od youda » čtv úno 27, 2020 7:13 am
Josse,
ano, v tom příspěvku s fotkami grafů jsem opravdu napsal CC a CV opačně.
CC má být 52.5V
CV má být o 0.5V nižší, tedy 52V.
Nikde jsem nepsal, že ten prudký pokles nabíjecího proudu zajistí balancery. Naopak, psal jsem zcela jasně a srozumitelně, že ten pokles proudu zajistí MOSFET v cihle. Na to okamžitě zareaguje měnič přechodem do CV = 52V = 3.46V per článek. Do cihly pak teče už jen cca 0.2A, což evidentně stačí na to, aby to balancery srovnaly. Při tomto nastavení se to zastavuje na balančním napětí 3.485V per článek. 100% SOC je BMS oznámeno ve chvíli, kdy aspoň 13ks článků už má 3.485V a zbývající dva články jsou ještě trošku níže.
Samozřejmě to mám v ostrovu, a z DS nepřicucávám.
Pokud by měnič byl blbě nastavený, nepřešel by do CV, ale snažil se tam i přes MOSFET stále prát plný proud, tak se po chvilce rozsvítí červený alarm a baterky se úplně vypnou. Mě se to nestává, ale lidem kteří právě používají (špatně implementované) DCC občas ano, a pak brečí. DCC je super idea, ale musí se prostě dotáhnout do konce a před vypuštěním otestovat.
Jinak jak ses ptal na větrák, tak ten tam opravdu není a ani se to při provozu nehřeje. Elektronika je ale zavřená v plechové bedně, takže je klidně možné, že některý polovodič vysokou teplotu během provozu má. Paliče to ale nejsou určitě, kdybys to viděl rozebrané, tak bys hned pochopil, že nejsou stavěné na nějaké vysoké proudy. Jinak na MOSFETu je teplotní čidlo a jeho aktuální teplota se dá vyčítat přes CLI. Možná, až bude příležitost, připojím se k tomu během poslední fáze nabíjení a podíváme se, jaké teploty tam jsou.
Co se týče "premature float bugu" v Axpertu, ta chyba je o tom, že pokud přijde mrak, tak axpert přejde do floatu dříve, než jsou baterky plně nabité. Jelikož u Olova je napěťový rozdíl mezi bulkem a floatem dost velký, tak to vadí a olověná baterka s Axpertem opravdu může trpět podbíjením. V případě LFP není "premature float bug" žádný problém, protože rozdíl mezi CC a CV bývá minimální, například jen těch 0.5V. Takže, ikdyž by Axpert přešel během dne do "floatu", tak lithium stále nabije až do plna. Proto také australani napsali, že u PIP-MK a FW 71.86 nebudou zatím premature float bug řešit, jelikož tento FW a měnič MK je primárně používán vlastníky LFP baterek.
PS:
- Kdo nabíjí Pylontechy na 53.2V = 3.55V na článek, bez přechodu do nižšího CV, tak je blázen a zažívá právě overvoltage alarmy. A už mne dost unavuje, furt dokola vysvětlovat na všech fórech, že údajům ve specsheetu Pylontechu je potřeba rozumnět a nikoliv je pouze tupě nasázet do nastavení měniče. U 53.2V se to chová přesně jak píšeš: balancery to nestíhají pálit, mosfet to neudrží a baterky se při každém druhém nabíjecím cyklu vypnou na overvoltage alarm.
- Kdo je nabíjí na 56V = 3.73V na článek, tak je úplný sebevrah, to snad nemá ani cenu otvírat.