Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je stř lis 21, 2018 3:16 am


Arduino topení

Automatizace, řízení, měření, logování a programování s využitím platformy Arduino.
PředchozíDalší

Re: Arduino topení

Příspěvekod luky » pát pro 08, 2017 11:53 am

Tak jo, schéma máme funkčně totožný :-) Takže mi není jasný, jak si chceš vybírat, odkud čerpáš teplo. Ta hydraulika to totiž zařídí místo tebe. Zvlášť, když máš oba třícestné ventily termostatické.
luky
 
Příspěvky: 238
Registrován: pon kvě 19, 2014 10:38 am
Reputation: 14

Re: Arduino topení

Příspěvekod pezizka » pát pro 08, 2017 10:50 pm

Já osobně Logo přímo miluju :mrgreen: 5ks na síti, modulů nepočítaně a řídím s tím kde co :yes: Naprosto spolehlivé, za 5 let provozu bez chybičky, tedy krom mých :lol: Jen si zde počtěte jak mnozí musí Arduino občas restartovat apod. I kdybych to uměl naprogramovat, asi by mne z toho šlak trefil :o Nebojím se večer naložit kotel na TP a vždy jsem se ráno klidně budil. Jistě ta cena leží někde jinde, ale patrně si to sám naprogramujete a to mi věřte, že to dokážu ocenit, úprav bylo asi už tisíce. Kdyby mně to někdo programoval tak mne buď vysleče do trenek, ale spíš zabije :P Vím že láká pořizovací investice a po pravdě nemůžu srovnat páč jsem s Arduinem nic neudělal, ale pro mne je to jasná volba. Myslím, že zde platí dvojnásob - laciné dvakrát :?: placené. Hodně podobné - http://eshop.technoline.cz/587-programo ... logic-easy A propocionální řízení odtahového ventilátoru? No já mám Atmos s 1f ventilátorem s běhovým C a zkoušel jsem FM a nic moc.... Spotřeba při 30% vyšší jak při 100% ventilátor se hřeje, bručí, no nevím.... Nakonec to skončilo u - https://www.logitron.cz/produkt-92/regu ... tupem.html a ač má své neduhy, o linearitě 0-10V nemůže být ani řeči jsem jinak spokojen 8-) Kdyby jste chtěl mám v tomto směru pár zkušeností a klidně se podělím.
pezizka
 
Příspěvky: 459
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm
Reputation: 40

Re: Arduino topení

Příspěvekod willcz » pát pro 08, 2017 11:01 pm

tak nejak, sel bych do PLC z duvodu spolehlivosti. I kdyby byl program dobre napsany, samotne arduino stabilni. Tak stale PLCcka maji vyresene odruseni, EMC. atd. jen tak je neco nerozhodi.
6.8kWp poly + XTM 4000-48 + 330Ah LiFe
willcz
 
Příspěvky: 176
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno
Reputation: 29

Re: Arduino topení

Příspěvekod gupa » pát pro 08, 2017 11:41 pm

pezizka píše: No já mám Atmos s 1f ventilátorem s běhovým C a zkoušel jsem FM a nic moc.... Spotřeba při 30% vyšší jak při 100% ventilátor se hřeje, bručí, no nevím.... Nakonec to skončilo u - https://www.logitron.cz/produkt-92/regu ... tupem.html a ač má své neduhy, o linearitě 0-10V nemůže být ani řeči jsem jinak spokojen 8-) Kdyby jste chtěl mám v tomto směru pár zkušeností a klidně se podělím.

Bez obalu:
vykonovy-modul-dixell-xv05pk-pro-regulatory-otacek-ventilatoru.jpg
vykonovy-modul-dixell-xv05pk-pro-regulatory-otacek-ventilatoru.jpg (5.94 KiB) Zobrazeno 606 krát



Toto nebude frekvenční měnič, to vypadá na obyčejný triakový regulátor. Nedivím se že motor vydává zvuky, hřeje se a má nelienární řízení.

Přikládám jeden odkaz https://www.tme.eu/cz/katalog/jednofazo ... h_stock=on

a naněm jsou skutečné frekvenční měniče 1F výstupem pro kondenzátor, s jedním se seznamu mám zkušenost a funguje mi přibližně více jak rok a nemám sním výše popisované problémy. Lze běžně a lineárně nastavit v rozlišení na jedno desetiné číslo v Hz, má přednastavené možnosti volby ovládacího panelu, takže mám jednu volbu podle návodu typu červené tlačítko, potenciometr a přepínač dvou frekvencí které jsou pevně nastaveny přes volbu 20 a 21 v menu měniče a termostat podle teploty kotle a druhé tlačítko pro zatápění pro maximální otáčky ventilátoru. Už jsem tu jednou na toto téma psal a diskutoval s luky.

viewtopic.php?f=19&t=3430

Zkoušel jsem a pro inspiraci. Vytvořil za fr. měničem malou síť spotřebičů s řízeným kmitočtem, takže mi to fungovalo dohromady s čerpadlo plus ventilátor dohromady. Funguje normálně i za Victronem Multiplus.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1620
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re: Arduino topení

Příspěvekod pezizka » sob pro 09, 2017 11:13 am

gupa píše:Toto nebude frekvenční měnič, to vypadá na obyčejný triakový regulátor. Nedivím se že motor vydává zvuky, hřeje se a má nelienární řízení.

Jasné, ten Dixell je triakový, ale zkoušel jsem i FM Siemens a s tímto se motor opravdu víc hřál a zvuky byly silnější. Už jsem to kdysi probíral viewtopic.php?f=7&t=2706&hilit . Takže jsem nakonec skončil u toho triakového, taky mi pasovalo, že je na lištu. Víc jak rok to funguje bez problémů, ventilátor to zatím neodvařilo. Ale jestli jsem dělal tehdy nějakou pitomost nevím, rád se přiučím :P
pezizka
 
Příspěvky: 459
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm
Reputation: 40

Re: Arduino topení

Příspěvekod gupa » sob pro 09, 2017 4:52 pm

Takže když to někdo pověsí za PLC nebo arduino, bude, jak sděluješ, spokojen taktéž jako ty.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1620
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re: Arduino topení

Příspěvekod pezizka » sob pro 09, 2017 6:21 pm

gupa píše:Takže když to někdo pověsí za PLC nebo arduino, bude, jak sděluješ, spokojen taktéž jako ty.

Ale to není fér :cry: Nic takového netvrdím, pouze moji Edit: ČÁSTEČNĚ subjektivní zkušenost ;) Jestli máš nějaké lepší srovnání jak moje a to jsem prezentoval že není objektivní tak sem s ním, opravdu sám na zkušenosti z praxe dám víc jak na cokoliv :mrgreen: Třeba bude kdosi naprosto nespokojen, to je jistě možné, jen jsem něco vyzkoušel i FM jsem koupil a byl dražší jak ten Dixell a FM leží bezprizorně v krabici tak proč bych to tvrdil. A jestli chceš tak se stav můžeme měřit, klidně budu za tupa, nemám problém to uznat, možná jsem chyboval nejsem všeuměl a vševěd :P Tvůj názor si cením a to upřímně, ale není potřeba rýpat, i ten Tvůj názor je subjektivní. A papírově? No papír snese vše o tom si asi moc vykládat nemusíme, že?
pezizka
 
Příspěvky: 459
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm
Reputation: 40

Re: Arduino topení

Příspěvekod gupa » sob pro 09, 2017 7:47 pm

V krabici? Má te siemens FM nějaké označení, katalogové číslo? Nejezdím jen tak po republice když mi měnič slouží dobře, a není tedy při pohledu do krabice co k vidění.

Akorát mu musím časem dopřát bezprašnou krabici a lepší žití. Také jaké má označení ventilátor. Arduino si myslím žeby neměl mít problém FM řídit. A toi přes více konfigurací.

Moc nechápu co furt řídit. Umne zapnu měnič, zatopím, doložím, když není moc teplé užitkové vody přiložím podruhé, počkám až kotel dohoří a měnič vytáhnu ze sásuvky a oběhovku vypne teplota vody v oběhu. Po dosažení teploty přepnu z potenciometru na dvě rychlosti co spíná termostat kotle. Nepotřebuji žádný směšováky, jen tři soupáky ventily, jeden na plynovém jeden na pyrolytickém a jeden na zásobník TUV. Tato konfigurace je nejůspornější a jednoduché. Když se nevyplatí topit dřevem (podle venkovní teploty) jede plynový ohřev. Ten je ale hodně drahý a jalový teplo z plynu je nesrovnatelný s ohřevem dřevem.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1620
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re: Arduino topení

Příspěvekod luky » sob pro 09, 2017 9:10 pm

Gupo, pokud nechápeš výhody akumulační nádrže a samočinné regulace, není to naše starost. Pokud to chceš pochopit na reálném příkladu, přikládám aktuální data z mojí kotelny. Už podle vyjádření "Když se nevyplatí topit dřevem (podle venkovní teploty)" nebo "jalový teplo z plynu je nesrovnatelný s ohřevem dřevem" a dále "Nepotřebuji žádný směšováky, jen tři soupáky ventily", mi je jasné že máš systém nevhodně realizovaný a roli hrají i emoce.

Mě se vyplatí topit dřevem za jakékoli venkovní teploty, teplo ze dřeva a elektřiny neumím rozpoznat a moje kotelna nevyžaduje žádné ovládání uzavíracích ventilů.
Přílohy
topeni3.png
luky
 
Příspěvky: 238
Registrován: pon kvě 19, 2014 10:38 am
Reputation: 14

Příspěvekod gupa » sob pro 09, 2017 10:19 pm

Co je natom k pochopení, vidím 3x24 hodin, z toho 20 hodin natápíš s velkými ztrátami podle čidel 4 akunádoby a máš zpětnou vazbu z nějakého serva. Takový systém potřebuje nějakou logiku a návrh. To je pravda. Bez toho se to celé řídí blbě.

Já ale jednoduše zatopím v 17:00 - dle chronologie co jsem popsal v minulém příspěvku. Vypnu ventilátor v 20:30 a mám do dalších 17:00 hodin od topení klid. Takže čas natápění - topení máš oproti mému systému za 3x24 hodin bez aku nádob dvounásobný a máš i více než dvounásobnou hodnotu na spalinách. Což je nelinenární hodnota a hlavní ukazatel ztrát energie, takže dohromady lze odhadnout, že krátkodobým zátopem ušetřím jak dřevo, tak i čas činnosti kotle a nakonec i životnost komínu, resp komínových vložek. Měl jsem tu čest v takových cyklech jak máš topit a komín je dost takovým režimem poničen již za 5 let provozu.

Věř že akunádoby mám za sebou a jsou už nějakou dobu z domu a ve šrotě.


Vidím promíchávání vody v akunádržích, nevidím ohřívač 300 l TUV kterou jednou za dva až tři dny nabíjím zase já (viz minulý příspěvek)

Problém vidím vtom, že máš oheň máš jakousi hodnotu na čidlech ale nemáš kvalitní kotlový výměník. Podle délky natápění. Zkus si dopočítat ty ztráty na nekvalitním výměníku tím, že máš až o 150°C vyšší teplotu do komínu než já. A nato potřebuješ právě ten přesný ventilátor oko a vědět kdy je schopnost akumulace stěn domu pro daný den hotova. Tu úpravu kotle s přidáním druhého výměníku a celkové vyladění zdroje tepla nevyjímaje. Pokud je kvalitní zdroj tepla, který natápí do vody a ne do komínu, potom se můžu zabývat tím, jestli existuje naprosto jednoduchý způsob natápění domu a regulace vytápění.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1620
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re: Arduino topení

Příspěvekod pezizka » sob pro 09, 2017 10:35 pm

gupa píše:V krabici? Má te siemens FM nějaké označení, katalogové číslo? Nejezdím jen tak po republice když mi měnič slouží dobře, a není tedy při pohledu do krabice co k vidění.

Akorát mu musím časem dopřát bezprašnou krabici a lepší žití. Také jaké má označení ventilátor. Arduino si myslím žeby neměl mít problém FM řídit. A toi přes více konfigurací.

Moc nechápu co furt řídit. Umne zapnu měnič, zatopím, doložím, když není moc teplé užitkové vody přiložím podruhé, počkám až kotel dohoří a měnič vytáhnu ze sásuvky a oběhovku vypne teplota vody v oběhu. Po dosažení teploty přepnu z potenciometru na dvě rychlosti co spíná termostat kotle. Nepotřebuji žádný směšováky, jen tři soupáky ventily, jeden na plynovém jeden na pyrolytickém a jeden na zásobník TUV. Tato konfigurace je nejůspornější a jednoduché. Když se nevyplatí topit dřevem (podle venkovní teploty) jede plynový ohřev. Ten je ale hodně drahý a jalový teplo z plynu je nesrovnatelný s ohřevem dřevem.

Jasný, každý na to máme jiný pohled. Tisíc lidí, tisíc názorů. Řídím výkon kotlového čerpadla tak aby byla dodržena předepsaná (tedy výrobcem na základě nevím čeho) teplota výstupní vody z kotle. Spalinový ventilátor je zase regulovaný na základě MNOU stanovené nějaké maximální teploty spalin a taky pokud je teplota výstupní vody z kotle příliš vysoká tak ztlumí palbu. Toť ty základní principy. Jestli se to někomu zdá příliš složité a zbytečné budiž, ale z mé praktické zkušenosti, a může být naprosto mylná, jsem vyšpiónoval že to ušetří cca 5% paliva. Ano je pravdou že precizní vyčištění kotle ušetří víc. Nemá cenu popisovat jak precizní a co pro to dělám, jedině by jsme se bavili o Atmos DC30RS. Sorry ale ostatní neznám, tento více let.
Jinak na toto téma jsi mi už radil a opravdu dost jsem toho vyzkoušel viz - viewtopic.php?f=7&t=2706&hilit Tam je uvedeno který FM od Siemensu u mne odpočívá a dokonce jsi tehdy byl tak laskav a oslovil jsi stejně jak já výrobce ventilátoru a taky dostal stejnou odpověď jako já :(
Přes to vše je to OT.
K původnímu tématu. Šel bych do průmyslového standardu a ne do hračky, čímž v mých očích Arduino je. Je pravdou, že s ním nemám jedinou zkušenost a mudruju, ale číst umím a jsem si jist, že mnozí zde řešili nestabilnost tohoto zařízení. I s Logo jsem se potýkal neříkám že ne viz viewtopic.php?f=7&t=3532&p=67571&hilit ale to je o něčem jiném, to byly moje chyby které jsem si vyžral sám a ani technická podpora Siemensu mi nepomohla.... Jenom na mně čuměli jak na hňupa, že provozuji tyto jednoduchá zařízení v tak monstrózní síti :( Mám jich jen 5, na síti jich může být 8!
No a nakonec vzpomenu jeden výrobek který už nějaký pátek používám, je to akcelerometr, hledal jsem čím jej zalít viz viewtopic.php?f=7&t=3139&p=54960&hilit a Kodl jej ohodnotil fakt kladně, ale ještě fachčí, takže pro Arduino + body.
I kdybych to uměl naprogramovat prostě bych mu nevěřil, v mých očích jak jsem napsal výše - večer naložím a ráno klidně vstávám a to už asi 7let. Nikdy jsem nemusel Logo restartovat, ani jednou! Že řídím prtákoviny :?: jo to je možné, ale funguje to a to je pro mne podstatné.
Ještě jedno OT. Svého času jsem obklíčil TZB apod. hledal jsem info o FT drain back. Všichni tam mudrovali jak je to supr ale všichni od něj upustili, proč vlastně nevím. Šel jsem do toho a stvořil tento systém který již roky funguje a řídí ho jedno z Logo. A měl jsem fakt bobky aby to šlapalo, bylo v tom spousta úsilí, žádná hotová čerpadlová či řídící jednotka. Proč to píšu? Dokážu se poprat s barsčím a flinta do žita jen tak neletí, obětoval jsem nechutnou hrůzu času na naučení se s Logo, obětoval jsem dost finančních prostředků na "slepé uličky". Nelituji toho.........
A nakonec zopakuji co jsem napsal už dřív.
pezizka píše:Jistě ta cena leží někde jinde, ale patrně si to sám naprogramujete a to mi věřte, že to dokážu ocenit, úprav bylo asi už tisíce. Kdyby mně to někdo programoval tak mne buď vysleče do trenek, ale spíš zabije :P

Jestli to někdo nechce pochopit tak ať si nechá něco někým naprogramovat a pak při úpravě každé blbosti s tím někoho otravuje. A vím o čem mluvím. Já začínal z absolutní nuly.
Vím, že část mého elaborátu může budit dojem, že startuji do Gupy, ale přes všechnu svoji chlapskou ješitnost to zas tak zle nemyslím a znovu opakuji že má můj plný respekt.
pezizka
 
Příspěvky: 459
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm
Reputation: 40

Re: Arduino topení

Příspěvekod gupa » sob pro 09, 2017 10:58 pm

Nevím jestli jsem to zmínil, ale na Atmos jsem také měl tu čest a práci s dodatečným výměníkem. Jde o jednoduchý základní typ na dřevo s tlačným ventilátorem, proto i přesto, že tlačný ventilátor má velké neduhy co se týká spalování a cest, zvýšil jsem o více jak třetinu výkon do vody. Není to fér, je to pravda. Hodně, nebo skoro všichni výrobci rádi vodí své zákazníky zanos, protože se ohání jakýmsi papírem ze zkušebny ale v reálu jsou hodnoty hodně pod is kvalitním palivem. Proto vycházím při porovnávání hlavně z váhy a kvality paliva a hodnoty teploty spalin co jdou z kotlovýho výměníku.

Arduino pokud má problémy s nutným restartem nebo zatuhnutím, bych určitě z důvodu poruchy celého systému nepoužíval. Logo pokud netuhne a je kvalitní je dobrá zpráva. Jak by ale šlo rozšířit o multiplex pro rozšíření až 32 čidel pro analogový vstup a i výstup? Protože jen tak by se dal dobře odladit program pro hodně hodnot typu senzor plamene, CO2, např po dvou čidlech na akunádobu co máš čidla na komín, čidla do vytápěného prostoru, spousty čidel kotle a těsně zaním, atd.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1620
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re: Arduino topení

Příspěvekod pezizka » sob pro 09, 2017 11:44 pm

gupa píše:Nevím jestli jsem to zmínil, ale na Atmos jsem také měl tu čest a práci s dodatečným výměníkem. Jde o jednoduchý základní typ na dřevo s tlačným ventilátorem, proto i přesto, že tlačný ventilátor má velké neduhy co se týká spalování a cest, zvýšil jsem o více jak třetinu výkon do vody. Není to fér, je to pravda. Hodně, nebo skoro všichni výrobci rádi vodí své zákazníky zanos, protože se ohání jakýmsi papírem ze zkušebny ale v reálu jsou hodnoty hodně pod is kvalitním palivem. Proto vycházím při porovnávání hlavně z váhy a kvality paliva a hodnoty teploty spalin co jdou z kotlovýho výměníku.

Arduino pokud má problémy s nutným restartem nebo zatuhnutím, bych určitě z důvodu poruchy celého systému nepoužíval. Logo pokud netuhne a je kvalitní je dobrá zpráva. Jak by ale šlo rozšířit o multiplex pro rozšíření až 32 čidel pro analogový vstup a i výstup? Protože jen tak by se dal dobře odladit program pro hodně hodnot typu senzor plamene, CO2, např po dvou čidlech na akunádobu co máš čidla na komín, čidla do vytápěného prostoru, spousty čidel kotle a těsně zaním, atd.

Atmos má odtahový ventilátor, Verner používá tlačný, ale to je jedno, jen ten odtahový je praktičtější při přikládání. Atmos je brutálně nedokonalý, no je taky levný, dnes bych zvažoval jinak, ale má i svoje výhody. To co uvádí, jako že 85% účinnost :lol: Tak jedině pokud po každém zátopu 2 hoďky čistím, to snad. Je to šunt :wood: Neznám jiné typy Atmos, mám zkušenost jen ze svým DC30RS :roll:
Protože mi došly AI u Loga (max 8 a přes to prej nejede vlak :lol: ) stořil jsem analog multiplex, naprosto jednoduchý s CMOS 4066 (snad se nepletu :oops:) a ejhle, jeden AI a jsou z něj 3 :yes: Nebyl by problém tento systém použít na prakticky libovolný počet AI, jen nemůžu čekat reakci v rámci 1s. Ale u spousty AI to nevadí, teploty v AN (sorry já je neopustím, mně přinášejí pohodlí) se nevyvíjí tak rychle aby s tím měl být problém.
Jinak znovu a znovu zmíním, Logo je super, naprosto jej zbožňuji a to hlavně proto, že jsem to zvládl sám.... To je ta odměna za ty hodiny snažení. Řadu CMOS 4000 a 555ku mám stejně rád a kdo si poradí s nimi, tak Logo je to samé, jen bez plošňáku (dodnes kreslím těch svých pár blbostí trubičkovými pery :lol: ) a úpravy? Ťuky ťuk na PC :mrgreen:
Přesto mám pocit, že zde vnášíme OT, jeli je libo založme nové vlákno a rád "pokecám" :celebrate2:
pezizka
 
Příspěvky: 459
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm
Reputation: 40

Re: Arduino topení

Příspěvekod gupa » sob pro 09, 2017 11:53 pm

Jde o tento typ, má ventilátor zezadu, je pod padacími dvířky vstupu vzduchu a co je reguluje termostat na teplé přes řetízek. A je tlačný. Jde o starší typ než se dnes dělá a hlavně druhý nejlevnější.
10272588-atmos-drevoplyn-dc-18-1.jpg


Ještě mne napadá jaké problémy mají nejdražší arduina, tam by nějaká stabilita už být měla pokud je to odladěný. Ale na topení je opravdu zásadní aby regulace fungovala na 110%.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1620
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re:

Příspěvekod luky » ned pro 10, 2017 12:07 am

gupa píše:Co je natom k pochopení, vidím 3x24 hodin, z toho 20 hodin natápíš s velkými ztrátami podle čidel 4 akunádoby a máš zpětnou vazbu z nějakého serva. Takový systém potřebuje nějakou logiku a návrh. To je pravda. Bez toho se to celé řídí blbě.

Já ale jednoduše zatopím v 17:00 - dle chronologie co jsem popsal v minulém příspěvku. Vypnu ventilátor v 20:30 a mám do dalších 17:00 hodin od topení klid. Takže čas natápění - topení máš oproti mému systému za 3x24 hodin bez aku nádob dvounásobný a máš i více než dvounásobnou hodnotu na spalinách. Což je nelinenární hodnota a hlavní ukazatel ztrát energie, takže dohromady lze odhadnout, že krátkodobým zátopem ušetřím jak dřevo, tak i čas činnosti kotle a nakonec i životnost komínu, resp komínových vložek. Měl jsem tu čest v takových cyklech jak máš topit a komín je dost takovým režimem poničen již za 5 let provozu.

Věř že akunádoby mám za sebou a jsou už nějakou dobu z domu a ve šrotě.


Vidím promíchávání vody v akunádržích, nevidím ohřívač 300 l TUV kterou jednou za dva až tři dny nabíjím zase já (viz minulý příspěvek)

Problém vidím vtom, že máš oheň máš jakousi hodnotu na čidlech ale nemáš kvalitní kotlový výměník. Podle délky natápění. Zkus si dopočítat ty ztráty na nekvalitním výměníku tím, že máš až o 150°C vyšší teplotu do komínu než já. A nato potřebuješ právě ten přesný ventilátor oko a vědět kdy je schopnost akumulace stěn domu pro daný den hotova. Tu úpravu kotle s přidáním druhého výměníku a celkové vyladění zdroje tepla nevyjímaje. Pokud je kvalitní zdroj tepla, který natápí do vody a ne do komínu, potom se můžu zabývat tím, jestli existuje naprosto jednoduchý způsob natápění domu a regulace vytápění.

Ehm, dovolím si oponovat - čistě technicky:
Počet hodin natápění je irelevantní. Hlavní je, že jsem byl v kotelně naposledy ve čtvrtek ráno - a to zbytečně. A pak jsem se tam objevil v sobotu večer. Takže jsem několik dní na topení nemusel myslet a přesto mám doma stabilní teplotu. Aku nádrž je jedna se čtyřma teploměrama. Píšeš, že mám dvojnásobnou hodnotu na spalinách a pak ještě,že jí mám o 150°C vyšší než ty. Obvykle se držím kolem 170°C. Těch 200°C je tam proto, že mám nějaké minimální otáčky ventilátoru, pod které jít nechci, aby kotel hořel bez kouře. Tedy jakou máš teplotu spalin? 20°C? 70°C? No to poteš - pak chápu tu poznámku o poničení komína.
Výměník je to nejlepší, co jsem na českém trhu sehnal - trubkový s turbulátory, které pomocí páky čistí výměník. Lepší kotel na dřevo s ekodesignem a pětimístnou cenou jsem v ČR neviděl.
První věc, kterou bych musel udělat pro zlepšení účinnosti je lambda sonda. To ale není na pořadu dne (kotelna slouží mě, nikoli naopak).
Poslední tři věty jsem četl několikrát, ale lituji - neporozumněl jsem.
Koukáš na to trochu akademicky. Cílem je získat funkční, spolehlivý, bezpečný, bezobslužný systém, který funguje ekonomicky. Zároveň nemám čas ani finance na vlastní vývoj všech komponent. Proto se (nejen) já snažím vužít dostupných informací a využít je.
luky
 
Příspěvky: 238
Registrován: pon kvě 19, 2014 10:38 am
Reputation: 14

Re: Arduino topení

Příspěvekod pezizka » ned pro 10, 2017 12:17 am

Jejda. Já tento fakt neznám.... Atmos je levný, ano ;) Předpokládám, že na vrchu je zplynovcí komora - tam se přikládá a dole spalovací komora, tam se během zátopu neleze :P Ventilátor tlačí vzduch do zplynovací komory? Jestli ano potom pokud se má přikládat tak se musí ventilátor vypnout otevřít záklopku a opatrně otvírat dvířka do zplynovací (patrně horní) komory. Pokud je odtahový, tak se musí naopak zapnout a otevře se záklopka a dá se skoro hned přikládat. Doufám, že jsem něco nepopletl :oops: Jaké má Váš kotel označení ?
A fakt tady děláme pěknou neplechu s OT :|
pezizka
 
Příspěvky: 459
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm
Reputation: 40

Re: Re:

Příspěvekod pezizka » ned pro 10, 2017 12:25 am

luky píše:První věc, kterou bych musel udělat pro zlepšení účinnosti je lambda sonda.

Máte prosím nějaké praktické zkušenosti se ŠLS ? Myslím tedy ohledně provozu kotle na TP, něco jsem zkoušel a osobně si nemyslím, že by měla přinést nějakou citelnější úsporu :dontknow:
pezizka
 
Příspěvky: 459
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm
Reputation: 40

Re: Arduino topení

Příspěvekod willcz » ned pro 10, 2017 12:33 am

Pokud by Analog vstupu mel nekdo malo tak mam podobne reseni.
Jedna se o MUX z 18 analog vstupu na 3.
Deska postupne sama prepina vstupy s periodou cca 4 sekundy. Ridici system tak musi jen nacitat 3 analogy a 4 digitaly. (digi vstupu je vetsinou dost). Na digi signalech je pak jen info o tom ktery kanal je pripojeny a ze jsou platne hodnoty.
Deska zaroven obsahuje presnou referenci pro napajeni PT1000 cidel (da se pro jednotlive kanaly zapinat propojkou).

Pokud by byl zajem, tak urcite mam doma 3 neosazene desky volne.
Muzu pridat foto I osazeneho kusu. Deska sedi do drzaku na din.

PT_MUX.png



pezizka píše:Protože mi došly AI u Loga (max 8 a přes to prej nejede vlak :lol: ) stořil jsem analog multiplex, naprosto jednoduchý s CMOS 4066 (snad se nepletu :oops:) a ejhle, jeden AI a jsou z něj 3 :yes: Nebyl by problém tento systém použít na prakticky libovolný počet AI, jen nemůžu čekat reakci v rámci 1s. Ale u spousty AI to nevadí, teploty v AN (sorry já je neopustím, mně přinášejí pohodlí) se nevyvíjí tak rychle aby s tím měl být problém.
Jinak znovu a znovu zmíním, Logo je super, naprosto jej zbožňuji a to hlavně proto, že jsem to zvládl sám.... To je ta odměna za ty hodiny snažení. Řadu CMOS 4000 a 555ku mám stejně rád a kdo si poradí s nimi, tak Logo je to samé, jen bez plošňáku (dodnes kreslím těch svých pár blbostí trubičkovými pery :lol: ) a úpravy? Ťuky ťuk na PC :mrgreen:
Přesto mám pocit, že zde vnášíme OT, jeli je libo založme nové vlákno a rád "pokecám" :celebrate2:
6.8kWp poly + XTM 4000-48 + 330Ah LiFe
willcz
 
Příspěvky: 176
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno
Reputation: 29

Re: Arduino topení

Příspěvekod gupa » ned pro 10, 2017 1:42 am

pezizka píše:Jejda. Já tento fakt neznám.... Atmos je levný, ano ;) Předpokládám, že na vrchu je zplynovcí komora - tam se přikládá a dole spalovací komora, tam se během zátopu neleze :P Ventilátor tlačí vzduch do zplynovací komory? Jestli ano potom pokud se má přikládat tak se musí ventilátor vypnout otevřít záklopku a opatrně otvírat dvířka do zplynovací (patrně horní) komory. Pokud je odtahový, tak se musí naopak zapnout a otevře se záklopka a dá se skoro hned přikládat. Doufám, že jsem něco nepopletl :oops: Jaké má Váš kotel označení ?
A fakt tady děláme pěknou neplechu s OT :|


Není to myslím si OT. Kdyby arduino spolu s AI a AO převodníkem zvládlo několik funkcí, tak by mne to zajímalo. Jednou z funkcí by byl pohyb pro čištění trub, senzor ohně, více spalinových teploměrů, CO2, automatizovaný odsávač kouře nad dvířkyp ři přikládání za provozu kotle atp .... . Zdokonalil bych tak předělávky kotlů které mne baví podle možností a času co mám. Nějaké námitky otom, že mám nízkou teplotu spalin mne nerozhází, když mohu v podstatě až to úplně vyladím použit kouřovody odvodněné a vodonenasáklivé. (nerez, a beze srandy plast) Jde oty možnosti peníze, čas atp.

Zdroj tepla umne, moje označení "Petry"- první stav po předělávce a předělávka a testovací verze z r. 2014 je foto tu: viewtopic.php?t=1693&p=38205 nyní jak jsou časem peníze se stále něco doplňuje.

Potomto jsem zvyšoval účinnost na tom zeleném Atmosu, ano, před přiložení se musí vypnout ventilátor, vytáhnout zepředu táhlo komínové klapky a potom se může s nějakými menšími emisemi přikládat.

Další výměník jsem dělal pro Dakon prohořívací článkový. Jenže tam nedošlo ještě k instalaci, nejde o můj zdroj tepla. V podstatě jsem došel ke kotli změřil prostor mezi komínem a kotlem a na míru jsem udělal model obalu výměníku a navrhl a udělal trubkový výměník např. jak vidno v odkaze.

Asi bych spíš použil hotový a ověřený věci co se týká řízení. Ale u výměníku jsem hodně daleko někde u pouhé bílé páry, v kterých mohu mít při plném výkonu vloženou dlaň v koleně kouřovodu za kotlem a to dlouhodobě a nic mi ji neopálí.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1620
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re: Arduino topení

Příspěvekod pezizka » ned pro 10, 2017 10:11 am

gupa píše:Zdroj tepla umne, moje označení "Petry"- první stav po předělávce a předělávka a testovací verze z r. 2014 je foto tu: viewtopic.php?t=1693&p=38205 nyní jak jsou časem peníze se stále něco doplňuje.

Potomto jsem zvyšoval účinnost na tom zeleném Atmosu, ano, před přiložení se musí vypnout ventilátor, vytáhnout zepředu táhlo komínové klapky a potom se může s nějakými menšími emisemi přikládat.

Další výměník jsem dělal pro Dakon prohořívací článkový. Jenže tam nedošlo ještě k instalaci, nejde o můj zdroj tepla. V podstatě jsem došel ke kotli změřil prostor mezi komínem a kotlem a na míru jsem udělal model obalu výměníku a navrhl a udělal trubkový výměník např. jak vidno v odkaze.

Asi bych spíš použil hotový a ověřený věci co se týká řízení. Ale u výměníku jsem hodně daleko někde u pouhé bílé páry, v kterých mohu mít při plném výkonu vloženou dlaň v koleně kouřovodu za kotlem a to dlouhodobě a nic mi ji neopálí.

No to teda docela :shock: No já si medím se spalinami okolo 180°a myslel jsem si bůhví co :? Jednoznačně má můj kotel (a i asi 99% ostatních) v tomto směru rezervy, ale do až taktových úprav se pouštět z vícero důvodů nebudu. Jediné co jsem udělal, tak zateplení zadní strany kotle, před tím byla v kotelně doslova topinková teplota, takto je to mnohem lepší. Taky chci trošku upravit turbulátory (no už pár roků :oops: ). Do toho jak to řešíte mám asi na míle daleko. Jak padla zmínka, že 150°C na spalinách dolů oproti grafu, tak jsem myslel, že se někdo přepočítal, ale vidím že jsem se přepočítal já s tím jak jste se do toho opřel. Fakt čumím....
pezizka
 
Příspěvky: 459
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm
Reputation: 40

PředchozíDalší

Zpět na Arduino

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
Reputation System ©'