Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je čtv zář 20, 2018 5:55 pm


Ukladani prebytku "Drama"

Automatizace, řízení, měření, logování a programování s využitím platformy Arduino.
PředchozíDalší

Re: Ukladani prebytku "Drama"

Příspěvekod 007ToMMaS » stř úno 20, 2013 8:19 pm

Jaj to som prehliadol. Ďakujem :)
007ToMMaS
 
Příspěvky: 846
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm
Reputation: 10

Re: Ukladani prebytku "Drama"

Příspěvekod 007ToMMaS » pon kvě 20, 2013 6:57 pm

Ahojte. Mám taký problém tento týždeň chcem spustiť ukladanie prebytkov do prevádzky ale je tu jeden problém. Arduino mi nejak zle merá napätie. Merané napätie je pripojené na pin 1 cez odporový delič. Zmenil som aj meraný rozsah ktorý je daný ku danej hodnote odporov. V samotnom programe na meranie napätia to funguje bez problémov. V programe na ukladanie prebytkov je taký problém že keď arduino spustím tak napätie ukazuje skutočné ako je v mojom prípade teraz na zdroji. Ale po pár minútach napätie samovoľne stúpne na o 0,2V až 0,3V väčšiu. Po reštarte arduina je to chvíľu v poriadku potom zas vyletí hore. Keď arduino negeneruje impulzy tak napätie tak nestúpa.
007ToMMaS
 
Příspěvky: 846
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm
Reputation: 10

Re: Ukladani prebytku "Drama"

Příspěvekod gupa » pon kvě 20, 2013 7:47 pm

Nechce to nějakou prodlevu v kódu? Občas mi takto počítá napětí i multimetr, jenže ten to dělá zpravidla, když má slabou baterii.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1610
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re: Ukladani prebytku "Drama"

Příspěvekod atom » pon kvě 20, 2013 7:53 pm

změř si jestli na arduinu mezi +5V a GND piny máš pořád stabilní napětí 5.0V a nijak to nekolísá. Napětí dolů = měřená veličina z analog in jde nahoru.
Tristar / 11kWh v lithiu / 3,4kWp / Matrix 5000VA / arduino / >19MWh :o / start 05/2012 s 440Wp.
atom
 
Příspěvky: 423
Registrován: sob čer 02, 2012 7:22 pm
Bydliště: 580m n.m. na Vysočině
Reputation: 4

Re: Ukladani prebytku "Drama"

Příspěvekod 007ToMMaS » pon kvě 20, 2013 8:00 pm

Napätie je 4,80-4,90. Ale je zaujímavé to že pri programe na meranie napätia to nerobí.
007ToMMaS
 
Příspěvky: 846
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm
Reputation: 10

Re: Ukladani prebytku "Drama"

Příspěvekod dedo » čtv kvě 23, 2013 9:03 pm

Mne zas pri cyklovaní medzi meraním teploty a napätia poklesne údaj napätie akumulátora na LCD o 0,2V pod reál. 5-voltovú referenciu som nemeral, napájam to zo stabilizovaného zdroja a podozrievam LCD shield. Prejavilo sa mi to na dvoch rôznych arduinách.
Uživatelský avatar
dedo
 
Příspěvky: 233
Registrován: čtv zář 22, 2011 9:33 pm
Bydliště: SK
Reputation: 10

Re: Ukladani prebytku "Drama"

Příspěvekod 007ToMMaS » čtv čer 06, 2013 7:39 pm

Tak dnes som ako tak konečne dorobil ukladanie prebytkov ktoré je napchané v krabičke na din lištu spolu s zdrojom. Súčasťou je aj bezdrôtový modul na 433mhz. Ktorý sa chystám použiť na odosielanie dát do arduino mega ktoré bude zobrazovať všetko na displeji. Prípadne aspom údaje do PC aby som vedel v akom stave je ukladanie prebytkov. Napadla ma aj možnosť posielať to cez wire komunikáciu do raspberry a ďalej sním pracovať. Mám tak isto aj pripravených viacej svorkovníc keby náhodou treba. Ešte neviem čo ma do budúcnosti napadne. :) Za program ktorý poskytol Drama(Marek) ktorý si sám nastavuje cieľové napätie chcem aj touto cestou moc poďakovať.

Tu je pár fotiek môjho zariadenia.
http://imageshack.us/photo/my-images/68 ... 02115.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/20 ... 02202.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/84 ... 02033.jpg/

Fotky iba takto lebo akosi mi cez imageshack nejde ich zmenšiť na požadovanú veľkosť. Neviem prečo to nejde cez prehliadač. :uh:
007ToMMaS
 
Příspěvky: 846
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm
Reputation: 10

Re: Ukladani prebytku "Drama"

Příspěvekod MareC3k » ned čer 09, 2013 12:31 pm

Podarilo sa mi ako tak rozbehnut toto ukladanie prebytkov, ale mam trocha problem s tym, ze mam rovnaky displej ako luge na predchadzajucej strane a pokial som dobre pochopil, tak by malo fungovat aj zvysovanie a znizovanie napatia pomocou tlacitok, ale s tymto displejom a tlacitkami na nom mi to akosi nefunguje. v programe su tlacitka definovane na pinoch 50 a 52, a tento displej ich ma pripojene ku analogovym pinom 1-7. Ked som to zmenil tak to nejako nereagovalo a samo dvihalo cielove napatie hore... da sa to nejako spravit? alebo musim dat ine tlacitka na piny 50 a 52? dik
10kWp (3,2kWp+1,3kWp + 2kWp + 2,2kWp + 1,3kWp), 26V 450Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 8kW LF sinus menic PowerJack, Axpert 2424, PCM 8048+Tristar-MPPT-60A+Victron 150/35+Epsolar 150/60, Presov uLOG: http://s5.mypower.cz/fve-ulog2marec3k
MareC3k
 
Příspěvky: 343
Registrován: pát říj 05, 2012 7:37 pm
Bydliště: SK pri Presove
Reputation: 21

Re: Ukladani prebytku "Drama"

Příspěvekod luge » ned čer 09, 2013 4:44 pm

MareC3k píše:Podarilo sa mi ako tak rozbehnut toto ukladanie prebytkov, ale mam trocha problem s tym, ze mam rovnaky displej ako luge na predchadzajucej strane a pokial som dobre pochopil, tak by malo fungovat aj zvysovanie a znizovanie napatia pomocou tlacitok, ale s tymto displejom a tlacitkami na nom mi to akosi nefunguje. v programe su tlacitka definovane na pinoch 50 a 52, a tento displej ich ma pripojene ku analogovym pinom 1-7. Ked som to zmenil tak to nejako nereagovalo a samo dvihalo cielove napatie hore... da sa to nejako spravit? alebo musim dat ine tlacitka na piny 50 a 52? dik


Toto funguje. :)
Přílohy
boiler_tlacitka.ino
(8.27 KiB) 219 krát
luge
 
Příspěvky: 523
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK
Reputation: 1

Re: Ukladani prebytku "Drama"

Příspěvekod MareC3k » ned čer 09, 2013 7:07 pm

noo... ale toto je uz trocha zlozitejsie s tymi tlacitkami ;) to by som nebol dokazal urcite ;)
10kWp (3,2kWp+1,3kWp + 2kWp + 2,2kWp + 1,3kWp), 26V 450Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 8kW LF sinus menic PowerJack, Axpert 2424, PCM 8048+Tristar-MPPT-60A+Victron 150/35+Epsolar 150/60, Presov uLOG: http://s5.mypower.cz/fve-ulog2marec3k
MareC3k
 
Příspěvky: 343
Registrován: pát říj 05, 2012 7:37 pm
Bydliště: SK pri Presove
Reputation: 21

Re: Ukladani prebytku "Drama"

Příspěvekod MareC3k » pon čer 10, 2013 9:04 am

Este jedna vec ma napadla, komu funguje to uz dlhsie obdobie? neni problem s menicom? lebo predsa take zatazovacie impulzy ktore dostava menic mu mozno davaju trocha zabrat. Alebo je to v pohode a menic s tym nema problem?
10kWp (3,2kWp+1,3kWp + 2kWp + 2,2kWp + 1,3kWp), 26V 450Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 8kW LF sinus menic PowerJack, Axpert 2424, PCM 8048+Tristar-MPPT-60A+Victron 150/35+Epsolar 150/60, Presov uLOG: http://s5.mypower.cz/fve-ulog2marec3k
MareC3k
 
Příspěvky: 343
Registrován: pát říj 05, 2012 7:37 pm
Bydliště: SK pri Presove
Reputation: 21

Re: Ukladani prebytku "Drama"

Příspěvekod 007ToMMaS » pon čer 10, 2013 9:33 am

Môj menic meanwell ts-700 a bojler pripojeny cez regulator vykonu na 500w a menic dost bzuci. Nerobi mu to dobre. A to je plny sinus. Zapojil som to teda na 1500w cinu s modifikovanym sinusom a ten s tym nema problem.
007ToMMaS
 
Příspěvky: 846
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm
Reputation: 10

Re: Ukladani prebytku "Drama"

Příspěvekod gupa » pon čer 10, 2013 11:38 am

Problém není, výkon by měl být trojnásobný optori sporále. Přemýšlím, že bych také k boileru dal levnější trapézový nebo spíš modifikovaný sinus a odlehčil mírně drahým Victronům. mám to zapojené do serie dvě spirály na 3f/4kWspirále celkem, tj cca 1330WX3X230V címž rozdělím ohřev na cca 650W. Spínání dělá obyčejné hodiny na 2000VA od 8 do 16 h po půl hodině, přes poledne na 2h nepřetržitě. Voda je pro sprchování, v dostatečném množství pro 3člennou rodinu a umývání nádobí.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1610
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re: Ukladani prebytku "Drama"

Příspěvekod MareC3k » pon čer 10, 2013 1:53 pm

Mam dalsi problem... ked funguje ukladanie prebytkov, tak mi nastane problem s menicom a to ten ze sa vypina od prepatia... mam nastavene nabijanie zo solaru na 30V, prebytky sa absorbuju od 29,5V, ale pri prevadzke asi nastane nejaka spicka na dc strane pri prudkom poklese vykonu do bojlera, asi ked arduino meria teplotu a menic sa vypne od vysokeho vstupneho napatia /vypina sa pri 31V/. :(
10kWp (3,2kWp+1,3kWp + 2kWp + 2,2kWp + 1,3kWp), 26V 450Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 8kW LF sinus menic PowerJack, Axpert 2424, PCM 8048+Tristar-MPPT-60A+Victron 150/35+Epsolar 150/60, Presov uLOG: http://s5.mypower.cz/fve-ulog2marec3k
MareC3k
 
Příspěvky: 343
Registrován: pát říj 05, 2012 7:37 pm
Bydliště: SK pri Presove
Reputation: 21

Re: Ukladani prebytku "Drama"

Příspěvekod 007ToMMaS » pon čer 10, 2013 3:57 pm

Marek: Ak si dobre pamätám tak menič máš od Mateja nie? Skús sa ho spýtať na to nastavenie napätia samizdá že tu nie raz spomínal že to dokáže nastaviť :)
007ToMMaS
 
Příspěvky: 846
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm
Reputation: 10

Re: Ukladani prebytku "Drama"

Příspěvekod rimi » pon čer 10, 2013 6:41 pm

MareC3k píše:Este jedna vec ma napadla, komu funguje to uz dlhsie obdobie? neni problem s menicom? lebo predsa take zatazovacie impulzy ktore dostava menic mu mozno davaju trocha zabrat. Alebo je to v pohode a menic s tym nema problem?

Mi to bezi vyborne, pokud je pocasi, dari se "ulozit" 3 500kW.
Myslim, ze nesinusove menice budou lepe snaset nesymetricke zatizeni pulvln (zadne presyceni jadra trafa DC slozkou), osobne pouzivam menic CARSPA 3000.
rimi
 
Příspěvky: 295
Registrován: čtv říj 13, 2011 9:45 am
Bydliště: Příbor
Reputation: 6

Re: Ukladani prebytku "Drama"

Příspěvekod rimi » pon čer 10, 2013 6:46 pm

MareC3k píše:Mam dalsi problem... ked funguje ukladanie prebytkov, tak mi nastane problem s menicom a to ten ze sa vypina od prepatia... mam nastavene nabijanie zo solaru na 30V, prebytky sa absorbuju od 29,5V, ale pri prevadzke asi nastane nejaka spicka na dc strane pri prudkom poklese vykonu do bojlera, asi ked arduino meria teplotu a menic sa vypne od vysokeho vstupneho napatia /vypina sa pri 31V/. :(

Jo, to je dost nanic, ze se zastavi ta smycka pro mereni, asi by to chtelo nejake lacine arduino vyclenit ciste na PWM a druhe pouzivat na vse okolo, trochu kanon na vrabce
rimi
 
Příspěvky: 295
Registrován: čtv říj 13, 2011 9:45 am
Bydliště: Příbor
Reputation: 6

Re: Ukladani prebytku "Drama"

Příspěvekod MareC3k » pon čer 10, 2013 6:52 pm

poobede som z programu vyhodil meranie teploty, zostalo tam len pwm a robilo to stale... skusim este jednu vec a to priblizit prebytkove napatie nabijaciemu napatiu regulatora, tak o 0.2-0.3V mozno uz nebudu vyskakovat take spicky... t.j. absorbcia na tristare 29,8 a prebytky od 29,6.
10kWp (3,2kWp+1,3kWp + 2kWp + 2,2kWp + 1,3kWp), 26V 450Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 8kW LF sinus menic PowerJack, Axpert 2424, PCM 8048+Tristar-MPPT-60A+Victron 150/35+Epsolar 150/60, Presov uLOG: http://s5.mypower.cz/fve-ulog2marec3k
MareC3k
 
Příspěvky: 343
Registrován: pát říj 05, 2012 7:37 pm
Bydliště: SK pri Presove
Reputation: 21

Re: Ukladani prebytku "Drama"

Příspěvekod 007ToMMaS » pon čer 10, 2013 7:08 pm

S tristarom to zladiť je docelá zaujímavé iba ak by si chcel aby to meralo nepresne. Tristar meria tak o 0,2V naviac. Dole prikladám program ktorý mi poslal "drama" ma ktorý si sám nastavuje cielové napätie.
Kód: Vybrat vše
                                                                     
                                                                                                                                                                                     
int analogPin     = 1;  // pin na kterem merime napeti na baterii
float targetVoltage = 27.2; // hodnota ciloveho napeti
float minVoltage = 26; // minimalni hodnota napeti, pri ktere se vypina PWM
float analogVoltage = 0;  // hodnota na pinu analogPin
float analogVoltageSum = 0; // promenna pro prumerovani analogVoltage
int pwmPin        = 13; // pin na kterem vyrabime PWM signal
float analogDivision= 15.28; // rozliseni na 1 volt (zapocitan o. delic)
float diffMax      = 0.2; // maximalni odchylka od ciloveho napeti
byte pwmDuty      = 0; // kolik % PWM cyklu bude rele zapnuto
byte pwmStepUp    = 2; // minimalni zmena skoku PWM nahoru
byte pwmStepDown  = 3; // minimalni zmena skoku PWM dolu
int pwmMax        = 100; // maximalni povoleny vykon v %
int pwmFreq      = 50; // frekvence PWM - maximalne 100Hz!
int pwmCycle     = 1; // cas v sekundach mezi zmenou PWM duty
int sumTime      = 0; // celkova delka PWM cyklu v ms
int pwmLength    = 0; // delka jednoho cyklu v milisekundach
int i               ; // pomocna promenna
// funkce se provede po startu
void setup() {
  // inicializace serioveho portu na rychlost 115200 bps:
  Serial.begin(115200);
  // nastaveni digitalniho pinu jako vystup
  pinMode(pwmPin, OUTPUT);
  // par odberu pro odstraneni hlouposti;
  analogRead(analogPin);
  analogRead(analogPin);
  delay(500);
  analogRead(analogPin);
  delay(500);
  analogRead(analogPin);
  delay(500);
  analogRead(analogPin);
  delay(500);
  analogRead(analogPin);
  delay(500);
  // pojistka, aby jsme si nezapamatovali prilis
  // nizke cilove napeti
  //while (analogVoltage < minVoltage + diffMax)
//  {
//    // pulsekunda na usazeni
//    delay(500);
//    // sto odberu na zprumerovani
//    analogVoltageSum=0;
    for (i=0; i<100; i++)
      {
      // napeti na analogPin bude brano jako cilove napeti
      // (po zprumerovani)
      analogVoltage=analogRead(analogPin)/analogDivision;
      analogVoltageSum=analogVoltageSum+analogVoltage;
      delay(50);
      }
//    // zprumerujeme
    analogVoltage=analogVoltageSum/100;
//    // vypiseme
//    Serial.print("Aktualni napeti (prumer): ");
//    Serial.println(analogVoltage);
//  }
  // napeti je dostatecne vysoke, takze ho bereme jako cilove 
  targetVoltage=analogVoltage;
  Serial.print("Cilove napeti nastaveno na: ");
  Serial.println(analogVoltage);
}

void loop() {
  // nacteme aktualni napeti
  analogVoltage=analogRead(analogPin)/analogDivision;
  delay(5);
  analogVoltage=(analogVoltage+analogRead(analogPin)/analogDivision)/2;
  // pokud je rozdil napeti skutecneho a ciloveho
  // ve stanovene mezi, zvysime vykon, jinak snizujeme
  if (targetVoltage - analogVoltage < diffMax)
  {
    if (pwmDuty+pwmStepUp > pwmMax)
    {
      pwmDuty=pwmMax;
    }
    else
    {
      pwmDuty=pwmDuty+pwmStepUp;
    }
  }
  else
  {
    if (pwmDuty-pwmStepDown < 0)
    {
      pwmDuty=0;
    }
    else
    {
      pwmDuty=pwmDuty-pwmStepDown;
    }
  }
  // skokove stazeni vykonu, pokud dojde k poklesu napeti 
  if ( analogVoltage < minVoltage)
  {
    pwmDuty=0;
  }
  Serial.print("Cilove napeti:   ");
  Serial.println(targetVoltage);
  Serial.print("Aktualni napeti: ");
  Serial.println(analogVoltage); 
  Serial.print("PWM:             ");
  Serial.println(pwmDuty);
  // Vlastni PWM cyklus
  sumTime = 0;
  pwmLength = 1000 / pwmFreq;
  while ( sumTime < pwmCycle * 1000)
    {
    if (pwmDuty > 0)
      {
      sumTime=sumTime+pwmLength+pwmLength*(100-pwmDuty)/pwmDuty;
      digitalWrite(pwmPin, HIGH);
      delay(pwmLength);
      digitalWrite(pwmPin, LOW);
      delay(pwmLength*(100-pwmDuty)/pwmDuty);
      }
    else
      {
      digitalWrite(pwmPin, LOW);
      sumTime=pwmCycle * 1000+1;
      delay(pwmCycle * 1000+1);
      } 
    }
}



rimi: ja používam na ukladanie arduino mini pro na ebay sa dá kúpiť za 3 doláre. A programátor za 4 doláre. A funguje to bez problémov.
007ToMMaS
 
Příspěvky: 846
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm
Reputation: 10

Re: Ukladani prebytku "Drama"

Příspěvekod MareC3k » pon čer 10, 2013 8:36 pm

cize podla toho ako som cital ten program mozem chapat tomu tak, ze cielove napatie sa meria na pine 1 a nasledne sa vykon zvysuje kym sa nedosiahne nastavena odchylka a tak sa snazi udrziavat vykon, aby to neprekrocilo nastavenu odchylku diffMax
10kWp (3,2kWp+1,3kWp + 2kWp + 2,2kWp + 1,3kWp), 26V 450Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 8kW LF sinus menic PowerJack, Axpert 2424, PCM 8048+Tristar-MPPT-60A+Victron 150/35+Epsolar 150/60, Presov uLOG: http://s5.mypower.cz/fve-ulog2marec3k
MareC3k
 
Příspěvky: 343
Registrován: pát říj 05, 2012 7:37 pm
Bydliště: SK pri Presove
Reputation: 21

PředchozíDalší

Zpět na Arduino

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'