Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon zář 16, 2019 11:42 am


Axpert komunikacni protokol

Měniče Axpert
PředchozíDalší

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod FCC » ned lis 18, 2018 7:30 am

youda píše:Někomu to pomůže určitě ;)

V případě Infini je možnost nastavit automatické zapnutí/vypnutí měniče v nějakém časovém okně zabudovaná přímo ve firmware. V Axpertech taková funkce přímo ve FW asi není, tudíž je právě potřeba externí SW typu ICC nebo, pro mne zatím neznámý, SolarPatrol.

Já bych však chtěl zprovoznit něco trochu jiného:
1) Kontinuální vyčítání provozních hodnot z Infini a přenos údajů přes LAN a http (do Fibaro HC2).
2) Digitální řízení SSR bojleru a SSR podlahovky s možností parametrizace.
3) Postupné připínání tří paralelních měničů na základě aktuální velikosti odběru.
4) Dynamicky měnit některé parametry a tak řídit nabíjení dle informací z BMS.

#1 a #2 již mám hotové na klonu Arduina, nicméně narážím na omezení v oblasti bezdrátového protokolu, implementace RS232, nízké frekvence přenosu údajů atd. Dnes jsem vyzkoušel, že bych mohl poměrně snadno implementovat i věci #3 a #4, ale nechce se mi to dávat do platformy, u které již nyní narážím na omezení.

PLC Tecomat Foxtrot sice není úplně levná hračka, ale vypadá to, že pro tyto účely by bylo opravdu mnohem lepší:
- montáž na DIN lištu
- téměř průmyslová spolehlivost
- LAN připojení s možností http komunikace
- možnost připojovat dodatečné DIN moduly s galvanicky oddělenými RS232 porty (nikoliv jen TTL UART)
- analogové vstupy 0-10V (s děličem možnost přímo měřit napětí baterie)

Pokud nenarazím na nějaké vhodnější PLC, tak jsem celkem dost nahlodanej si to dát pod stromeček na hraní :)


Pokud by byl zájem mohu zařídit lepší ceny na sortiment Trvá. Komponenty jsou kvalitní . Nevím o systému , který by měl obdobný poměr cena/výkon.

Jsou dostupné komunikační protokoly na :

- Schneider
- Student
- Victron
- Fronius

A mnoho další. Axpert mezi nimi není.

Pokud by někdo měl zájem ať pošle PM.

Pavel
4 kWp; Conext MPPT 60; Conext XW+ 8048; Conext Battery monitor; Conext Combox; Olovo 48V VRLA 200 Ah
FCC
 
Příspěvky: 119
Registrován: čtv říj 16, 2014 7:43 pm

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod dumi » ned lis 18, 2018 9:48 am

Uz jsem tu, chtel jsem psal uz vcera, ale jsa blbec sem si znicil ten ampermetr a to me tak od cehokoliv odradilo, ze to neslo...

Tecomat ma skutecne knihovny na ruzne menice, axpert chybi. Odpovedi parsuji opravdu po sekcich znaku a nasledne prevadim na cislo, nic jineho me nenapada.

Jinak to foxtrotu, lze doplnit dalsi komunikacni kanal pres sumodul, dle pouzite centraly to prida 1-3 dalsi kanaly bud 485 nebo 232, pripadne jine. Viz zde: https://www.tecomat.cz/products/cat/cz/ ... rzalni-12/

Pozor ne u vsech central lze vyuzit vsechny kanaly na modulu, nektee nemaji vyvedene svorky.

Pripadne lze doplnit modul SC-1101, ktery je na TCL2 sbernici a ma 1x RS232/485, muze jich byt tusim 8-9. Je ale drazsi.

Ten submodul s 1x 232 se da poridit kolem 800Kc. tenhle je neco pres 1000 nevim z hlavy presne.

Analogove napetove vstupy jsou jen nektere galvanicky oddelene. Vetsinou na jednom modulu jsou vsechny s jednom nulovym potencialem, ale moduly jsou od sebe galvanicky oddeleny. Vstup primo na central jsou vsak spojeny s napajeci nulou. Moduly na vstupy, pak ale vychazeji docela draho. treba 8x analog (ruzne rozsahy da se to konfigurovat.) vyjde pres 5000.

Plus pocitejte s tim, ze od urcteho postup modulu, potrebujete pro kompilaci projektu HW klic za nemaly peniz. Mensi projekty jdou zkompilovat bez nej.

Pripadne info o Foxtrotu rad doplnim.
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 870
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod NOPARasito » ned lis 18, 2018 10:20 am

SolarPatrol pro Axpert
http://www.energialternativa.info/publi ... p?213402&1
https://youtu.be/8Em302yjAXg
Tohle bylo hned prvni co jsem hledal po vyzkouseni origa Watch power.
Kdyby uz byl dostupny klon mezi Watchpower a SolarPatrol, tak bych asi nic neresil ;-).
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 1309
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Vidím na Pálavu a komíny Dukovan

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod youda » ned lis 18, 2018 10:59 am

Dumi,

mimo jiné se mi dost líbí ta vlastnost, že přídavné moduly na DIN lištu jsou galvanicky odděleny od základní jednotky. Právě u RS-232, které pracuje s napětím -15V až +15V, se mi přes TTL převodníky povedlo spálit mnoho vstupů na několika Arduinech. Samozřejmě to byla moje chyba. Asi jsem zvolil špatný typ UART-to-RS232 konvertorů, u kterých prodejce sice inzeroval podporu 3.3V i 5V, ale v reálu bez 5V napájení nechodily. No prostě peklo...

Prosím tě, jaké základní jednotky a moduly bych měl zvolit, pokud potřebuji cca toto?
- ethernet
- display
- 4x RS-232
- pár analogových vstupů pro měření napětí AKU
- pár analogových výstupů 0-10V

Kdybych chtěl do budoucna připojit navíc ještě toto, co bude nejlepší cesta?
- 1x Modbus
- 1x CAN

Ten HW klíč mi udělal trochu čáru přes rozpočet - jsou tam ještě nějaké další špeky, na které je třeba myslet?

PS: Jestli jsem to pochopil správně, tak SCH slot je v každém základním modulu pouze jeden, může obsahovat až 4 sub kanály. Bohužel, největší přídavná deska MR-0105 má jen 2x RS-232 + 1x RS-485, takže takže mi reálně dá jen dva sériáky navíc. Je to tak?
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2079
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod spacek » ned lis 18, 2018 3:59 pm

Ano, přesně na tu adresu jsem to poslal. odpověď byla vždycky tentýž den. Ale raději jsem psal ze svého účtu na hotmailu. Už se mi párkrát stalo, že adresy z domény @seznam.cz bývají v cizině "neoblíbené" a maily z nich asi padají někde do spamu...

dumi píše:
spacek píše:Dík. Přesně to jsem mezitím udělal, na jejich podpoře mi napsali to samé. Tak to jdu prubnout.


Kam si prosim Te psal? ja napsal na info@iccsoftware.co.za a zatim nemam zadnou odpoved, uz je to skoro tyden :-/

Diky
MPP Solar (PIP?) 5048MS, NiCd 13kWh, Solyndra 400Wp (zatím)...
spacek
 
Příspěvky: 53
Registrován: stř říj 29, 2014 3:10 pm

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod NOPARasito » ned lis 18, 2018 5:04 pm

Hele, na kolik počítáte investici na vycitani dat a ovladani napr. z 4 ks Axpertu??? Tusim to bude nekde klidne k 10.000???
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 1309
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Vidím na Pálavu a komíny Dukovan

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod youda » ned lis 18, 2018 5:46 pm

NoParasito,

s Tecomat Foxtrot to bude ještě víc než 10tis. Jen základní jednotka stojí skoro dvacet, plus k tomu nějaké další DIN moduly. A jak psal Dumi, když přešvihneš počet rozšiřujících modulů, tak budeš potřebovat ještě HW klíč k programátorskému prostředí.

Ale co už, je to přece zábava ;)
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2079
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod NOPARasito » ned lis 18, 2018 6:12 pm

Tak, to jsem vybral dobrou cestu, starej notebook a Axperty mam normalne origo kabelama do hubusb a jdou videt v aplikaci Solarpatrol, jen pokud chci videt i pres Watchpower, musim Solarpatrol shodit.
USB hub 4 sloty 1,79$, prodluzovaci kabel 5m 4,79$.
Mam to vytazeny ze sklepa na chodbu, notebook na netu pres Teamwiewer, takze kdekoli pristupne na netu. Pouzivam pro prehled stavu baterie a obcas nastaveni na prepnuti na DS.
Notebook mam zadara.
Jelikoz nejsem hracicka na grafy, pouzivam sporadicky, vyhovuje mi autonomni rezim ;-)
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 1309
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Vidím na Pálavu a komíny Dukovan

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod dumi » ned lis 18, 2018 9:19 pm

Kolik ten.notebook zere?. Hele zakladni CP1005 bez displeje je podstatne levnejsi. Zkusim.zjistit kolik.by vysla youdou poptavana sestava.
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 870
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod dumi » ned lis 18, 2018 9:21 pm

Jinak mozna bych chcilku pockal. Vyviji novy foxtrot 2 ktery bezi v linuxu a je k nemu prostup (po donlluve) plus je tam.podpra klasickyho plc. Uz mam na stole prototyp.

Docela pekna hracka. Vyrazne rychlejsi a vic pameti. cenu zatim netusim. Zkusim.zjistit
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 870
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod NOPARasito » ned lis 18, 2018 9:48 pm

Kdyz jede display k 30w jinak 20W.
Myslel jsem k 50w, ale ted jsem zmeril extra ;-).
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 1309
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Vidím na Pálavu a komíny Dukovan

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod spacek » ned lis 18, 2018 9:52 pm

Jak se ten Solarpatrol licencuje? Kromě italského disk. vlákna jsem neobjevil, jak koupit tu licenci.

NOPARasito píše:Tak, to jsem vybral dobrou cestu, starej notebook a Axperty mam normalne origo kabelama do hubusb a jdou videt v aplikaci Solarpatrol, jen pokud chci videt i pres Watchpower, musim Solarpatrol shodit.
USB hub 4 sloty 1,79$, prodluzovaci kabel 5m 4,79$.
Mam to vytazeny ze sklepa na chodbu, notebook na netu pres Teamwiewer, takze kdekoli pristupne na netu. Pouzivam pro prehled stavu baterie a obcas nastaveni na prepnuti na DS.
Notebook mam zadara.
Jelikoz nejsem hracicka na grafy, pouzivam sporadicky, vyhovuje mi autonomni rezim ;-)
MPP Solar (PIP?) 5048MS, NiCd 13kWh, Solyndra 400Wp (zatím)...
spacek
 
Příspěvky: 53
Registrován: stř říj 29, 2014 3:10 pm

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod NOPARasito » ned lis 18, 2018 10:00 pm

Licencuje???? Me jede bez licence.
Pravda je, ze jsem zkusil snad 4 downloady, nez jsem nasel funkcni.
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 1309
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Vidím na Pálavu a komíny Dukovan

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod spacek » ned lis 18, 2018 10:22 pm

Když chci na web rozhraní ukázat grafy, tak mi řekne, že nemám licenci...
Mám verzi SolarPatrol64 2.0.0 beta
MPP Solar (PIP?) 5048MS, NiCd 13kWh, Solyndra 400Wp (zatím)...
spacek
 
Příspěvky: 53
Registrován: stř říj 29, 2014 3:10 pm

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod NOPARasito » ned lis 18, 2018 10:42 pm

Psal jsem, grafy a zbytecny srepeticky nevyuzivam, pokud chces musel by jsi si v excelu prevadet ty vypisy z tabulek co tam najdes.
A v excelu udelat grafy ;-). Proc nejakou licenci ;-)
Ale pokud chces, napis mu na ten mejl(solarpatrolweb@gmail.com ), bude chtit seriove cislo, ale pokud i poplatek nemam tucha.
Naposledy upravil NOPARasito dne ned lis 18, 2018 10:49 pm, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 1309
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Vidím na Pálavu a komíny Dukovan

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod spacek » ned lis 18, 2018 10:48 pm

Špatně jsem to napsal, nejsou to grafy, ale ty "koláčky". Na rychlý přehled během dne to je lepší, včetně načítaných hodnot. S grafama v excelu problém nemám.
MPP Solar (PIP?) 5048MS, NiCd 13kWh, Solyndra 400Wp (zatím)...
spacek
 
Příspěvky: 53
Registrován: stř říj 29, 2014 3:10 pm

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod spacek » ned lis 18, 2018 10:59 pm

Díky. Mail jsem poslal. V té italské řeči jsem tu mailovou adresu přehlídnul...
MPP Solar (PIP?) 5048MS, NiCd 13kWh, Solyndra 400Wp (zatím)...
spacek
 
Příspěvky: 53
Registrován: stř říj 29, 2014 3:10 pm

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod NOPARasito » ned lis 18, 2018 11:13 pm

Super je na to Chrome, pro ty méně jazykove nadané, třeba na italštinu, španělštinu atd.(i já jsem mimo) :lol:
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 1309
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Vidím na Pálavu a komíny Dukovan

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod dumi » sob lis 24, 2018 6:31 pm

youda píše:Dumi,

mimo jiné se mi dost líbí ta vlastnost, že přídavné moduly na DIN lištu jsou galvanicky odděleny od základní jednotky. Právě u RS-232, které pracuje s napětím -15V až +15V, se mi přes TTL převodníky povedlo spálit mnoho vstupů na několika Arduinech. Samozřejmě to byla moje chyba. Asi jsem zvolil špatný typ UART-to-RS232 konvertorů, u kterých prodejce sice inzeroval podporu 3.3V i 5V, ale v reálu bez 5V napájení nechodily. No prostě peklo...

Prosím tě, jaké základní jednotky a moduly bych měl zvolit, pokud potřebuji cca toto?
- ethernet
- display
- 4x RS-232
- pár analogových vstupů pro měření napětí AKU
- pár analogových výstupů 0-10V

Kdybych chtěl do budoucna připojit navíc ještě toto, co bude nejlepší cesta?
- 1x Modbus
- 1x CAN

Ten HW klíč mi udělal trochu čáru přes rozpočet - jsou tam ještě nějaké další špeky, na které je třeba myslet?

PS: Jestli jsem to pochopil správně, tak SCH slot je v každém základním modulu pouze jeden, může obsahovat až 4 sub kanály. Bohužel, největší přídavná deska MR-0105 má jen 2x RS-232 + 1x RS-485, takže takže mi reálně dá jen dva sériáky navíc. Je to tak?



KOnecne jsem se k tomu dostal....

Ethernet maji vsechny centraly, displej je fajn, ale dost to prodrazuje centralu, pokud chces usetrit, vyprdni se na nej, zas tak uzitecny to neni, zvlast jestli mas chytrej telefon tak si to prohlidnes na nem :)

linky RS232 se daji doplnit jeste pomoci modulu SC-1101, je na TCL a muzes jich mit na centrale tusim 8.

JInak pokud chces primarne napetovy analogovy vstupy 0-10V (daji se konfigurovat i na nizsi rozsah) tak vol CP-10x5. Ma jich ale jen 6. Jsou i vetsi treba 10x6 ale ty zas nemaj 0-10V, tak bacha na to.


10x5 je ve dvou variantach : CP-1005 bez LCD a CP-1015 s LCD.

Idelani seznam je zde:
https://www.tecomat.cz/download/get/txv ... vani_cz/94

kompletni prirucka projektanta, s kompletnima informacema.

Modbus a CAN se da dat jako pridavnej modul, ale vsechno to stoji nemale $.
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 870
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod dumi » sob lis 24, 2018 6:32 pm

Jinak jsem pokrocil s komunikaci, uz mam hotove i nastaveni rezimu vystupu (SOL, UTIL, SBU) a nabijeni.

Akorat mi trosku nesedi napriklad nastaveni hodnoty Battery Cut Off napeti, axpert vraci stale 21.0 a i kdyz je nastaveno vyssi. Tusim nakou botu ve firmwaru.

Jakou verzi FW mate ve svych axpertech?

Dekuji.
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 870
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

PředchozíDalší

Zpět na Axpert

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'