j0hn píše:Do tý doby to nevydrží neproreznout.
Přesně, all-in-one bojler s kompresorem má nejslabší místo v samotné nádrži.
Jak ohřívat bojler kompresorem:
a) Měděný výměník přímo ve vodě => měď a nerez se nemají rádi, riziko úniku chladiva do vody.
b) Omotat bojler měděnou trubkou s plynným chladivem => problém s prostupem tepla do bojleru a délkou potrubí/výměníku
c) bojler se vstupem na topnou vodu => navíc přepínací ventil s KVS alespoň 10m/3
Tom_007 píše:rekonstruovat koupelnu. Bude tam 80l bojler.
Bojler v koupelně eliminuje ztráty na potrubí => rozhodně nejsou malé.
Bojler v koupelně snižuje ztráty na bojleru díky menší delta T ve srovnání s umístěním bojleru někde tech. místnosti/sklepě a současně prostup tepla tepelnou izolací bojleru se rovnou využije jako doplňkové topení.
V případě vyspádované podlaze dlažbě do odtoku v podlaze dobrá ochrana proti havarijní vodě. Vytopený barák, to nechceš... To raději preventivně bojler měnit každých 10let

14 dnů mám v provozu ASGE 24BI + SWEP 10kW + SCMI 1.4
Zatím to řídím fixně nastaveným napětím na 2,5V => 25% výkonu, spouštění kapilárním termostatem
TUV COP cca. 2,1
ohřev 8m/3 nádrže COP cca. 5,2
Proč (možná inspirace pro ostatní):
a) pro topení (na topení dřevem nemám čas)
b) do 5°C je to levnější než topení dřevem při tarifu D45
c) mám ve všech plochách alpex trubky (podlahy,stropy, stěny), a benefitem je velmi nízky teplotní spád 23/27°C, což je pro provoz TČ ideální
d) už jen systém s jednotlivých komponent, žádné all-in-one proprietarní řešení
e) ohřev TUV je jen doplněk pomocí přepínacího ventilu+čerpadlo => 8kKč navíc
f) neplánovaný benefit => provozem jsem zjistil, že jsem mohl použít i menší bojler než 125l, protože modifikovaná klima doplní bojler při 25% výkonu během~35minut a můžeš zase další vanu.
Návratnost, která se nejčastěji skloňuje: do 6let při zimě roku 2019/2020.
4,095kWp Schott ASI 105 (JJZ 230°/43°sklon) => Fronius IG Plus 5kW => AC-OUT V-Multiplus 5000VA<=>48V 300Ah+250Ah LiFePO4