RCZf píše:Mi se nejvic osvedcilo pouziti 2 slabsich TC (prikon 0,9 a 1 kw tepelny vykon 4,6 a 5kw pri 10 stupnich C), ktere se nakonec zabydlely ve sklepě. Jedno je venkovni jednotka klimatizace s dodělanym vyměníkem do vody a druhe je bazenove TC ( to zase bohuzel nema rizeny expansni ventil takze pri teplotach pod 10 stupnu rapidne klesa ucinnost ) Zastavam nazor, ze FV vyroba ma jit primarne rovnou do spotreby a zbytek se ma az akumulovat. Prave kvuli snadnejsi regulaci jsem presel z jednoho silnejsiho zdroje na 2 slabsi a pro puvodni TC s prikonem 2kw nasel lepsi vyuziti. Sklep chladim z puvodnich zhruba 15 stupnu na 5. Tudis jsem smiren s tim , ze musim zhruba 8x za rok zatopit v kotli drevem. Když rikam zatopit, tak to znamena zatopit jednou prilozit několik spalku a nechat zase vyhasnout. Tim se nahreje beton v podlaze a teplota ve sklepe stoupne opet zruba na 20 stupnu a tudíž je i při silnych mrazech na několik dni zase klid.

Nelze nez nesouhlasit s RCZf, ze vyroba ma jit primarne rovnou do spotreby a az zbytek akumulovat dobaterii.
Muzes RCZf vice popsat, jak pomoci TC topis? Pouzivas TC jen na jare a na podzim nebo i v zime? Mas podsklepeny cely dum? V jak velke mistnosti mas TC nainstalovana? Jsou obe TC ve sklepe jedne mistnosti nebo jsou oddelene, kazde v samostatne mistnosti? Jak moc mas sklep zapusteny pod terenem, ze se ti pri pouzit TC vychladi z 15 stupnu jen na 5 stupnu a staci ti zatopit 8x za rok v kotli, abys sklep zpet vyhral na 20 stupnu? Jake je ve tve lokalite podlozi? To je mazec! Nasavas do sklepa necim/nejak i cerstvy vzduch, aby tam nebylo tak chladno a menil se?
Jake lepsi vyuziti jsi nasel pro 2 kW TC?
Nemam s TC zatim zadne zkusenosti, ale o nejakem mensim na prechodne obdobi taky uvazuju. Taky me napadlo dat ho do sklepa, kde se teplota v obdobi, kdy by se pouzivalo, pohybuje kolem 15-20 stupnu, tzn. na zacatku topne sezony na podzim zari/rijen/listopad a pak na konci topne sezony brezen/duben/kveten. A kdyz jsem se ptal "odborniku", tak mi rekli, ze je to blbost, ze umisteni TC ve sklepe nebo treba i na oslunene jizni strane domu nema na jeho vykon vliv, protoze protoci takove mnozstvi vzduchu, ze je jedno, kde je umistnene a ze bych si mohl sklep vychladit i tak, ze by zamrzl a byly by s tim potize. Tak nevim, zda se, ze ty to tak provozujes. Mozna jsou odbornici na TC zvykli na jinou situaci provozu a nemaji s kombinaci FVE+TC zadnou zkusenost. Nam jde predevsim o vyuziti prebytku, takze provoz TC jen kdyz sviti slunicko a tudiz je jeste relativne teplo.
Budu ti vdecny za tve zkusenosti.