Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je úte srp 20, 2019 12:39 pm


Jak ČEZ pozná přetoky energie

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
PředchozíDalší

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod abrams » pát čer 09, 2017 1:21 pm

Zdravím ,

Peroslav píše:Ahoj můj elektroměr je tento:http://pro-net.cz/liga/elektromer.png
(omlouvám se neumím s obrázky)

Žádný trojúhelník tam nevidím. Takže ......?
Díky

dle viditepných piktogramů má zpětnou brzdu :arrow: přetokem do DS nebude točit počítadlem . Rok výroby 2005 :arrow: to určitě ještě neumí zjišťovat zpětný prouda natoš je bonzovat . Ale je instalovanej v roce 2005 :arrow: už před dvěma roky ho měli vyměnit z důvodu 10-ti letýho cyklu . Dřív je po deseti letech přezkoušeli , seřídili , vynulovali a opět osadili u jinýho odběratele . Bohužel dnes tyto "hloupý" elměry vyhazujou a nahrazujou ""chytrejma"" ::cry2:: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2513
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 321

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod xmasin » pát čer 09, 2017 1:45 pm

abrams píše:dle viditepných piktogramů má zpětnou brzdu :arrow: přetokem do DS nebude točit počítadlem . Rok výroby 2005 :arrow: to určitě ještě neumí zjišťovat zpětný prouda natoš je bonzovat . Ale je instalovanej v roce 2005 :arrow: už před dvěma roky ho měli vyměnit z důvodu 10-ti letýho cyklu . Dřív je po deseti letech přezkoušeli , seřídili , vynulovali a opět osadili u jinýho odběratele . Bohužel dnes tyto "hloupý" elměry vyhazujou a nahrazujou ""chytrejma"" ::cry2:: .

Elektronům zdar *sun*

Dnes obvykle mění elektroměry po 12 letech, prodloužili dobu ověření. Takže se nechá předpokládat, že mu elektroměr letos vymění. Jinak hloupé nevyhazují, mně vloni nainstalovali klasického Křižíka. Přišlo mně to divné, tak jsem se zeptal a potvrdili, že mně zůstane dalších X let.
xmasin
 
Příspěvky: 1124
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 47

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod KubisKV » pát lis 03, 2017 10:46 pm

Zdravím,
nevím jestli nejdu s touto informaci pozde, ale elměry osazeny, nebo vyrobeny letos, mají už na displeji počitadlo pretoku!
Jinak starší elměry prý umí případný pretok nabonzovat kdykoli zpětně. Informace mám od čez montérů a nevím, kolik je na nich pravdy. Jen ty elměry 2017 s pocitadlem pretoku jsem viděl na vlastní oči.
KubisKV
 
Příspěvky: 229
Registrován: pon zář 04, 2017 12:06 pm
Bydliště: Chebsko
Reputation: 27

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod host19 » sob lis 04, 2017 8:47 pm

Já se zeptám úplně blbě - proč distributorovi vadí přetok (=dodávka výkonu do sítě) od malého "výrobce" - vlastníka FV elektrárny, pokud je to výkon v řádu stovek wattů po relativně krátkou dobu? Distributor by snad měl být naopak rád, že mu někdo zadarmo posiluje výkonem sít, ne!?
host19
 
Příspěvky: 34
Registrován: sob led 23, 2016 7:07 pm
Reputation: 0

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod rva » sob lis 04, 2017 9:15 pm

Protože mu vadí právě drobní výrobci (ti současní a hlavně ti budoucí). Proto prosazuje takové podmínky, které konkurenci znevýhodní.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 1378
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 168

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod Igy » sob lis 04, 2017 9:46 pm

host19 píše:Já se zeptám úplně blbě - proč distributorovi vadí přetok (=dodávka výkonu do sítě) od malého "výrobce" - vlastníka FV elektrárny, pokud je to výkon v řádu stovek wattů po relativně krátkou dobu? Distributor by snad měl být naopak rád, že mu někdo zadarmo posiluje výkonem sít, ne!?


Skúste sa na to pozrieť z druhej strany. Ak máte zodpovedať za distribučnú sieť, potrebujete vedieť čo, odkiaľ a kam vám v nej tečie. Pár 100W nezohrá úlohu, ale ak takto spraví celý blok domov pripojený na jednu vetvu a pretoky sa nasčítajú, už to môže byť problém. Ja som momentálne v procese prihlásenia FVE k distribučke - finálny krok, ohlásenie spustenia výroby. Nebolo to nič nezvládnuteľné. Prihlasujem aj napriek tomu, že pretoky do siete by mali byť len minimálne v rádovo v jednotkách watthodin za den.
Skôr by mohli vymyslieť riešenie ktoré by si tieto pretoky vedelo samo riadiť. Nejaký elektromer ktorý by pretok, v prípade že bude nežiaduci, zamedzil :mrgreen:
1kWp, 1kW GTI SUN-1000G, batt 240Ah 24V
Igy
 
Příspěvky: 81
Registrován: čtv srp 10, 2017 10:07 pm
Reputation: 7

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod ok2vuv » sob lis 04, 2017 10:22 pm

Igy píše:
host19 píše:Já se zeptám úplně blbě - proč distributorovi vadí přetok (=dodávka výkonu do sítě) od malého "výrobce" - vlastníka FV elektrárny, pokud je to výkon v řádu stovek wattů po relativně krátkou dobu? Distributor by snad měl být naopak rád, že mu někdo zadarmo posiluje výkonem sít, ne!?


Skúste sa na to pozrieť z druhej strany. Ak máte zodpovedať za distribučnú sieť, potrebujete vedieť čo, odkiaľ a kam vám v nej tečie. Pár 100W nezohrá úlohu, ale ak takto spraví celý blok domov pripojený na jednu vetvu a pretoky sa nasčítajú, už to môže byť problém. Ja som momentálne v procese prihlásenia FVE k distribučke - finálny krok, ohlásenie spustenia výroby. Nebolo to nič nezvládnuteľné. Prihlasujem aj napriek tomu, že pretoky do siete by mali byť len minimálne v rádovo v jednotkách watthodin za den.
Skôr by mohli vymyslieť riešenie ktoré by si tieto pretoky vedelo samo riadiť. Nejaký elektromer ktorý by pretok, v prípade že bude nežiaduci, zamedzil :mrgreen:


Kdysi bývaly doby, kdy elektřina tekla jedním směrem. Od elektrárny k odběrateli přes různé stupně transformace.
Po zapojení hromady malých decentralizovaných elektráren nastala zcela nová situace. Elektřina už někdy neteče k odběrateli, ale naopak od odběratele (nyní už výrobce) po síti do první trafostanice. Po cestě se všechna vyrobena nespotřebuje, proto je transformována na vysoké napětí a společně s dalšími výrobnami putuje do rozvodny. Pokud není spotřebována na uzlu rozvodny, tak se tlačí do soustavy VVN 110kV a tady nastal problém. Napětí VN 22kV je stabilizováno pomocí odboček transformátoru 110/22kV pomocí regulátoru, který věděl, že když je na výstupu málo, tak má přepnout odbočku jedním směrem a napětí stoupne. Teď by to nefungovalo, protože napětí se tlačí opačným směrem.
Toto je jen malý příklad co se dnes děje v sítích.
Nikoho nechce zajímat, že připojením výroben v sítích nedochází jen k jejich "menšímu" zatěžování a distributor by měl být vlastně spokojen, že mu dráty nehřejí jako dřív. Takto to fakt není. Aby do sítě putoval výkon z výrobny, tak ta výrobna musí zvýšit napětí v místě připojení, právě o tolik, kolik výkonu umí vyrobit a kolik stačí na to, aby se přetlačila se sítí. Samozřejmě nemá sílu přetlačit Temelín...
Když je těch výroben v místě hodně, tak dojde k nechtěnému překročení napětí nad normou stanovenou mez a distributor má problém, protože se soused bez výrobny naštve a požaduje náhradu škody za spálené spotřebiče. No vlastně to může udělat i výrobce ve své nevědomosti nebo vyčůranosti (já nic, to oni)...
Povolené a řádně navržené výrobny musí sledovat toto napětí a pokud by vystoupalo vysoko, tak musí umět omezit svou výrobu.
Kolega měl s tím problém, tak ve střídači ovlivnil tuto ochranu přepnutím na Itálii a vyrábí a dodává i v době, kdy je napětí vyšší než povolené. Je si vědom zvýšení napětí u sebe doma a sousedy neřeší.
Je mnoho dalších důvodů proč se tomuto nemůže dát zcela volná ruka a chaos.
Existuje nějaký zkratový výkon, jalový proud, vyšší harmonické, .... To je však už mimo jednoduché chápání provozu elektrických sítí.
Funguje tady fyzika a zatím nikdo nic jiného nevymyslel. Byli u toho nějací pánové Volt, Ampér i Watt...
ok2vuv
 
Příspěvky: 12
Registrován: stř dub 10, 2013 8:19 pm
Reputation: 1

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod ikovlabs » ned lis 05, 2017 8:40 am

Největší problém s prihlasenim je v nemale - tedy spise ocakavane sanci na sankci za provoz FVE . Vzpominate prece na Novou tarifni strukturu... Jako sorry platit 200-300 mesicne za svoji 1kWp....
ikovlabs
 
Příspěvky: 150
Registrován: úte črc 22, 2014 5:14 pm
Reputation: 10

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod tomas » ned lis 05, 2017 7:08 pm

ok2vuv píše:Po cestě se všechna vyrobena nespotřebuje, proto je transformována na vysoké napětí a společně s dalšími výrobnami putuje do rozvodny. Pokud není spotřebována na uzlu rozvodny, tak se tlačí do soustavy VVN 110kV a tady nastal problém. Napětí VN 22kV je stabilizováno pomocí odboček transformátoru 110/22kV pomocí regulátoru, který věděl, že když je na výstupu málo, tak má přepnout odbočku jedním směrem a napětí stoupne. Teď by to nefungovalo, protože napětí se tlačí opačným směrem.
Toto je jen malý příklad co se dnes děje v sítích.
Nikoho nechce zajímat, že připojením výroben v sítích nedochází jen k jejich "menšímu" zatěžování a distributor by měl být vlastně spokojen, že mu dráty nehřejí jako dřív. Takto to fakt není. Aby do sítě putoval výkon z výrobny, tak ta výrobna musí zvýšit napětí v místě připojení, právě o tolik, kolik výkonu umí vyrobit a kolik stačí na to, aby se přetlačila se sítí. Samozřejmě nemá sílu přetlačit Temelín...
Když je těch výroben v místě hodně, tak dojde k nechtěnému překročení napětí nad normou stanovenou mez a distributor má problém, protože se soused bez výrobny naštve a požaduje náhradu škody za spálené spotřebiče. No vlastně to může udělat i výrobce ve své nevědomosti nebo vyčůranosti (já nic, to oni)...
Povolené a řádně navržené výrobny musí sledovat toto napětí a pokud by vystoupalo vysoko, tak musí umět omezit svou výrobu.
Kolega měl s tím problém, tak ve střídači ovlivnil tuto ochranu přepnutím na Itálii a vyrábí a dodává i v době, kdy je napětí vyšší než povolené. Je si vědom zvýšení napětí u sebe doma a sousedy neřeší.
Je mnoho dalších důvodů proč se tomuto nemůže dát zcela volná ruka a chaos.
Existuje nějaký zkratový výkon, jalový proud, vyšší harmonické, .... To je však už mimo jednoduché chápání provozu elektrických sítí.
Funguje tady fyzika a zatím nikdo nic jiného nevymyslel. Byli u toho nějací pánové Volt, Ampér i Watt...


Dovolím si nesouhlasit. Dokud v nějaké části sítě VN nepřesáhnou decentrální zdroje alespoň 50% průměrného příkonu, potom prakticky nehrozí aby nějaká energie přetekla z NN až do VVN. A i kdyby přeteka, tak ten regulátor odboček u trafa VVN/VN nijak nenarušuje energetickou obousměrnost transformátoru. Prostě když se na VN zvýší napětí o cca 300V (většinou reguluje po cca 300V skocích) tak na VVN straně přidá závit a převod se upraví a je úplně jedno kterým směrem energie teče, protože regulace napětí probíhá na základě měření VN napětí. Takže klidně ta energie může přetéct až do přenosové soustavy nebo jiného státu, technicky v tom problém není. To že nějaká energie přetéká do VVN nebo přenosové soustavy se běžně stává, protože tam jsou připojené všechny velké elektrárny i ty některé solární, takže se to stává a nepředstavuje to problém.
Navíc všechny nové decentrální OZE musí mít povinnou primární regulaci funkcemi P(f), P(U), Q(U), (otázka správnosti nastavení parametrů těchto funkcí distributory a v PPDS by byla na velmi dlouhou diskuzi), ale pokud je to správně nastaveno tak žádné přepětí v NN síti nehrozí. Zvláště pokud zdroj primárně pokrývá vlastní spotřebu. Absurdní je že distributoři v ČR tyto funkce požadují i u zdrojů které nemají dovoleno dodávat energii do DS, tedy nemůžou nijak negativně ovlivnit napětí v síti, resp. mohou ji ovlivnit úplně stejně jako když vypnete hlavní jistič, což nikdo nezakazuje.
Tyto zdroje distributoři tedy zdarma zneužívají pro regulaci sítě a přitom jim nedovolí žádný přenos energie a požadují sankce. Ale tuším od 1.4.2017 distributoři prozatím od požadavku na primární regulaci u zdrojů bez dodávky do sítě upustili, ale chtěli to po mne před tímto datem a na jak dlouho upustili také není známo.
Problém může nastat jen snad se zkratovou odolností sítě do které jsou připojené decentrální zdroje, ale konkrétně FVE nemají prakticky žádné nároky na zkratovou odolnost sítě, protože jejich zkratový proud je prakticky stejný jako maximální jmenovitý. Prostě a jednoduše, zkratovaný panel má nulový výkon a větší výkon než je v MPP bodě ve kterém trvale pracuje nedá.

Já jsem řešil přepětí v síti kolem 258V i když v okolí nebyl žádný zdroj, resp. byl ten co jsem postavil, ale ten nemohl pracovat protože měl ochranu nastavenou dle požadavků distributora na 253V. Lidé si několik let stěžovali distributorovi na přepětí a zničené spotřebiče, ale distributor vždy odpověděl že je vše v nejlepším pořádku. Až já jsem po půl roce dohadování s distributorem a ERÚ donutil distributora přehodit odbočku na trafu a elektrárna mohla po cca půl roce začít vyrábět. Distributor chybu nikdy nepřiznal a odbočku přehodil tajně aby nemusel hradit škody a dávat lidem slevu z distribuce. Takže takto to v ČR chodí.
Teď už to díky funkci P(U) kterou ve střádačích používám už někdy od roku 2012 kdy o tom v ČR distributoři neměli ani tušení a nemusím tak často řešit mizernou kvalitu distribuce. Vím o místech kde je rozdíl napětí mezi fázemi i více jak 60V (jedna fáze přepětí a druhá podpětí) a podařilo se mi v této mizerné síti zprovoznit zdroj který to napětí částečně vyrovnává, jenže to zase porušuje další absurdní požadavek distributora na symetričnost zdroje. Kdyby byl symetrický tak nemůže vyrovnávat fázovou nesouměrnost mizerně spravované DS.
Takže díky těmto funkcím se už prakticky nemusím s distributorem dotahovat o mizerné kvalitě distribuce kterou i když po dlouhé době opraví tak nikdy stejně nepřizná.

Povolit dodávku do sítě je tedy úplně o něčem jiném než technických limitech a problémech, je to jen o tom že v ČR zatím neexistuje skutečný unbundling a liberalizace v energetice. Každý distributor se prostě a jednoduše snaží co nejvíce prosadit vlastní zdroje (své dceřiné firmy) a spřátelených firem. Je to tedy jen a pouze o penězích, protože když tu energii bude vyrábět někdo jiný a blíže ke spotřebě (v NN síti) tak ta jejich z VVN tam vůbec nedoteče a budou to oni kdo bude muset snížit výkon a méně prodat.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1833
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 88

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod brumlaj » ned lis 05, 2017 7:23 pm

Nezlob se na mně ok2vuv, ale pokaždé, když slyším nebo čtu někoho z minulého století jako nyní Tebe, tak se mi otvírá kudla v kapse.
ok2vuv píše:Když je těch výroben v místě hodně, tak dojde k nechtěnému překročení napětí nad normou stanovenou mez a distributor má problém, protože se soused bez výrobny naštve a požaduje náhradu škody za spálené spotřebiče.
Ke zvýšení napětí nemůže u FVE - správně fungující FVE dojít. Každý provozovatel FVE je zodpovědný za případné škody.
ok2vuv píše:No vlastně to může udělat i výrobce ve své nevědomosti nebo vyčůranosti (já nic, to oni)...
No to si z nás snad děláš (_|_) Na co asi jako zákazníci platíme distributorovi ty 4Q elektroměry, které za ty peníze snad chodí samy za zákazníka na 6 ráno do práce? Každý z nich má v sobě hodiny a SIM, jsou napojeny na GSM anténu, umí měřit okamžité napětí v každé fázi, zaznamenávat, odesílat.... Na co asi distributor má informační systém?
ok2vuv píše:Povolené a řádně navržené výrobny musí sledovat toto napětí a pokud by vystoupalo vysoko, tak musí umět omezit svou výrobu.
Kolega měl s tím problém, tak ve střídači ovlivnil tuto ochranu přepnutím na Itálii a vyrábí a dodává i v době, kdy je napětí vyšší než povolené.
A je to jeho problém? Protože distributor nedělá svou práci o které od roku 2005 ví že ji má začít dělat je to jeho problém. Klasický čecháčkovský systém řešení problému - místo abychom dělali svoji práci (distributor), tak raději pod rouškou překročené zkratové odolnosti rozvodny 110kV v xxxx(doplňte si sami) zakážeme něco co posranci povolili a na co distributor měl dost času se připravit.
ok2vuv píše: Je si vědom zvýšení napětí u sebe doma a sousedy neřeší.
Jenže to mají řešit sousedé prostřednictvím distributora. Distributor má ve smlouvě o připojení, že je oprávněn odpojit odběrné místo ovlivňující poměry v síti nad povolenou mez. Kolik FVE bylo odpojeno? Jen ty které si zapojily vytěžovače! A zase jsme v Čechách, kde distributor klidně popře i to, že dodává elektřinu.(Cože? elektřina? od nás? to není možné!) místo toho aby zvednul svou sádelnatou (_|_) a mazal dělat svou práci za kterou je královsky placen. Ale to by na to musel mít lidi a umět je zaplatit.
ok2vuv píše:Je mnoho dalších důvodů proč se tomuto nemůže dát zcela volná ruka a chaos.
A chce to někdo rozumný? Nechce. Ale každý holt maximalizuje zisk (výrobce) a minimalizuje náklady (distributor). A ERÚ na to čumí přes slepecké brýle.
ok2vuv píše:Existuje nějaký zkratový výkon, jalový proud, vyšší harmonické, .... To je však už mimo jednoduché chápání provozu elektrických sítí.
Výborně a program na výpočet řečeného se jakoby náhodou zjevil v lednu 2009 kdy z těchto důvodů najednou distributoři začali plošně odmítat nové žádosti o připojení malých FVE (do 30kW) na střechách rodinných domů.
ok2vuv píše:Funguje tady fyzika a zatím nikdo nic jiného nevymyslel. Byli u toho nějací pánové Volt, Ampér i Watt...
Jenže to právě chceme. Aby se výsledky jejich výzkumu konečně začaly používat v povolovacích procesech, kontrolách i případných sankcích místo žvanění že něco nejde a že je vše složitější, že se nedovoluje, zvlášť pokud uživatel chce postupně odbourávat svou závislost na distribuční síti. Přesně tento postoj minulého století nám zde předvádíš! BUDÍČÉÉÉÉÉK! Je rok 2017 a my nežereme seno jak si o nás myslíš! To sem se zase jednou nasrdil. Stejně jako když nám prezentoval bláboly ČEZu o smartgridech, které nejsou zapotřebí, protože přece máme už aspoň 30 let HDO naspídovaný jouda, který ani nevěděl že to co nám předvádí jsme dělali před více než 15 lety jako WAN síť v letech 1995-1998!

Milý ok2vuv než jsem dopsal postřehy o logistice lenivosti a žvanění, tak se Tomas dal dle Tebou požadovaných nějakých pánů Volta, Ampéra i Watta do vyvrácení Tvé rádoby argumentace podávané tak, že by neznalý mohl nabýt dojmu že víš o čem hovoříš, já mám spíš pocit že víš PROČ o tom hovoříš, ale do podrobností raději nebudeme zabředávat, že? Díky Tomasi, přesně stejné příklady z praxe jako popisuješ mohu také potvrdit..

tomas píše:Já jsem řešil přepětí v síti kolem 258V i když v okolí nebyl žádný zdroj, resp. byl ten co jsem postavil, ale ten nemohl pracovat protože měl ochranu nastavenou dle požadavků distributora na 253V. Lidé si několik let stěžovali distributorovi na přepětí a zničené spotřebiče, ale distributor vždy odpověděl že je vše v nejlepším pořádku. Až já jsem po půl roce dohadování s distributorem a ERÚ donutil distributora přehodit odbočku na trafu .....
Doporučený dopis s popisem situace která byla naštěstí setrvalá, protokolem o měření ve kterém je uveden typ přístroje, datum kalibrace a číslo jeho kalibračního listu vedl k řešení do 1 týdne. Je smutné, že tak základní věc je to o lidech, ne o systému. Ani nemuselo být drahé kulaté razítko revizního technika.
Naposledy upravil brumlaj dne ned lis 05, 2017 8:18 pm, celkově upraveno 2
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1771
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm
Reputation: 152

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod rimi » ned lis 05, 2017 9:20 pm

brumlaj píše:
ok2vuv píše:Když je těch výroben v místě hodně, tak dojde k nechtěnému překročení napětí nad normou stanovenou mez a distributor má problém, protože se soused bez výrobny naštve a požaduje náhradu škody za spálené spotřebiče.
Ke zvýšení napětí nemůže u FVE - správně fungující FVE dojít. Každý provozovatel FVE je zodpovědný za případné škody.

Pokud mam dodavat energii, musi byt napeti mnou dodavane vetsi, pokud ma vedeni nenulovy odpor, dojde k narustu napeti?
rimi
 
Příspěvky: 323
Registrován: čtv říj 13, 2011 9:45 am
Bydliště: Příbor
Reputation: 8

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod brumlaj » ned lis 05, 2017 11:04 pm

rimi píše:
brumlaj píše:
ok2vuv píše:Když je těch výroben v místě hodně, tak dojde k nechtěnému překročení napětí nad normou stanovenou mez a distributor má problém, protože se soused bez výrobny naštve a požaduje náhradu škody za spálené spotřebiče.
Ke zvýšení napětí nemůže u FVE - správně fungující FVE dojít. Každý provozovatel FVE je zodpovědný za případné škody.

Pokud mam dodavat energii, musi byt napeti mnou dodavane vetsi, pokud ma vedeni nenulovy odpor, dojde k narustu napeti?

kontext říká, že nad normu stanovenou mez (253V). Ano, adrenalin mi nedal šanci zopakovat co je v citátu. Uznávám a omlouvám se. Nutno číst v kontextu na co reaguji. Odpověď na otázku je ano. Pouze rozdíl potenciálů vyvolá proud. A odpor smyčky omezí velikost tohoto proudu.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1771
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm
Reputation: 152

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod solarni-panely.cz » ned lis 05, 2017 11:26 pm

Data z měřrní "těch horších" střídačů z pohledu distributora ;-)
Přílohy
nejhorsi-vysledek.jpg
pretoky-CEZ.jpg
http://www.solarni-panely.cz - Hybridní fotovoltaické elektrárny, Ostrovní systémy, HomeGrid - naše vlastní domácí síť. Oficiální zastoupení Studer Innotec pro ČR, servis střídačů Studer Innotec.
Uživatelský avatar
solarni-panely.cz
 
Příspěvky: 261
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm
Reputation: 10
 
  • 2


Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod xmasin » pon lis 06, 2017 10:52 am

Bylo by možné zveřejnit typy střídačů, které byly takto změřeny? Případně alespoň typ toho dobrého?
xmasin
 
Příspěvky: 1124
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 47

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod solarni-panely.cz » pon lis 06, 2017 12:55 pm

Měření toho "lepšího měniče" s neměřitelnými přetoky do sítě připojeného jako mikrozdroj do 10kwp.
Přílohy
mereni-studer-pretoky.jpg
studer-mereni.jpg
http://www.solarni-panely.cz - Hybridní fotovoltaické elektrárny, Ostrovní systémy, HomeGrid - naše vlastní domácí síť. Oficiální zastoupení Studer Innotec pro ČR, servis střídačů Studer Innotec.
Uživatelský avatar
solarni-panely.cz
 
Příspěvky: 261
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm
Reputation: 10
 
  • 5


Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod tomas » pon lis 06, 2017 1:08 pm

A zřejmě ten "horší" měnič montuje (bude montovat) i ČEZ:
viewtopic.php?f=17&t=1908#p67096
Uhádl jsem dobře ten "horší" měnič? ;)
Takže bych se přestal honit za ms které elektroměr ani nezaznamená a navíc je montuje i dceřiná firma distributora ukryté ve skříni "od lednice" :-).
Přetoky se pohybují kolem 1 až 4kWh za měsíc dle toho jak si kdo pohraje s kalibrací, ale za to se neplatí žádná sankce, můžete dodat klidně i 1MWh bez povolení, sankce se platí pouze ze čtvrthodinové maximum přetoku, více zde:
viewtopic.php?f=4&t=3400&start=40#p65119
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1833
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 88

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod solarni-panely.cz » pon lis 06, 2017 1:36 pm

Dceřiná firma distributora nabízí "ledničku" s bohužel ještě mnohem horšími střídači, navíc s účinností 91% a spotřebou na prázdno 80W, které navíc nevyhovují ani "Zelené úsporám" C.3.5, C.3.6, C.3.7. :-) Je to jen otázkou času, kdy budou donuceni změnit technologii. Pokud bude "výrobna" připojena v klasickém režimu s přetoky, je třeba počítat do budoucna s tím, že se budou pravidla požadavků na negativní vlivy na kvalitu sítě postupně zpřísňovat. V nedávné době byly některé firmy dokonce donuceny vyměnit již namontované střídače pod výhrůžkou že, jim je jinak distributor nepřipojí, pokud nebudou splňovat určité parametry . viz. příloha. Z tohoto důvodu připojujeme většinu instalací do 10kWp jako mikrozdroj (max. 16A na fázi, 0 přetoky) se střídačem, který umí zajistit naprosto nulové přetoky (viz. obrázek výše - 2ms přechodový jev). Nehrozí tak riziko budoucího vracení dotací u C.3.5 - C.3.7 kvůli překročení více než 30% dodávky vyrobené elektřiny do sítě.
Přílohy
cez-podminky.jpg
http://www.solarni-panely.cz - Hybridní fotovoltaické elektrárny, Ostrovní systémy, HomeGrid - naše vlastní domácí síť. Oficiální zastoupení Studer Innotec pro ČR, servis střídačů Studer Innotec.
Uživatelský avatar
solarni-panely.cz
 
Příspěvky: 261
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm
Reputation: 10
 
  • 0


Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod abrams » pon lis 06, 2017 1:49 pm

Zdravím ,

... vážení pánové , sice "zajímavá" debata o přisíťovacích strídačích , jenže toto fórum je dle podmínek jeho užívání určeno ostrovním systémům - to jest bez vazby na DS :idea: .
Čím dál od DS tím větší svoboda .
Povolenější či sametem vystlané okovy sou pořát okovy !

Děkuji za pochopení :))

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2513
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 321

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod solárník » pon lis 06, 2017 2:04 pm

By mne zajímalo, jak to funguje, když to zabrání přetoku za desetinu sinusovky. To mi přijde jako dost nemožná hodnota. Za tu dobu snad ani nejde poznat, o kolik je fáze posunutá, tedy kam vlastně ta enegie teče.
solárník
 
Příspěvky: 1451
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputation: 57

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod sipj » pon lis 06, 2017 2:06 pm

Graf pretoku od Studeru uz tu je, ted by me zajimal jeste Victron. Nemeril nekdo tento menic?
Jinak ja a myslim ze spousta ostatnich je rada ze se tu tyto informace objevi.
sipj
 
Příspěvky: 61
Registrován: pon zář 03, 2012 6:12 pm
Reputation: 2

PředchozíDalší

Zpět na DC-AC měniče, střídače, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 1 návštěvník

Reputation System ©'