Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon bře 08, 2021 7:43 pm


XTM4000 Fangupusun vs Studer, zkusenosti s instalaci

Diskuze na téma zařízení určených pro převod a stabilizaci napětí, zejména DC/AC měniče a DC/DC měniče, zkušenosti, teorie, praxe ...
Další

XTM4000 Fangupusun vs Studer, zkusenosti s instalaci

Příspěvekod giomek » pon pro 28, 2020 8:41 pm

Zdravim pritomne.
Chtel bych se zeptat zda ma nekdo zkusenosti z provozu s temito XTM 4000 a na rozdil vuci originalu.
Ja jsem znacne skepticky a bojim se to uz zapnout k siti.
Koupil jsem 4 ks a po zapnuti mi vsechny odesly, u prvniho se na maximum rozbehl ventilator a pak rana, vysypaly se jiskry, konec.
Posledni 2 ks, ty nechtely komunikovat vubec s RCC03. Takze nejedou, ale zapnout jdou.
Ono i ten original studer vypada tak narychlo spichnuty....zadna slava.
Druhy fungoval s nastavenim asi pul dne, pak se komunikace s RCC03 odmlcela naporad. Asi pul hodiny predtim vypadavala komunikace s RCC003 Ale zatim konvertuje i kdyz bych potreboval prenastavit hodnoty. Pri konvertovani mi rusi display kamery a spsousti zabezpecovacku ;-)))
Mam TNC sit, tedy N a PE In a out spojene, vyrobce tvrdi ze to neni povoleno i v manualu jsem to nasel, nicmene rele K3 je nastaveno parametrem 1485 defaultne propojuje N a PE out a pri Nin a PEin jsou uz z principu spojene v rozvadeci na zemnici svorku.
Poslali mi nove desky,ale jen 3, vymenil jsem jednu, na baterie vymeneny komplet funguje a bojim se to znovu pripojit k siti.
Mam sto chuti to vyhazet to do popelnice.
Je mezi vama borec co by mi s tim pomohl to rozjet ?
Na oplatku se mohu odvdecit GWL CPM BMS a jinymi produkty jako HDO spinace apod., pripadne zakomponovat pozdavky do mnou nove pripravovane BMS.

Dik
Libor
giomek
 
Příspěvky: 14
Registrován: pon pro 28, 2020 6:59 pm

Re: XTM4000 Fangupusun vs Studer, zkusenosti s instalaci

Příspěvekod Jozef51 » pon pro 28, 2020 11:25 pm

giomek píše:... Mam sto chuti to vyhazet to do popelnice.
Je mezi vama borec co by mi s tim pomohl to rozjet ?...

Libore, je mi luto, toho co sa Vam stalo. Bohuzial, Vase menice neviem opravit. Ale keby Ste ich mal vyhodit, poslite ich radsej ku mne. Celkom rad by som si ich pozrel. Mozno z nich nejaky uzitok predsa bude...
Jozef51
 
Příspěvky: 421
Registrován: stř bře 01, 2017 8:06 am

Re: XTM4000 Fangupusun vs Studer, zkusenosti s instalaci

Příspěvekod luge » úte pro 29, 2020 12:25 am

giomek píše:Zdravim pritomne.
Chtel bych se zeptat zda ma nekdo zkusenosti z provozu s temito XTM 4000 a na rozdil vuci originalu.
Ja jsem znacne skepticky a bojim se to uz zapnout k siti.
Koupil jsem 4 ks a po zapnuti mi vsechny odesly, u prvniho se na maximum rozbehl ventilator a pak rana, vysypaly se jiskry, konec.
Posledni 2 ks, ty nechtely komunikovat vubec s RCC03. Takze nejedou, ale zapnout jdou.
Ono i ten original studer vypada tak narychlo spichnuty....zadna slava.
Druhy fungoval s nastavenim asi pul dne, pak se komunikace s RCC03 odmlcela naporad. Asi pul hodiny predtim vypadavala komunikace s RCC003 Ale zatim konvertuje i kdyz bych potreboval prenastavit hodnoty. Pri konvertovani mi rusi display kamery a spsousti zabezpecovacku ;-)))
Mam TNC sit, tedy N a PE In a out spojene, vyrobce tvrdi ze to neni povoleno i v manualu jsem to nasel, nicmene rele K3 je nastaveno parametrem 1485 defaultne propojuje N a PE out a pri Nin a PEin jsou uz z principu spojene v rozvadeci na zemnici svorku.
Poslali mi nove desky,ale jen 3, vymenil jsem jednu, na baterie vymeneny komplet funguje a bojim se to znovu pripojit k siti.
Mam sto chuti to vyhazet to do popelnice.
Je mezi vama borec co by mi s tim pomohl to rozjet ?
Na oplatku se mohu odvdecit GWL CPM BMS a jinymi produkty jako HDO spinace apod., pripadne zakomponovat pozdavky do mnou nove pripravovane BMS.

Dik
Libor

Ahoj,zkusenosti mam necele 2 roky,zapojeny solo bez problemov,po mesiaci testovania pripojeny parallel k origo studer v systeme necelych 7 rokov.Pripojeni k DS ok na prvy krat.Fungujem v hybridnom zapojeni.TNC.Cinan je ako master,origo slave.
Komunikacia s RCC02-3 test so 4 ks bez problemu,portal bez problemu,App bez problemu.Dalsi Fangpusun v supliku test zapojenie kumunikacie RCC,portal,DS,odber,zataz vsetko na prvy krat perfekt.Rozobrate pre porovnanie s origo studer 95%zhoda,porovnanie s victron 3k,5k porovnatelne nemam dojem ze by to bolo narychlo lepene.Detto demont origo XTH8k.v supliku nevyzera odflaknuty.
Tipujem ze tam mas neco spatne,ale odbornik nie som.
luge
 
Příspěvky: 702
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: XTM4000 Fangupusun vs Studer, zkusenosti s instalaci

Příspěvekod mobilik » úte pro 29, 2020 8:04 am

Fuuu, tak to je riadne smutné...
Ako dlho máš tie meniče.
Sú tu borci viacerý čo majú tie klony a sú spokojný.
Nové dosky ti poslaly zasa z Číny?
Bolo by dobre ak by niekto išiel k tebe skontrolovať zapojenie, či u teba nieje nejaká chyba zapojenia.
Veľa šťastia.
mobilik
 
Příspěvky: 2539
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: XTM4000 Fangupusun vs Studer, zkusenosti s instalaci

Příspěvekod diablo007 » úte pro 29, 2020 8:35 am

Aby jsi byl jediný z místních co mu odchází by byla bude moc velká náhoda nebo to spíše poukazuje na problém v instalaci
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 3202
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: XTM4000 Fangupusun vs Studer, zkusenosti s instalaci

Příspěvekod Frenky » úte pro 29, 2020 8:45 am

Ahoj Libore.
Mám v provozu několik originálních STUDERů a jeden china klon.
Nikdy jsem se s takovým chováním střídačů nesetkal a to mi věř, že jsem si je proměřil dokonale. To musíš mít nějaké klony klonů, protože když rozeberu origo STUDERA a origo FANPUSUNA, tak tam žádných prasáren neshledám.
Obě dvě XTM-ka jsem měl na osciloskopech a měřácích, nikdy neprodukovaly žádné parazitní frekvence, nemluvě o tom, že by něco rušily, tak jak píšeš. Vůbec se mi tomu nechce věřit, to co popisuješ, je to nějaké divné.
První zapnutí střídačů provádím vždy přes žárovku (odpor), tak aby se nabily kondenzátory a nevytvořil se tak prvotní šok, který by mohl způsobit proražení tranzistorů FET.
Komunikace s RCC nemá jak vypadávat, ta mi funguje vždy.

Kde bydlíš? Pokud by to bylo v mém dosahu, tak bych se ti na to přišel mrknout.
Jedno RCC mi zbylo, takže bych byl schopen se tam s ním připojit a skouknout co se děje.
Kde jsi STUDER (FANGPUSUN) kupoval? Abychom tam příště nenakoupili také. :mrgreen:
Jaký SW tam máš nahraný. Při prvním spuštění je potřeba provést upgrade.

Pak tu mám ještě neověřenou spekulaci, zda se fabrika studer-innotec nesnaží nějak ochránit své výrobky a ty cizi cíleně nezničit. Viz mail.
STUDERr.docx
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
24x Solární panel JINKO SOLAR 225 Pmpp=225W, 2x Regulátor STUDER VT-80, 2x Střídač Studer XTM 4000-48, BSP, RCC, AKU 48V LFP200Ah, 2x AKU DURATHON E4815. Řizení a dohled, SDS, vlastní vyčítání arduinem DUE v krabičce (ARMOSY), export dat do RPi s databází a html stránkou.
http//95.85.214.80, http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=3&t=4809
Uživatelský avatar
Frenky
 
Příspěvky: 768
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Bydliště: Doubravička

Re: XTM4000 Fangupusun vs Studer, zkusenosti s instalaci

Příspěvekod ota » úte pro 29, 2020 9:39 am

Jak píše Frenky:
První zapnutí zásadně přes odpor nebo žárovku aby se korektně nabily elektrolyty.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 2211
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Re: XTM4000 Fangupusun vs Studer, zkusenosti s instalaci

Příspěvekod feliz navidad » úte pro 29, 2020 11:41 am

giomek píše: Mam sto chuti to vyhazet to do popelnice.


Věřím, že se vše nakonec vyřeší, ale kdyby přesto došlo na nejhorší, koupím 2ks nefunkčních měničů, nebo traf z nich.
feliz navidad
 
Příspěvky: 172
Registrován: stř říj 10, 2012 7:31 pm

Re: XTM4000 Fangupusun vs Studer, zkusenosti s instalaci

Příspěvekod giomek » stř pro 30, 2020 11:54 am

Diky za odpovedi. Podle me je to roztriskane pri preprave. krabice byla mirne pomackana, ale to trafo je tezke a dle me ROHS nevydrzi hod na zem, jak DHL bezne s baliky zachazi (Z Ciny letecky posilam nejake soucastky a pokud je balik tezsi, vzdy je to repacked a totalne na ...... ) des co se to dnes zamestnava.
Prodejce poslal 3 nove desky, mezitim prestala fungovat komunikace i na tom ctvrtem.
3 jsem zprovoznil, ctvrty zatim bez komunikace, ale zda se ze muze mit praskle jadro toroidu, dela takove divne zvuky, z baterii sice transformuje, ale prvne kdyz jsem jej pripojil k siti, tak se vysypaly jiskry z mosfetu. Pri odpojene zatezi, jak hleda zatez dava zvuky jako klepani na dvere.
Tvra to stale a k siti se to neodvazuji pripojit. Prodejce uz nekomunikuje i presto ze mu posilam videa.
Dokonce jsem zjistil, ze jeden ze dvou MPTT dava na kostru potencial baterie ;-) takze PEN jsem musel odpojit.
Druhy MPTT to nedela. Asi se na me vyradili za vsechny.
Kupoval jsem primo od Fangupusn komunikace s nejakym Herbertem e mail solar3@fangupuson.com.
giomek
 
Příspěvky: 14
Registrován: pon pro 28, 2020 6:59 pm

Re: XTM4000 Fangupusun vs Studer, zkusenosti s instalaci

Příspěvekod giomek » stř pro 30, 2020 11:56 am

Frenky píše:Ahoj Libore.
Mám v provozu několik originálních STUDERů a jeden china klon.
Nikdy jsem se s takovým chováním střídačů nesetkal a to mi věř, že jsem si je proměřil dokonale. To musíš mít nějaké klony klonů, protože když rozeberu origo STUDERA a origo FANPUSUNA, tak tam žádných prasáren neshledám.
Obě dvě XTM-ka jsem měl na osciloskopech a měřácích, nikdy neprodukovaly žádné parazitní frekvence, nemluvě o tom, že by něco rušily, tak jak píšeš. Vůbec se mi tomu nechce věřit, to co popisuješ, je to nějaké divné.
První zapnutí střídačů provádím vždy přes žárovku (odpor), tak aby se nabily kondenzátory a nevytvořil se tak prvotní šok, který by mohl způsobit proražení tranzistorů FET.
Komunikace s RCC nemá jak vypadávat, ta mi funguje vždy.

Kde bydlíš? Pokud by to bylo v mém dosahu, tak bych se ti na to přišel mrknout.
Jedno RCC mi zbylo, takže bych byl schopen se tam s ním připojit a skouknout co se děje.
Kde jsi STUDER (FANGPUSUN) kupoval? Abychom tam příště nenakoupili také. :mrgreen:
Jaký SW tam máš nahraný. Při prvním spuštění je potřeba provést upgrade.

Pak tu mám ještě neověřenou spekulaci, zda se fabrika studer-innotec nesnaží nějak ochránit své výrobky a ty cizi cíleně nezničit. Viz mail.
STUDERr.docx


Vcera vecer jsem si vymenil desky a 3 fazove zapojeni zatim beha z baterii, dneska se vzmuzim a zapnu je k siti.
S rusenim byl mozna problem, ze jeden MPTT daval potencial baterie na PEN zemnici drat, ja mam TNC sit, takze to rusilo displaje zabezpecovacky a dokonce uz jednou spustilo vypnuty alarm ;-)
giomek
 
Příspěvky: 14
Registrován: pon pro 28, 2020 6:59 pm

Re: XTM4000 Fangupusun vs Studer, zkusenosti s instalaci

Příspěvekod Vitek » stř pro 30, 2020 11:58 am

giomek píše:Diky za odpovedi. Podle me je to roztriskane pri preprave. krabice byla mirne pomackana, ale to trafo je tezke a dle me ROHS nevydrzi hod na zem, jak DHL bezne s baliky zachazi (Z Ciny letecky posilam nejake soucastky a pokud je balik tezsi, vzdy je to repacked a totalne na ...... ) des co se to dnes zamestnava.
Prodejce poslal 3 nove desky, mezitim prestala fungovat komunikace i na tom ctvrtem.
3 jsem zprovoznil, ctvrty zatim bez komunikace, ale zda se ze muze mit praskle jadro toroidu, dela takove divne zvuky, z baterii sice transformuje, ale prvne kdyz jsem jej pripojil k siti, tak se vysypaly jiskry z mosfetu. Pri odpojene zatezi, jak hleda zatez dava zvuky jako klepani na dvere.
Tvra to stale a k siti se to neodvazuji pripojit. Prodejce uz nekomunikuje i presto ze mu posilam videa.
Dokonce jsem zjistil, ze jeden ze dvou MPTT dava na kostru potencial baterie ;-) takze PEN jsem musel odpojit.
Druhy MPTT to nedela. Asi se na me vyradili za vsechny.
Kupoval jsem primo od Fangupusn komunikace s nejakym Herbertem e mail solar3@fangupuson.com.


Bylo by dobré kdybys napsal kdo je reálně prodejce... větší objednávka typu fangpusun přes kobru nebo minulou dex88 proběhla na paletě tak tam to ani nejde házet... přišlo to vše perfektně zabalené.. holt risk no...
Vitek
 
Příspěvky: 1752
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: XTM4000 Fangupusun vs Studer, zkusenosti s instalaci

Příspěvekod giomek » stř pro 30, 2020 12:03 pm

luge píše:
giomek píše:Zdravim pritomne.
Chtel bych se zeptat zda ma nekdo zkusenosti z provozu s temito XTM 4000 a na rozdil vuci originalu.
Ja jsem znacne skepticky a bojim se to uz zapnout k siti.
Koupil jsem 4 ks a po zapnuti mi vsechny odesly, u prvniho se na maximum rozbehl ventilator a pak rana, vysypaly se jiskry, konec.
Posledni 2 ks, ty nechtely komunikovat vubec s RCC03. Takze nejedou, ale zapnout jdou.
Ono i ten original studer vypada tak narychlo spichnuty....zadna slava.
Druhy fungoval s nastavenim asi pul dne, pak se komunikace s RCC03 odmlcela naporad. Asi pul hodiny predtim vypadavala komunikace s RCC003 Ale zatim konvertuje i kdyz bych potreboval prenastavit hodnoty. Pri konvertovani mi rusi display kamery a spsousti zabezpecovacku ;-)))
Mam TNC sit, tedy N a PE In a out spojene, vyrobce tvrdi ze to neni povoleno i v manualu jsem to nasel, nicmene rele K3 je nastaveno parametrem 1485 defaultne propojuje N a PE out a pri Nin a PEin jsou uz z principu spojene v rozvadeci na zemnici svorku.
Poslali mi nove desky,ale jen 3, vymenil jsem jednu, na baterie vymeneny komplet funguje a bojim se to znovu pripojit k siti.
Mam sto chuti to vyhazet to do popelnice.
Je mezi vama borec co by mi s tim pomohl to rozjet ?
Na oplatku se mohu odvdecit GWL CPM BMS a jinymi produkty jako HDO spinace apod., pripadne zakomponovat pozdavky do mnou nove pripravovane BMS.

Dik
Libor

Ahoj,zkusenosti mam necele 2 roky,zapojeny solo bez problemov,po mesiaci testovania pripojeny parallel k origo studer v systeme necelych 7 rokov.Pripojeni k DS ok na prvy krat.Fungujem v hybridnom zapojeni.TNC.Cinan je ako master,origo slave.
Komunikacia s RCC02-3 test so 4 ks bez problemu,portal bez problemu,App bez problemu.Dalsi Fangpusun v supliku test zapojenie kumunikacie RCC,portal,DS,odber,zataz vsetko na prvy krat perfekt.Rozobrate pre porovnanie s origo studer 95%zhoda,porovnanie s victron 3k,5k porovnatelne nemam dojem ze by to bolo narychlo lepene.Detto demont origo XTH8k.v supliku nevyzera odflaknuty.
Tipujem ze tam mas neco spatne,ale odbornik nie som.



Ja to postupne fotim, u jednoho byly prodrene draty od tlumivky, ty cerveny/
Takove zbytky cinu na plechu, usmudlane spoje od rucniho cinovani (mozna oprava mosfteru) proste takovy pristup, dovnitr nidko nevidi , tak je to jedno. Dioda napajena na draty, pac se uz asi nikomu za ty prachy nechtelo predelavat plosny spoj.
giomek
 
Příspěvky: 14
Registrován: pon pro 28, 2020 6:59 pm

Re: XTM4000 Fangupusun vs Studer, zkusenosti s instalaci

Příspěvekod mobilik » stř pro 30, 2020 12:08 pm

Inak odkiaľ si bral náhradné dosky. Pre členov by to možno bola dobra informácia ak by niekto niečo potreboval. Držím palce.

Napíš predajcu aby sa im vyvarovali ďalší.
mobilik
 
Příspěvky: 2539
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: XTM4000 Fangupusun vs Studer, zkusenosti s instalaci

Příspěvekod beethowen » stř pro 30, 2020 12:44 pm

Přeji s opravou jenom vše dobré, ale při přečtení některých částí vašich příspěvků dost pochybuju o tom jestli jste se do toho měl pouštět zrovna vy:
“ ale zda se ze muze mit praskle jadro toroidu, dela takove divne zvuky, z baterii sice transformuje, ale prvne kdyz jsem jej pripojil k siti, tak se vysypaly jiskry z mosfetu. Pri odpojene zatezi, jak hleda zatez dava zvuky jako klepani na dvere. “
Nedovedu si představit prasklé jádro transformátoru, které je složené z plechů. Prasklé jádro tlumivky už je přestavitelnější, ale to by mělo být vidět a nemělo by to být nějakým velkým problémem. Pokud nastane “vysypání jisker z mosfetů”, nastává většinou konec činnosti střídače, pochybuju, že by střídač dále “transformoval z baterie”.
Myslím si, že bude špatně něco úplně jiného. Osobně mě prošlo pod rukama a při zátěžových testech 2ks XTM4000 od Fangpusunu a nevidím v té kopii nějaké závažné problémy. To samé se týká RCC-03(02). Měnič je osazen standardníma součástkama co Studer, týká se to polovodičů i kondenzátorů. Provedení desek a pájení je v pořádku. Asi by se našly drobnosti, které by ve Švýcarsku neprošly, ale nic extrémního. Měl jsem pod drobnohledem i originál Studer, takže to dokážu porovnat.
Mám spíš pocit, že se ti tam nějakým způsobem potkaly fáze proti sobě, jak pořád zdůrazňuješ to zapojení TN-C a PEN a odpojení PEN. Nevím jestli XTM byly přepnuty na 3F. Je tam mnoho otázek a od tebe zatím nic moc detailů. Chtělo by to vyfotit, nakreslit, jak to ve skutečnosti máš.
Jinak, k té komunikaci. Manuál předpokládám máš přečtený a RCC a terminátory zapojené a zapnuté správně?
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 638
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: XTM4000 Fangupusun vs Studer, zkusenosti s instalaci

Příspěvekod marko250 » stř pro 30, 2020 3:03 pm

S těmi balíky je to všude stejné,reklamoval jsem 12/24VDC ledničku vestavnou do auta,přišel balík a vypadal normálně.Po rozbalení dva rohy lednice na kaši a to byla v origo polystyrénu. Konkrétně PPL reklamace na centrále proběhla tak,že to nafotila kočka,sepsal se protokol a prodejce mi dal novou už osobně a jemu poslali prachy zpět.Během těch 15min co jsem čekal na tu kočku ve vestibulu jsem napočítal 5 spadlých balíků z rampy na zem (1.5m),protože jsem na ní viděl komplet v celé délce,stálo tam asi 12 dodávek,které nakládaly.Ta slečna mě ujistila,že je to normální a že zboží musí být zabaleno tak,že ten pád z 1.5m má vydržet.Řekl jsem ji ,že je jeblá a že by měli něco dělat s těmi idioty co ty dodávky nakládají a řídí a hlavně nenakládat ručně z rampy dodávky,když je to mimo jejich výškovou úroveň.
JZ-50°/20xChaori 230<dává 5360W> na regl Midnite Classic 150<89A>,JV-90°/12xJinkoSolar 225<davá2700W> + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310<dává 2480W> na regl MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 2576
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: XTM4000 Fangupusun vs Studer, zkusenosti s instalaci

Příspěvekod giomek » stř pro 30, 2020 4:10 pm

beethowen píše:Přeji s opravou jenom vše dobré, ale při přečtení některých částí vašich příspěvků dost pochybuju o tom jestli jste se do toho měl pouštět zrovna vy:
“ ale zda se ze muze mit praskle jadro toroidu, dela takove divne zvuky, z baterii sice transformuje, ale prvne kdyz jsem jej pripojil k siti, tak se vysypaly jiskry z mosfetu. Pri odpojene zatezi, jak hleda zatez dava zvuky jako klepani na dvere. “
Nedovedu si představit prasklé jádro transformátoru, které je složené z plechů. Prasklé jádro tlumivky už je přestavitelnější, ale to by mělo být vidět a nemělo by to být nějakým velkým problémem. Pokud nastane “vysypání jisker z mosfetů”, nastává většinou konec činnosti střídače, pochybuju, že by střídač dále “transformoval z baterie”.
Myslím si, že bude špatně něco úplně jiného. Osobně mě prošlo pod rukama a při zátěžových testech 2ks XTM4000 od Fangpusunu a nevidím v té kopii nějaké závažné problémy. To samé se týká RCC-03(02). Měnič je osazen standardníma součástkama co Studer, týká se to polovodičů i kondenzátorů. Provedení desek a pájení je v pořádku. Asi by se našly drobnosti, které by ve Švýcarsku neprošly, ale nic extrémního. Měl jsem pod drobnohledem i originál Studer, takže to dokážu porovnat.
Mám spíš pocit, že se ti tam nějakým způsobem potkaly fáze proti sobě, jak pořád zdůrazňuješ to zapojení TN-C a PEN a odpojení PEN. Nevím jestli XTM byly přepnuty na 3F. Je tam mnoho otázek a od tebe zatím nic moc detailů. Chtělo by to vyfotit, nakreslit, jak to ve skutečnosti máš.
Jinak, k té komunikaci. Manuál předpokládám máš přečtený a RCC a terminátory zapojené a zapnuté správně?





Manual mam precteny do detailu, vlastnim i osvedceni Monter FVE ;-), tedy nejsem nejaky lamer, jsem autorem HDO spinace a mnoha dalsich zarizeni cca 15 let, naposled GWL CPM. Zarizeni vyrabim na vlastnich vstrikolisech a SMT linkach, ktere taky servisuji.

Ale k upresneni:
Desky XTM mam vymenene, 3 fazove zapojeni mi funguje z baterii, k pripojeni AC in si musim dat odvahu ;-) Ale tento 4 ty menic pro posileni faze dle obr 15. tam zapojen nemam. Po vymene desky sice funguje, ale stale to na baterie dava hluk, ktery se mi nezda korektni.
Trafo XTM je toroid (vsechny i tlumivky jsou toroidy) ty maji jadro z feritu, tedy z jednoho kusu, vsechno jsem zapojoval a kontroloval postupne.

Kazdy XTM jsem samostatne pripojoval a testoval k jedne fazi, na vystupu jen prodluzka s vypinacem a topenim.
U toho posledne objednaneho z baterie vse fungovalo, ale mel vyrazny nepravidelny hluk i nezatizeny, pokud hleda zatez a LED ac our blika, pake se ozyva klepani jako na dvere, ostatni jsou ticho.
Po pripojeni na AC in (tam mam L, a PE a N spojeny za zemnici PEN v rozvadeci) se stalo nasledujici: ventilatory se rozjely na max (ale uplne maximalne, az RCC03 ohlasila chyba otacek ventilatoru) pohotove jsem zarizeni vypnul.
Skontroloval a opet zapnul.
A po zapnuti vse kratce fungovalo, ale po zatezi 5A pri 230V se rozbehl ventiltor opet na max za zvuku bzuciho transformatoru a vysypaly se jiskry, uvnitr to sebralo jeden mosfet.

jen jedn XTm fungoval OK, ale po 5 ti hodinach odesla komunikace, mam nahrane video (pac jsem byl pripraven) jak se komunikace ztraci, rcc03 zobrazoval data s vypadky, pak se odmlcel uplne.
Dalsi 2 nekomunikovaly vubec. Prodejce poslal nove komunikacni desky, takze jsou vymenene.

Kupoval jsem od FANGPUSUN.COM
Prodejce tvrdi ze Nout a N in nemaji byt spojene, coz se mi zda nesmysl. Jak to provest u TNC site ? Nelze.
Na INPUT strane jsou N a PE spojeny na zemnici svorce. PE IN je interne x XTM spojen PE out.
A rele K3 - parametr 1485 je v defaultu No, takze to rele proklemuje PE a N na vystupu.
Nebo mi neco tezce uniklo ?
Je mozne spojit vsechny PE, N do jednoho zemniciho bodu pred XTM ? Je si myslim, ze dle schema tomu nic nebrani.


MPTT mam 2 , jeden ale po dukladnem mereni, daval na GND PE svorce napeti baterie vuci minul polu baterie ;-)))
Odpojil jsem tedy zemneni.
Minus pol baterie jsou nemel spojeny s PEN, zemnici svorkou. Nyni jej snad mohu spojit.

Po pripojeni k baterii ( mam tam pojistkove drzaky s 120A pojistkou) to pripojuji primo, trochu se to opaluje, ale neni to zadna hruza, pak to stejne zustane zapojene, a az si udelam nejaky mosfet odpojovac k CPM, tak to budu resit pres nej.

Takze proto jsem se ptal na kvalitu, protoze se mi nechce verit ze bych mel takovou smulu.
Prepravovano letecky v 5 ti balicich, takze s tim museli hazet. To ROHS pajeni bezolovem to neprezije.


Malem bych zapomnel, kdyz pripojuji 3 XTM na L1 , L2, L3, prodejce tvrdi ze musi byl clockwise, to jsem nameril ze to tak mam - fazovym merakem, ale uz se ptam na cokoliv, nerad bych aby mi to prestalo fungovat.

Jaky sled mezi L1 L2 a L3 ma byt ve smeru hodinovych rucicek nebo proti ?

Diky za tipy.


Libor
giomek
 
Příspěvky: 14
Registrován: pon pro 28, 2020 6:59 pm

Re: XTM4000 Fangupusun vs Studer, zkusenosti s instalaci

Příspěvekod marko250 » stř pro 30, 2020 4:46 pm

Ten zvuk trafa bych ověřil přehozením z fungujícího měniče.To přímé tvrdé připojování bych nedělal,mě to u jednoho měniče(jiného) vypálilo součástky.To házení je velmi pravděpodobné,divím se ,že to nedali na paletu v takovém množství.

Co se týká CPM ,tak mám pár dotazů a návrhů na úpravu.Pošlu PM http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=19&t=6386
JZ-50°/20xChaori 230<dává 5360W> na regl Midnite Classic 150<89A>,JV-90°/12xJinkoSolar 225<davá2700W> + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310<dává 2480W> na regl MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 2576
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: XTM4000 Fangupusun vs Studer, zkusenosti s instalaci

Příspěvekod feliz navidad » stř pro 30, 2020 5:06 pm

giomek píše:Jaky sled mezi L1 L2 a L3 ma byt ve smeru hodinovych rucicek nebo proti ?

Ve směru.
Mnemotechnická pomůcka - 3 fáze, 3 S - Sled fází je Stejný, jako v Silničním provozu, kde se jezdí vpravo. Takže pravotočivý sled fází.
feliz navidad
 
Příspěvky: 172
Registrován: stř říj 10, 2012 7:31 pm

Re: XTM4000 Fangupusun vs Studer, zkusenosti s instalaci

Příspěvekod beethowen » stř pro 30, 2020 9:32 pm

Díky za trošku lepší popis. Nicméně pořád toho víme moc málo. Píšeš o nějakém MPPT, ale netušíme o jaký regulátor jde. U Studerů se obecně doporučuje a uzemňuje záporný pól baterie na PE, případně PEN. Potom je obvod baterie vlastně PELV. Pokud na kostře MPPT regulátoru je kladné napětí baterie, je něco špatně.
Propojení N na vstupu a výstupu je v případě TN-C nebo TN-C-S možné a dokonce i lepší, aby fungovaly správně ochrany před XTM v každém módu. Odpojení zemnění z kteréhokoliv kovového krytu nic neřeší a z hlediska bezpečnosti není úplně na místě.
Co tedy máš za MPPT regulátor? Nějaké schema zapojení by nebylo? Ten FET co odešel byl jenom jeden? To jsi všechny vypájel?
To že při hledání zátěže v režimu standby v XTM jakoby klepá je v pořádku. Přístroj zhruba co 1 vteřinu zapíná střídač a zjišťuje jestli je na výstupu zátěž. I u mne to tak je. Nevím samozřejmě, jak je zvuk silný. není samozřejmě vyloučeno, že mohl být nějaký kus špatný, ale 3ks současně, nebo kolik, tak to si nemyslím.
Jádra tlumivek a transformátoru jsou samozřejmě toroidní, ale to je z hlediska tvaru, nikoliv složení jádra. Tlumivky budou patrně na železoprachovém jádře a transformátor samozřejmě železné plechy. Nedokážu si dost dobře představit pro 50Hz a 5kW feritové jádro. Takže aby došlo k nějakému prasknutí jádra transformátoru je prakticky nemožné.
RCC by mělo být vždy na konci komunikační sběrnice a zapnutý na něm terminátor, ale to předpokládám, že máš správně. Podobně i terminátory uvnitř sběrnice vypnuté.
Máš nějaké foto těch poškození, nebo nedokonalostí? Mohl bych to porovnat s mým XTM4000 Fangpusun, co mám odložený ve skladě.
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 638
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: XTM4000 Fangupusun vs Studer, zkusenosti s instalaci

Příspěvekod giomek » stř pro 30, 2020 10:22 pm

feliz navidad píše:
giomek píše:Jaky sled mezi L1 L2 a L3 ma byt ve smeru hodinovych rucicek nebo proti ?

Ve směru.
Mnemotechnická pomůcka - 3 fáze, 3 S - Sled fází je Stejný, jako v Silničním provozu, kde se jezdí vpravo. Takže pravotočivý sled fází.


OK, tak to mam dle meraku spravne.
giomek
 
Příspěvky: 14
Registrován: pon pro 28, 2020 6:59 pm

Další

Zpět na Střídače, měniče napětí, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'