od kyocera » stř bře 16, 2016 7:45 pm
Amper 2016 je velmi zajímavý.
Se zájmem jsem si prohlédnul na jednom stánku DC / AC měniče čistý sinus 10kW a 100kW.
Koncepce řešení topologie tak výkoných měničů mě dost zajímala a ani jsem se nenadál, že čas
poskočil o 2 hodiny, když jsem se od tohoto stánku odpoutal. U jiné firmy jsem si zase
všimnul novinky, že
do svých frekvenčním měničů umí nahrávat soft. pro řízením MPPT a tedy mají frekvenční
měniče připravené na přímé el. spojení s FV panely , vstup tedy DC 600V z FV panelů.
Jedná se tedy o frekvenční měniče 3 x 380V AC výstup.
Je pravda, že u TME byla výborná káva, ale pro mě asi více zajímavé informace o plánovaných akcích
-20% budoucí slevy v roce 2016.
Tak jako každý rok je zřejmá neúprosně nastupující era robotu všech druhů a typů.
Pro všeobecný znalostní přehled jsem si vyslechl přednášku o nových typech servomotorů a
Jejich řízení pro vysokou akceleraci.
Jako úplnou novinku bych vzpomněl lineární motory s možností dráhy desítky metrů. Něco
takového bylo prezentováno úplně poprvé. Přitom samotný motor co běhal po dráze rychlostí
4m/sec , byl pasivní pouze s neodýmovými magnety.
Venku byla zajimavá flotila různých typů a druhů elektromobilů, el.motorek i jedno elektroletadlo.
Dozvěděl jsem se, že cena náhradního aku do Nissan Leaft je 150tis.Kč za 24kWh.
Přepočteno na 1kWh to není tak špatné . Ve srovnání s LIFEPO4 je to zhruba poloviční cena.
Je pravda, že Fronius má drahý aku, ale není nutné je kupovat, zato jsem si u stánku Fronius
zavzpomínal na velmi zajímavou prohlídku výrobního závodu Fronius v Rakousku, v roce 2015,
opravdu tam je krásně sladěná výrobní linka, kde lidé pracovali velmi uvolněně a spokojeně.
Firma Fronius je rodinný podnik a je tam znát, že myslí na lidi, na rozdíl od běžných ryze kapitalizovaných
firem, kde je hlavním kriterium míra zisku za každou cenu.
Na střeše výrobního závodu Fronius bylo instalováno přes 600kWp FV panelů. Výrobní haly
řešené na energetické úrovni třídy A a hodně prosklené a nechybí ani podniková MŠ přímo ve
výrobním závodu Fronius.
Ve vstupní hale firmy Fronius v Rakousku je ve skleněné vitríně umístěné nejvyšší ocenění za
technologii výroby , skladování vodíku a provoz palivových článků. Tak to jen zmínka o firmě
Fronius, jejichž stánek jsem navštívil jako poslední.
Ampér 2016 je tedy zajímavý a plný novinek a ten den tam uběhl rychlostí vody v horském potoku.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
5300Wp panel , reg. Victron E. 150V/70A ,aku 50ks LTO 40Ah,to je 4kWh v LTO nap. 57,5V, BMS Sokol 400E ,řídící relé Leonardo 48V,
LF Victron E.P.1200VA a HF měnič 3kW Gepard 48V a LF Modrá trojka 3000VA
Příprava nová instalace panel 8kWp,reg.Harmonie12kW/360V,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW, BMS Sokol 400E , řídící relé Leonardo 360V,
modul HIS, modul chytré řízení ,Aku LIFE 360V/ 10kWh
-