brumlaj píše:ne všichni maj žaludek jezdit v traktoru. Kdo nebydlí ve smogem postiženém městě nepochopí co tím říkám. Dojet za příznivého počasí do práce na koloběžce je o sliznice i když smog není.
Kdo má elektrokolo, ve smogu se nezadýchá.
Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: ned kvě 28, 2023 2:59 pm
brumlaj píše:ne všichni maj žaludek jezdit v traktoru. Kdo nebydlí ve smogem postiženém městě nepochopí co tím říkám. Dojet za příznivého počasí do práce na koloběžce je o sliznice i když smog není.
brumlaj píše:Jeden den jsem zabil výměnou výfuku. Nemohl jsem se věnovat rodině. Zkurvit si to u fušera nenechám. Na emisích měl pracovník problém mi dát potvrzení - po přepnutí na benál to tůroval dobrých 5 minut než se vzpamatovala ta debilní krabice řídící vstřik. Kdo ví zda nebudu příště lehčí o peníze za katalyzátor. U minulého auta mi už motor ten olej žral i s trávou u cesty. Po výměně motoru se zjistilo, že podfoukává spaliny do vody.....
Jakmile našetřím na ojetý elektromobil neváhám i když počítám, že baterie budou hyn a bude nutno je vyměnit. (v případě že přežijí vůz každý na tomto serveru asi tuší co s nimi) Ropáka znovu jen v nejkrajnější nouzi a kvůli dovolené - zapůjčit.
atom píše:Na kolech se už souběžně se silnicí nedá bohužel jezdit ani v 20tis. městě. Řešit to elektrokolem jde, ale je to jen omezení následků. Příčiny špatného ovzduší se tu neřeší.
10 let jsem pracoval na klimatizovaných sálech, naštěstí ne jako operátor. Takovou nemocnost jako jsem za tu dobu zažil, díky, stačilo. Je to další způsob jak lidi dotáhnout do servisu - dezinfekce, únik freonu...PavelR píše: Rikal jsi ze ti klima nesmi do auta. Zajimalo by me proc? jen ze zvedavosti.
Celá česká společnost jede od zdi ke zdi. Nedokáže používat věci tam kde to má logický smysl. Kéž bychom po 25 letech už konečně vytěsnili ideologii a začali používat hlavu. Ale mám pocit, že to ještě bude minimálně generaci trvat. A to pouze pokud se začne aspoň na školách učit kritickému myšlení.....PavelR píše:ad vise zminovanej bufik. Nekdo tu rikal ze tim zacne eauto hnednout. Nalijme do bufiku repkac a bude jeste o kousek zelenejsi.
No začal jsem tím, že jsem jej jel koupit a jak to bývá zvykem, ve 3 obchodech (nemáme). No a protože to bylo poprvé na tomto typu vozu, tak jsem pořádně nevěděl co vše mi chybí. Příště to bude napoprvé, jako Pája. A na zalomený šroub taky došlo, holt asi jsem jediný kdo používá grafit..... Ale to sedí s tím servisem a střední školou viz. výše...PavelR píše:ad vyfuk co jsi na tom delal paneboze tak dlouho. i kdybys utrhal pulku sroubu tak to musi byt za osm hodin hotovy.
brumlaj píše:Nemám problém s tělesnou termoregulací, za 15 let ježdění ve voze bez klimy a se šíbrem vím, že klimu nepotřebuji (jezdil jsem i k moři na dovolenou), ten šíbr sice zhoršuje aerodynamiku, ale v zimě šetří baterii (časté startování, krátké tratě, ventilátor není třeba na vysoký příkon) A co se netočí, to se obvykle nezkazí (šíbr). Vyměnit gumu jsem nemusel, ale zvládl bych to. Máme totiž teraz hento "tržní hospodářství"...
při jízdě městem furt stojíš a jedeš krátkou trať. Když stojíš na volnoběh, tak alternátor nevykryje spotřebu světel a ventilátoru na plný výkon (zkontroluj si pojistky a výrobcem zaručený proud při volnoběžných otáčkách) Pokud otevřeš šíbr, pak se Ti méně rosí okna. (vlhký vzduch jde převážně nahoru a ven z auta i když auto stojí) Stačí potom větrák na nejnižší výkon a to už alternátor dá.JirkaK píše:a) nějak jsem nepochopil, jak šíbr v zimě šetří baterii?
No a to je například ve městě 90% nefiremních aut. Ale vstupní investice je fakt pálka, to se musí uznat. Pokud se rozhoduji mezi vozem za 20 litrů + 15 litrů za LPG a elektromobilem za 5000 Euro do kterého je zapotřebí ještě vrazit baterie, tak návratnost je fakt dlouhá. Jen ty baterie se dají použít i po smrti elektromobilu, takže to zase není tak jednoduché s tou nenávratností......JirkaK píše: v současnosti si eauto umím představit spíš jako záležitost pro nadšence, popř. pro lidi, co jezdí (relativně) hodně (co baterka dá) relativně někde poblíž jednoho místa, takže ráno vyjedou, přes den jezdí třeba po městě, v rámci okresu nebo kraje, pak se vrátí a v noci nabijou.
Není to to samé, hluk je vyšší a táhne na uši což je v zimě problém a chudáci na zadních sedadlech....už jsem to zkusil.....JirkaK píše:K tomu šíbru - stejného výsledku můžeš dosáhnout i tím, že prostě trošku stáhneš okýnka.
Není slabý, je to normální alternátor. Max výkon u alternátoru je při jeho 6000 otáčkách, takže by to musel být při volnoběhu převod 1:8 a to bych si netroufl roztočit motor na třeba 3500 otáček. Granát pod kapotou děkuji nee. Chlapi, trochu selské logiky.......abrams píše:Ad slabý alternátor , není spíš vadný ? Altík jede na max výkon i při volnoběžných otáčkách motoru
To že alternátor "dobíjí" neznamená, že se něco z jím vyrobené energie dostane do baterie. Alternátor při 1500 otáčkách nedá 70A (jmenovitý výkon). Sic 70A nepotřebuji, potřebuji tak 25-30A, ale opravdu na volnoběh to ten alternátor nedá. Jo a nemám prostor v autě abych s sebou vozil alternátor z Avieabrams píše:do cca 1.200ot/min neudržel nabuzení
od cca 1.200ot/min do cca 1.500ot/min nabuzení udržel a byl už schopen nabíjet aku
od cca 1.500ot/min už jel na max výkon bez ohledu na zašující se otáčky.
Takže stačí převod 2:1 a dobíjí už při volnoběhu
abrams píše:od cca 1.500ot/min už jel na max výkon bez ohledu na zašující se otáčky
Frenky píše:Zatím zkus jezdit v létě na kole, také to pomáhá, jezdím cca 20 let do práce na kole (25 km) a docela dobré to je. Teď se ovšem přibližuji věkem k 50, tak jsem vyměnil přední kolo, za kolo s elektrickým motorkem a zase to frčí, možná že i rychleji nežli v mládí. Na vyzkoušení před nákupem elektro-auta je to určitě dobré. Není to sice ono (nemá to střechu) občas zmoknu, ale v létě je to můj nejoblíbenější stroj. Za vyzkoušení to stojí...
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků