Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: ned dub 11, 2021 11:18 pm
Lucano88 píše:je to boj. stacil by mi 5kW 3f menič, ale tak, aby umel prepinat na sit v pripade potřeby většího odběru... 5kW pole je max. co budu dělat, ale aby tech 25A na jedné fázi udělal... a je k tomu hrozně málo informací. Možná ten nový kostal piko BA, ale k tomu nejsou informace už vůbec a datasheety nic moc
Nicholas píše:Jedna přípojka, jeden hlavní rozvaděč, nevidím tam problém. Tohle řešení nebrání využívání fází ani nevyžaduje přepojování spotřebičů mezi fázemi. Dům si těch přechodů ostrov <-> grid-tie <-> grid-only nevšimne, máte k dispozici plný třífázový rozsah do hodnoty hlavního jističe. A je podle mě jedno, kolik tam je domácností, podružných rozvaděčů atp.
Provozní stavy hybridní elektrárny budou přepínány pomocí 3 stykačů KM1, KM2, KM3. Stykače KM1 a
KM2 jsou vzájemně blokované a ovládány jedním povelem z řídícího systému, tato kombinace stykačů
slouží pro napájení domu buď 3-fázově ze sítě nebo generátoru (při přetížení nebo v zimě nebo při
poruše zařízení = funkce bypass) nebo 1-fázově z hybridního měniče. Při napájení z měniče je
sepnutím stykače KM2 zajištěno vyzkratování všech fázových vodičů do domu = zajištění napájení ve
všech rozvodech domu (1-fázově bez fázového posunu = pozor na přetížení nulového vodiče např. u
sporáku). Stykač KM3 slouží pro přivedení napětí 230VAC sítě/generátoru na vstup měniče a slouží pro
převzetí napájení domu sítí v případě vybití baterie (čas přechodu 0 msec = kontinuální napájení) a
také pro nucené nabití baterie z vnější sítě/generátoru.
tomas píše:Ptal jsem se u dodavatele a tři jednofázové měniče Infini nelze zatím provozovat v ostrovu 3 fázově. Pokud by byla k dispozici síť tak by to snad i šlo, ale bez sítě nevytvoří ten správný fázový posuv.
tomas píše: Zenerka pro referenční napětí.
tomas píše:Při odpojené síti a spotřebě jsem vyfotil toto:
Střídač zobrazuje výkon FVE 540W
Ale akumulátor zobrazoval jen 352W
Ale akumulátor ukazuje blbě napětí jen 51,9V, měnič správně 52,1V, Proud nevím kdo měří přesněji.
měnič 52,1*7=364,7W
akumulátor 51,9*6,8=352,92W
Napětí 52,1V jsem ověřil multimetrem takže lépe asi takto:
měnič i akumulátor 52,1*6,8=354,28W
Jestli skutečně střídač bere z panelů 540W potom se v jeho nabíječce FVE/aku ztrácí 540-354,28=185,72W.
Ovšem střídač je navržen tak, aby prioritně 720Vdc z panelů dodával do spotřeby 400Vac a pouze přebytek šel do aku 48Vdc. Je v něm tedy zřejmě obousměrný DC/DC galvanicky izolovaný měnič (s transformátorem) 600/48V, 10kW a ten v režimu nabíjení nemá asi moc dobrou účinnost a zvláště při tak malém výkonu. Kdyby byly i akumulátory 400-600Vdc bylo by to jistě daleko lepší, protože tento měnič s transformátorem by tam nemusel být. Podobně jak to má Fronius i Kostal.
Hlavní tok energie: 720Vdc FVE - MPPT - 600Vdc sběrnice - střídač - výstup 400Vac to je stejné jak klasické On-grid střídače, takže tady ta účinnost 96% i více je možná.
Přebytky do aku: 720Vdc FVE - MPPT - 600Vdc sběrnice - nabíječ 600/48Vdc - aku48V, tento případ jsem vyfotil.
Energie z aku: 48Vdc - měnič 48/600Vdc - 600Vdc sběrnice - střídač - výstup 400Vdc, tady by měla být uváděná účinnost 91%, otázka je jestli je to maximální nebo průměrná nebo minimální.
Proto i využití přebytků je u těchto střídačů výhodnější provádět na 400Vac než na 48Vdc.
Pokud střídač nevyrábí (vybitý akumulátor a noc) tak akumulátor zobrazuje trvalý oděr 5W až 7W, ale nevím jestli v tom je i monitoring a BMS co je v akumulátoru. V tomto stavu střídač potřebuje energii jen na sepnuté vazební relé, řídící procesor s displejem a monitorovací kartu. Jestli něco bere i ze sítě se pokusím změřit.
obávám se, že zmíněná cena je konstantní. Nebylo spíš myšleno, že celková cena za monitoring baterie aku bude vzrůstat?dracekvo píše:........ bude zase neuměrně narůstat cena za monitoring každého článku.
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků