beethowen píše:Přeji s opravou jenom vše dobré, ale při přečtení některých částí vašich příspěvků dost pochybuju o tom jestli jste se do toho měl pouštět zrovna vy:
“ ale zda se ze muze mit praskle jadro toroidu, dela takove divne zvuky, z baterii sice transformuje, ale prvne kdyz jsem jej pripojil k siti, tak se vysypaly jiskry z mosfetu. Pri odpojene zatezi, jak hleda zatez dava zvuky jako klepani na dvere. “
Nedovedu si představit prasklé jádro transformátoru, které je složené z plechů. Prasklé jádro tlumivky už je přestavitelnější, ale to by mělo být vidět a nemělo by to být nějakým velkým problémem. Pokud nastane “vysypání jisker z mosfetů”, nastává většinou konec činnosti střídače, pochybuju, že by střídač dále “transformoval z baterie”.
Myslím si, že bude špatně něco úplně jiného. Osobně mě prošlo pod rukama a při zátěžových testech 2ks XTM4000 od Fangpusunu a nevidím v té kopii nějaké závažné problémy. To samé se týká RCC-03(02). Měnič je osazen standardníma součástkama co Studer, týká se to polovodičů i kondenzátorů. Provedení desek a pájení je v pořádku. Asi by se našly drobnosti, které by ve Švýcarsku neprošly, ale nic extrémního. Měl jsem pod drobnohledem i originál Studer, takže to dokážu porovnat.
Mám spíš pocit, že se ti tam nějakým způsobem potkaly fáze proti sobě, jak pořád zdůrazňuješ to zapojení TN-C a PEN a odpojení PEN. Nevím jestli XTM byly přepnuty na 3F. Je tam mnoho otázek a od tebe zatím nic moc detailů. Chtělo by to vyfotit, nakreslit, jak to ve skutečnosti máš.
Jinak, k té komunikaci. Manuál předpokládám máš přečtený a RCC a terminátory zapojené a zapnuté správně?
Manual mam precteny do detailu, vlastnim i osvedceni Monter FVE

, tedy nejsem nejaky lamer, jsem autorem HDO spinace a mnoha dalsich zarizeni cca 15 let, naposled GWL CPM. Zarizeni vyrabim na vlastnich vstrikolisech a SMT linkach, ktere taky servisuji.
Ale k upresneni:
Desky XTM mam vymenene, 3 fazove zapojeni mi funguje z baterii, k pripojeni AC in si musim dat odvahu

Ale tento 4 ty menic pro posileni faze dle obr 15. tam zapojen nemam. Po vymene desky sice funguje, ale stale to na baterie dava hluk, ktery se mi nezda korektni.
Trafo XTM je toroid (vsechny i tlumivky jsou toroidy) ty maji jadro z feritu, tedy z jednoho kusu, vsechno jsem zapojoval a kontroloval postupne.
Kazdy XTM jsem samostatne pripojoval a testoval k jedne fazi, na vystupu jen prodluzka s vypinacem a topenim.
U toho posledne objednaneho z baterie vse fungovalo, ale mel vyrazny nepravidelny hluk i nezatizeny, pokud hleda zatez a LED ac our blika, pake se ozyva klepani jako na dvere, ostatni jsou ticho.
Po pripojeni na AC in (tam mam L, a PE a N spojeny za zemnici PEN v rozvadeci) se stalo nasledujici: ventilatory se rozjely na max (ale uplne maximalne, az RCC03 ohlasila chyba otacek ventilatoru) pohotove jsem zarizeni vypnul.
Skontroloval a opet zapnul.
A po zapnuti vse kratce fungovalo, ale po zatezi 5A pri 230V se rozbehl ventiltor opet na max za zvuku bzuciho transformatoru a vysypaly se jiskry, uvnitr to sebralo jeden mosfet.
jen jedn XTm fungoval OK, ale po 5 ti hodinach odesla komunikace, mam nahrane video (pac jsem byl pripraven) jak se komunikace ztraci, rcc03 zobrazoval data s vypadky, pak se odmlcel uplne.
Dalsi 2 nekomunikovaly vubec. Prodejce poslal nove komunikacni desky, takze jsou vymenene.
Kupoval jsem od FANGPUSUN.COM
Prodejce tvrdi ze Nout a N in nemaji byt spojene, coz se mi zda nesmysl. Jak to provest u TNC site ? Nelze.
Na INPUT strane jsou N a PE spojeny na zemnici svorce. PE IN je interne x XTM spojen PE out.
A rele K3 - parametr 1485 je v defaultu No, takze to rele proklemuje PE a N na vystupu.
Nebo mi neco tezce uniklo ?
Je mozne spojit vsechny PE, N do jednoho zemniciho bodu pred XTM ? Je si myslim, ze dle schema tomu nic nebrani.
MPTT mam 2 , jeden ale po dukladnem mereni, daval na GND PE svorce napeti baterie vuci minul polu baterie

))
Odpojil jsem tedy zemneni.
Minus pol baterie jsou nemel spojeny s PEN, zemnici svorkou. Nyni jej snad mohu spojit.
Po pripojeni k baterii ( mam tam pojistkove drzaky s 120A pojistkou) to pripojuji primo, trochu se to opaluje, ale neni to zadna hruza, pak to stejne zustane zapojene, a az si udelam nejaky mosfet odpojovac k CPM, tak to budu resit pres nej.
Takze proto jsem se ptal na kvalitu, protoze se mi nechce verit ze bych mel takovou smulu.
Prepravovano letecky v 5 ti balicich, takze s tim museli hazet. To ROHS pajeni bezolovem to neprezije.
Malem bych zapomnel, kdyz pripojuji 3 XTM na L1 , L2, L3, prodejce tvrdi ze musi byl clockwise, to jsem nameril ze to tak mam - fazovym merakem, ale uz se ptam na cokoliv, nerad bych aby mi to prestalo fungovat.
Jaky sled mezi L1 L2 a L3 ma byt ve smeru hodinovych rucicek nebo proti ?
Diky za tipy.
Libor