Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte dub 13, 2021 7:58 am
Řekl bych, že např 200l bojler Tě vyjde levněji než 2xvýměník se samostatnou spirálou, a bižuterii okolo
vzdalene vysavani popela
Hmm, kolko usetris ked vyhodis tieto veci ?
Za zbytok si kup nove auto, alebo tak..
kodl69 píše:pod 5MWh a chceš topit elektrikou? A tepelný čerpadlo má COP 20 při -10°C? Zkusil bych zůstat nohama na zemi a byl rád za cokoliv pod 10MWh/rok.
V zimě FV fakt nedá dohromady nic, a to je obvykle potřeba nejvíc topit. Mám barák podobnejch parametrů a když se topilo přímotopama, bylo to ke 20MWh/rok, ale ještě s původními okny s dvojskly. Dnes topíme 95% dřevem, TUV po 3/4 roku z FT, FV, cca 2MWh výroba FV, a stejně je spotřeba z DS cca 3MWh/rok. (ohřev TUV v zimě, sušák na ručníky v koupelně, vaření, domácí spotřebiče veskze A+. I v zimě denně spotřebuju cca 0.7kWh denně z FVE- DC na svícení a trvale zapnutý spotřebiče, což není zahrnuto v těch 2MWh, ty jsou na AC. Takže vlastně minimálně další 0.2MWh/rok z FVE na DC spotřebě...
Ostatně škoda slov, tady je to černý na bílým, http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php zadej si tam svoje hodnoty a uvidíš. Upozorňuju na to, že je to průměr. Pokud máš na jižní straně kopec nebo souseda, tak to v zimě taky dost sníží denní výrobu, když náhodou nějaká je, někdy se taky stane, že jsou panely pod sněhem a je celej den tma taková, že to nedá vůbec nic, i kdyby někdo ten sníh odhrnul, a tohle běžně tvá i týden.
vk_1 píše: Teď jsem to zhruba spočítal (http://stavba.tzb-info.cz/tabulky-a-vyp ... na-usporam) a vychází to 6.5 kW, z toho ale je 3.3 kW větrání. Takže konstrukce domu cca 3.2 kW + větrání.
vk_1 píše: Chci to TČ opravdu na léto vypnout.
vk_1 píše: - jak to vyjde se životností bojleru? Nemá ten bojler nižší životnost než nerezovej výměník?
vk_1 píše:To je taky o osobním přístupu - já nechci topit elektřinou ve chvíli, kdy je jí na trhu nedostatek a vyrábí se z uhelný elektrárny.
vk_1 píše:FVE se mi zatím nechce rozšiřovat nad 6 kWp, protože pak už hrozí, že se spotřebovalo na výrobu panelů/komponent více energie, než kolik energie z výroby FVE za její životnost spotřebuju já.
vk_1 píše:Spíš čekám další regulace a zdanění.
kodl69 píše: A to mají pro TČ optimistické default hodnoty servisních nákladů a odhad životnosti, realita je jinde. Sám vidím, kolik ventilů a jiné bižuterie vyměňuju na vodovodu, tohle nebude o nic lepší, spíš naopak.
kodl69 píše:Nad tím bych se taky zamyslel, jestli fakt není lepší topit jednoduchým systémem se značnou životností (přímotopy, sálavé panely) a nízkou pořizovací cenou, s tím, že předpokládaná životnost do rekonstrukce je víc než 30 let, to ten tvůj systém jistě nedosáhne.
Elektřina akumulace: 11 924 kWh
Elektřina přímotop: 9 852 kWh
Tepelné čerpadlo z/v: 3 022 kWh
Elektřina akumulace: 45 143 Kč/rok
Elektřina přímotop: 36 857 Kč/rok
Tepelné čerpadlo z/v: 37 858 Kč/rok
vk_1 píše: Cena TČ většinou obsahuje spíš lidskou práci než energii ve výrobě, proto mi malé navýšení ceny nevadí.
kybos píše:vk_1 píše: Cena TČ většinou obsahuje spíš lidskou práci než energii ve výrobě, proto mi malé navýšení ceny nevadí.
Řekl bych, že v současné době díky dotační politice státu představuje cena TČ zejména marži obchodníků, dále daně, cla, dopravu a materiál. Cena lidské práce je v celkové ceně investice do TČ zastoupena minimálně.
Příklad:
cena TČ 415 USD https://wholesaler.alibaba.com/product-detail/solar-power-air-conditioner-of-48_1956776479.html
cena dopravy 280 USD
Pokud dám poptávku u nás, nedostanu nabídku pod 100 000. Kolik je z toho cena liské práce?
kybos píše:Taky jsem si dřív myslel, že je lepší koupit něco od české firmy, technicky vyladěné s bezproblémovou reklamací byť za dražší peníz. Koupil jsem tedy TČ od české firmy, údajně vyladěné a otestované, státem verifikované i s certifikátem. Obsahuje japonský kompresor a český software v řídicí jednotce. Záruku bylo možno prodloužit jen ze dvou let na maximálně tři. Po první sezóně provozu jsem zjistil, že řídicí jednotka po výpadku napájení neudrží v paměti ani informace o reálném času, natož o provozním stavu. Od servisu jsem se dověděl, že s výpadky se prostě nepočítá, jelikož nastávají jen výjimečně a tak to ani při výpadku netestovali (řídicí jednotka při tom dle prospektu a dokonce i ve skutečnosti obsahuje záložní akumulátor). Pak jsem porovnával výkony v reálu oproti tabulce v prospektu. Když jsem zjistil hrubý nesoulad v oboru teplot kolem nuly, bylo mi servisem řečeno, že tabulkové výkony byly měřeny v laboratorních podmínkách při suchém vzduchu. Reálně se ale takové podmínky v exteriéru naší země nevyskytují a tak jednotka do pěti minut kompletně zamrzne a pak deset minut odmrazuje. Jaký to má vliv na COP, nemusím asi vysvětlovat. Jaký je potom rozdíl mezi levnou čínskou produkcí a předraženými domácími TČ?
vk_1 píše:Ocenil bych informaci od někoho z první ruky, kdo má TČ země-voda třeba už 15-20 let v provozu.
vk_1 píše: Nadprůměrné prosklení na jih, Jablonec (-16 °C).
vk_1 píše: Teplovodní krb je asi zbytečná komplikace, zvolím normální krbová kamna. Rozhodně se ale krbovek nehodlám vzdát, mám oheň rád a topili jsme doma v kamnech od malička. Je to prostě pocitová věc.
vk_1 píše: V létě bych mohl na přebytky používat tři topná tělesa - 1x 2kW v té menší a 2x 2kW v té větší. Chci to TČ opravdu na léto vypnout.
vk_1 píše: Když nebudou teplovodní kamna, nádrž stačí menší, takže klasická tlaková. Uvidím, co se vejde do dveří, snad aspoň 1500L.
vk_1 píše: - jak to vyjde se životností bojleru? Nemá ten bojler nižší životnost než nerezovej výměník? Vodu tu máme dobrou, žádnej vodní kámen.
Úplně stejný názor/postoj … ale abys to naplnil bude to chtít akumulaci bojler a 5m AN. Osobně provozuji kaskádu 8+1+0,16 m3 vody.vk_1 píše: To je taky o osobním přístupu - já nechci topit elektřinou ve chvíli, kdy je jí na trhu nedostatek a vyrábí se z uhelný elektrárny.
Doposud jsem se pohyboval v těchto návratnostech. http://www.enviweb.cz/69728. A jak psali předřečníci, je dobré si ponechat na střeše prostor pro další panely a natáhnout silnější kabely a ideálně více chrániček za 20kč a m, abys pak mohl jen zafouknout další kabely. Taky plánuji upgrade na 6kWp a následně na 10kWp s cílem za 15 let na 20kWp. Prostě to tak je a za chvíli napíšu proč...vk_1 píše: FVE se mi zatím nechce rozšiřovat nad 6 kWp, protože pak už hrozí, že se spotřebovalo na výrobu panelů/komponent více energie, než kolik energie z výroby FVE za její životnost spotřebuju já.
Ronn píše:V PD krbová kamna jedině ve formě peletových kamen s automatickou regulací na velmi malý výkon. Kamna na dřevo Ti v PD připraví tropické teploty už po 1,5hod a pak to vypneš/vyvětráš…
Zpět na Boilery, ohřev TUV, vytápění, klimatizace
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků