Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: ned led 17, 2021 8:26 pm
youda píše:Mi přijde, že si to někdy zbytečně komplikujeme. Když někde blízko praští blesk, tak stejně odejde půlka věcí v baráku. Vzpomínáte ještě na klasický 33kbaud modemy? Po každé bouřce toho bývaly plný popelnice.
Pokud chceš tu datovku chránit přepěťovkama, tak samozřejmě existují tovární "ethernet surge protector". Stejně tak ochrany na RS232 apod.: https://www.papouch.com/cz/shop/product ... e-ochrany/
Jinak jak jsi tu psal, že tam chceš natáhnout počítačovou síť, tak dnes nejčastěji používaný kabel se jmenuje "UTP Cat 5E". Podle toho jestli budeš na konec dávat keystony nebo konektory se dá koupit jak drát, tak lanko.
jahodovák píše:Nevím sice jak to funguje ale možná se to nevztahuje na optickou sít,po skle asi výboj nepůjde....
youda píše:Na domácí instalaci je to ale (podle mne) hovadina:
- Konvertor optika na ethernet není úplně zadarmo a při bouřce odejde jako první. Nikoliv přepětím na datovce, ale přepětím z AC.
youda píše:- Optický kabel s několika vlákny už dnes není nijak drahý, ale je potřeba koupit ferule, zalomit, nalepit konektor, vyleštit a zkontrolovat pod mikroskopem.. Maximálně bych tak toleroval nákup hotového LC-LC patchkordu, dají se koupit i 50m dlouhé.
youda píše:Já mám právě obavu, že ethernet switch, který bude mít jak RJ45 tak SFP+ porty, bude ve finále dražší, než nějaké to Raspberry, které by jinak asi bylo přímo na druhém konci toho UTP kabelu
youda píše:Případně by se po komerční de-instalaci kromě LC-LC patchordu dal recyklovat třeba také pár switchů Cisco Catalyst 3750, což byly fakt držáky. Akorát ta kombinovaná spotřeba 400W mi nepřijde úplně ideální...hmm.
Zpět na Jističe, přepěťové ochrany, ochrana proti blesku
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků