kachnanr píše:V dílně mám ještě jeden systém na ohřev TUV. Solární regulátor OPL 9AC 3 kw + 8 x 378 Wp panely s orientací na jihozápad se sklonem cca 10 stupňů.
Ten je napojen do domu na kombinovaný bojler Dražice 200 L. Vytápění je kotlem na dřevo s akumulační nádrží 750 L také v dílně dálkově napojené na dům.
OPL 9AC používám od loňského června.(náhrada ohřevu TUV plynem). Za slunečného dne vyrobí cca 6kw a bojler je nahřátý a kolem 16,00 hod. přestane vyrábět.
Regulátor má ještě jeden výstup, který po odpojení prvního testuje zátěž na druhém a pošle výkon do něj.(zatím nemám zapojen).Když je dva dny zataženo, tak musím pustit plynový kotel.(voda se nenahřeje) To platí mimo topnou sezonu.
V topné sezoně bojler nahřívám kotlem. Když koncem podzimu a začátkem jara něco OPL vyrobí,(cca 2kw)pošle to do bojleru i když se nahřívá stejně kotlem.
Druhý systém, napojený do domovního rozvaděče, už teď v březnu jede odpojený od DS i když není zrovna moc slunečno.Předpokládám, že v létě bude mít už v poledních hodinách přebytky.
Chtěl bych nějak oba systémy spojit, aby v zatažených dnech si pomáhali s bojlerem a ve slunných odpoledne s domovním rozvodem.
Napadlo mě, že by oba posílaly přebytky do akumulační nádrže na topení a potom v zatažených dnech se bojler nahřál z ní.( finančně asi nejméně nákladné)
Druhá varianta je nahradit OPL jiným měničem s mppt a čistou sinus, připojit na baterii. Spojit oba měniče, nahřát ráno bojler, potom dobít baterii a kdyby něco zbylo, poslat to
do akumulační nádrže.
Nikdo nereagoval tak si zkusím odpovědět sám.
Přemýšlím o dvou variantách.
Chtěl bych obě pole panelů propojit, aby společně dobíjely aku.nádrž a bojler. Bojler 3Kw aku 2KW topné těleso. Bojler by měl mít prioritu, ale zatím nevím jak to nastavit.
První varianta: 8 x 378 Wp panely s orientací na jihozápad rozdělím na dva stringi po 4 panelech a koupím ještě jeden Mppt Epever Epever 10420AN, na který by šlo případně ještě
pověsit nějaké panely na jihovýchod.(až postavím tu střechu).
Místo OPL 9AC 3 kw pořídím ještě jedem měnič Epever IPower Plus 5000 W 48V,jenom na bojler a nahřívání akumulační nádrže s přebytků.
Nechce se mi používat jeden měnič na hraně výkonu a nikde jsem nenašel,že by měniče podporovali paralelní zapojení.
Počítám s cenou cca 26000kč, v topné sezoně se měnič vypne a mppt bude pomáhat s baterkou i v zimních měsících.(doteď leželi panely v zimně ladem).
Druhá varianta:
Pořídím 7Kw nebo 11Kw Axperta se dvěma mppt vstupy. Zapojím do něj 4Kwp a 3Kwp pole.(pokud to vůbec jde? 270V a 340V).
Celí dům a bojler z aku budou na jednom měniči. Nevím jestli má nějaké relé,jako mppt od Epever, kterým by šlo zapínat vytěžování jenom po nahřátí
bojleru a nabití aku.Jinak bych musel nějaké přidat do systému.
Nikdy jsem ho v provozu neviděl, ale mám hrůzu z ventilátorů. Představa že mi to bude v dílně skoro celý den běžet na plný koule se mi moc nezamlouvá.
Mppt od Epever je pasivně chlazené a měnič si občas zafuní a pak se vypne.Když je v dílně chladno tak někdy je ticho i při 2Kw výkonu.
Cena přes 40000kč. Nedal by se pořídit už nějaký pasivně chlazený měnič?
Při zátěži 3Kw bude asi řvát i ten měnič od Epeveru ,tak nevím jak se rozhodnout. Na tom OPL 9AC je dobré že je pasivně chlazený, ale nedá se s ničím kombinovat.
Počítal jsem že těch 7Kwp by ten bojler nahřálo za poloviční čas než OPL.I při horším slunečním svitu by to bojler nahřálo lépe.
Závěrem: nejlepší by byla asi třetí varianta. Mppt Epever a nějaký měnič z 48V s modifikovanou sinus s pasivním chlazením na bojler a aku.
Nic takového jsem nenašel a ani nevím jestli by byla cena výrazně nižší než u čisté sinus.
Pokud někdo zná nějaké výhody a nevýhody na všech variantách, byl bych rád za váš názor.
Díky.