Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát kvě 20, 2022 6:52 pm


BMS kompatibilní s Victron?

Baterie, dobíjení, údržba, zapojení, diskuze i nad jinými způsoby uložení energie
PředchozíDalší

Re: BMS kompatibilní s Victron?

Příspěvekod SlezY83 » pát led 14, 2022 10:15 pm

Tak jsem se to nějako pokoušel zprovoznit, ale zatím se úplně tak nedaří...
Tak od začátku.
1) Kabel.
Propojeno TX na TX, RX na RX a GND na GND. Podle obrázku v příloze.
Victron kabel jsem pinoval podle tohoto návodu (obrázky přiloženy):
https://beta.ivc.no/wiki/index.php/Vict ... _DIY_Cable

2) Udělal jsem si to zatím propojkami a pokud to bude fungovat a bude to pro mě užitečné, tak to tam dám natvrdo :-).
3) Instalace. Zkoušel jsem z Flesky, i přes příkaz z putty. Adresář se tam vytvořil, ale hádám, že tam ta služba neběží (instalace nemůže najít nějaké soubory, pokud to čtu dobře).
4) DVCC jsem zapnul (nic jiného jsem nikde nezapínal)

Nezapomněl jsem někde něco nastavit?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
SlezY83
 
Příspěvky: 111
Registrován: sob úno 02, 2013 7:01 pm

Re: BMS kompatibilní s Victron?

Příspěvekod sindyk » pát led 14, 2022 10:40 pm

Jen tak letem světem - Tx jedné strany posílá data na Rx druhé strany, tedy se musí křížit.
Já jen že "Propojeno TX na TX, RX na RX" je mi trochu proti srsti.
3040 Wp (8s Elerix 380 Wp) | Axpert MAX 3600 | 7,2 kWh olovo-uhlík (3p2s JPC12-100)
Uživatelský avatar
sindyk
 
Příspěvky: 221
Registrován: pát kvě 21, 2021 11:53 am
Bydliště: Semily

Re: BMS kompatibilní s Victron?

Příspěvekod SlezY83 » pát led 14, 2022 10:44 pm

TX z konektoru z kabelu VICTRON je zapojený do TX na desce BMS.
Je to obráceně?

Myslel jsem, že to kdybych to tam zapojoval přímo ten kabel, tak TX dám na TX.
Ale můžu to zkusit otočit (jestli jsem tím už něco nezkurvil :-) ).
?
SlezY83
 
Příspěvky: 111
Registrován: sob úno 02, 2013 7:01 pm

Re: BMS kompatibilní s Victron?

Příspěvekod sindyk » pát led 14, 2022 10:58 pm

Tam je jen napěťová logika, žádný proudy, nic se nezničí, pokud se nepřehodí napájení, tam opravdu GND patří na GND :)
Těžko říct, jak myslí zapojení na konektoru toho Victron kabelu, ale obvyklé je, že Tx patří připojit na Rx protistrany. Ty zkratky vychází z angl. slov transmit a receive.
3040 Wp (8s Elerix 380 Wp) | Axpert MAX 3600 | 7,2 kWh olovo-uhlík (3p2s JPC12-100)
Uživatelský avatar
sindyk
 
Příspěvky: 221
Registrován: pát kvě 21, 2021 11:53 am
Bydliště: Semily

Re: BMS kompatibilní s Victron?

Příspěvekod Dagus » sob led 15, 2022 7:40 am

To tx rx klidně popřeházej jestli to pomůže.
2) pokud tam ty files vidíš a to vidíš, tak to tam pravděpodobně je. Jestli to něco dělá uvidíš v logu, mělo by tam skákat jak to zkouší různé výrobce těch bms a pokračuje dál. Přelož si Googlem ten github a pročti. Jen teda podle fotek nevidím tvůj model bms, je vubec v podporovaných?
Ten log viz ten github pošli výpisy:
https://github.com/Louisvdw/dbus-serial ... oubleshoot
Ještě by mohlo pomoci odpojit všechny periferie z venusu a začít jen s bms.
Pokud se bms propojí, tak vyskočí v prvním menu venusu jako periferie multiplusu, mppt atd a postupně se do ní načtou hodnoty.
?
Dagus
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1305
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: BMS kompatibilní s Victron?

Příspěvekod SlezY83 » sob led 15, 2022 1:09 pm

Tak zatím se nedaří...

1) Victron kabel určitě funguje. Zkoušel jsem připojit regl a hned ho to najde:
Pripojeny_regl.png


2) Zkoušel jsem prohodit RX a TX a žádný přínos tam nebyl.
3) Připojuji tuto BMS:
BMS_2.jpg

To co visíš okolo jsou paliče a s BMS vůbec nesouvisí/není propojeno:
BMS_1.jpg


4) Spíše vidím nějakou chybku v tom instalačním skryptu, ne?
skrypt_instalace.png

Tam nějaké umístění nenašel.

5) Ohledně toho troubleshotingu tady:
https://github.com/Louisvdw/dbus-serial ... oubleshoot
Pro mě je to španělská vesnice. Ne z pohledu angličtiny, s tím problém nemám.
Např. tady:
nevim.png

Překopíroval jsem tam ten příkaz a píše mi to přístup odepřen. Pokud dám change dir, tak adresář neexistuje.

Nějaké nápady? Co za příkaz napsat a co pak hledat za odpověď?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
SlezY83
 
Příspěvky: 111
Registrován: sob úno 02, 2013 7:01 pm

Re: BMS kompatibilní s Victron?

Příspěvekod Dagus » sob led 15, 2022 4:44 pm

Dej cd / ten adresar a pak zase:nano current. Log je textovy soubor, nemůžeš ho spouštět ani otevirat talhle v konzoli. Ta bms se tváří jako jbd bms, muzes printnout screen z appky co používáš na mobil. Pripojuješ to místo bt modulu a ne rs485?
?
Dagus
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1305
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: BMS kompatibilní s Victron?

Příspěvekod SlezY83 » sob led 15, 2022 5:13 pm

Takto to vypadá.
Připojuji to do stejného portu, jako BT.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
SlezY83
 
Příspěvky: 111
Registrován: sob úno 02, 2013 7:01 pm

Re: BMS kompatibilní s Victron?

Příspěvekod Dagus » sob led 15, 2022 5:39 pm

Trochu nechápu co to chce. Zkus po přihlášení SSH udělat cd ./ + enter a pak dát:
1)wget https://raw.githubusercontent.com/Louis ... release.sh
2) ls + enter zda bude v ./ skript installrelease.sh a v něm (přes nano mrkni):
#!/bin/sh
curl -s https://api.github.com/repos/Louisvdw/d ... ses/latest | grep "browser_download_url.*gz" | cut -d : -f 2,3 | tr -d \" | wget -O venus-data.tar.gz -qi -
tar -zxf ./venus-data.tar.gz -C /data
sh /data/rc.local
3)sh installrelease.sh a postni výsledek.

přikládám jak by vypadal výpis pokud by to našlo:
putty.png

putty2.png

putty3.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
Dagus
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1305
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: BMS kompatibilní s Victron?

Příspěvekod SlezY83 » sob led 15, 2022 6:28 pm

Díky moc za návod.
Vypadá to pořád stejně....

Jestli to chápu dobře, tak problém (zatím) není v orientaci RX/TX, nebo špatné komunikace ze strany BMS. Zatím to vypadá, že CERBO nechce vůbec zchroustnout ten plugin... Je to tak?

(=problém RX a TX teprve přijde :-D)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
SlezY83
 
Příspěvky: 111
Registrován: sob úno 02, 2013 7:01 pm

Re: BMS kompatibilní s Victron?

Příspěvekod mihlit » sob led 15, 2022 7:56 pm

Problém je v tom, že to počítá s jinou verzí FW nebo došlo k nějaké změně. Mě to zatím taky nefunguje (ale já mám blbý kabel). Nicméně tento problém se dá vyřešit, že pro každý řádek, co to píše, že to neexistuje (ty symlinky to vytváří v tom skriptu rc.local) tak ty adresáře prostě vytvořit, použitím příkazu:
mkdir -p /opt/victronenergy/service
mkdir -p /opt/victronenergy/service-templates

a pak znovu install, ta chyba "už existuje" tak ničemu nevadí
?
mihlit
 
Příspěvky: 149
Registrován: ned říj 17, 2021 6:43 pm

Re: BMS kompatibilní s Victron?

Příspěvekod SlezY83 » ned led 16, 2022 11:14 am

Díky moc za rady.
Tak adresáře jsem vytvořil.
Pak dal instalaci a proběhla bez chyb.
Ale v seznamu služeb to pořád nevidím...
07 - Devices list.png


Takto to vypadalo:
04 - vytvoreni adresaru.png

05 - výpis current.png


Nemůže to být ještě nějakým nastavením? Nemám někde něco vypnutého? Třeba tady:
06 - nastaveni sluzeb.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
SlezY83
 
Příspěvky: 111
Registrován: sob úno 02, 2013 7:01 pm

Re: BMS kompatibilní s Victron?

Příspěvekod Dagus » úte úno 01, 2022 7:40 pm

Tak dnes ve 3 ráno řekla bms že komunikace s venus končí. Stav při tom byl, MP2 šel do off, regly zahlásili, že nemají řízení od BMS a tedy konečná s nabíjením celý den. Ráno jsem nic při čekání na dceru nevymyslel, tak jsem bočník přepl na ten v mp2 a restartoval mp2, aby najel a dělal alespoň ups. Teď odpoledne jsem hledal kde je problém a testoval různé možnosti. Zkusil jsem i ve direct kabel protože jsem měl jeden volnej a prostě jsem to nerozchodil na ve directu. Problém u mě studeňák( to je tak když se to bastlí na rychlo, ono se to chytne a pak už to nikdo nepředělá a ani nekontroluje).
Co je podstatné je, že na verzi 2.80 to nefunguje a naštěstí ve staré bance bylo ještě 2.73 a mám dojem, že ve 3 ráno byl update a tím se to rozchrulo a ten studeňák jsem urval, jak jsem ten můj profi převodník odpojil. Takže kdyžtak zkoušejte tu nižší verzi.
Abych nebyl pes, tak jsem i ten muj humpl vyfotil, abych ukázal na čem to reálně funguje a klidně zo někdo mohl zbastlit stejně, třeba do krabičky. Já mám izaloačkové pouzdro a po předělávce snad poslední oprava.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
Dagus
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1305
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: BMS kompatibilní s Victron?

Příspěvekod Dagus » úte úno 01, 2022 7:43 pm

Jinak je to hnusný, je to trapně složitý, ale funguje to. Čínské ftdi s izolovaným zdrojem mi prostě nejelo.
?
Dagus
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1305
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: BMS kompatibilní s Victron?

Příspěvekod SlezY83 » úte úno 01, 2022 10:08 pm

já jsem to tedy ještě nerozchodíl ani na 2.73 (nebyl na to čas, tak jsem to dal na chvíli k ledu), ale říkáš, že 2.80 nejde vůbec?
Já mám k dispozici ještě bootnutí z 2.72, tak ještě v budoucnu vyzkouším tu 2.72. Automatický updaty mám vypnutý...
?
SlezY83
 
Příspěvky: 111
Registrován: sob úno 02, 2013 7:01 pm

Re: BMS kompatibilní s Victron?

Příspěvekod mihlit » úte úno 01, 2022 10:25 pm

Mám 2.80-large a funguje to. To bude něčím jiným
?
mihlit
 
Příspěvky: 149
Registrován: ned říj 17, 2021 6:43 pm

Re: BMS kompatibilní s Victron?

Příspěvekod Dagus » úte úno 01, 2022 10:46 pm

Tak mi to zas dalo práci, ale posun ještě jinam. Můj bast mě stejně znovu vypekl a tak jsem googlil a řešil co s tím. Světě div se original jk uart kabel co mi tady ve vláknu doporučili má ftdi čip. To jsem zjistil ve woknech u driveru. Tak mi to nedalo a že ho zprovozním. No dělal jsem to do teď, hleděl jsem do logů, vyčítal porty a furt jsem z toho moudrý nebyl. Pak jsem prostě reinstaloval na novější verzi (ssh instalace) a rozjelo se to.

Jinak co psal ten programátor co to vyvíjí na fórech a i jiní, tak by to mělo umět i více jk bms vedle sebe.

Věř nebo ne. Nabootoval jsem se předtím 2.73 a jelo to, najel jsem 2.80 a nenajelo to. Sam vývojář to popisuje jako někdy problém s 2.80 a schání výpisy a je na to otevřená chyba. Takže jistota s 2.80 není úplná. Přikládám foto toho převodníku a v dalším poštu pošlu ještě screeny z menu softu pro korekci parametrů napětí článků a proudy.
Jo jinak když máš převodník s rx tx ledkou, tak to má mrkat. Předtím to udělá 2 bliky a čeká cca 5s a zas 2bliky(to je jak hledá model bms). Pokud nemrká, tak si to na tom převodníku nesnaží nadetekovat bms.
Naposledy upravil Dagus dne úte úno 01, 2022 11:06 pm, celkově upraveno 1
?
Dagus
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1305
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: BMS kompatibilní s Victron?

Příspěvekod Dagus » úte úno 01, 2022 10:53 pm

tady ty softy kdyby to někdo nechtěl hledat. Víc toho nemám, tak snad to někomu pomůže. Nezipoval jsem to, ale dal na hulváta. Takže abych nemusel dávat všechny odkazy, tak tady je na všechno. Pokud dá někdo smazat, jeho soutěž a už to nebude mít nikdo : https://ulozto.cz/tam/e0643dba-48f3-438 ... be486268e0
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
Dagus
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1305
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: BMS kompatibilní s Victron?

Příspěvekod Dagus » úte úno 01, 2022 10:55 pm

Jinak jak to nechodí s verzí 2.80 třeba na tomto fóru: https://diysolarforum.com/threads/victr ... 47/page-10
Dalo by se tam kdyžtak obrátit na vývojáře pro debug.
"Louisvdw said:
There can be some small issues with the VenusOS 2.80 firmware. The log file will give you the details. Troubleshoot in the wiki
If it shows a repeated crash please log a bug with the logfile so that we can look at it."
?
Dagus
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1305
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: BMS kompatibilní s Victron?

Příspěvekod Dagus » úte úno 01, 2022 10:57 pm

Jinak zajímavá fičura jsou BT teploměry připojené do VenusOS:
https://community.victronenergy.com/que ... -ccgx.html
To by se mohlo hodit pro někoho kdo má třeba více bloků aku a chtěl by znát všechny, a nebo v karavanu více míst. Neznal jsem tak dávám info všem Victroňákům.
?
Dagus
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1305
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

PředchozíDalší

Zpět na Baterie, úložiště energie

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 1 návštěvník

Reputation System ©'