Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte lis 24, 2020 9:57 am


přepínání spotřebičů

Popis a ukázky systémů určených pro vytápění či ohřev vody, které jsou určeny pro výrobu tepla a nevyrábí elektrickou energii.
Další

přepínání spotřebičů

Příspěvekod Brennus » sob kvě 23, 2020 11:52 pm

Zdravím, uvažuji o ohřevu vody pomocí fotovoltaiky ale má to jeden háček, nemám jeden velkej boiler ale tři 80 l takže bych potřeboval nějaký automatický přepínač mezi spotřebiči aby se nahříval jeden po druhým. můžu od nich natáhnou signalizační drát který bude napojený třeba na diodu u boileru. Za každou radu a nasměrování budu vděčný.
Brennus
 
Příspěvky: 10
Registrován: ned úno 23, 2020 10:14 pm

Re: přepínání spotřebičů

Příspěvekod zbek » ned kvě 24, 2020 6:40 am

Tohle dělá Watrouter nebo GreenBonO případně si uděláš svoje vytežovani . Bojlery přepinaš podle vykonu co dodava FV . Tam nastavíš prioritu ohřevu . Když máš hodně W , tak klidně jedou dva najednou a postupně se přidavaji dalši když maš malo tak nejede žadný a jak se nějaky z nich vypne topí další
FV 3,57 Kwp měnič GW3648D-ES bat 3x pylontech us2000. FV 275 Wp 12V gel baterie
zbek
 
Příspěvky: 341
Registrován: ned bře 31, 2019 12:49 pm

Re: přepínání spotřebičů

Příspěvekod Brennus » ned kvě 24, 2020 3:49 pm

zbek píše:Tohle dělá Watrouter nebo GreenBonO případně si uděláš svoje vytežovani . Bojlery přepinaš podle vykonu co dodava FV . Tam nastavíš prioritu ohřevu . Když máš hodně W , tak klidně jedou dva najednou a postupně se přidavaji dalši když maš malo tak nejede žadný a jak se nějaky z nich vypne topí další


Díky, mrknu na to. Jestli by to umělo pracovat i v úplně ostrovním režimu s oplockým tak to bude super :)
Brennus
 
Příspěvky: 10
Registrován: ned úno 23, 2020 10:14 pm

Re: přepínání spotřebičů

Příspěvekod diablo007 » ned kvě 24, 2020 5:40 pm

Obyčejný termostat který ma 3 svorky ti po nahřátí 1 bojleru rozepnutim připojí další bojler v kaskádě a ten udělá to stejné po nahřátí pro ten 3ti a bude to stát pár korun
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 3101
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: přepínání spotřebičů

Příspěvekod zbek » ned kvě 24, 2020 5:47 pm

Ostrovni režim řeši GreenBonO-Aku . Pokud máš FV jenom ohřev vody oplockym tak bych to řešil s vyrobcem co doporučuje.
FV 3,57 Kwp měnič GW3648D-ES bat 3x pylontech us2000. FV 275 Wp 12V gel baterie
zbek
 
Příspěvky: 341
Registrován: ned bře 31, 2019 12:49 pm

Re: přepínání spotřebičů

Příspěvekod kodl69 » ned kvě 24, 2020 6:02 pm

ten přepínací kontakt na termostatu vydrží jenom pár ampér. Takže tudy ne. TN pro siton má přednostní relé, to snad funguje dobře.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5023
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm


Re: přepínání spotřebičů

Příspěvekod Brennus » ned kvě 24, 2020 10:24 pm

moje představa byla že by termostat v boileru vypnutím dálkově sepnul přepínač na další boiler klidně pomocí nataženého drátu.
Brennus
 
Příspěvky: 10
Registrován: ned úno 23, 2020 10:14 pm

Re: přepínání spotřebičů

Příspěvekod zbek » pon kvě 25, 2020 6:29 am

Tak tam dej do každeho boileru teploměr např https://arduino-shop.cz/arduino/848-ese ... gJvSPD_BwE . Zapojit je do arduina k tomu dopsat řizeni a řidit tim jednotlive boilery . Termostaty bych nastavil na max teplotu
FV 3,57 Kwp měnič GW3648D-ES bat 3x pylontech us2000. FV 275 Wp 12V gel baterie
zbek
 
Příspěvky: 341
Registrován: ned bře 31, 2019 12:49 pm

Re: přepínání spotřebičů

Příspěvekod rokytna » pon kvě 25, 2020 7:15 am

Používám http://tnweb.tode.cz/prioritni-proudove-rele/ v několika kusech, pro postupné ohřívání boilerů.

Funguje 100%, a je to ČESKÝ výrobek.

Velmi důležitou a specifickou výhodou právě tohoto typu "relé" je to, že funguje i s pseudo-AC proudem (pulsované DC) které je právě výstupem všech těchto "měničů" (siton, solareco, atd.).
Běžná proudová rele na DIN lištu, co jsem některá vyzkoušel, se nechytali zejména při malém výkonu.

Aktuálně to mám zapojené do automatizace, takže přes SDS řídím stykačové kombinace, abych si to mohl i na dálku přes web/mobil ovládat podle teplot a předpovědi počasí. Když vím že nedohřeju tak přepnu natvrdo. To je moc důležité, není horší situace než když se večer jde žena/dítě koupat a nebyla by voda.
ostrovní FVE
rokytna
 
Příspěvky: 177
Registrován: pát úno 14, 2020 8:35 am

Re: přepínání spotřebičů

Příspěvekod marko250 » pon kvě 25, 2020 7:20 am

Zjisti si co ten bojler ovládá,většinou je to kapilární tlakový spínač a na něm bývá 1x NC a 1x NO kontakt,které se aktivují nahřátím bojleru.To jde využít k ovládání dalšího bojleru,přivedeš si na to drát co bude zase zapínat další spirálu.Pokud ten kontakt nebude silový ,tak na něj dáš ovládání spínacího prvku další spirály (stykač,ssr relé).
JZ-50°/20xChaori 230<dává 5360W>,JV-90°/12xJinkoSolar 225<davá2700W>,MakeSkyBlue <60A>, Midnite Classic 150<89A>,baterka 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 2287
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: přepínání spotřebičů

Příspěvekod rva » pon kvě 25, 2020 7:27 am

Udělal bych to hloupě - tedy před každý boiler stykač s kontakty 1NO + 1NC. Kontaktem NO by se spínala spirála boileru a kontaktem NC by se přivádělo ovládací napětí pro cívky následujících boilerů. Tedy 3x něco jako https://www.aliexpress.com/item/1688946996.html
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 450Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 1735
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Re: přepínání spotřebičů

Příspěvekod Majkl » pon kvě 25, 2020 7:54 am

Mám 2 boilery zapojené jak píše Diablo007 / marko250. První bojler má kapilární termostat s NO /NC kontakty, takže po nahřátí přepne na bojler č.2. Ten má navíc - pro případ kdyby nesvítilo tolik, aby se stihnul nahřát patronu 2 x 1200W / 230V. Na jedno vinutí je přes 1 termostat s nastavenými 85°C jako zdroj FV. Na druhé vinutí je pak přes 2 termostat s nastavenými cca 45°C připojený stykač ovládaný z HDO.
7,2kWp mono panelů (24x AUO), 2 x PIP 5048MK paralelně, 34kWh baterie(10P15S 60Ah LiIon), řízení vytěžování LK3, online dohled a ovládání (MQTT) LK3
Majkl
 
Příspěvky: 171
Registrován: úte led 07, 2020 1:39 pm

Re: přepínání spotřebičů

Příspěvekod Brennus » stř kvě 27, 2020 11:23 pm

Díky za rady, pomocí stykače s použitím termostatu to bude nejjednoduší, celí se to hodí do jedný krabice s přepínačem sítí ke každýmu boileru a ani to nebude tak hnusný :-) a za pár kaček oproti digitálním kravinám a s minimem natažených kabelů :-)
Brennus
 
Příspěvky: 10
Registrován: ned úno 23, 2020 10:14 pm

Re: přepínání spotřebičů

Příspěvekod Brennus » stř kvě 27, 2020 11:30 pm

rva píše:Udělal bych to hloupě - tedy před každý boiler stykač s kontakty 1NO + 1NC. Kontaktem NO by se spínala spirála boileru a kontaktem NC by se přivádělo ovládací napětí pro cívky následujících boilerů. Tedy 3x něco jako https://www.aliexpress.com/item/1688946996.html


neměl by ten stykač být až za bojlerem? Bojler zapne ten co tam je z továrny, zapnutá spirála rozepne stykač který bude za boilerem takže proud půjde jen do toho prvního a až se nahřeje tak se topné těleso vypne a tím se stykač vrátí do původní polohy a sepne se další bojler.
Brennus
 
Příspěvky: 10
Registrován: ned úno 23, 2020 10:14 pm

Re: přepínání spotřebičů

Příspěvekod rva » čtv kvě 28, 2020 4:59 am

Na schematu je (snad funkční) princip, jak to lze zapojit. Ale jde to i jinak - vynechat jeden stykač, někdy využít další kontakty na termostatu, nebo použít stykač + k němu pomocné kontakty https://www.aliexpress.com/item/4000223462790.html aby to bylo hezčí a byly odděleny silové cesty od řidících.
2020-05-28 Spinani boileru.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 450Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 1735
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Re: přepínání spotřebičů

Příspěvekod rokytna » úte čer 02, 2020 8:04 am

Uvedené zapojení má základní fail - a to při poruše termostatu nebo stykače dojde k trvalému natápění boileru a následně jeho výbuchu.

Google - "výbuch boileru".

Srovná to dům se zemí bez ptaní.

Každý boiler by měl být (1) bez zásahu do vnitřní elektroinstalace a (2) s bezpečnostním termostatem, který ODPOJÍ VŠECHNY pracovní vodiče do spirály.

Uvedené schéma bych proto považoval za nebezpečné.
Nechci aby se někomu něco stalo, pokud se to takto někde realizuje a dojde k poruše - a že k nim dochází viz všechna neštěstí co už se stala.
Tohle je obecně riziko vyhrazených instalací... pokud není člověk od fachu, tak ani nemůže znát všechno. Snad tohle upozornění někomu zachrání život.

Tolik nezbytná kritika. A je potřeba ji vyrovnat návrhem řešením.

Řešení je samozřejmě snadné, nechat boiler zapojený tak jak je (z fabriky)... ona to i pojišťovna ocení... a pokud mu, nedej Bože, chybí bezpečnostní termostat tak jej správně doplnit (viz nadeta.cz tam je to za pár Korun).

Dále pozor na umístění sond termostatů v rámci boileru. Např. pro DZD je poměrně přísný předpis kam a jak hluboko sondy strkat. Když se toto udělá špatně, je to jako by tam ten termostat nebyl !

Následně lze použít externí stykačové řízení, ale stykače neovládat termostatem nýbrž Prioritním Proudovým Relé. Kaskádovat to lze stejně bez problému.

Pokud je napájení AC 230V z DS či UPS, pak bude obecně bez problému fungovat jakékoliv co se dá běžně koupit.

Pokud je napájení pseudo-AC z "měniče" typu Siton, Oplocký, SolarEco atd. tak tato běžná relá mají problém s detekcí úzkých pulsů které z principu tyto DC měniče dělají při nízkém výkonu (na solárním vstupu do měniče).
Řešení opět existuje, a to specifické proudové relé, které je na to konstruováno (vhodný firmware).
Mohu dodat že v praxi ověřené je relé od pana Nevřely (uživatel padre), které i s poštovným je pod 500 Kč, takže je i bezkonkurenční (a má v sobě dostatečně silové relé pro spirálo do cca 2.5kW takže ani stykač není potřeba).
Fotka toho relé je na jeho webu úplně dole.
ostrovní FVE
rokytna
 
Příspěvky: 177
Registrován: pát úno 14, 2020 8:35 am

Re: přepínání spotřebičů

Příspěvekod dumi » úte čer 02, 2020 8:29 am

Trosku si dovolim nesouhlasit.

ve schematu mi prijde, ze do bojleru sahnuto neni, resp do topneho elementu. termostat je kresnel v uzavrenem obdelniku, lze tedy predpokladat, ze je to puviodni termostat telesa. Tudiz jako takovy m ai bezpecnostni konktatk. Takovy, ktery se po aktivaci musi rucne zase deaktivovat (cca 90 stupnu). Vybuch bojleru skutecne nastat muze, ale spise to ukazuje na ostatni nefunkcni veci jako chybejici nebo vadny pojistovaci ventil, s nim se nic stat nemuze, proto tam taky je :). Novodobe plastove trubky, slouzi take jako "pojistka". pri prehrati bojleru, vetsinou dojde k jejich rozlepeni a tim upusteni tlaku. Osobne sem to videl dvakrat, nastesti ne u me :-).
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 1921
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: přepínání spotřebičů

Příspěvekod rokytna » úte čer 02, 2020 10:24 am

Neřeším jedno náhodné schéma. Navíc toto schéma je jasné, je tam jen "cívka" tedy topné těleso, a termostat je vyveden také bokem a je to provozní termostat. Vyvedeno je to na svorky, které tam jsou také schematicky naznačeny.

Navíc, explicitně tam není zakreslen bezpečnostní termostat, který by (až) u tělesa odpojoval všechny pracovní vodiče. A o to tady principiálně jde.

Např. DZD často realizuje provozní i bezpečnostní termostat v jednom těle (se dvěma kapilárami), ale ani pak v takovém případě, není to schema správné (protože je zakreslen jen jeden kontakt termostatu).

Ještě k tomu schématu - odpínání tělesa je tam také naznačeno jen v jednom pólu, což není ideální (pro poruchový stav TN-C/TN-C-S, kdy je potřeba brát vodič N jako pracovní a v určitých poruchových stavech může být na plném potenciálu).

Jedná se o nebezpećné zařízení, které může zabíjet. Viděl jsem už dost instalací, kde byl pojistný ventil nefunkční, chyběl. Jak často ho testujete u sebe? má se pravidelně snad co měsíc, podle návodu. Kdo to dělá?
Jasně, ne vždy to vybouchne, třeba se jen urve trubka - ale to snad nelze brát jako argumentaci proč to neudělat / nezapojit správně... představa že jdu s rodinou někam (na návštěvu, na veřejné místo) a tam bude takto špatně zapojený boiler (nebo jiná část elektroinstalace) a může se mi nebo blízkým nebo někomu jinému něco stát... to nemůžu nechat jen tak.
Jak se to má udělat správně, alespoň nějak správně, jsem uvedl, takže jenom nekecám.
ostrovní FVE
rokytna
 
Příspěvky: 177
Registrován: pát úno 14, 2020 8:35 am

Re: přepínání spotřebičů

Příspěvekod rva » úte čer 02, 2020 10:45 am

Ale já dal pouhý princip postupného spínání boilerů - i to uvádím. To, jak je který boiler zapojen uvnitř - že má i havarijní termostat atd. vůbec neřeším. Rovněž tak případ "inteligentních" boilerů, kde elektronika vyžaduje stálé napájení. Jak do zapojení boileru zasáhnout, aby jeho ochranné obvody zůstaly funkčí, to už může být u každého boileru jiné.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 450Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 1735
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Další

Zpět na Fototermika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'