Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pon lis 19, 2018 6:42 am


FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
PředchozíDalší

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod Nicholas » pon bře 13, 2017 8:29 pm

Toto řešení existuje a funguje bez problému pomocí jednofázového Victron Multiplus 48V 5000VA a stykačové kombinace Virtual 3-f.
Funguje to tak, že do nominálního výkonu měniče plus co zvládne transfer relé běží dům na jedné fázi (např. 20+25 A = 10 kW), při přetížení (detekováno měničem), sepne stykač, měnič se odpojí a přejde se na klasický síťový 3-fázový rozvod, při poklesu odběru se přejde zpět. Ty přechody jsou tak rychlé, že nedojde k žádným výpadkům. Pokud výkon z panelů/baterie dostačuje, tak systém běží v úplném ostrovním režimu, přechody grid-tie <-> ostrov jsou ještě rychlejší.

Tohle má pěkně zmáknuté Asolar, viz schéma zde.

99,9% času dům běží do 10 kW jednofázově, navíc jde o kvalitní hybridní měnič a ušetří se za 3 čínské měniče. Samospotřeba maximální. Kdo si s tím hraje doma sám, tak by určitě neměl problém si ty navzájem blokované stykače udělat sám a je po problému s 3 fázemi. 3-fázové spotřebiče typu cirkulárky dát úplně mimo FVE-zálohovaný okruh, a pak snad jediný problém je ne úplně košer připojení k distribuční síti (limit 3,6 kWp jednofázově).
4,6 kWp s 30 kWh teplovodní baterií
Nicholas
 
Příspěvky: 253
Registrován: stř dub 06, 2016 7:00 pm
Bydliště: HK
Reputation: 21

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod Lucano88 » pon bře 13, 2017 8:36 pm

To zní dobře. My máme ale dvě domácnosti na jednu přípojku, tzn. že jsou využívány všechny fáze a přehodit to pouze na jednu opravdu nejde...
Lucano88
 
Příspěvky: 110
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm
Reputation: 3

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod Nicholas » pon bře 13, 2017 8:46 pm

Jedna přípojka, jeden hlavní rozvaděč, nevidím tam problém. Tohle řešení nebrání využívání fází ani nevyžaduje přepojování spotřebičů mezi fázemi. Dům si těch přechodů ostrov <-> grid-tie <-> grid-only nevšimne, máte k dispozici plný třífázový rozsah do hodnoty hlavního jističe. A je podle mě jedno, kolik tam je domácností, podružných rozvaděčů atp.
4,6 kWp s 30 kWh teplovodní baterií
Nicholas
 
Příspěvky: 253
Registrován: stř dub 06, 2016 7:00 pm
Bydliště: HK
Reputation: 21

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod tomas » pon bře 13, 2017 9:04 pm

Lucano88 píše:je to boj. stacil by mi 5kW 3f menič, ale tak, aby umel prepinat na sit v pripade potřeby většího odběru... 5kW pole je max. co budu dělat, ale aby tech 25A na jedné fázi udělal... a je k tomu hrozně málo informací. Možná ten nový kostal piko BA, ale k tomu nejsou informace už vůbec a datasheety nic moc :(


GoodWe ES: GW5048D-ES a GW3648D-ES
http://www.s-power.cz/stridace-goodwe/
Jsou asimetrické a zapojují se s elektroměrem jako Fronius (pomalejší reakce na změnu zátěže než Infini), oproti Infini mají lepší komunikaci (wifi), větší účinnost - nemají větráky, ale zase nejdou zapojit paralelně a navyšovat tak výkon.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1685
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 59

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod gupa » pon bře 13, 2017 9:14 pm

Nicholas píše:Jedna přípojka, jeden hlavní rozvaděč, nevidím tam problém. Tohle řešení nebrání využívání fází ani nevyžaduje přepojování spotřebičů mezi fázemi. Dům si těch přechodů ostrov <-> grid-tie <-> grid-only nevšimne, máte k dispozici plný třífázový rozsah do hodnoty hlavního jističe. A je podle mě jedno, kolik tam je domácností, podružných rozvaděčů atp.


To zní lákavě, ale provoz grid-tie v případě tvýho odkazu na dokument Asolar nevidím neboď jen čtu provoz na síť, generátor nebo offgrid(ostrov):

Provozní stavy hybridní elektrárny budou přepínány pomocí 3 stykačů KM1, KM2, KM3. Stykače KM1 a
KM2 jsou vzájemně blokované a ovládány jedním povelem z řídícího systému, tato kombinace stykačů
slouží pro napájení domu buď 3-fázově ze sítě nebo generátoru (při přetížení nebo v zimě nebo při
poruše zařízení = funkce bypass) nebo 1-fázově z hybridního měniče. Při napájení z měniče je
sepnutím stykače KM2 zajištěno vyzkratování všech fázových vodičů do domu = zajištění napájení ve
všech rozvodech domu (1-fázově bez fázového posunu = pozor na přetížení nulového vodiče např. u
sporáku). Stykač KM3 slouží pro přivedení napětí 230VAC sítě/generátoru na vstup měniče a slouží pro
převzetí napájení domu sítí v případě vybití baterie (čas přechodu 0 msec = kontinuální napájení) a
také pro nucené nabití baterie z vnější sítě/generátoru.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1620
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod gupa » pon bře 13, 2017 9:19 pm

Proz gridtie by jsi musel dokázat v případě Victonu buď za pomocí modbusu s Color Control panelem, nebo jiným Victron panelem s manuáním ovládání nebo pevným nastavení přes VEConfig. Jsou ještě varianty žeby jsi proved nějakou zpětnou vazbu a použil nějaké předprogramované sekvence za použití PLC a modbusu a nebo jinou fičůvku, ale grid-tie není s Victronem tak jednoduchý jak se na první pohled může zdát. Hlavně kvůli přetokům. Což by vyžadovalo jinou instalaci domu a používat zpoždovací sekvence a dálkový ovládání samotných spotřebičů a ktomu nastavovat sdílení přípoje grid (funkci power assist).
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1620
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod Nicholas » pon bře 13, 2017 9:24 pm

Victron je hybridní měnič a pokud vím, tak grid-tie umí bez problému. Normálně běží přifázovaný a je vždy nějaká malá spotřeba ze sítě, aby bylo zabráněno přetoku (jejich nový ESS firmware přímo má "disable feed-in" možnost). U Asolaru je to řešené jinak, stykačem KM3 pro přechod do plně ostrovního režimu, v něm měnič běží dokud může dodávat z panelů/baterek a není větší než nastavená spotřeba. Co my bylo řečeno, používají na to firmware, který si vyvinuli. Provoz na síť je v tom dokumentu grid-tie (jednofázově s transfer relé = přicucávání = příklad na straně 19).
4,6 kWp s 30 kWh teplovodní baterií
Nicholas
 
Příspěvky: 253
Registrován: stř dub 06, 2016 7:00 pm
Bydliště: HK
Reputation: 21

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod gupa » pon bře 13, 2017 9:40 pm

strana 19 - vidím normální bypass sloup 3kW - spotřebiče 3kW, žádné přicucávání.
strana19.png


Až uvidím, že přetoky z Victronu jsou absolutně nula, uvěřím. Doté doby vím a samotný Neosolar a Victron píše, že přetoky jsou ikdyž nějaký ESS je zapnut. Není to tak jednoduché a Victron samozřejmě umí grid-tie, ale není to jednoduché s ohledem na přetoky do DS. A hádat se s nějakým EONem nehodlám protože čekám, že měřiče se vymění za novější (pravidelný výměnný cyklus 10ti let) které vyhovují hlavně obchodníkům a jejich byrokracii. A jakmile mi změří nějaké přetoky kvůli zmrvenýmu Victron protokolu co si neporadí v reálném čase s energií a jejímy toky, což není jednoduché, tak musím konstatovat, že grid-tie s Victronem nee.
Naposledy upravil gupa dne pon bře 13, 2017 9:49 pm, celkově upraveno 1
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1620
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod Nicholas » pon bře 13, 2017 9:48 pm

Protože je noc, panely dávají 0 W a baterie je pod nastaveným SOC, tak bere vše ze sítě. Jako grid-tie normálně běží a přicucává, na takové běžné schéma denního provozu při menší osvitu tam nemají schéma, pravda. Kdyby ho provozovali jen v ostrovním režimu, mohl by tam ovšem být (polo)ostrovní menič a ne hybridní za drahý peníz, to by nedávalo smysl. Multiplus stejně jako Studer XTM bezpochyby grid-tie měniče jsou. Já jsem tím chtěl ilustrovat pro tazatele to přepínání 3-fázové při přetížení X 1-fázové grid-tie X 1-fázové ostrovní. Předpokládám, že v běžném provozu by stačilo jen přepínat mezi grid-tie a 3-fázovým by-pass podle relé indikující přetížení a k tomu šikovné ručičky nemusí platit jejich drahé know-how.

Proč to vidíte s přetoky tak černě? Připojíte jako mikrozdroj ve zjednodušeném režimu připojení a jsem si jistý, že přetoky v rámci čtvrthodinového maxima vám nevynesou ani korunu na pokutách za přetoky, když tak běžně fungují on-grid s wattrouterem. A nebo připojíte s rezervovaným výkonem, dneska už není stop-stav a ve většině lokalit to určitě není problém. Smlouva s nějakým obchodníkem, který převezme zodpovědnost za přetok, žádná licence, žádný živnostňák, žádné daně, mě to přijde easy. To zjednodušené připojení je každopádně jen oznámení, fakt jednoduché a v pohodě použitelné pro Victrona.

Ostatně jinak ani provozovat grid-tie nelze, bylo by to porušení zákona.
Naposledy upravil Nicholas dne pon bře 13, 2017 10:01 pm, celkově upraveno 1
4,6 kWp s 30 kWh teplovodní baterií
Nicholas
 
Příspěvky: 253
Registrován: stř dub 06, 2016 7:00 pm
Bydliště: HK
Reputation: 21

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod Lucano88 » pon bře 13, 2017 9:58 pm

tomas píše:Ptal jsem se u dodavatele a tři jednofázové měniče Infini nelze zatím provozovat v ostrovu 3 fázově. Pokud by byla k dispozici síť tak by to snad i šlo, ale bez sítě nevytvoří ten správný fázový posuv.


a dalo by se zjistit, jak by to bylo v případě, že síť vypadne a pojede z baterií?
Lucano88
 
Příspěvky: 110
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm
Reputation: 3

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod gupa » pon bře 13, 2017 10:07 pm

Omlouvám se tomas za můj vpád a děkuji za podané a zajímavé informace.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1620
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod Lucano88 » úte bře 14, 2017 9:45 am

Ještě dotaz asi trochu off-topic. ČEZ připojí jako mikrozdroj jakýkoliv měnič? Nebo jaké náležitosti musí mít? TUV, CE?

Děkuji.
Lucano88
 
Příspěvky: 110
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm
Reputation: 3

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod Nicholas » úte bře 14, 2017 10:07 am

Distributor se řídí Podmínkami pro připojování od ERÚ, takže připojený systém musí splňovat určitá kritéria PPDS
V té příloze č. 4 je to uvedené. Jsou tam např. určité parametry pro odpojení od sítě v závistlosti na napětí/frekvenci mimo povolený interval, jak dlouho má být hodnota zpět v normálu, než se připojí, jak rychle má po připojení naběhnout maximální dodávka atp. Pro případné přetoky a měnič s čistým sinusovým průběhem tam asi problém mít nebudou.
4,6 kWp s 30 kWh teplovodní baterií
Nicholas
 
Příspěvky: 253
Registrován: stř dub 06, 2016 7:00 pm
Bydliště: HK
Reputation: 21

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod tomas » čtv bře 30, 2017 4:33 pm

Elektrárna od spuštění 19.12.2016 do dnes vyrobila 932kWh.
Elektroměr byl vyměněn 1.3.2017 za 4 kvadrant a do dnes mi utekla do sítě 1kWh při tom jak jsem se bavil z kalibrací.
Spotřeba vysoký tarif od 1.3.2017 do 28.3.2017, 71kWh, dnes již 72kWh, tedy 1kWh za poslední dva dny ve vysokém tarifu.
Spotřeba nízký tarif od 1.3.2017 do 28.3.2017, 209kWh, dnes již 215kWh, tedy 6kWh za poslední dva dny v nízkém tarifu.

Jaloviny od 1.3.2017 do dnes
1.1.5.8.0 22kVArh
1.1.6.8.0 12kVArh
1.1.7.8.0 1kVArh

Jestli je kód 1.1.2.6.1 průměrná trvalá spotřeba, tak tam je stále 0,062kW

Dům už je tento týden energeticky soběstačný, akumulátor stačí pokrýt noční spotřebu a tento týden se ještě nevybil. Pondělí, úterý horká voda v nádrži přebytek šel už do topení, v krbu už se netopí. Občas topí klima.

Ještě to není dokonalé. Mohlo by to být ještě lepší jsou ještě nějaké možnosti na zlepšení. Příští týden by měl dojít 4 pólový stykač s přepínacími kontakty pro nouzový ohřev nízkým tarifem SIEMENS 3TH4244-0AP0
http://shop.sonepar.cz/stykac-3th4244-0 ... s-1261397/
takže spotřeba v nízkém tarifu by měla ještě klesnout.
Dále jsem dnes zjistil že měřící modul napětí pro GreenBonO - Aku je značně teplotně závislý a někdy v něm napětí ujelo tak že vybíjel do nádrže i akumulátor a jindy zase nereguloval. A stále se mi to nedařilo zkalibrovat a dnes jsem přešel na to že se to mění s teplotou. Pan Trochta z Yorixu to již řeší, zřejmě to dělá Zenerka pro referenční napětí. Tak snad příští týden bude nový měřící modul a ještě lepší výsledky.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1685
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 59

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod luky » pát bře 31, 2017 7:45 am

tomas píše: Zenerka pro referenční napětí.

Při vší úctě k autorům, jestli jako napěťovou refrenci použijí zenerku, tak bych měl pochyby o jejich duševním zdraví. V době, kdy trimovaná bandgapová reference stojí jednotky centů?
luky
 
Příspěvky: 236
Registrován: pon kvě 19, 2014 10:38 am
Reputation: 14

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod tomas » pát bře 31, 2017 9:17 am

Omlouvám se, způsoboval to polyesterový kondenzátor.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1685
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 59

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod luky » pát bře 31, 2017 7:40 pm

Aha, leakage nebo změna kapacity s teplotou. To je věc. V tom mám výhodu v luxusních simulačních nástrojích. S diskrétníma součástkama je to potíž - nejsou pořádný modely.
luky
 
Příspěvky: 236
Registrován: pon kvě 19, 2014 10:38 am
Reputation: 14

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod tomas » pon dub 03, 2017 7:56 am

tomas píše:Při odpojené síti a spotřebě jsem vyfotil toto:
Střídač zobrazuje výkon FVE 540W
nabijeni_stridac.JPG


Ale akumulátor zobrazoval jen 352W
nabijeni_aku.JPG

Ale akumulátor ukazuje blbě napětí jen 51,9V, měnič správně 52,1V, Proud nevím kdo měří přesněji.
měnič 52,1*7=364,7W
akumulátor 51,9*6,8=352,92W

Napětí 52,1V jsem ověřil multimetrem takže lépe asi takto:
měnič i akumulátor 52,1*6,8=354,28W

Jestli skutečně střídač bere z panelů 540W potom se v jeho nabíječce FVE/aku ztrácí 540-354,28=185,72W.
Ovšem střídač je navržen tak, aby prioritně 720Vdc z panelů dodával do spotřeby 400Vac a pouze přebytek šel do aku 48Vdc. Je v něm tedy zřejmě obousměrný DC/DC galvanicky izolovaný měnič (s transformátorem) 600/48V, 10kW a ten v režimu nabíjení nemá asi moc dobrou účinnost a zvláště při tak malém výkonu. Kdyby byly i akumulátory 400-600Vdc bylo by to jistě daleko lepší, protože tento měnič s transformátorem by tam nemusel být. Podobně jak to má Fronius i Kostal.
Hlavní tok energie: 720Vdc FVE - MPPT - 600Vdc sběrnice - střídač - výstup 400Vac to je stejné jak klasické On-grid střídače, takže tady ta účinnost 96% i více je možná.
Přebytky do aku: 720Vdc FVE - MPPT - 600Vdc sběrnice - nabíječ 600/48Vdc - aku48V, tento případ jsem vyfotil.
Energie z aku: 48Vdc - měnič 48/600Vdc - 600Vdc sběrnice - střídač - výstup 400Vdc, tady by měla být uváděná účinnost 91%, otázka je jestli je to maximální nebo průměrná nebo minimální.

Proto i využití přebytků je u těchto střídačů výhodnější provádět na 400Vac než na 48Vdc.

Pokud střídač nevyrábí (vybitý akumulátor a noc) tak akumulátor zobrazuje trvalý oděr 5W až 7W, ale nevím jestli v tom je i monitoring a BMS co je v akumulátoru. V tomto stavu střídač potřebuje energii jen na sepnuté vazební relé, řídící procesor s displejem a monitorovací kartu. Jestli něco bere i ze sítě se pokusím změřit.


Ještě jsem z displeje akumulátoru a měniče opsal toto:
Energie z panelů 0kW, spotřeba domu 0kW, akumulátor -0,174kW. Celý hybridní měnič má tedy pro změnu napětí z 53Vdc na 400/230Vac vlastní spotřebu na prázdno 174W.
Při vypnutí výstupního střídače tlačítkem OFF klesla spotřeba z akumulátoru na 21W. Po chvíli se střídač vypnul úplně a akumulátor zobrazoval 0W.
Při vypnutém výstupním střídači a výkonu 1,67kW z panelů šla přebytečná energie do akumulátoru 1,4kW. A v měniči se tedy ztratilo 270W. Měnič 570Vdc na 48Vdc je ale v tomto případě stále funkční a pracuje jako nabíječka. Takže pokud má v režimu nabíječky (snižujícího měniče) stejnou spotřebu jako v režimu zvyšujícího měniče potom by spotřeba samotného MPPT regulátoru měla být 270-174-21=75W.
Samotná řídící elektronika měniče + SNMP karta má tedy spotřebu 21W a měnič z 48V na 400/230Vac má spotřebu na prázdno 174-21=153W.

Pokud se tedy akumulátor vybije a není ani energie z FVE tak přes měnič proudí energie ze sítě a elektronika měniče má ze sítě spotřebu 21W. Jinak je vlastní spotřeba měniče pokryta z panelů nebo akumulátoru.

Ještě by bylo vhodné změřit přímý tok energie z panelů do sítě domu, tedy bez připojeného akumulátoru a vypnutého nabíjecího/vybíjecího měniče pro akumulátor. Touto trasou proudí převážná část energie a přes akumulátor pouze přebytky.

Spotřeba na prázdno 174W je dost vysoká, ale je to daň za nízké napětí akumulátoru a 3 fáze. Měnič mění přes HF trafa s galvanickým oddělením napětí z 48Vdc až na cca 570Vdc a následně je ve víceúrovňovém střídači rozstřídá na 3x230/400Vac. Kdyby bylo možno použít 600V akumulátory, tak ztrátový měnič a nabíječ s galvanickým oddělením by se mohl vypustit, klesla by cena měniče a účinnost energie proudící přes akumulátor by se zvýšila.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1685
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 59

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod dracekvo » úte dub 04, 2017 1:54 pm

Na to jsem se ptal předtím, jaká je vlastní spotřeba z AKU, ale asi jsme si nerozuměli na co se ptám :)
V návodu píšou 150W, takže to tak nějak odpovídá. Holt jak si psal, je to daň za 3f 10kW měnič. Ale když se to tak veme. Je to 1.5% z výkonu, což není tak špatné.
Větší napětí batereky by to asi pořešilo líp, ale pak tu bude zase neuměrně narůstat cena za monitoring každého článku.
2850Wp, 500Ah LiFePO 48V - rozebráno, odstaveno. Měnič PJ 5000W 48V od matěje na prodej
eauto Peugeot ION 2012, koupeno 2018 58 tis km, nyní 60 tis km
dracekvo
 
Příspěvky: 1007
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 52

Re: FVE 3 fáz. 5,3kW RD Český Těšín

Příspěvekod brumlaj » úte dub 04, 2017 8:33 pm

dracekvo píše:........ bude zase neuměrně narůstat cena za monitoring každého článku.
obávám se, že zmíněná cena je konstantní. Nebylo spíš myšleno, že celková cena za monitoring baterie aku bude vzrůstat?
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1448
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm
Reputation: 92

PředchozíDalší

Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'