Střídač Solax X3 G4 - spotřeba, možnost hibernace v zimě
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na spotřebu střídače Solax X3 G4 během zimního období, kdy fotovoltaika dodává málo energie. Uživatelé řeší, zda střídač disponuje hibernací nebo nízkoenergetickým režimem, který by snížil spotřebu kolem 100 W, a jak bezpečné je jeho vypínání. Zmiňuje se také přepínání mezi sítí a FVE a vliv nízkého výkonu na účinnost střídače.
-
petr123
- Reputace: 0
Střídač Solax X3 G4 - spotřeba, možnost hibernace v zimě
Dobrý den, chci se zeptat jaké jsou možnosti uspořit v zimě za spotřebu střídače.
Četl jsem, že Solax má vlastní spotřebu kolem 100W, to je za rok 876kWh energie. Většinu z toho pokryje FVE, ale ne v zimě. Jak to v reálu je? Jakou má spotřebu, když FVE dodává slušnou dávku energie, a jak je tomu v zimě, když dodává málo nebo nic? Má hibernaci, to jest třeba možnost v takovém případě usnout a nepracovat dokud není dost příkonu z FVE?
Prý není dobrý nápad ho vypínat - je to přece jen elektronika, nemusí se taky vzbudit.
Jak je to s účinností při malém výkonu FVE?
Četl jsem, že Solax má vlastní spotřebu kolem 100W, to je za rok 876kWh energie. Většinu z toho pokryje FVE, ale ne v zimě. Jak to v reálu je? Jakou má spotřebu, když FVE dodává slušnou dávku energie, a jak je tomu v zimě, když dodává málo nebo nic? Má hibernaci, to jest třeba možnost v takovém případě usnout a nepracovat dokud není dost příkonu z FVE?
Prý není dobrý nápad ho vypínat - je to přece jen elektronika, nemusí se taky vzbudit.
Jak je to s účinností při malém výkonu FVE?
-
karelt
- Reputace: 1
Re: Střídač Solax X3 G4 - spotřeba, možnost hibernace v zimě
Ahoj vypozoroval jsem, že když je baterka vybitá na SOC 10% tak cucá ze sítě a to opravdu o tech cca 100W méně. Je v tu chvíli nečinný a posílá jen data. Ten rozdíl usuzuji z rozdílu stand-by domu když jede a nebo je takto vybito a nesvítí.
-
petr123
- Reputace: 0
Takže opravdu přes zimu spíš za střídač platíme než aby šetřil? Jestli počítám 3 měsíce že solár nebude střídač napájet, vychází mi to na cca 90*24*100W=216kW spotřebované energie.
To by se opravdu vyplatil nějaký nízkoenergetický režim, nebo odpojit - kdyby to bylo bez rizika.
To by se opravdu vyplatil nějaký nízkoenergetický režim, nebo odpojit - kdyby to bylo bez rizika.
-
Kali
- Reputace: 1
Od toho je přepínač sítí. V zimě, když je vybitá baterie a panely nic nedávají, přepne se na distribuci a měnič je ve standby, dokud nevyleze slunce a nedobije se baterie, pak se zase přepne na FVE.