Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je stř pro 12, 2018 8:17 pm


zapojení hybridního střídače

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
Další

zapojení hybridního střídače

Příspěvekod Lucano88 » pon srp 22, 2016 2:44 pm

Ahoj,

jsem tu sice nový, ale už nějakou dobu FVE systémy studuji a snažím se o tom najít co nejvíce informací.

Vzhledem k tomu, že chystáme přestavbu, chceme jít také do HFVE.

Co mi není úplně jasné je zapojení hybridního střídače. Mám stávající rozvody, 3x 32A, budu chtít pokrýt všechny fáze. Je to u nás trochu složitější, ale asi to nepůjde jinak... (2x sklokeramika 3f, 2x topná tělesa 3f, nějaký motor, apod...)

Jakým způsobem se zapojí HFVE? Chci aby byl střídač přifázován na domovní rozvod, v případě potřeby do něj dodával elektřinu a případně ji ukládál do 48V battery packu. Nechci, aby došlo k přetoku do sítě.

Našel jsem si různé diagramy a zapojení, ale +/- je všude vše trochu jinak.

Musí být střídač mezi distribuční sítí a hlavním rozvaděčem v domě? Nebo stačí střídač připojit např. za hlavní jistič v domě? Vím, že do střídače se přivádí AC 230V, z jakého důvodu - napadá mě dobiti baterií... a nebo to je kvůli tomu, aby dodával energii ze sítě tímto způsobem?

Ptám se takto "blbě" proto, že 90% rozvodů je hotových a nerad bych něco extra rozkopával. Proto mě zajímala možnost přifázování...

Děkuji mnohokrát a ještě jednou se omlouvám, že se ptám takhle jak pro ......., snad z toho půjde pochopit co přesně myslím.
Lucano88
 
Příspěvky: 110
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm
Reputation: 3

Re: zapojení hybridního střídače

Příspěvekod Lucano88 » pon srp 22, 2016 2:53 pm

Například pokud koukám na zapojení těchto střídačů, je mi jasné, že veškeré "doplnění" elektřiny, které probíhá, když mi nestačí FV nebo baterie probíhá skrze střídač... Fungují HFVE s přifázováním stejně?

Axpert-KS-5K-parallel.jpg
Lucano88
 
Příspěvky: 110
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm
Reputation: 3

Re: zapojení hybridního střídače

Příspěvekod DanoP » pon srp 22, 2016 4:16 pm

Ano, budes musiet rozpojit privod. Spotrebice v dome napaja striedac, ak nestiha (vykon, baterie) docucne z DS, pripadne uplne prepne na DS. Pri paralelnom pripojeni je problem ustrazit pretoky do DS a stratis vyhodu behu pri vypadku DS.
Vydim tiez problem 3f. Castokrat sa to riesi tak ze najzravejsie spotrebice sa pripoja priamo na DS a zvysok sa napaja jednofazovo z menica. Moznosti je vela.
1770Wp monokryštál + PIP4048MS + 10kWh LiFePO4
DanoP
 
Příspěvky: 81
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko
Reputation: 2

Re: zapojení hybridního střídače

Příspěvekod Lucano88 » pon srp 22, 2016 4:58 pm

Ahoj,
hm, to je dost blbé, to se mi nechce všechno kopat :(.

Čemu přesně vadí paralelní zapojení 3 hybridních měničů dohromady?

Já jsem právě myslel, že přifázování vypadá podobně jako na obrázku níže... a právě tam není nutné mít vložený měnič mezi DS a hlavní rozvaděč.

1434750355-infini-schema-zapojeni.jpg


nebo tady grid free... (jen hlídat přetoky do DS + battery backup?)

GridFree-SelfConsumption-600W.jpg
Lucano88
 
Příspěvky: 110
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm
Reputation: 3

Re: zapojení hybridního střídače

Příspěvekod honzaL » pon srp 22, 2016 11:12 pm

Lucano88 píše:Ahoj,
hm, to je dost blbé, to se mi nechce všechno kopat :(.

Čemu přesně vadí paralelní zapojení 3 hybridních měničů dohromady?

Já jsem právě myslel, že přifázování vypadá podobně jako na obrázku níže... a právě tam není nutné mít vložený měnič mezi DS a hlavní rozvaděč.


Takto je třeba zapojen Fronius Hybrid. Stejně je třeba úpravy, do hlavního vedení musí být zapojen oddělovač sítě, bez něj by nemohl systém přejít do ostrovního režimu. Fronius Hybrid má řadu nevýhod (doba přechodu do ostrovního provozu, balancování článků, cena ...). Doporučuji si prostudovat forum i dokumentaci měniče.

Měniče Victron a Studer mají přívody z DS přímo do sebe a jsou schopny reagovat na každou půlvnu (Studer i rychleji) a dost dobře zajistí, že nejsou přetoky.

Lucano88 píše:nebo tady grid free... (jen hlídat přetoky do DS + battery backup?)



Zde se jedná o ONgridové měniče, nehlídá se vyvážení sítě, nehlídají se přetoky atd. prostě pro naše podmínky v souladu s legislativou téměř nepoužitelné.

Doporučuji se zamyslet nad jednofázovým řešením. Já 3fázový ohřev topení stejně používám vyjímečně v době nízkého tarifu na DS. Jinak přihřívání z fotovoltaiky řeším 2kW jednofázem, stejně to víc nedá (a je to použitelné jen jaro a podzim, třeba tento týden to určitě využiju).
Rozvody se snad moc měnit nemusí, jediné důležité je přívod DS k topení a taky přívod HDO (to už ale řeším přes stykač, kde HDO větvím pro vícero použití).
CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 200 Ah, MS TS60A, MeanWell TS 3000, PLC Siemens,
honzaL
 
Příspěvky: 414
Registrován: pon kvě 21, 2012 10:33 am
Bydliště: Hradec Kráové
Reputation: 10

Re: zapojení hybridního střídače

Příspěvekod rva » úte srp 23, 2016 7:09 am

Lucano88 píše:Ahoj,
Co mi není úplně jasné je zapojení hybridního střídače. Mám stávající rozvody, 3x 32A, budu chtít pokrýt všechny fáze. Je to u nás trochu složitější, ale asi to nepůjde jinak... (2x sklokeramika 3f, 2x topná tělesa 3f, nějaký motor, apod...)

Sklokeramika je jednofázová. Jednotlivé plotýnky/trouba jsou jen rozhozeny mezi více fází, aby nepřetěžovaly jen jednu. Topná tělesa jdou přepojit na jednu fázi - budou dávat nižší výkon, ale nemusí to být na závadu. Pokud topná tělesa vytápí v zimě celý barák třeba 10 kW, tak stejně musí být zapojena na DS. Přes léto jsou potřeba jen na ohřev boileru a na to z FV stačí i jejich zapojení mezi nulu a fázi, kdy budou mít třetinový výkon. A motor je nutný snad jen u cirkulárky, jinde je jednofázová náhrada.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 1006
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 97

Re: zapojení hybridního střídače

Příspěvekod Lucano88 » úte srp 23, 2016 7:15 am

Sklokeramika je jednofázová. Jednotlivé plotýnky/trouba jsou jen rozhozeny mezi více fází, aby nepřetěžovaly jen jednu. Topná tělesa jdou přepojit na jednu fázi - budou dávat nižší výkon, ale nemusí to být na závadu. Pokud topná tělesa vytápí v zimě celý barák třeba 10 kW, tak stejně musí být zapojena na DS. Přes léto jsou potřeba jen na ohřev boileru a na to z FV stačí i jejich zapojení mezi nulu a fázi, kdy budou mít třetinový výkon. A motor je nutný snad jen u cirkulárky, jinde je jednofázová náhrada.


Rozumím tomu,...Ale u mě by to vyžadovalo asi opravdu hodně přepojení a kopání a práce navíc. Máme jeden hlavní a jeden podružný rozvaděč... a abych řekl pravdu, raději bych dal paralelně 3 měniče a zařídil si výměnu elektroměru u ČEZu za obousměrný pro případné přetoky...

Jenom tedy bych potřeboval potvrdit, že opravdu měnič jako je například Infini budu muset zapojit MEZI přívod a hlavní rozvaděč v domě?

Co se stane v případě, že jeden měnič odejde? Předpokládám, že daná fáze automaticky vypadne a bude nutné přepojení?

Jaké měniče, resp. kolik kW byste dimenzovali na dům, co má cca 20kWh/den spotřebu?
Lucano88
 
Příspěvky: 110
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm
Reputation: 3

Re: zapojení hybridního střídače

Příspěvekod Lucano88 » úte srp 23, 2016 7:19 am

Zde se jedná o ONgridové měniče, nehlídá se vyvážení sítě, nehlídají se přetoky atd. prostě pro naše podmínky v souladu s legislativou téměř nepoužitelné.

Doporučuji se zamyslet nad jednofázovým řešením. Já 3fázový ohřev topení stejně používám vyjímečně v době nízkého tarifu na DS. Jinak přihřívání z fotovoltaiky řeším 2kW jednofázem, stejně to víc nedá (a je to použitelné jen jaro a podzim, třeba tento týden to určitě využiju).
Rozvody se snad moc měnit nemusí, jediné důležité je přívod DS k topení a taky přívod HDO (to už ale řeším přes stykač, kde HDO větvím pro vícero použití).


Děkuji za info. Příší týden budu mít doma elektrikáře kvůli koncepci projektu, tak se s ním o tom pobavím.

Myslel jsem, že by stačilo připojit FV prostě na rozvod v domě a co si tu elektřinu vezme, to si ji vezme (ať to je spirála nebo sporák nebo světlo)...
Lucano88
 
Příspěvky: 110
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm
Reputation: 3

Re: zapojení hybridního střídače

Příspěvekod abrams » úte srp 23, 2016 8:07 am

Lucano88 píše:Jaké měniče, resp. kolik kW byste dimenzovali na dům, co má cca 20kWh/den spotřebu?

Zdravím ,

jmenovitý výkon měniče/ů je závislý na maximálním souběžném příkonu spotřebičů , nikoli na dení spotřebě .
Není nezbitné přesné měření , stačí sledovat činnost žroutů a jejich součet příkonů + stále jedoucí drobotina = přibližný okamžitý příkon na který je třeba dimenzovat měnič/e . Kopříkladu můj 1f 6kW měnič bezproblémů zvládá celý rodinný dům (prača , trouba , mička , darlink , konvice , wapka , sekačka na trávu a hromada drobotiny) , ovšem že nelze pustit vše současně - je nezbité trochu přemýšlet jestli je volná kapacita či ještě není . Vytápění a vaření máme na plyn , což podstatně snižuje nároky na FVE systém .

Lucano88 píše:Jenom tedy bych potřeboval potvrdit, že opravdu měnič jako je například Infini budu muset zapojit MEZI přívod a hlavní rozvaděč v domě?

Ovšem že je nutné zapojit zmíněný i jiné měniče do hlavního přívodu (před hlavní rozvaděč) . Aby daný měnič mohl řádně fungovat , tojest správně regulovat toky energie , musí skrze něj procházet hlavní přívod . Budou-li některé spotřebiče napájeny jen a pouze z DS :arrow: musí být napojeny na DS před měničem (měnič o nich nebude vědět :idea: ) .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2318
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 249

Re: zapojení hybridního střídače

Příspěvekod Lucano88 » úte srp 23, 2016 8:16 am

abrams: diky! :).
Jen se zeptam - jaky mate menic? Kdyz koukam, ze to je cina? Co jsem koukal, tak streva jako infini ma kazdy druhy menic, i stejne parametry...
Lucano88
 
Příspěvky: 110
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm
Reputation: 3

Re: zapojení hybridního střídače

Příspěvekod PapoS » úte srp 23, 2016 8:19 am

Hlavne by si mal vediet aka je rocna spotreba, idealne po mesiacoch, podla toho si vies zratat aky treba menic, ake FV pole a baterie. najlepsie by bolo vediet aj kolko spotrebuju 3f spotrebice (a aj co su zac, ci je to iba bojler alebo akumulacna nadrz sluziaca aj na kurenie, nie len ohrev TUV...), ci vobec je mozne a stoji za to prerabat ich na 1f alebo nechat tak.
5kWp Solyndra + 3f Fronius Symo Hybrid 4kW http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=4&t=2638
PapoS
 
Příspěvky: 156
Registrován: úte zář 01, 2015 8:56 pm
Reputation: 4

Re: zapojení hybridního střídače

Příspěvekod Lucano88 » úte srp 23, 2016 8:31 am

akumulacni nadrz mame. v zime je dohrivana 3f telesy (sem tam, kdyz je potreba), ale nejvice dohrejou 2x krbova kamna s vymenikem... ale kdyz clovek neni doma a netopi se, tak se musi dohrivat 3f telesy (Tam opravdu 2f teleso nestaci - nebo by jich muselo byt vice)...pak bojler - ktery topi pres leto (V lete je akumulacni nadrz odstavena)
Lucano88
 
Příspěvky: 110
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm
Reputation: 3

Re: zapojení hybridního střídače

Příspěvekod Nicholas » úte srp 23, 2016 8:45 am

Až uvidíš cenu 3f systému, tak ti bude všechno jasné.
Málopoužívané vícevýkonové přístroje nechat připojené k síti před měničem a zbytek přes hybridní 1f měnič, to je ještě jakž takž rozumné.
4,6 kWp s 30 kWh teplovodní baterií
Nicholas
 
Příspěvky: 253
Registrován: stř dub 06, 2016 7:00 pm
Bydliště: HK
Reputation: 21

Re: zapojení hybridního střídače

Příspěvekod abrams » úte srp 23, 2016 9:01 am

Lucano88 píše:abrams: diky! :).
Jen se zeptam - jaky mate menic? Kdyz koukam, ze to je cina? Co jsem koukal, tak streva jako infini ma kazdy druhy menic, i stejne parametry...

Zdravím ,

jo , mám obyč HF měnič z východu :D . Osobně nejsem fanouškem "chytrých" all-in-one . A po zkušenostech s ON-GRID FVE vs. "náš" stát dávám jednoznačně přednost řešením která nevyžadují byrobordel v jakékoli podobě :hell: .

Pochopitelně že pajšl většiny měničů v dané kategorii je nápadně podobný ... nezřídka pochází z jedné fabriky lišící se jen barvou a logem "výrobce" a tím i cenou - zákaznici mnohdy platí za "značku" víc než je reálná cena várobku :roll: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2318
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 249

Re: zapojení hybridního střídače

Příspěvekod tomas » úte srp 23, 2016 9:21 am

Lucano88 píše:
Jenom tedy bych potřeboval potvrdit, že opravdu měnič jako je například Infini budu muset zapojit MEZI přívod a hlavní rozvaděč v domě?

Co se stane v případě, že jeden měnič odejde? Předpokládám, že daná fáze automaticky vypadne a bude nutné přepojení?



Infini jde zapojit stejně jako Fronius Hybrid je to nakreslené v manuálu. Nutný stykač (oddělovač sítě s ochranou) a elektroměr s datovým rozhraním. Přechod ze sítě na ostrov bude zřejmě také potom s výpadkem jako u Froniusu a ČEZkou specialitu podvodného vyhodnocování 3 fázových energetických toků to zřejmě také nebude respektovat.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1711
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 62

Re: zapojení hybridního střídače

Příspěvekod abrams » úte srp 23, 2016 9:22 am

PapoS píše:Hlavne by si mal vediet aka je rocna spotreba, idealne po mesiacoch, podla toho si vies zratat aky treba menic, ake FV pole a baterie.

Zdravím ,

s tím nemohu úplně souhlasit , použiji-li výše zmíněnou denní spotřebu 20kWh , mohlo by se zdát že by na to stačil 1kW měnič (za 24hoin je schopen rezervou přeměnit 20kWh) , ale 1kW měnič se dá používat na calupě/chatě , nikoli pro obydlený rodinný dům vybavený mnoha žrouty (spotřebiče s příkonem nad 1,5kW) . Jak jsem psal výše , dimenzování měniče je závislé na maximálním požadovaném příkonu běžně použivaných spotřebičů činných v jednom okamžiku - což mohou být i XXkW :eek2: . Ohleduplností biť i částečnou ze strany obyvatel domu k limitům systému lze potřebný výkon měniče snížit (zlevnit) .

Výkon ::pv:: a užitná kapacita *batt* je odvislá od denní spotřeby , to ano :mrgreen: tyto komponenty je třeba dimenzovat s ohledem na výskyt pošmourných dní :idea: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2318
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 249

Re: zapojení hybridního střídače

Příspěvekod tomas » úte srp 23, 2016 9:27 am

Lucano88 píše:Myslel jsem, že by stačilo připojit FV prostě na rozvod v domě a co si tu elektřinu vezme, to si ji vezme (ať to je spirála nebo sporák nebo světlo)...


V takovém případě si pořiď klasickou FVE s regulátorem např. GreenBonO nebo WATTrouter.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1711
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 62

Re: zapojení hybridního střídače

Příspěvekod Lucano88 » úte srp 23, 2016 10:10 am

Tak možná se vyplatí prodávat zbytky např. přes nano energies - otázka je, co vše je potřeba k tomu, aby čez vyměnil elektroměr za oboustranný? Má někdo nějaké informace? Na internetu jsem toho moc nenašel :(
Lucano88
 
Příspěvky: 110
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm
Reputation: 3

Re: zapojení hybridního střídače

Příspěvekod xmasin » úte srp 23, 2016 10:15 am

Lucano88 píše:Tak možná se vyplatí prodávat zbytky např. přes nano energies - otázka je, co vše je potřeba k tomu, aby čez vyměnil elektroměr za oboustranný? Má někdo nějaké informace? Na internetu jsem toho moc nenašel :(

Jsou dvě možnosti:
1) Mikrozdroj - tady se musí dodržet provoz bez přetoků.
2) Klasická FVE - bez licence, ale musí se požádat ČEZ o připojení výrobny, přetoky lze prodávat a příjem z prodeje se daní jako ostatní příjem.

Popis co a jak se najde tady http://www.cezdistribuce.cz/cs/pro-zakazniky/potrebuji-vyresit/mikrozdroj.html pro mikrozdroj nebo tady http://www.cezdistribuce.cz/cs/pro-zakazniky/potrebuji-vyresit/pripojeni-zmena-vyrobny-el-energie.html pro výrobnu. Doporučuji druhý postup, protože tam lze prodávat přebytky.
xmasin
 
Příspěvky: 839
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 18

Re: zapojení hybridního střídače

Příspěvekod tomas » úte srp 23, 2016 5:31 pm

ta daň byla u elektráren do 10kW zrušena
http://oenergetice.cz/energeticka-legis ... tsi-chybu/
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1711
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 62

Další

Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'