, jak bude malo prace atd.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
kiksa

Revizi na komplet bez nesmyslných nákladů nezískám a to ani není mým cílem, to bych se na to radši vykašlal. O ofiko připojení k DS moc nestojím.
Asi nemám problém zadat to firmě právě po nějaký rozvaděč, dál už vlastní cestou. Vše včetně střechy je připaveno na nahození panelů, takže by to pro někoho byla hezká práce. Uvažuju i dodělání si osvědčení na montáž FVE - ve výsledku by to bylo asi nejvýhodnější.
Otázka je, jestli by mi takto částečná revize k něčemu byla. Problém teoreticky předpokládám pouze při zásahu bleskem, případně zahoření konektoru a to by takto zlegalizovaná část teoreticky pokryla.
Ronn

Nový příspěvek od Ronn »

kiksa píše: stř pro 11, 2024 12:13 pm
Myslíte, že je možné nechat si udělat projekt a následně revizi na FVE na střeše domu pouze řekněme po rozvaděč vyvedení výkonu, který by byl umístěný někde mimo dům? Zlegalizování strojovny je asi nemožné...
Pro legalizaci potřebuješ (schéma, schválený střídač, revizi):

A) 1polové schéma FVE, v OM potřebuješ aktuální typ rozvaděče (vše za sklem, vypínanač instalace a místo pro HDO - vzdálené odepínání instalace) Tady je napsáno jak to má vypadat: https://www.cezdistribuce.cz/file/edee/ ... pojeni.pdf

B) Schválenýs třídač. Například nějaký přihlášení do NZU. U mě je SolarEdge a Victrony.

C) Revizi FVE, jen FVE. V revizi stačí věta, "vyvedení do hlavního rozvaděče, který není součástí FVE".

Podáš žádost a pak přijede ČEZ technik, co ověří, že vzdálené vypínání hraje..

To je celé.
3xMultiplus 5000VA<=>48V 550Ah LiFePO4
FVE1 - 3,9kWp (JJZ) => Fronius 5kW => AC-OUT / FVE2 - 15,2kWp (JJV, JZ, SZS) => RS 450/200 => DC Busbar
FVE3 - 9,36kWp (JJZ) => SE10k => AC-OUT / FVE4 - 9,36kWp (SVV) => SE17k => AC-IN
Soban

cipis píše: stř pro 11, 2024 12:17 pm
A kdo ti podepise montaz?
To je myslim nejhorsi, projekt nekdo udela, revizi pak take. Nebo mas opravneni montera FVE?
Oprávnění montéra FVE potřebuješ pouze na dotace ne?

Jinak to může montovat normálně elektrikář ne? A revize že je to OK.
kiksa

Čezu nic hlásit nechci, dotace neřeším. Mám FVE spojenou se sítí v podstatě pouze externí nabíječkou a měnit to nehodlám.
Z toho, co jste napsali, to teda vypadá teoreticky jednoduše. Nechal bych si udělat projekt FVE odpovídající současné legislativě po nějaký rozvaděč fyzicky instalovaný mimo dům (to je to co mě nejvíc pálí). Po instalaci ať už firmou nebo svépomocnou zaplatit revizi a v případě nějaké události (požár vzniklý na střeše) bych teoreticky mohl být "v klidu".
Valdano
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

Soban píše: stř pro 11, 2024 1:14 pm
Oprávnění montéra FVE potřebuješ pouze na dotace ne?
Podle aktuálního vyjádření od MPO, které jsem uvedl v jiném tématu se povinnost mít platné osvědčení na PK 26-014-H k výkonu prací na fotovoltaických systémech vztahuje na všechny osoby, které příslušné práce vykonávají, a to bez ohledu zda je nebo není na danou FVE čerpána státní dotace.
Soban píše: stř pro 11, 2024 1:14 pm
Jinak to může montovat normálně elektrikář ne? A revize že je to OK.
Jen v případě, že ten elektrikář má platné osvědčení na PK 26-014-H k výkonu prací na fotovoltaických systémech. Elektrikář, který toto osvědčení nemá i když jinak má platnou odbornost a byť má třeba i platné osvědčení dle §6 a výše (NV č. 194/2022 Sb.) pro práci na vyhrazených elektrických zařízeních tak toto bez platného osvědčení na PK 26-014-H montovat nesmí jinak mu potenciálně hrozí pokuta.
eman
Lokalita: Praha

Nový příspěvek od eman »

Klasická legalizace je u svépomocné instalace nemožná. Pokud nemáš vyloženě kamaráda, co má bezcenný papír a zaplacené výpalné TIČR jak na montáže tak na revize FVE. Já to zkoušel právě jenom kvůli pojišťovně a buď dotyčný revizák nejdřív machruje, že není problém a pak ti přestane brát telefony nebo si řekne o nesmyslnou částku za revizi.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
Soban

Takže se zase vracíme do pravěku kdy automatickou pračku musel do zásuvky zapojit elektrikář a na zásuvku musela být revize!
Toto pamatuji jako kluk jak otec elektrikář dával kamarádovi flašku aby dostal kulaté razítko na zásuvku udělanou do koupelny, ale to že ostatní zásuvky neměly zapojené kolíky to nikomu nevadilo až otec na to přišel jak nás dokopal zapojený spotřebič. :hell:

Jinak neuznaly záruku na pračku!

Takže elektrikář musí platit další výpalné k tomu co už musí absolvovat :uh:
cipis
Moderátor
Lokalita: blízko Brna

Nový příspěvek od cipis »

Elektrikar ne, zakaznik ...
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Valdano

Přesně tak. Elektrikáři zaplatí osvědčení na PK 26-014-H v rámci rekvalifikace buď zaměstnavatel a nebo si je někdo udělá třeba z dotací od úřadu práce což lze zadotovat i ze 100% částky tj. bez finanční spoluúčasti žadatele. Takže elektrikář to tak jako tak může mít zadara, ale když už bude mít tu vyšší extra super špeciál kvalifikaci no tak se jeho práce vůči zákazníkovi zas o něco zdraží. A kdopak to asi v konečném důsledku zaplatí? No přece zákazník. :lol:
Mex
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Je docela zvláštní, že je to tady úplně bez spoluúčasti. Díval jsem se na to kdysi dřív a tam byla napsaná minimální spoluúčast 14 tis. Kč.
Tak jsem to okamžitě zavrhl.

Ten kurz je na dlouho, to je na nic. Nejsem takový optimista, abych si myslel, že mě tam něco naučí.
Stačí snad tohle:
https://www.ssee-sokolnice.cz/vzdelavan ... ovoltaika/
Ale netuším, jestli se na to dá taky vymámit z pracáku nějaká dotace.
Valdano

Není to jednotné tj. různé pracovní úřady mohou mít různé dotace na různé kurzy s ohledem na aktuální podmínky na trhu práce v tom či onom regionu. Zeptejte se na možnost a podmínky dotace vůči konkrétnímu kurzu na místním pracovním úřadě ve vašem místě bydliště.
eman

Nový příspěvek od eman »

Mex píše: stř pro 11, 2024 11:22 pm
Je docela zvláštní, že je to tady úplně bez spoluúčasti. Díval jsem se na to kdysi dřív a tam byla napsaná minimální spoluúčast 14 tis. Kč.
Tak jsem to okamžitě zavrhl.

Ten kurz je na dlouho, to je na nic. Nejsem takový optimista, abych si myslel, že mě tam něco naučí.
Stačí snad tohle:
https://www.ssee-sokolnice.cz/vzdelavan ... ovoltaika/
Ale netuším, jestli se na to dá taky vymámit z pracáku nějaká dotace.
Mexi nebuď naivní. :D Ten kurz má vydojit peníze ze státu ne něco naučit. Rekvalifikační kurzy jsou jednou z podmínek pro dlouhodobé vyplácení dávek, takže nemáš představu, kdo je navštěvuje a kdo je školí. Manželka se nechala na jeden nachytat a seděla v lavici s Eržíkou, co byla rekvalifikovaná programátorka, finanční poradce a já nevím co ještě. Manželce se vytahovala, že je na 7 rekvalifikacííí. :D
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
eman

Nový příspěvek od eman »

Víte někdo, co je ta praktická část zkoušky na FVE?
Teorie je 2hod a praktická 8hod. To tam stavíte celou FVE podle dokumentace?

Jinak je šleha, jak většinou je kurz + zkouška kolem 10tis. Kč. Na ÚP za lidových 50tis.
gupa
Lokalita: pod Brnem

Nový příspěvek od gupa »

eman píše: čtv pro 12, 2024 4:54 am
Mexi nebuď naivní. :D Ten kurz má vydojit peníze ze státu ne něco naučit. Rekvalifikační kurzy jsou jednou z podmínek pro dlouhodobé vyplácení dávek, takže nemáš představu, kdo je navštěvuje a kdo je školí. Manželka se nechala na jeden nachytat a seděla v lavici s Eržíkou, co byla rekvalifikovaná programátorka, finanční poradce a já nevím co ještě. Manželce se vytahovala, že je na 7 rekvalifikacííí. :D
A bydlela v soc. bytě za který bral ten co ji rekvalifikoval další vatu? Systém práce a sociálních věcí, je nato pokud vím celé ministerstvo. Takže je to jedno státem vedené odvětví.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
luky

Nový příspěvek od luky »

Znám člověka, který aktuálně elektrárnu staví. Jeho řešení je, že nakoupený materiál prodal realizační firmě. Ta mu udělala projekt, vyřídila dotaci a udělá i zbytek papírování. Za toto si nechá část dotace. Tedy díky zapojení firmy je tento stavebník ještě v plusu. Reálná realizace je svépomocí. Nicméně projektant je skoro-soused, takže hádám, že obvykle průchozí řešení to není.
mobilní elektrárna: viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A, Orion 30A
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 5kWp, LiFe 48V/120+120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + EPever
Pawel

Nový příspěvek od Pawel »

V tomto státě a v této době okrádá jeden druhého a všichni naříkají jak je to drahé. Nevidím z toho jak ven. Já už to nějak doklepu ale co ti mladí měli by s tím něco začít dělat.
Karel123
Lokalita: Pardubicko
Systémové napětí: 12V
Výkon panelů [Wp]: 1300
Kapacita baterie [kWh]: 3,5

Nový příspěvek od Karel123 »

kiksa píše: stř pro 11, 2024 2:09 pm
Čezu nic hlásit nechci, dotace neřeším. Mám FVE spojenou se sítí v podstatě pouze externí nabíječkou a měnit to nehodlám.
Přesně takto taky uvažuju. Jakou používáš tu externí nabíječku ?
FVE panely 2 x 650 W Leapton, 1x JV, 1x JZ, regulátor TRACER 6415AN, baterie LiFePO4 4x280Ah = 3,5 kW, BMS JBD-SP10S009V na 12V 4s 100A, měnič Carspa CPS2000-122 2kW

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek