Panely: 3 x 2 paralelně amorfní Schott ASI 103Wp (12V), orientace jihozápad, sklon cca 45, 3 x paralelně amorfní Schott ASI Protect 107
Regulátor: Tristar MPPT 60
Měnič: Volcraft Sinus 1200W
Baterie: 4 x Banner AGM 100Ah
Zátěž 12V: osvětlení v celém domě
Záloha: DS
Systém je v provozu od února 2011 a od té doby jej průběžně rozšiřuji.
Celý systém jsem začala stavět od konce, tedy od spotřebičů, když jsem se nadchla LED osvětlením, konkrétně LED pásky. Postupně jsem vybudovala vnitřní DC rozvody napájené 7A spínaným zdrojem, celkem 10 svítidel s průměrným příkonem cca 10W. Pak jsem pořídila 2 panely, které jsem provizorně, v 90 úhlu (svisle) připevnila na zábradlí terasy. V zimě a na jaře byl tento sklon dostatečný na to, abych přes den nabila baterii na noční svícení. Na konci jara ovšem výkon systému velmi poklesl s tím, jak slunce stoupalo na obloze. Někdy v červnu jsem panely sklonila v úhlu 45 stupňů, výkon okamžitě narostl průměrně asi o 35%, a mohla jsem si dovolit připojit další DC zátěž, totiž napájení síťové infrastruktury, která narozdíl od osvětlení generuje trvalou 1A zátěž.
FVE jsem spouštěla s regulátorem CXN-40, který se ukázal po roce provozu jako nevyhovující a po roce jsem jej šťastně vyměnila za doufejme na dlouho definitivní Tristar MPPT 60.
Chyby: neznalost montáže DC rozvodů. Nešlo ani tak o zapojení či jištění, ale prostě o znalosti a fortel.
Mezi další chyby bych zařadila typ mechanického připojení oddělovacích diod a způsob nasazování TYCO konektorů bez speciálních krimpovacích kleští. Jak u těch konektorů zničíte dutinku, můžete si odepsat stovku, protože jsem nenašla dodavatele jen dutinek.
Největší potíže: instalace, spojování kabelů. Nosné konstrukce. Shánění ne zcela běžného elektroinstalačního materiálu, jako jsou očka na 35mm kabely, tlusté dutinky, barevně odlišené kabely nad 16mm, dokonce ani auto pojistky v měniči (40A) nejsou úplně běžným zbožím.
Plánované rozšíření: po skončení životnosti aktuálního olova nějakou výhodnější technologii baterií. Jinak, po době investic, změn a rozšiřování by to chtělo chvíli stability